• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    COMODOR_FALKON: cvicena opice to mozna zvladne, ja si radeji pockam na cloveka, dokud system nebude zcela bezproblemovy. nehodlam komunikovat s nejakym namluvenym zenskym hlasem, nehodlam na sebe nakladat zatez pripadneho nedorozumeni ( = zmacknul jsem spatny cudlik, nedal jsem spravne zbozi z mista A na misto B, nedovedu v seznamu najit to konkretni pecivo apod). cim dele me nekdo bude otravovat s placenim, tim spise tam znovu neprijdu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---

    DANYSEK: Jo, ale půlka z nich balancuje na okraji ztráty a je otázkou, jak dlouho to ještě vydrží...
    Třeba AHOLD na tom byl dost blbě už před nějakými 7 lety, Tesco na tom bylo jen o málo líp...

    A v tom backendu to taky není nijak žhavé, zpravidla jde o četu brigádníků v počtu cca 1ks na 200 m2 prodejní plochy a noc.
    (velel jsem směnám v Tescu, Albertu i ostraze Makra)

    Nevelkou oblibu lze vysvětlit jednak tím, co napsal RAINBOF, jednak tím, že si automaty neporadí se stravenkami. Aspoň zatím. Jinak je to ovládání velmi jednoduché, věřím, že to zvládne i cvičená opice. (detailní obrázky, hlasový výstup...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: v CR se to prokazatelne nepouziva, kdyz si na to i ty sam stezujes. Takze si nech svy mudrlansky kecy o tom, jak to delaji v USA na koledu - u nas plati jina legislativa a pochybuju, ze mas do detailu nastudovane zakony CR + USA.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK:
    no ja te prichytil u toho ze plkas. cpes sem nazory bez toho abys o veci neco vedel, kdyz se ti neco nehodi bagatelizujes/generalizujes a jedes si linku "ja a muj nazor".
    argumentovat muzu cimkoliv. karta tuto funkci mit muze a pouziva se to. o to tu slo predevsim. nic vic.
    headshot.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: co delaji jak v USA je z pohledu fungovani v CR naprosto irelevantni. Je spousta veci, co se se v USA dela jinak. I ve vztahu k tomu chlastu. To stejne muzes argumentovat treba i Afrikou.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: DANYSEK: toviszejo. bez to povedet do usa ze to delaj 30 nebo kolik let spatne.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: jednoduse (jako hurvinek valku) si to viditelne predstavujes naopak ty. Kdyz ocekavas, ze na zaklade platebni karty v ruce ti prodaji chlast :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: to je hodne chabej zaver. nebudu diskutovat o platebnich kartach ale zkratim to na to ze takhle jednoduchy jak to pises to neni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DANYSEK: tak tak. v kratkodobem horizontu je to tak, ze technickou novinku se snazi adoptovat ti z nejvyssich socialnich vrstev (mit vlastni automobil, mit vlastni letadlo, vlastniho robota na hlidani nemocne babicky, mit vlastni drogy na upravovani svych nalad apod), protoze je technicka novinka dost draha, nedostupna, a symbolizuje vysoke spolecenske postaveni. v dlouhodobem horizontu, pokud ta novinka za neco stoji, dojde k masivnimu nasazeni a zlevneni, pricemz se preference lidi uplne otoci - technicke siditko je najednou jen pro chudaky, co nemaji penize na skutecne lidi a skutecne zazitky. pecujici robot je pro chudaky bez vlastni rodiny co si nemohou dovolit opravdovou osetrovatelku. roboticky pes je pro zoufalce kteri se nedovedou postarat ani o ziveho psa. roboticka pritelkyne je pro asocialy, kteri si neumi opatrit pritelkyni zivou. auta osobne ridi jenom ti co nemaji na vlastniho ridice a ti jejichz cas je levny. drogy drive uzivane hollywoodskou smetankou jsou najednou pro losery co nemaji vuli ani prachy na to aby si poridili opravdove zazitky typu cesta kolem sveta, a tak si porizuji podradny sizeny fake. a tak dale...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    _BENNY: tak ono je to videt treba i na vzestupu malych pivovaru... kde se sice vari s vetsim podilem rucni prace (nakladneji) v porovnani s vice automatizovanou (temer chemickou) velkovyrobou, ale zakazniku si najdou dost...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: nektery... ale z toho kusu plastu to nepoznas - ani nevyctes z dat tam ulozenych. A i debetni karty se vydavaji. Je to spis o komercni nabidce a posouzeni rizik te ktere banky. Na spolehlivou identifikaci zletilosti je platebni karta kazdopadne z pohledu obchodnika nespolehlive medium... a pripadny prusvih z prodeje zakazaneho zbozi pujde za obchodnikem - je logicke, ze se jisti.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JIMIQ: vidim to podobne. dobrej bar od zaplivanyho nonstopu se pozna podle toho ze te v nem obslouzi clovek a venuje ti opravdovou pozornost, narozdil od nejakeho stroje nasazeneho z duvodu pracovni efektivity a snizeni provoznich nakladu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    _BENNY: nedivil bych se tomu, kdyby za par let "ziva" pokladni byla jenom za priplatek, jako nekde zpoplatnuji platby kartou
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: povolani vznikaji a zanikaji, dnes jiz urcite nikdo netesktni napriklad po dratenicich. uz prumyslova revoluce ukazala, ze nastup stroju prinasi lidem spis blahobyt a zadna tragedie se nekona. vyrobce si vydela vic penez, dostane do obehu vic zbozi a na zaklade toho se vytvori i dalsi nova zamestnani.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: nektere druhy karet napr debetni jsou od 18ti
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DANYSEK: presne, dokonce i ja jakozto programator a IT clovek kaslu na to abych se ve svem volnu behem nakupovani ucil pracovat s dalsim IT systemem. nez se nad tim nervovat, radeji si v Tescu stoupnu do fronty, na jejiz konci stoji clovek z masa a kosti, ktery po mne chce akorat penize. a rozhodne nejsem jediny.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: a ty mas u karty uvedeny vek (datum narozeni)? :-) a ucet s kartou muze mit (a maji) i mladistvy... takze ne, platebni karta na overeni veku nestaci.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: je tam prazdno proto, ze typicky tuhle pokladnu maj v tescu a tam jsou dva problemy:

    1.) kazdou chvili musi do provozu zasahovat obsluha
    2.) pokud kupujes alkohol tak cekas na to nez ti nekdo potvrdi ze ti bylo 18 (proc nestaci kreditka netusim)
    3.) obsluhujici "pokladni" je vetsinou lina krava ktera nez milostive prijde tak bys uz prosel pokladnou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: na druhou stranu tech hypermarketu mas vic, nez bylo pred treba dvaceti lety... a rostou dalsi a dalsi nakupni chramy. A ty pri pohledu na kasu ve svem nejblizsim kramu mas pocit, ze lidi potrebnych pro zajisteni chodu obchodu ubyva... nejspis i ignorujes ostatni "backend", ktery predchazi tomu, nez seberes z regalu pozadovany vyrobek a sam si jej pipnes na kase.

    Mimoto argument "skoly zivota" a problematika obsluhy novych technologii plati i pro nakupujici - ne kazdy tu samoobsluznou pokladnu zvladne obslouzit - coz krasne prakticky dokazuje fronta u klasicke pokladny a poloprazdno v samoobsluzne zone :) Jinymi slovy na tu automatizaci na poli pokladen potrebujes take znalosti nakupujiciho a jeho ochotu se ucit... nestaci misto pokladni posadit ctecku carovych kodu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ale ano, bude se konat, ale ne na exponovaných místech jako jsou fabriky (kde už často i dneska sedí u některých úseků jen jeden člověk co má před sebou sadu velkých červených tlačítek - což ale zpravidla musí být někdo, kdo detailně rozumí tomu, co se na hale děje, žádný Franta Vopička, absolvent vysoké školy života).

    A ne skokově, ale spíš pozvolna, tak jako se mění pokladny v supermarketech, kde u 10 automatů stačí 1 pokladní a někdo asi tu a tam zkontroluje kamerový záznam, namátkově někoho zkontroluje. Dalším levelem je rozdávání skenerů nakupujícím a markování on-fly...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam