• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: bla bla bla bla... bylo malo advojkovejch romanu, chces pridat dalsi naloz. sazej cisla or die
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: kdo potřebuje čísla, když má náklaďák drobných :-)

    podívej, považovat cokoliv ádvojkovýho apriori za sračku je jednoduchý. já to taky nečtu jako zjevenou pravdu. taky mi není jasný, jak se "podíl na výnosech z kapitálu" liší od "zdanění". článek je zajímavý tím, že stejně jako já mluví o tradičně levicových i tradičně pravicových (tzn. tunajších) pohledech na ZP a o tom, že je to vlastně napříč politickým spektrem dost nepopulární koncept.

    BTW1 s hrůzou jsem zjistil, že Trump odmítá "zdanění lidské práce", stejně jako já jsem tenhle koncept převzal od Pirátů :-) (ale otázka je, jestli ho Pirátům neposunul nějaký alt-right insider)

    BTW2 nemám rád Trumpa a alt-right, protože jsem individualista a nehledám silnou identitu (rasovou/národní/kastovní...) a nevidím ani důvod to povzbuzovat u ostatních. přitom je asi nejpravděpodobnější, že pokud někdo někde ZP skutečně zavede, bude to nějaký alt-right podporovaný diktátor - protože prostě vyhodí na ulici hromady úředníků a nedá jim právě nic víc, než ZP (ten bude dokonce nižší, než dnešní podpory)

    Jinak stejně, jako jsem tvrdil jednomu známému, dlouholetému popírači globálního oteplování: vyhrál si, Američani si odhlasovali Trumpa, tzn. odhlasovali si, že globální oteplování není. (Co by se mohlo pokazit, strejda Lysenko přece taky věděl, že genetika a kybernetika jsou "buržoazní pavědy"...)

    Stejně tak ZP je z řady praktických hledisek over. Alt-right diktátorům se k image daleko víc hodí přídělový systém, než nějaký ZP, který by se dal (byť jen hypoteticky) "prochlastat", jak strašíš. Ostatně skutečně.. .nástup všeobecné gramotnosti na vrcholu renesance a začátku novověku v 16. a 17.století vedl jen k reformaci, fanatismu a náboženským válkám. Trvalo dalších až 200 let, než všeobecná gramotnost dostala nějaký použitelný rámec - a shodou okolností, bylo to v 18.století a zasloužili se o to lidé, kteří slovo "demokracie" nespojovali s nostalgií po antických hodnotách, ale pokládali ho za nadávku. Takže i budoucnost ZP bude nejspíš podobně paradoxní... ač jde o přirozené směřování demokracie, tak demokracie ho nejspíš přijme až poté, co ho někdo prosadí mimo-demokratickými prostředky, s nějakou pro nás, s naším dnešním úhlem pohledu zatím ne-zcela pochopitelnou motivací (a ne... nehodlám tomu tleskat, jako podobným úvahám tleskali komunističtí intelektuálové... i když pokud by člověk žil v éře 1.světové války, tak by asi viděl jinak ledacos)

    Každopádně: z jakéhokoliv praktického hlediska si samozřejmě se svojí primitivní rétorikou diskuzi o ZP vyhrál. Dokonce i ti, kteří si mysleli, že je to fajn populistické téma, z toho začínají couvat, když slyší "hlas lidu", který tyhle úvahy nesnáší (v jistém smyslu, lidu skutečně silová řešení imponují víc, než jakýkoliv "obchod", který pokládá v nejhlubší rovině za podvod - odtud také ty úvahy "vlastnictví je práce" - není, jen obchod nutně není za všech okolností zlo, ale v Evropě obchodovaly holt poražené keltské kmeny, zatímco ty vítězné germánské kmeny obchodem pohrdaly a dopracovaly se s tím až na ochranku Říma ... a v tomhle teď žijeme, je to skutečně dekadentní fáze...) Jediná potíž v tom je, že já se na svět nedívám z hlediska dělení na "vítěze" a "poražené": můžeš mi, teoreticky, silovými prostředky umlčet - ale aby můj pohled na svět přestal existovat úplně, musel bys mi zabít.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: advojkovy sracky, to boli u srdce, kdyz se cte, protoze to je jako kdybys to napsal ty. hromada dojmu, pojmu a s absenci cisel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Univerzální nárok na kapitálový příjem | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/11/univerzalni-narok-na-kapitalovy-prijem/


    cool fotka :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PHAILO: Nemusel by, stačí jen založit dostatečný množství neziskovek, který budou bádat, jak omezit výdaje státu :-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MANFRED: To je pravda. Ale štěstí mimořádného hospodářského růstu nevydrží dlouho. Takže stát pak rychle zkrachuje a bude zase klid.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PHAILO: Napadá mne myšlenka, že stačí počkat, až Babiš vyhraje další volby, jak bude stále zvětšovat onen proud financí ze státního do svýho, bude stačit ho po nějaký době odstavit a z toho jeho prachovodu půjde NZP vytvořit :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PHAILO: nezapomen na klobasu s krenem zdarma v utery.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    2070 uz se "vyplaci" a z toho zbytku 80% pujde na utratu, pri prumerne dph 17%, takze jsme na 150 mld rocne. CNB vytiskla pres 800 mld za tri roky a prebytek rozpoctu je 100 miliard. Slo by to :-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FARFELOO: A jo, už rozumím. V tom případě navrhuji vylepšit myšlenku o to, že pivo bude ze zákona zdarma. V pátek a sobotu.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    PHAILO: Já nechci řešení. Chci voliče. Tak se to teďka evidentně dělá.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FARFELOO: To je 25 mld. měsíčně, tedy 300 mld. ročně. Nabízí se otázka. Já ji nepoložím, ale určitě na ni přijdeš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FORTRESS: To mas uz dnes (sleva na dani, neco pres 2 tisice mesicne).
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Co takhle místo těm pracujícím něco dávat, co takhle jim třeba určitou částku nebrat? :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Takze vlastne danovy bonus, ktery muzejit i do minusu. Jsem pro :-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Tak mi tyhle poslední volby udělaly trošku jasno i v tomhle tématu. Levice to projíždí na plné čáře a její jediný populistický projekt NZP má úplně nulovou podporu. Přitom takový krásný lidový návrh. Je tady ale základní chyba: lidi milují svoji práci a těch lenivých zdaleka není tolik jak se v tomto auditu říká. Myslím, že by měl někdo přijít spíš s programem základního příjmu, který bude ovšem podmíněn prací. Říkám tomu pracovně "Národní Příjem". Každý pracující Čech dostane od státu přidáno 5 000 korun měsíčně.

    Zatím ahoj, jdu najít charismatického kandidáta se kterým vyhrajeme volby.

    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: Ono řešit je by se teda vyplatilo, akorát by nastal strašnej řev lidoprávních špezialistů.
    S ohledem na to, že jak to tak sleduju u nádraží, začínaj se jim docela vymykat z kontroly váhový rozměry, bylo by možná přínosný jim místo dávek dát ráno, v poledne a večer zdravou, plnohodnotnou krmi (klidně bych tam nechal realizovat se vegany nebo jiný progresivce:-), která by jim dodávala energii při dalším usilovném hledání zaměstnání, namísto sraček z místní gyrosárny, kterejma se živěj.

    VYHULENY_UFO: Mi povídej :-), nedávno pucbaba nalila do sprch nějakej sajrajt kterej se má ředit ve vcelku homeopatickym poměru neředěnej a několika pracovníkum slezla kůže na nožkách (naštěstí ne na prdeli, to by museli u moniťourů na velíně stát:-).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: vsak ja si svyho domovniho zamecnika, ostatne jako malire, elektrikare, uklizece vazim co to de a uplacim je jak to de.... vis jakej je problem napriklad sehnat dobrou uklizecku, to by ses normalne posral. my museli v praci uklizeni vyresit tak, ze sef pridal nasi slecne recepcni nejaky prachy a uklizi nam, protoze ty zensky z uklizecich firem, ktery nam posilaly.. tragedie.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MANFRED: Nezamestnanych vzdy nejake procento bude. Rika se tomu prirozena nezamestanost. Statistika nezamestnanosti zahrnuje jak lidi, kteri praci nemuzou najit - ale i ty, kteri nejsou OCHOTNI praci vubec hledat. Ty druhe zminene nema cenu resit - je to jejich volba.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: To je u nás stejný. Sehnat zámečníka je unikum, eště tak kopáče, teda dokud se mu neřekne, že nebude brát třicet čistýho :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam