• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: dovedeš třeba v 5 větách shrnout, s čím jsem přišel, aniž bys mi podsouval nesmysly, co jsem neřekl?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: budou? uz davno meli nekoho predstavit, ale nemyslim, ze by takovy clovek prisel s necim jinym nez ty :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: to číslo není průměrný počet zaměstnanců, ale podle mě všichni, kdo odpracovali třeba jen měsíc. Ale nevím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: já jsem nenapsal nic z toho, co mi podsouváš.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: víš dobře, že kecáš. Piráti budou dělat na stínové ministry výběrka.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: chlape, ty kecáš totální blbost. Přerozdělení peněz nemůže zvýšit inflaci dlouhodobě ve stejném smyslu jako to dělá tišění peněz. Protože množství peněz zůstává pořád stejné. Pokud mají bohatí lidé peníze, tak je mají na účtech zainvestované tak, že jsou dostupné všem lidem a je jedno, jelstli jsou zainestované nebo přerozdělené.

    A dopiči, tohle násobení funguje. Jak jinak by to asi funglova, musíš nejdřív peníze lidem vzít a pak jim je dát a není možné financovat důchody stejně, když ty důchody stojí 400mld ročně, takže bys musel ještě o to zvýšit daně.

    Chlape, ty si šílenec .a kecáš totální blbosti.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ekonomicky expert a stinovy ministr financi od warezaku prisel konecne s vypoctem, kde na nzp veme...??
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Za tu minimální mzdu na P6 ani nezaplatíš nájem ne? Takže to bude klasika minimálka + zbytek na ruku + v budoucnu NZP :-) Pak důchodci nebudou mít co žrát.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JIMIQ: nejake vysvetleni tam mozna i bude, ale u podobnych vypoctu neni presne cislo az tak podstatne, prumery muzou trosku zkreslovat. I kdyby se k te minimalce dopracoval, porad jde (zvlast v Praze a v oboru) o almuznu a fakt bych se jako podnikatel stydel a chodil kanalama s takovejma cislama... :) Ale ano, z pohledu vydriducha jde o skvely cisla, za necely milion (korun, byt to v EUR, tak mlcim :D) zamestnat 7 FTE... ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DANYSEK: no platit min nez minimalku je imho ilegalni takze nejake vysvetleni byt musi, jinak by chaos&spol platili pokutu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Kellner rozhodne nic nedumpuje, ta jeho firma, o kterou ses tu otrel je v zisku ;-) Ze lidem pro nej pracujicim slusne zaplati je podle me v poradku - ale chapu, podle tebe jde hned o dumping :D Nikoliv, uspesnejch malych ISP je hromada, dokazou lidem platit rozumnej peniz... a jestli to ty neumis, pak to znamena jen to, ze sam uspesny nejsi ;-) Kvuli casovy flexibilite skutecne schwarz potreba neni... to je jedna z mnoha trapnych vymluv :-) O prevesech bych byt tebou nemluvil, to ze pulka tohohle soukromyho "byznysu" byly v realu cerny stavby vi kazdej, kdo se v oboru pohybuje ;-) Jo, to se to stavi - a hlave setri - nacerno a bez potrebnych urednich razitek... a ani tyhle "uspory" z tebe uspesnyho byznysmena neudelali :D Nebo snad uz mas Teslu, ve ktery by ses hrde vozil po Praze? ;-)

    Takze je pochopitelny, proc NZP potrebujes... abys ty lidi pro tebe dostali aspon tolik, aby z toho (pri zivotnich nakladech v Praze) skutecne uzivili sve rodiny - a pritom neutekli treba prave k tomu Kellnerovi. Potrebujes zaplatu ze statni kasy na svou vlastni neschopnost ;-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JIMIQ: zamestnat i sam sebe za nulu... nelze ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DANYSEK: no kdyz z tech sedmi jsou dva spolecnici co si za odpracovane hodiny formalne neplati mzdu (a ziji z podilu na zisku i treba jinych firem a tohle je spis konicek), tak se ta mzda prepocitava na pet zamestnancu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Schwarz systém je spíš, když lidi se živnosťákem zavřeš v kanclu s píchačkama. Ten povinný pobyt na pracovišti bych viděl jako hodně významnou součást definice "zaměstnaneckého poměru".

    Nechat po střechách k anténám a tahat dráty lidi s živnosťákem, kteří se domluví s klientem na termínu, který jim vyhovuje - klidně po pracovní době klienta, apod. - mi teda přijde jako nutnost. Rozhodně neplatíme 70 - a mimichodem, pokud je tu někdo s potřebnou kvalifikací (od základů horolození, přes řidičák na auto nebo ochotu jezdit s mopedem či elektrickým cargo-kolem, základní mechanické dovednosti typu vyvrtat díru do zdi nebo přišroubovat něco někam až po základní ajťácké dovednosti, typu nastavit wifi router nebo IPčko ve widlích, kamarádství s Linuxem a základy síťačiny je výhodou) tak teda dalšího technika do terénu docela hledáme... krátká dojezdová vzdálenost do Prahy 6 nebo ochota se do čtvrti přestěhovat výhodou...

    Pokud Kellner dle veřejně dostupných údajů vyplácí vyšší mzdy, tak holt asi musí ceny ve své síti dumpovat. To opravdu není velkým příslibem stabilní situace v tak klíčovém odvětví, jako jsou telekomunikace - a není divu, že Cetin natahoval ruce po té 14 miliardové dotaci, kterou by mohl použít mj. na náhradu metalických telefonních převěsů za optické (zatímco my všichni musíme optiky zakopávat, protože žádné zkolaudované telco převěsy z dob komunismu jsme nezdědili...).

    Myslím, že jsme se tu od debaty o ZP přesunuli už poměrně daleko. Je hezké, že si prokázal jakousi schopnost pracovat s transparentními, veřejně dostupnými údaji o hospodaření firem - ale pravdou je, že když do toho zamícháš manažerské mzdy top-manažerů korporací (které v malých firmách samozřejmě veškeré žádné nejsou), tak pak malé firmy vypadají jako děsní vydřiduši....

    Taky se pochlub, že už si mi dříve označil za "parazita". Teď, když vidíš, jaký z toho celého mám prd, tak bys to třeba mohl vzít zpátky... ale to bych asi čekal moc, že jo.

    Tak aspoň hlásím, že velkou část toho našeho single-point of failure který se týkal Žižkova, máme už týden odstraněnou (i když teda ne konkrétně ten výpadek, co si nám vyčítal minule, tam se na tom ještě maká). Protože jsem se asi týden nebránil tvém trollingu (v těch Pirátech si mi vyprovokoval až poznámkou o Suchdolu, ale tam jde asi spíš o technikálii, kdy se snažíš podsunout mě nebo Pirátům jasný názor, který tam ale právě není a nemají ho ani jiné strany, jinak by obchvat už stál), tak jsem doladil nějaké opravy ve svém shapovači a natovači, který teď kombinaci obou dvou funkčností hladce zvládá na 10ti různých vlanech (a tím pádem vytváří skvělou redundanci pro případ, že se část provozu rozhodne téct jinudy).

    Ale chápu, že to, že takovou věc dělám skoro zadarmo, ze mě dělá zlého parazita... oproti hodným oligarchům, kteří umí čerpat dotace. (právě ty dotace by měly místo do kapes oligarchů jít třeba do fondu na ZP... představ si pro začátek třeba celoevropskou změnu struktury evropských dotací v tom směru, že místo zemědělských dotací bude všude v EU vyplácen ZP... tady dostaneš představu, o čem mluvím, když mluvím o nutnosti reformovat EU...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale o cem tu dve hodiny hovorime, mlho... schwarz-delnici, DPP ani DPC se do prumerneho rocniho prepocteneho poctu zamestnancu nezapocitavaji :-) DPP/DPC nicmene v osobnich nakladech budou. A pokud tedy v osobnich nakladech mate i DPP/DPC, pak ta vysledna hodinovka na FT zamestnance bude jeste mensi, to fakt moc nevylepsujes... :D Je hezky, ze se otiras o Kellnera, ale on podle stejne metodiky vypoctu ma hodinovou mzdu vic jak 3,6x vyssi oproti tem tvojim 70,58 Kc... ;-) On tem lidem zaplati - ty naopak ocekavas, ze plat tvych lidi bude do nejake pricetne vyse dorovnavat stat :-) Dres lidi z kuze a proto potrebujes NZP :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nevím, jestli udali 7 zaměstnanců jako průměrných, nebo 7 lidí, kteří si odpracovali třeba jednu brigádu na DoPP (nebo jak se tomu říká). Naopak lidi co mají živnosťák, v tom zahrnuti nejsou.

    Takže je v tom určitě brigádnice, co roznáší plakáty po nástěnkách na DoPP. Gratuluju, že si odhalil, že její hodinová sazba asi průměr stlačí dolu.

    Jinak fakt nevím. Odhalil si tady závratné tajemství, že jsem společníkem nějakého s.r.o., které se snaží udržet na chaotickém českém telekomunikačním trhu. Jestli myslíš, že by místo toho naši klienti měli přejít k p.Kellnerovi a jeho Cetinu, tak proč ne - ostatně, my jim v tom zabránit nemůžeme.

    Na rozdíl od sousedských sítí, které šly formou spolku, my máme aspoň nějakou výchozí formu s.r.o., i když jistě toho času ne v ideální kondici a ne jako čítankový příklad firmy s navenek úspěšnými parametry. Snažíme se s tím něco dělat.

    Vykreslit typického stoupence ZP jako někoho, kdo nechce dělat nic, se ti nicméně nedaří. Spíš tu máš případ drobného městského podníkání, které nechce přenechat celý jeden důležitý sektor ekonomiky oligarchům... dobrá paralela podle mě jsou nějací biozemědělci a rodinné farmy vs. Babiš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: z verejnych listin znam prumerny rocni prepocteny pocet zamestnancu (ktery je sam urcen z odpracovanych hodin) a celkove osobni naklady na tyto zamestnance vynalozene. Vic skutecne neni treba ;-) Ergo, je-li prepocteny pocet zamestnancu 7.00 (udaj se formalne uvadi na dve desetinna mista), pak zakonite bylo za rok 2018 formalne odpracovano 14000 hodin, protoze rok 2018 mel 2000 pracovnich hodin. A rocni osobni naklady byly 988105 - tedy jednoduchym podilem 988105 / 14000 = 70,58 Kc brutto. Se nedivim, ze nedokazes propocitat naklady na NZP, kdyz nedokazes spocitat ani tohle :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: neznáš počet odpracovaných hodin, takže fabuluješ. Jak říkám, podstatná část práce je odváděna subdodavateli - živnostníky, za dostatečný argument proč tomu tak je pokládám to, že probíhá na bázi zakázek mimo stálou pracovní dobu a stálé pracoviště, čemuž snad u telekomunikační firmy nemá nikdo problém věřit (další podobná kapitola je třeba vzdálený dohled nad chodem serverů a routerů, kvůli kterému nemusíš nikde sedět v kanceláři ale děláš to z domova)

    hodinová sazba se u nás dle toho, o jak kvalifikovanou činnost jde, pohybuje mezi 120 a 200 Kč, protože ti subdodavatelé to na bázi počtu odpracovaných hodin stále kalkulují (s čímž třeba já úplně nesouhlasím, já bych chtěl spíš fixní ceny za dokončení dílčích projektů, ale jsem menšinový majitel a nemůžu kecat do všeho)

    Dostáváme se k tomu, že v ekonomice zahrnující ZP by více práce bylo možné zadávat na bázi zakázek s plněním v momentě odevzdání a ne na základě hodinové mzdy. Vedlo by to k tomu, že by lidé byli ochotni podstupovat riziko, a tedy by měli větší podíl na výhře (zisku) v momentě, kdy to riziko úspěšně překonají. Takže ano, ZP je sice cesta k méně stratifikované (rozvrstvené) společnosti, ale z trochu jiného konce, než si myslíš a mělo by to vést k tomu, že více lidí by se vnímalo jako podniikatelé a ne jako zaměstnanci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to cislo jasne vychazi ze zakona o zamestnanosti a zpusob vypoctu je jasne dany, to si nemuzes vycucat z prstu a ucelove vylozit jinak... ;-) I hodinovou mzdu z toho odvodit jde. A 70 Kc na hodinu je proste smesna castka, zejo ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: kde si dospěl k tomu, že když někde padne číslo 7, že je to 7 zaměstnanců na full-time?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tech 70 korun na hodinu? To je kruta realita podlozena verejne dostupnymi cisly... a proste jses ucebnicovy kapitalisticky vykoristovatel, se s tim smir :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam