• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: neznáš počet odpracovaných hodin, takže fabuluješ. Jak říkám, podstatná část práce je odváděna subdodavateli - živnostníky, za dostatečný argument proč tomu tak je pokládám to, že probíhá na bázi zakázek mimo stálou pracovní dobu a stálé pracoviště, čemuž snad u telekomunikační firmy nemá nikdo problém věřit (další podobná kapitola je třeba vzdálený dohled nad chodem serverů a routerů, kvůli kterému nemusíš nikde sedět v kanceláři ale děláš to z domova)

    hodinová sazba se u nás dle toho, o jak kvalifikovanou činnost jde, pohybuje mezi 120 a 200 Kč, protože ti subdodavatelé to na bázi počtu odpracovaných hodin stále kalkulují (s čímž třeba já úplně nesouhlasím, já bych chtěl spíš fixní ceny za dokončení dílčích projektů, ale jsem menšinový majitel a nemůžu kecat do všeho)

    Dostáváme se k tomu, že v ekonomice zahrnující ZP by více práce bylo možné zadávat na bázi zakázek s plněním v momentě odevzdání a ne na základě hodinové mzdy. Vedlo by to k tomu, že by lidé byli ochotni podstupovat riziko, a tedy by měli větší podíl na výhře (zisku) v momentě, kdy to riziko úspěšně překonají. Takže ano, ZP je sice cesta k méně stratifikované (rozvrstvené) společnosti, ale z trochu jiného konce, než si myslíš a mělo by to vést k tomu, že více lidí by se vnímalo jako podniikatelé a ne jako zaměstnanci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to cislo jasne vychazi ze zakona o zamestnanosti a zpusob vypoctu je jasne dany, to si nemuzes vycucat z prstu a ucelove vylozit jinak... ;-) I hodinovou mzdu z toho odvodit jde. A 70 Kc na hodinu je proste smesna castka, zejo ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: kde si dospěl k tomu, že když někde padne číslo 7, že je to 7 zaměstnanců na full-time?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tech 70 korun na hodinu? To je kruta realita podlozena verejne dostupnymi cisly... a proste jses ucebnicovy kapitalisticky vykoristovatel, se s tim smir :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale to je prostě celé blbost a ty to víš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JIMIQ: spolecnik muze byt i zamestnancem... nic neobvykleho. Ale co by to zmenilo na vyroku, ze prumerna hodinova mzda v chaoslandu je nizsi nez mzda minimalni? Ty cisla proste neocuras :-) Navic i spolecnik musi byt z neceho ziv, to neni zadny nadclovek, co by nepotreboval se najist a tak ;-) A ze by nadseni zakaznici pravidelne zvali v ramci servisu dotycne na obed je taky krajne nepravdepodobne :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DANYSEK: nemuze byt jeden z tech lidi sam chaos? Nebo dalsi spolecnici?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Prumerny prepocteny pocet zamestnancu se urcuje dle skutecne odpracovanych hodin. Je to statisticky ukazatel, vubec nevypovida o tom, kolik lidi to realne delalo. A jsou to jen vlastni zamestnanci. Zadne DPC, zadne DPP. Zadne duse zamestnavane na svarcak, zadni externi dodavatele. Proste jen a jen zamestnanci. Z toho ukazatele vychazi, ze pri rocnim fondu 2000 pracovnich hodin jste dali tem 7 vypoctenym lidem 70,58 Kc za hodinu. Minimalni hodinova mzda v roce 2018 byla 73.20 Kc. Ergo muj vyrok je pravdivy a nijak si jej nevyvratil ;-) Kdybych byl mrcha a zapocetl i svatky, tak tech hodin je o 88 vic a tim padem i ta hodinova mzda vyjde jeste hur, stejne tak kdybych uvazil dalsi vstupni faktory (treba to, ze byl zrovna nekdo prace neschopen) ;-) At se na to podivame z jakehokoliv uhlu, tak proste rocni naklady 988105 Kc na 7 prepoctenych zamestnancu hovori o almuzne, ktera neni ani minimalni mzdou, na to staci fakt ten zakladni vypocet ... ;-) Svedci to o jedinem, sam jses asocial... kdyz tem lidem nedokazes dat vic... a v tomhle svetle je samozrejme pochopitelne, proc chces NZP... aby tvi zamestnanci nezivorili, kdyz ty sam je poradne nezaplatis a rad bys, aby to za tebe cinil stat ;-) Jak vychcane :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: pořád jsi úplně mimo. ti říkám, že tahat kabely po činžáku samozřejmě nepošleš zaměstnance. zadáš to jako zakázku někomu, kdo si to dělá kdy chce a jak dlouho uzná za vhodné. (nevím, jak to dělají tvoje "spolky" :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: 7 zamestnancu, 12 mesicu v roce... zeby? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a těch 12 si vzal kde, prosím? jsi nějak insider. Navíc výstavba telekomunikační sítě není něco, coby probíhalo nějak v pevné pracovní době a na jasně vymezeném pracovišti; zapojení externích dodavatelů mi tedy přijde hodně přirozené (víc, než třeba v kancelářích, apod.).

    Jako obvykle jsi prostě expert na všechno, že...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak si prosvistime zaklady matematiky :-) 988105 / 12 / 7 = 11763 ... < 12 200. A kdybys ciste nahodou tapal v tom, jak se pocita prumerny prepocteny pocet zamestnancu, tak navod najdes treba tady.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale prd.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a to rika clovek, jehoz firma dle ucetnich zaverek plati lidem min, nez minimalni mzdu.... ROFL
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: to je ale prostě nesmysl. ZP by se nezavedl tak, že by všichni brali o ZP víc a jinak by se nezměnilo nic. To by pak skutečně byl čistě inflační krok, který by snad šlo zajistit "natištěním peněz", ale velký význam by neměl.

    Tak např. důchodci dnes berou docela slušné důchody. Ty by ale byly zásadním způsobem restrukturalizované, s t ím, že část důchodu by tvořil ZP a část důchod placený nadále z průběžného sociálního pojistění (ve kterém budou peníze v souvislosti se stárnutím populace spíš ubývat). Tzn. osoby pobírající důchod by nebraly nutně o ZP více, než teď (to je ale odlišná představa k radikální podobě ZP, ve které ZP prostě nahradí i důchody)

    Stejně tak pro zaměstnané by ZP měl v podstatě formu daňové úlevy.

    Existovalo by zanedbatelné množství osob, které dnes formálně nepobírají nic, ale najednou by jim byl vyplácen důchod. Když si ale zjistíš, kterých osob by se to týkalo, dospěješ spíš ke stovkám tisíc, než k deseti milionům. Kromě toho, řada zaměstnanců v nekvalifikovaných profesích by zřejmě po kombinaci zavedení ZP + zrušení minimální mzdy brala zhruba stejně, jako dosud.

    Podotýkám, že moje poojetí ZP nemusí být nutně totožné s představami ZP od jiných aktivistů. Jeho smyslem má být snížení byrokracie, tedy zrušení řady podmíněných dávek i institucí, které je spravují. V pojetí jiných je ale ZP fakt částka, která se nějak plošně přidá všem, a stávající systém zůstane zachován. Takovýto ZP samozřejmě jinak než inflačně ufinancovatelný není.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Tak schvalne, kolik lidi se tam pohrne si (skoro)nepodmineny prijem vyzkouset... :D
    Pojďte k nám bydlet, dostanete 650 tisíc na ruku, láká vymírající kraj - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...-molise-vesnice-migrace-zadatele-o-azyl-prodej.A190912_161303_zahranicni_dtt
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: hale, ty počty jsou jednoduché.

    Můžeme zjednodušit, že rok má 10 měsíců. Máme 10 milionů obyvate (skoro 11, ale zjednodušíme to).
    10mio obyvatel * 1000Kč * 10měsíc = 100 000 000Kč cca. roční náklad na jeden tisíc korun pro každého obyvatele měsíčně, v reálu to je ještě víc.

    Státní rozpočet je 1.4 bilionu korun při zdanění práce okolo 45%, to by vyšlo na cca 10-12tisíc korun měsíčně pro každého, bez armády, policie, důchodů, zdravotnictví, školství. Now, show me your counts.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja bych zacal tim vyresenim toho financovani... vse ostatni jsou jen kecy :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tohle je jiný druh systémové změny. v minulosti jich neproběhlo úplně málo. komunisti nebyli nic pěkného, ale dramatičtější změny by si našel třeba v období před a po 1.světové válce... i jindy předtím.

    nejde o skoncování s nerovností, ale o otupení hran. ZP má jiné problémy, než si myslíš... v uzavřené společnosti by nejspíš fungoval, ale jsme otevřená společnost s pohybem obyvatelstva a zavést ZP na rezidenční bázi je zřejmě naprosto nereálné. Takže ano, není to snad a hned tak nebude... a pokud vůbec, musel by být v nějaké formě ZP zaveden globálně.

    Ale je to obtížné z jiných důvodů, než si myslíš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: o tu se tu snazili uz jisti soudruzi po valce... :) Skoncovani s tridni nerovnosti meli primo v programu :D Cim to skoncilo? Zruinovanou zemi, ktera se z technologicke spice dost propadla...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam