• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: o uplatneni na trhu rec nebyla.. nauc se prosim cist... resilo se to, ze "talent" nemuze studovat, kdyz na to nema prachy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: podívej, trochu odbíháme od tématu. V rozšířenější podobě je nějaký budoucí vyšší NZP současně příležitostí k placenému studiu pro ty, kteří by si ho jinak nemohli dovolit - takže vyšší NZP by byl i alternativou k bezplatnému vysokému školství (které je zvlášť u některých oborů skutečně trochu problematické).

    Vlastně můžeš kauzy ZP rozdělit zhruba takto:

    - děti do 18 let: ZP jde rodičům/opatrovníkům a nahrazuje přídavky na děti,ale třeba i alimenty, pokud je matkám-samoživitelkám otec neplatí (což je navzdory tomu, že je to dnes trestné poměrně častá situace)

    - mládež: ZP by mohla být (ve vzdálenější budoucnosti) plnohodnotná alternativa k bezplatnému školství, v současné nižší výši pak alespoň usnadňuje život během studia

    - dospělí: zdánlivě zbytečná cílová skupina, ale ZP pro ně má být náhrada za systém podpory v nězaměstnanosti a jiných přídavků; pro ty s normálními příjmy je spíš daňovou úlevou. Navíc je ZP systémovou náhradou instituce minimální mzdy, díky které všude ve světě paralelně s oficiálními pracovními místy vznikáý i šedá ekonomika.

    - předdůchodový věk: najít si práci po padesátce může být těžší a ZP může být překlenovacím řešením

    - důchodci: pokud si platili nějaké důchodové pojištění, ať už průběžné nebo navíc, tak budou mít vyšší příjem než ZP (odpovídající +/- jejich příjmům v aktivním věku).

    Podstatná změna celé situace se dá shrnout "nějaké drobné má občan na účtě vždy" - jde o určité očkování proti pokutám v MHD, je to o tom, aby člověk s trvalým bydlištěm jinde mohl vždy někam dojet na úřad, nebo odvolit, nebo prostě vyřídit si co potřebuje. I když jsi v nějaké fázi života na nule, tak je tady záchytná síť.

    Neustále se řeší případy, kdy by ZP byl nějak "příliš vysoký" a lidi by se dlouhodobě rozhodli žít jen ze ZP a nepracovat, nebo se předpokládá, že výše mzdy nad rámec ZP bude zanedbatelná (což je ale směšné, protože právě ZP otevírá dveře k práci za smluvní cenu, takže pouze nekvalifikovaná práce, kterou může dělat každý, by byla špatně placená.. kvalifikovaná práce by byla placená tím lépe, že by k ní nebyl nikdo nucen a bylo by nutné lidi lépe motivovat...)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: a jaky ma vliv stipko na uplatenni na trhu z 20 buranu co je otcove poslali "do teho mestá na studyje" a maj to placeny bude 1 na stypku az se budou hlasit o praci tak v cem to bude jiny ? budes mit u znudenych panicek v personalkach 21 kusu s titulem k umisteni.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nalezeny talent snadno podporis stipendiem, zejo... tento model je lety osvedceny a funguje na mnoha mistech :-) Ano, samozrejme to implikuje, ze ten jak ty rikas talent dotycny skutecne ma.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: výborně. Takže řešením tohohle zádrhelu je dát titul těm, kdo si zaplatí školné. A ne hledat ty, kteří mají talent..

    (jako jinak aby se při stejném statistickém rozložení talentu ve společnosti mohl zvýšit počet lidí s VŠ, tak skutečně to trochu směřuje k tomu, že základní tituly budou jako dřív maturita, a jen PhD bude skutečný titul.. to říkám jako chronický dropout ... :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vysokych skol mozna pribylo... ale naroky na studenty se casto snizuji.... kvantita neznamena kvalitu, zejo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ... a kolik bylo v té době "vysokých škol", kde by se dalo studovat něco výrazně jiného, než teologie? :-)

    Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADrodov%C4%9Bdeck%C3%A1_fakulta_Univerzity_Karlovy
    Vznikla v roce 1920 oddělením přírodovědeckých a matematických oborů od tehdejší filosofické fakulty.
    (dobře... šlo studovat lékařství a práva, no)

    No dobře, Stavovská inženýrská škola v roce 1718. Ale stejně se bavíme o něčem trochu jiném.... kdyby ses v 18.století bavil o tom, kolik procent populace se bude zabývat technickými obory, zatímco zbytek na ně bude makat na poli, aby měli co jíst, tak bys asi dospěl k hodně jiným názorům, než dnes (kdy se většina populace živí ve službách).

    Hele, podotýkám, že naši slavní spoluobčané, vedení neomylným intinktem strachu z budoucnosti, si zvolili na dalších 5 let víš koho... alternativou k téhle demenci by mohla být inteligentní politika sociálního smíru, která by dusila existenční strach už v zárodku pomocí mechanismů, jako je např. ZP, který by zajistil ronoměrnou distrubuci základního občanského statusu mezi celou populaci.

    Ale pochopitelně, s vaší optikou "kdo nepracuje ať nejí" v kombinaci s ekonomikou terciální sféry (kdy jsme v podstatě všichni buď lokajové, nebo informatičtí lokajové - tedy většina populace tvoří "služebnictvo"), jsme se dostali tam kde jsme.

    Z hlediska historické analýzy společnosti ne zrovna nezávislá a plnoprávná sféra populace - v podstatě jde o tu složku obyvatelstva, která se pohybovala na panovnickém dvoře. Takže všichni jsme dnes "služebnictvo" na dvoře Krále Miloše I a jeho kancléře von Agrefert, kteří jsou oba vazaly cara Vladimira I.

    Ale hloubkovou analýzou vztahů ve společnosti bys dospěl k tomu, že abychom se chovali jako "občanstvo" a ne jako "služebnictvo", tak bychom se museli zbavit základního existenčního strachu a základního pocitu výrazně nerovných výchozích šancí.... a takovouto možnost zabíjíš už v zárodku. No a lidi kolem nás se mezitím tiše pod vlivem vývoje ve společnosti začínají chovat jako dementi...

    Dělej si ze mě prdel... ale vykořeněných stárnoucích singlů (mužů i žen), kteří nedosáhli na žádný sociální status a kterým postupně vymírají prarodiče a rodiče a kteří budou hledat novou identitu, bude přijímat. A najdou jí někde v Babišovo-Okamurově Jednotném Česku....
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: neslysel jsem o piratech, kteri by se dali na hornictvi...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: za Marie Terezie a jeste dlouho po ni byly vysoke skoly taky placene, zeano... ty nas "historiku" :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já aspoň na rozdíl od TOP09 neměl v programu reformu školství formou návratu před Marii Terezii :-)) (no oni to formulovali jinak, ale vzhledem k představám o zavádění školného by to tak nejspíš dopadlo :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: ve zbraslavskem kamenolomu zas tolik pracovnich sil nepotrebuji :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: prazsky programatori preskoleny na horniky taky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: jj, ostravsti hornici rekvalifikovani na programatory potvrzuji.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: rekvalifikace je ale bezna soucast pracovniho trhu uz dnes (a je uz dlouho)... tomu rikam objevit kolo... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    'Reskilling Revolution Needed for the Millions of Jobs at Risk Due To Technological Disruption' - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...needed-for-the-millions-of-jobs-at-risk-due-to-technological-disruption
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: to nevadi, jara cimrnam taky neznal pocitace a prvni blok bitkoinu spocital dokonce jeste pred xchaosem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: v dobe, kdy tento "mladik" studoval dost mozna nemel ani ten pocitac :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: nene, xchaos v dejepise pocital kolik joulu vygeneruje tezba bitkojnu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: a pritom povinnou skolni dochazku tu mame uz od dob Marie Terezie.... ale to XCHAOS v dejepise asi prospal :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    boze, prirovnat nzp k chozeni do skoly je jeste vetsi debilismus nez prirovnavat obcana statu k akckionari.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam