• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK:
    Je hezký vidět jakým stylem reaguješ. dost mi to nevyhovuje takže diskusi (ehm) končim.

    za mě souhrn:
    Jsme jen u toho že tvoje prohlášení o kartách je tvrzení který nemáš čím podložit ani vysvětlit jinak než "myslím si že" & "já říkám". Citace si dohledej o pár příspěvků zpět.
    Já tvrdim že by to s kartama šlo karty jsou na to připravený a to proto že se to už používá nic víc.

    Apropos jsem si teď uvědomil, když se prodávalo kdysivá online porno tak se používaly kreditky, dneska se ověřuje zletilost jen tlačítkem typu "jasně je mi 18"
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: no viditelne sam mas ty znacny mezery v tom, jak to v ju-es-ej chodi... tak si je nejprve dopln, nez zas zacnes prednaset na tema inspirace o pomerech v jinych krajich :) Zatim jsme u toho, ze tve tvrzeni jak tam je vsechno mozne se uplne nezaklada na pravde.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: tak ted sem zmaten. tak je to teda v uesej spatne nebo dobre ? a jde to teda podle kreditky nebo nejde... samy votazky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: zajiste...Amerika je takova zeme alkoholikum zaslibena... jinymi slovy zapominas, ze nekde bys susil hubu uplne :D A nekde napriklad reguluji cas, kdy si ten chlast vubec koupis - takze na nakup v nonstopaci muzes zapomenout... kdyz uz teda lovis inspiraci za velkou louzi :D Nehlede na to, ze ani tam ti nekde na zaklade kreditky taky nenalejou... smudlo :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: No zatim se stavis na hlavu ty :) tak doufejme ze to v ty emerice nezjistej ze to nejde....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: ze na to vjetnamcik sere fakt neni argument... podle platebni karty spolehlive vek (bez dalsiho dokladu) neurcis, i kdyz se na hlavu postavis....
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO:
    ridicak byl driv pred prichodem onlinu a pouzival se jako doklad s fotkou (pouziva se porad). Ridicak tam muzes mit mnohem driv nez smis pit a nekde dokonce nespis pit snad do 21. Proto funguje i ta kreditka. Dokud ti neni 18 mas neco jako "detsky" ucet typicky nalepeny na rodiný účet. Od 18 ti pak máš svůj vlastní.
    Tyhle zminky jsem nasel nekde v zakladech bankovnictvi pred lety v ty casti kde se vysvetluje historie a vznik platebnich karet. Obcanem jsi bez ohledu na to zda mas ridicak.

    DANYSEK:
    "To ze ditko spacha jiny trestny cin ale prodejce zadnym zpusobem nezbavuje zodpovednosti za to, ze proda chlast nezletilemu." jenze ja nic takovyho netvrdim. Naopak zminuju ze ta baba tam stejnak je. takze místo obíhání každý koupě alpy by mohla koukat co lidi nosej případně by jí to mohlo upozornit že si alkohol někdo kupuje tak by jí stačilo se tím směrem podívat a ne zdržovat. Ale to tu diskutujeme nad stupiditou implementace toho systému. (Prodejce ma zakonny kriteria jak to kontrolovat a konecna ty naplni a je nepostizitelnej takze konstatovani nahore neni tak docela presny...)

    "Samozrejme, ty v tom, ze prodavajici dostane pokutu za to, ze prodal chlast nezletilemu na zaklade kusu neztotoznitelneho plastu v ruce nevidis... to chapu, ale mozna by to chtelo z toho alkoholoveho deliria vystrizlivet a podivat se na to taky pohledem prodavajiciho, nejen chlastajicho kupce..."

    No to víš. jako pohodlnej alkoholik v deliriu jdu tam kde mi to prodaj. Neboť v deliriu tremens proti user friendly samoobsluzny pokladne v tescu nemam sanci. Takze kupuju ve vecerce u chudaka udrenyho vietnamce kterej nema cas sledovat zda je mi 15 nebo 50.

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: To ze ditko spacha jiny trestny cin ale prodejce zadnym zpusobem nezbavuje zodpovednosti za to, ze proda chlast nezletilemu. Jinymi slovy prodejce bude sankcionovan take - bez ohledu na to, zda bude soucasne postizen tez rodic / ditko.

    Samozrejme, ty v tom, ze prodavajici dostane pokutu za to, ze prodal chlast nezletilemu na zaklade kusu neztotoznitelneho plastu v ruce nevidis... to chapu, ale mozna by to chtelo z toho alkoholoveho deliria vystrizlivet a podivat se na to taky pohledem prodavajiciho, nejen chlastajicho kupce...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: zajimava debata, dodneska sem myslel, ze v americe meji lidi jako identifikator ridicak. budto mas ridicak a jsi obcan a nebo ridicak nemas a nejsi obcan.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    tak jsme se posunuli od "ale z toho kusu plastu to nepoznas - ani nevyctes z dat tam ulozenych." pres pleteni si zakonych a technickych limitu az k tomu ze by to pravne neslo.

    Proc sem pletu usa ? maj to tak dlouho jak dlouho existuji online visa karty. vubec nejde o pravo jake tam maji.

    To zda decko cmajzne otcovi kartu je i pred zakonem (ktery jiste znas) trestny cin umerny tomu ze typovi ktery vypada na 18 ale je mu 16 si chlast koupi za hotovy protoze ten vek je na posouzeni prodejce.

    Proste to celkove nevidim moc jako problem. baba je tech pokladen stejne takze pokud tam prijde malej smrad kupovat chlast tak si snadno overi zda mu 18 bylo ci ne napriklad tim ze muze overit zda karta je jeho. Shoda jmena apod uz jsou na urovni shody na beznem dokladu kde je casto i ta podobnost na hrane (jak podobnost otce se synem ci podobnost drzitele a fotky na dokladu).

    Tenhle mechanismus je tu jako ochrana pred masovym telecim chovanim nedospelych deti, primarne to maj resit rodice a prostredky elektronicky ochrany to nemaji suplovat. na druhou stranu by bylo fer kdyby nas to kvuli tomu zbytecne nebuzerovalo. Na druhou stranu je to vlastne v zajmu prodejcu aby si to prosadili. (ja napr kdyz specham alkohol nekupuju a je to).

    Jinak stravenky to nebere protoze nemaj (zatim) ochrany prvky. Nicmene uz to udajne umi odecitat z tech stravenkovych karet.

    Mnohem vic se mi libi system kdy pokladnou je kazdy kosik. jen si zajedes to zaplatit a hotovo. tohle jsem si predstavoval uz jako malej :) (jen v hlave to mam mnohem dokonalejsi nez to co predvadej nemci)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: na obcance mas fotku, na karte ne. Joaha, kvuli tomu ze ty chces pohodlne chlastat se budou vsichni fotit jeste na karty :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    COMODOR_FALKON:
    V usa to resej znackou na karte bylo 18/nebylo 18 pravni problem to neni. nehlede na to ze tu je obcanka ktera uz po novu take jde cist v kdecem...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ze neco jde teoreticky (aka zvaneni na internetu/v hospode) fakt neimplikuje, ze to je v praxi skutecne zrealizovatelne.
    Predstavujes si to jak hurvinek valku :) A jak prosim poznas, ze nactilety synacek jen nezbalil kartu sveho tatika ze srajtofle a nesel s ni nakupovat ten chlast? Kdyz nebude blbej, ani nepotrebuje znat PIN. Na osobnim dokladu mas fotku a dalsi udaje, ale na te platebni karte? :D Ne, nejake "dotazy do banky" to fakt nevyresi... to bys mj. na kazdy karte musel mit fotku jejiho skutecneho drzitele.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Důležité je, že to jde.
    Že se to (zatím) nepoužívá kvůli právním problémům, je věc druhá.

    Jinak: Není potřeba obchodníkovi sdělovat věk, stačí když u alkoholu vyšle systém dotaz bance rozšířený o otázku typu: "Je držitel karty starší 18ti let? ANO/NE" (věk volitelně dle legislativy)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: zajiste, "jde" vsecko... ale narazis i na dalsi problemy, jako je napr. ochrana osobnich udaju. Aneb k cemu potrebuje prodejce znat tvuj vek/datum narozeni, kdyz si jdes pro rohliky nebo kdyz si kupujes treba televizi? A z karty si je samozrejme snadno precte, kdyz tam bude. Ono to neni jen o technicke strance, zeano. Ochrana osobnich udaju neni jen problem CR, zde nast dosti svazuje cela EU (ktera to v obecne rovine ma jinak, nez USA). Tzn. se nebavis jen o problemu technickem, ale i pravnim - a ten za tyden fakt nevyresis.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Začátek podnikání ano. Soustava prodejen podřízená korporátnímu molochu je něco jiného.
    Jak Tesco, tak Albert jsou "centrálně řízené mikroekonomiky". O tom co bude v supermarketu v Horní dolní rozhoduje někdo v Holandsku (AHOLD) nebo Velké Británii (Tesco) a často to prostě nevyjde...
    Pak jsou velké výprodejové slevy, ne vše jde nechat zaplatit dodavatele... Červená čísla se roztáčí...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Taky si myslim... Akorát malý problém je v tom, že na ta nová zaměstnání bude zapotřebí když ne spešl lvalifikace, tak alespoň dostatečný intelekt a schopnost učit se...
    ...což na 90% nebude případ lidí ze zrušených zaměstnání...
    Ale třeba by mohli dělat někde služebnoctvo...

    DANYSEK: V ČR se to sice nepoužívá, ale ne proto, že to nejde (Tvoje tvrzení), ale protože to znamená implementovat další parametr do komunikace mezi bankou a periferí a implementovat i nějakou notifikaci v koncovém zařízení.
    + tu je to osobní údaj.
    Kdyby se chtělo, tak tipuji že do měsíce to jde...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: maloktery zacatek podnikani je hned ziskovy - ona ta pocatecni investice neni mala... jde o to, zda to vnimas kratkodobe ci dlouhodobe...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    COMODOR_FALKON: cvicena opice to mozna zvladne, ja si radeji pockam na cloveka, dokud system nebude zcela bezproblemovy. nehodlam komunikovat s nejakym namluvenym zenskym hlasem, nehodlam na sebe nakladat zatez pripadneho nedorozumeni ( = zmacknul jsem spatny cudlik, nedal jsem spravne zbozi z mista A na misto B, nedovedu v seznamu najit to konkretni pecivo apod). cim dele me nekdo bude otravovat s placenim, tim spise tam znovu neprijdu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---

    DANYSEK: Jo, ale půlka z nich balancuje na okraji ztráty a je otázkou, jak dlouho to ještě vydrží...
    Třeba AHOLD na tom byl dost blbě už před nějakými 7 lety, Tesco na tom bylo jen o málo líp...

    A v tom backendu to taky není nijak žhavé, zpravidla jde o četu brigádníků v počtu cca 1ks na 200 m2 prodejní plochy a noc.
    (velel jsem směnám v Tescu, Albertu i ostraze Makra)

    Nevelkou oblibu lze vysvětlit jednak tím, co napsal RAINBOF, jednak tím, že si automaty neporadí se stravenkami. Aspoň zatím. Jinak je to ovládání velmi jednoduché, věřím, že to zvládne i cvičená opice. (detailní obrázky, hlasový výstup...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam