• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JIMIQ: covece, ze ty se chces dostat do roku 1995, kdy probihala mocna diskuse jestli nechat internet fousatym a vlasatym anarchistum z universit a nebo ho pustit mezi obycejny lidi a zkomercializovat?

    mam takovy pocit, ze B) bylo spravne a diky tomu si muze nas SadelnatejOlda uzivat rychlych internetu s rychlym prenosem fullhd porna, cinskych lacinych mobilu, takze dnes muze mit takove zarizeni i anarchista od piratu a pro propripojeni k internetu nemusi pouzit modem za 50k.

    diky komercializaci a globalnimu byznysu ma dneska telefon 5mld lidi a i takovy looseri, kteri ziji u maminek v mama hotelich mohou diky tomu na internetu delat revoluce.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    OLDASADLO: ne. protoze se jako bolsevik vyjadrujes. proto.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PHAILO: lol, protože na veškeré levicové myšlení mají z tisíců ideologických směrů a politických skupin ausgerechnet bolševici absolutní monopol, žejo? tohle je fakt nejzábavnější auditko na světě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OLDASADLO: pokrok nevzniká tím, že někdo něco vymyslí na univerzitě, pokrok vzniká tím, že někdo něco zpřístupní masám bez ohledu na to, kdo to vymyslel.
    K čemu nám je internet, který spojuje jenom univerzity? Ale internet, kde je amazon, google, youtube a miliardy e-shopů je nezpochybnitelný pokrok
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Nerad ti otvírám oči, ale podle toho, co tu píšeš - ty jsi bolševik.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PHAILO: nevím no, mě například přijde jako vykořisťovaný kdokoliv, kdo je chudý i když pracuje. marxismus leninismus je politická ideologie, ne mód produkce. já pro bolševiky taky nemám dobré slovo, ale říkám že svoboda od vykořisťování v téhle zemi není ani náhodou.

    DANYSEK: říkám že kecáš, když tvrdíš že většina pokroku a inovací má původ v soukromém sektoru. podívej se na svůj telefon, všechny technologie v něm vznikly na univerzitách a ve výzkumácích, tedy na erárem placených pracovištích: procesor, ram, paměť, led displej, digitální procesing signálu, internet, http, html, gps, hlasové ovládání. nic z toho nevyvinul soukromý sektor, vořechu. a dneska se píšou knížky a točí filmy o nesmrtelném odkazu steva jobse, to je prostě komické.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    Tak vykořisťování je klasické pro marxismus - leninismus. Není to nic nového, že jo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Jedna stará kočičí moudrost, která se sem teď moc hezky hodí, říká: „Co to sakra meleš, ty vořechu?“
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    omg :D
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    _BENNY: nerozumím, rozveď prosím na nějakém příkladu.

    DANYSEK: chápu dobře, že spatřuješ pokrok ve stále propracovanějších technikách drezury zaměstnanců? myslíš že to chápeš blbě, pokrok je, když vymyslíš něco, co tu ještě nebylo. masivní biče už byly. jestli to nechápu dobře, rozveď prosím na nějakém příkladu.

    no to je bezva, ale představ si, že v hypotetickém/utopickém věku bez práce uvolní robotická výroba ruce i těm méně schopným. je celkem jedno že s velkou pravděpodobností nevymyslí nic převratného, důležité je, že jejich potenciál nebude zadupán do země v práci pro zisk, navíc cizí. jak řekl v nějakém rozhovoru tuším graeber, co když potenciální nový john lennon doplňuje zboží v supermarketu? o jeho talentu se nikdy nikdo nedozví.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: vetsina pokroku a inovaci kolem nas ma puvod v soukromem sektoru (u kapitalistu). Naopak statni moc pokulhava... nezvlada implementovat to, co je u kapitalistu bezne. Vzpomen si na me, az budes tvrdnout na libovolne instituci fungujici z erarnich prostredku.

    Levna masova vyroba uvolnuje ruce tem schopnym pro dalsi inovace - nemusi travit cas rutinnou. Ale ne kazdy je schopen neco sam vymyslet, ze...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OLDASADLO: pokud chápu pokrok v principu coby zlepšování života, tak se nám to moc nedaří, protože lidé, kteří skutečně potřebují pomoci jsou obvykle chudí jak prdel, tedy jako zákazníci nezajímaví. mnohem více peněz tak jde do vývoje stále směšnějších automobilů a odšťavňovačů, tím pádem největší mozky naší generace obvykle nejsou zaměstnané problémy chudých ve třetím světě, s mnohem větší pravděpodobností vymýšlí nějakou módní píčovinu pro podstatně bohatší konzumenty.

    to ja ale osobne vnimam jako chybu levice, ze jakmile se dostane ke korytu, skutecne zajmy chudych ji najednou prestanou byt vlastni. prece neni nic jednodussiho nez cely svuj zivot zasvetit pokroku a humanismu, no ne? ;)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: ale kdeže, to si nerozumíme, já říkám že tohle je ještě hovno pokrok a máme na víc.

    já se na budoucnost těším, tyhle technologie nás přibližují k osvobození lidstva, budoucnosti bez vykořisťování a zbytečného utrpení. ty sociální a politické změny o kterých mluvím jsou pokrok v nejčistší formě, pro kapitalisty, kterým je článek určenej ale budou neštěstím, protože, inšalláh, ukončí historické období jejich hegemonie.

    naopak autor článku bagatelizuje pokrokový potenciál této technologie a nepřipouští, že by mohla mít celospolečenský sociální a politický dopad, lidičky nebojte, určitě se i v budoucnu najde způsob, jak vydělávat lidem z vládnoucí kasty nějaké peníze, žádný stres, bezpochyby budete pracovat až se z vás bude kouřit. v době, kdy je celkem stejně jako kdykoliv předtím zjevné, že budoucnost bude právě taková, jakou si jí uděláme, je možné něco takového napsat jedině z ideologických pohnutek. autor si myslí, kdovíjak nebalancuje na hraně nejnovější inovace, ale sám svým psaním konzervuje status quo.

    což není žádné překvapení, protože kapitalistický mód produkce obecně není přítelem inovací ani pokroku. naprostá většina technologií a konceptů, díky kterým funguje tenhle počítač a tenhle diskuzní server, byla vynalezena ve státy placených výzkumných zařízeních. copak si tech firmy můžou dovolit riskovat a pouštět se do základního výzkumu? jistě že nemůžou, proto neustále remixují staré vynálezy a stále drobnější inovace až do bodu, kdy telefon bez audio jacku je podstatnou částí lidstva považovaný za takřka mimozemskou technologii nebo kdy léky, které jsou leckdy vyráběny tak masově a levně, že by mohly saturovat poptávku po celém světě, jsou kvůli patentovému trollingu násobně dražší a tedy hůře dostupné i v prvním světě. který jiný systém než kapitalistický mohl stvořit copyright, vynález přímo určený k brždění šíření vědění za účelem profitu?

    pokud chápu pokrok v principu coby zlepšování života, tak se nám to moc nedaří, protože lidé, kteří skutečně potřebují pomoci jsou obvykle chudí jak prdel, tedy jako zákazníci nezajímaví. mnohem více peněz tak jde do vývoje stále směšnějších automobilů a odšťavňovačů, tím pádem největší mozky naší generace obvykle nejsou zaměstnané problémy chudých ve třetím světě, s mnohem větší pravděpodobností vymýšlí nějakou módní píčovinu pro podstatně bohatší konzumenty.

    a konečně nezapomeňme na ty, kteří vlivem materiálního nedostatku nedosáhli na potřebné vzdělání a projebali život nějakou tuctovou prací, místo aby jim vzdělání umožnilo zlepšovat svět v maximální možné míře.

    jestli tohle považuješ za pokrok, tak já říkám, že je to docela slabota.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: tak svet se vyviji, zejo... byly casy, kdy se bydlelo v jeskyni a psat si mohl maximalne do skaly, o nejakem internetu sis mohl nechat zdat :D Rika se tomu evoluce... a historie obsahuje spoustu podobnych "precedentu" - kdy pokrok byl demonizovan. Pred par set lety by te klidne upalili, kdyz bys popiral fakt, ze zeme je kulata.. zejo :) Mas prilis kratkozraky pohled na svet, viditelne jsi i hodiny dejepisu ve skole spokojene prospal... a pak na tebe samozrejme evoluce jako dynamit pusobit muze :D
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: si hypoteticky představuju, že jsem technologický gigant, třeba já nevím intel a chci napsat něco zajímavýho pro moje zákazníky. tak tak přemejšlím, mám jim teda napsat, že tahle sorta produktů, který jim v konkurenci ostatních gigantů zkouším střelit jsou potenciální dynamit, který může způsobit bezprecedentní sociálně politický změny, anebo jim napíšu, že je všecko spoko a pojedeme dál ve stejných kolejích už navěky? to jsou hrozně těžký dilemata tady toto.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Rise of Artificial Intelligence Opens New Career Paths - iQ by Intel
    https://iq.intel.com/rise-artificial-intelligence-opens-new-career-paths/?sf86919053=1
    “We think technology could take away about 800,000 jobs, but there’s an opportunity for 3.5 million new ones, and part of those will be filled by people who are reskilling” ...a pak ze nove technologie praci berou :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: To je takovej náročnej způsob vyvolávající protesty, lepší je vyvolat někde revoluci ve který zařvou jen nějaký domácí, navíc po části pak jde pojmenovat školy a ulice (kontrarevoluci nebo nastolit demokracii a tak) a od revolucionářů (kontrarevolucionářů nebo demokraticky zvolených hospodářů) koupit práva na nerostný zásoby za babku (zvláště když má malej důchod nebo blbě hlídá děti), v náročnějších případech starou vojenskou techniku nebo příslib pomoci v budoucnu či podíl na kšeftu. (Ne, ve skutečnosti je to dycky nějaká prasárna, ať tak nebo tak, ale svět je prostě takovej.)
    No jo, jenže to pak nejni to Tvoje uhlí, ale nějaký jiný. Což je podstatný, protože vem si jenom, kolik úsilí to stálo předky každýho uhlobarona, než naskládali do díry dost přesliček zavezli to zeminou, pak toho opečovávání aby to pořádně dozrálo, mělo to dost jaloviny, síry a vychovat si lidi co pohlídaj, aby hnědý uhlí nevyřadil jinej princip výroby proudu a tepla a aby se to dalo dobře prodat do elektráren, tepláren, výtopen a lidem, co si koupili kotel sirnatej hnědej maglajs nebo starý clubky, sehnat nevěstu s dolem na vápenec nebo ženicha co staví silnice a pic ho..celý dlouholetý úsilí v prdeli.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: uhlí se krade tak, že na Donbas pošleš dobrovolníky :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Právě jsem pod vlivem jednoho teledementního telefonátu dospěl k osvícení, jak zafinancovat základní příjem totalitně, korporátně, mimodaňově a zcela liberálně-dobrovolně.

    Měl by existovat fond, do které by příspívali všichni, kteří nechtějí dostávat telemarketingové obchodní nabídky (což je forma somrování non-plus ultra a na rozdíl od přímočarého somrování navíc neupřímná!). A z tohoto fondu by se vyplácel ZP všem, kteří prokazatelně nepracují v žádné telemarketingové firmě. (pokud by to ovšem někdo porušil, následoval by doživotní blacklist a nikdy by už ZP nedostal)

    Výše "výpalného" do tohoto fondu je jiná otázka, ale věřím, že by se to časem ujalo na bázi dobrovolnosti. Lidi, co by nemuseli odpovídat na telefonáty telemarketerů, by na volném, jen málo zdaněném trhu, vyprodukovali tolik hodnot, že by se rádi plácli přes kapsu.

    Jednoduché jak facka. Souhlasím se státem - stát postupně odumře a nahradí ho progresivnější obchodní modely...
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    a tohle znate?
    Will Robots Take My Job?
    https://willrobotstakemyjob.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam