• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jasně, takže kapitalismus se finálně stane sporem o to, kdo komu bude vytírat na záchodě :-)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: velmi lehká nadsázka.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Bída, hlad, lidé bez práce? Ne. Digitalizace a robotizace žádnou nezaměstnanost nezpůsobí | HlidaciPes.org
    http://hlidacipes.org/...ide-bez-prace-ne-digitalizace-a-robotizace-zadnou-nezamestnanost-nezpusobi/
    Digitalizace a robotizace průmyslu způsobí zánik až 53 procent pracovních míst! Tento dramaticky znějící futurologický výrok pronesl šéf sboru poradců předsedy vlády Vladimír Špidla na konferenci Směrem k práci 4.0.

    Výrok vyjadřuje přesvědčení některých levicových politiků, že existuje fixní množství práce, kterou je možno v ekonomice vykonat. Toto přesvědčení pak nevyhnutně vede k závěru, že regulací distribuce práce může být vytvořeno více nebo méně pracovních míst.

    Jedná se však o klam. Lze to snadno demonstrovat na příkladu zemědělství. Ještě před čtyřmi sty lety pracovalo v zemědělství 95 % práceschopné populace, dnes zaměstnává pouze procenta dvě. Neznamenalo to ale, že by tento pokles způsobil 93% nezaměstnanost.
    ...
    Pokud cena jednotky práce stoupne, zaměstnavatelé těchto jednotek odebírají více. Pokud by se tedy snížila maximální pracovní doba na polovinu, neznamenalo by to, že by mohlo být zaměstnáno dvakrát více lidí.

    Ze stejného myšlenkového zdroje čerpali i luddité (angličtí řemeslníci a dělníci pojmenovaní podle mytologické postavy anglického tkalce Neda Ludda), kteří ničili stroje a chtěli překazit jejich zavádění v továrnách, protože je podle jejich přesvědčení okrádaly o práci.

    V ekonomice přitom žádný limit potřebné práce neexistuje, protože lidské potřeby a přání jsou v podstatě nekonečné.

    Digitalizace a robotizace ve skutečnosti povede ke zvýšení produktivity práce, a tím ke zvýšení produkce, která naopak zvyšuje potřebu pracovních míst.

    Transparentní je příklad Německa, jehož ekonomika má mimořádně vysokou míru robotizace a nezaměstnanost přitom klesá.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: jaka vecna diskuse, vzdyt je to porad dokolecka to vase piratsky kolecko. halda dojmu a pojmu o tom, jak je hodne lidi a jeste vic robotu, ale ty nejsi schopnej zapnout excel a prijit s nejakou hodnotou nzp.
    psat dluhy romany umi kdejakej pirat, zvlaste o tom, jak by bylo skvely rozdavat penize bez prace a bez zasluh.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: argumenty druhych soustavne odmitas, notiricky ignorujes a mas jen ty svoje. Tak co cekas?
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: ukazuje se to být těžší než věcná diskuze podložená argumenty.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: kdyz to v tvem pripade neni nic sloziteho :)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    OMNIHASH: lol, co je na tomhle levicového a jak s tím souvisí semelová? neplatí snad zákony a tedy povinnost platit daně implicitně pro všechny?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    OLDASADLO: au...

    Já věděl, že seš velikej levičák, ale tohle je mindset, že by i Semelová couvla dva kroky zpátky s výrazem trochu brzdi hochu. Tuhle debatu radši utnu v zárodku, akorát bych se zbytečně nasral.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: achjo
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: cyve jako já oceňuju že si najdeš vždycky nějakou příležitost, jak mě urážet, nicméně kromě toho neříkáš vůbec nic, resp. nijak nevyvracíš, že ačkoliv jde o různé věci, jde o peníze daňového poplatníka, ergo space x potřebuje ke své existenci erární peníze.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: že jsou to navzájem sobě v jeden okamžik nadřazené i podřazené pojmy. pokud tohle není terminologický zmatek, pak už fakt nevím.

    ne to neni technologicky zmatek ( i kdyz prvni co by cloveka napadlo, ze mas sam zmatek), ale spis jenom to, ze dotace muze mit nekdy podobu subvence a naopak. ale pravidlem to neni, neb jsou to dve zcela rozdilne veci. on v podstate i fanousek nzp muze najit prunik v nazorech napriklad s bojovnikem proti migraci.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    OMNIHASH: hele já právě nevím, je sleva na daních extra cash pro provozovatele továrny z kapsy plátce daně, nebo není? budou ty peníze chybět v rozpočtu, nebo ne? jasně že jsou to dvě různé věci, ale spatřuješ opravdu nějaký podstatný rozdíl v tom, když ti v jednom případě stát peníze dá a v druhém si je nevezme? já bych řekl že ten rozdíl je velice formální, obojí je státní podpora a nic jiného.

    VYHULENY_UFO: samozřejmě že můžou, ale myslím že se o tom teďka nebavíme.

    mimochodem ty články jsou právě v tomhle celkem srandovní, cituji ze článku dotace, druhý odstavec:

    "pojem dotovaná cena je ... .... Jiným označením takového typu dotace je subvence."

    cituji ze článku subvence, druhý odstavec:

    "Subvence může mít podobu přímé dotace, zvýhodněného úvěru..."

    z tohohle jakoby vyplývalo, že jsou to navzájem sobě v jeden okamžik nadřazené i podřazené pojmy. pokud tohle není terminologický zmatek, pak už fakt nevím.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    OLDASADLO: je.
    Jedno poskytuješ existujícímu objektu finanční podporu ne uplně závisle na objemu jeho činností, druhý objednáváš nějakou (zpravidla neexistující) službu a pak jí platíš tomu, kdo se jí zaváže vykonávat. Nehledě na to, že většinu těch slavnejch subvencí za továrnu v Nevadě tvořej tax cuty, což už se dá brát jako dotace jenom hodně velkým překroucením původního významu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: je ti doufam jasny, ze sluzby outsorcingu si muzou navzajem poskytovat i dva zcela soukrome subjekty nezavisle na statu, kdyz uz sme u ty definice outsorcingu.

    subvence vs dotace (rozdil tam neaky bude, kdyz dokonce i na ceske wiki jsou to dva zaznamy)

    Subvence – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Subvence

    Dotace – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Dotace
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    OMNIHASH: a je to opravdu velký rozdíl? obojí platí taxpayer, obojí znamená peníze pro příjemce. v angličtině jsou subvention a subsidy z praktického hlediska synonyma, z formálního hlediska takřka synonyma a to do té míry, že se prakticky libovolně zaměňují.
    je-li pro náš argument ten rozdíl nějakým způsobem podstatný, pak prosím vysvětli.

    DANYSEK: outsourcing z definice znamená, že stát z určité části ty mozky platí a opačně, bez státních peněz by se toho výzkumu dělo méně. ty firmy které jsi jmenoval jsou většinou mimo jiné i zbrojařské firmy, pro něž je stát primárním zákazníkem.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    OLDASADLO: já vím, že je to marný, a za pár měsíců se oběví další elév s némlich stejným nesmyslným výkřikem do tmy, ale tak pro forma: subvence není dotace. Chápu, že je to nad ekonomický vzdělání 95% uživatelů tohodle slova, ale když to kurva nevím, tak to nepoužívám abych nebyl za blbce.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: většina kontraktů je pro nasa, k tomu připočti daňové incentivy a finanční podporu od vlády pro space x a teslu, takže ano, jsou to z velké části veřejné peníze, ano, musí do něj lejt peníze, aby si mohl hrát a musk to nikdy nepopíral.

    Elon Musk's growing empire is fueled by $4.9 billion in government subsidies - LA Times
    http://www.latimes.com/business/la-fi-hy-musk-subsidies-20150531-story.html#page=1

    Elon Musk always depended government money up front about it - Business Insider
    http://uk.businessinsider.com/...always-depended-government-money-up-front-about-it-2015-6?r=US&IR=T
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: "jenom" outsourcing... ano, to ale v realu znamena, ze ty "mozky", co neco vymysli neplati stat - stejne tak, jako stat tim padem nutne neplati, kdyz se neco "nepovede" - coz u vyzkumne cinnosti neni az tak neobvykle (a to riziko casto nese prave soukromy sektor).... tvoje predstava, ze to funguje stylem "tady mate prachy a zkoumejte si" je sama o sobe z kategorie sci-fi. Staty si obvykle kupuji jen vysledky vyzkumu (a to je sakra rozdil) - jen mala cast prostredku jde na skutecny vyzkum a rozvoj... tedy ono "pachteni" se ve slepych ulickach.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: jj, treba takovymu elonu muskovi do space x musi lejt penize nasa, aby si mohl hrat.
    dneska radeji nehul.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: jistě, ale ty kontrakty jsou zaplaceny nasa, tedy z veřejných peněz. je to jenom outsourcing.

    XCHAOS: já s bolševiky v žádném případě nesympatizuju, na druhou stranu je to jedna z mála historických alternativ k současnému systému a do značné míry důkaz, že alternativa je možná. ruská kosmická story je taky dobrý příklad vytvoření reality z utopie, v rusku existovalo na přelomu století silné kosmické hnutí, fedorov, perelman, ciolkovskij a ostatní, kteří se objevováním vesmíru seriózně zabývali, i když věděli, že k ničemu podobnému za jejich životů pravděpodobně nedojde. je jasné, že bez nich by rusové neletěli nikam, stejně tak jako se náš svět nikdy nezreformuje, pokud se dnes nebudeme utopickými vizemi zabývat. čili souhlasím, potřebujeme radikálně nové myšlenky.

    OMNIHASH: notak řekl bych že zrovna v tomhle si obě mocnosti nemají vůbec co vyčítat, vědce z německa zajímaly obě strany, spojené státy zase měly verner von brauna a v době skomírání evropských koloniálních impérií a segregace v usa bych o zotročování mluvil s rozvahou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    OLDASADLO: ono se to plácá podstatně jednodušejc, když zotročíě třetinu světa a půlku výpočtů ti provedou zajatý němci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam