• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Švédsko mělo první sociálně-demokratickou vládu od roku 1917, tedy od stejného roku, kdy Rusko ovládla bolševická revoluce. A nezlob se, i když se dá moralizovat o jejich neutralitě a zásobování Německa za 2.světové války (skoro až do konce), tak v podstatě až do nedávných imigračních krizí představovali hodně robustní příklad. Stejně tak se ovšem Labour a Conservative politky střídaly ve většině světa. A nemyslím, že levice by jediná kradla. Spousta navenek "konzervativních" politiků měla ve skutečnosti jedinou agendu nějak nechat ty, kdo lobovali, přiživit se na eráru...

    Jako já jsem v 90tých letech tíhnul k pravici, coby mladý úspěšný zdaněný podnikatel, ale s odstupem času to fakt vidím tak, že občané si mají vybírat podle aktuální situace v zemi a ne podle celoživotního ideologického zápalu. A házet jakoukoliv levici do jednoho pytle s diktaturama je nejen nefér, ale prostě historicky špatně: "levice" moderní všeobecnou demokracii v podstatě vymyslela, pravicový konzervativismus vždy tíhl ke konstitučním monarchiím a různým absolutismům, snad s vyjímkou Británie...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NEKROMANT: to proto, že nedokážou pomoc směřovat přímo, je to španělsko.
    taky se přemýšlí, jestli nahradí aktuální sociální pomoc, nebo se k ní přidá, a ano, pak to bude velmi drahé. to si se zadlužeností španělska neumím představit, že by fungovalo dlouhodobě. takže je to taková plošná pomoc lidem kvůli pandemii.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a muzes prosim jmenovat evropskou zemi, kde se pres ekonomicke i socialni zasahy statu uz sto let dari dosahnout socialni spravedlnosti uvnitr liberalni demokracie a trzni ekonomiky...? :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ty ses fakt debil, kdyz znarodnis soukromy majetek, tak si komunista, levicak, socialista. a venezuela znarodnila ropny prumysl, diky kterymu mohli mit vsichni jejich obcani nzp, protoze ty ropy maj na jihoamerickym kontinente snad nejvic.

    ses proste marxisticky pako.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je ale normální variace na jihoamerickou vojenskou diktaturu... to, že jejich ekonomická opatření jsou devastující, z toho nedělá automaticky socialismus. je to nějaký směs populismu a nacionalismu, u nás by podobně nejspíš mohly fungovat Okamura nebo Mlaus...

    Fungujícími přiklady sociálně demokratické politiky bylo v podstatě pár evropských zemí, a to po dobu až 100 let. Teď stojíme na prahu změn. Co bude dál, nevíme. Krizová opatření zřejmě budou nějakou formou "socialismu", ale opět: spíš půjde o to, že elity kolem sebe nebudou chtít vidět zbytečně moc mrtvých.

    Tvoje domělá "levice" ve světě existuje spíš jako chiméra: existuje na úrovni regionální správy, třeba "komunisté" v indickém státě Kérala (mj. také křesťanském, a to nikoliv zkonvertovaném portugalci - mají vlastní východní církev s 2000 let kontinuity) se nějak nezaměřili na gulagy, ale na vzdělání a ten stát dosahuje nejlepších výsledků v celé Indii. Takže jako jo - v Kérale bych "komunisty" asi volil, ale jejich podpora vzdělání je asi na té úrovni, jako v podmínkách ČR třeba i u ODS...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: pokazde neni silne slovo. napriklad posledni ukazkovy priklad devastujici vlady socialistu je venezuela. fungujici levicovy (cti bolsevicky) system nelze vybudovat.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Španělsko chce po ztrátách způsobených epidemií zavést nepodmíněný základní příjem – A2larm
    https://a2larm.cz/...elsko-chce-po-ztratach-zpusobenych-epidemii-zavest-nepodmineny-zakladni-prijem/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: myslím, že "pokaždé" je silné slovo. Bolševici a následně východní blok byli specifický fenomén, ale v řadě ohledů ani levicový nebyli, většinu času spíš byrokratická diktatura s trochou zdravotní péče (spíš u nás, kde byla kontinuita, v Rusku noc moc).

    Levice na Západě, to jsou dva okruhy: jednak spousta stávek, což býval adrenalin, později spíš rutina. A potom sociální demokracie. Míra toho jak moc někoho ožebračili je asi dost relativní, spíš by to šlo popsat že západní elity nechtěly žít obklopené slumy v indickém stylu...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: hele, komunisti a levicaci meli vzdycky hromadu blabolu a pozadavku, ale stejne to skoncilo ozebracenim tech bohatsich, okradenim a zdecimovanim stredni tridy a prozranim statni kasy (to je ostatne videt i ted, jak ano s cssd a ksc levicacky utraceli posledni roky za uplatky volicum)....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no jasně a typickým projevem zasraný levice je požadavek na rovnou daň a podpora malého a středního podnikání..

    Tvoje ideologické škatulky se dávno vyprázdnily. Teď v té krizi dvojnásob.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    TUHO: Mne sa velmi paci ako tam je na obrazku klasicky reprezentant EU obyvatelstva. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DANYSEK: krátkodobý nzp ftw :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TUHO: 130 tisic podpisu z EU... ktera ma nejakych 445 milionu... no musis se vic snazit :D Pokus dobrej, ale efekt stejny, jako plivnuti do more.
    TUHO
    TUHO --- ---
    DANYSEK: Tady je petice za EU emergency basic income...

    Emergency basic income for the EU - now!
    https://you.wemove.eu/campaigns/emergency-basic-income
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    E2E4: kratkodobou socialni pomoc prece nikdo nerozporuje. Ale to neni tematem spadajicim pod NZP :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: jinými slovy, teď potřebujeme sociální opatření která budou hlavně rychlá, ne která budou přesně zacílena, to v té rychlosti nezvládneme.

    i za cenu nějakých false positives (tech pri současných opatřeních taky není nula), hlavně že nebudem mít false negatives (nebudou skupiny které by nějakou sociální dotaci potřebovaly ale kvůli podmínkám nedostanou)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TUHO: a nebo neputovaly... ekonomicky nevyhodnou tezbu soukromi tezari ukoncit problem nemaji, zejo ;-) Ostatne dolu, ktere se i u nas pozaviraly jen proto, ze se to uz nevyplati (i kdyz lozisko vycerpane neni; ale ekonomicky to holt nevychazi) u nas najdes mraky. Tvoje predstavy o tom, ze brutalnim zdanenim ziskas zdroje jsou... ponekud detinske, ocividne pramenici z nepochopeni elementarnich ekonomickych principu ;-) Ale tim se stoupenci NZP vyznacuji celkem bezne... bud nedokazou vymyslet zpusob financovani vubec, nebo vymysli v praxi nerealne a dlouhodobeji neudrzitelne ptakoviny.

    Aneb az se EU realne preorientuje na jiny zdroje (jako ze to chce), z ceho zaplatis NZP pak? :D Nebo snad taky fungujes v rezimu "po nas potopa"? :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: twl jaký je pojítko mezi zdaněním uhlařů kvůli ekologii a prožráním daně skrz NZP ? jako chápu, kdyby ty zelená daň šla ne zelený opatření. já myslím, že by ses chytl ve venezuele, twl
    TUHO
    TUHO --- ---
    E2E4: Varoufakis proto navrhuje univerzalni dividendu - share z dividend by putovali do verejnych fondu, ktery je budou prerozdelovat obcanu.
    Btw vzhledem ke klimatickejm cilum EU by taky nebylo od veci zdanit producenty fosilnich paliv a ty penize pouzit do vytvoreni nepodminenho zakladnih oprijmu / dividendy.
    TUHO
    TUHO --- ---
    VYHULENY_UFO: To neni pravda, je cela rada proudu nekomunisticky levice (od soc. dem. po anarchisty). Jinak Syriza Varoufakise hodila pres palubu ani ne po roce ministrovani.
    Btw Varoufakis je byznysmen?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam