LENIN: tak ono by to nějak mělo konvertovat k přídavkům na děti: jako že každý občan pobírá ZP, ale u nezletilých s ním hospodaří zákonný zástupce, u nezletilých s trestní odpovědností (15-18 let) by to pak mohlo být nějak napůl a šlo by vlastně o "státní kapesné". (jako cokoliv by bylo lepší, než dnešní model, jak končí děti z dětských domovů, o které se moc nemluví, trollmédia nám naočkovala obávat se velmi abstraktní hrozby norského Barnevernetu, ktery ačkoliv je hodně divný, tak v absolutních číslech rozhodně negeneruje tolik excesů, kolik u nás končí tragicky příběhů dětí, které vyjdou v 18ti z dětských domovů - přesná čísla neznám, ale dost mě vyděsilo, co jsem se dozvěděl od kamaráda, který v oboru působil jako dobrovolník)
V zásadě už jen na příkladu českého systému dětských domovů (v podstatě institut sirotčince z 19.století - ve vyspělých zemích pokud vím spíše nahrazeno adopcemi), které sice produkují mladé lidi se "zdravýma rukama a nohama", ale bez zázemí, které pro ostatní mladé představují jejich rodiny, si myslím, že ZP by měl spíše pozitivní sociální dopad. Samozřejmě se tady nebudu s nikým hádat, že v dnešním stavu není ufinancovatelný fiskálně, tedy z daní a odvodů na pojištění, to jsou kupecké počty, ale strašně mě štvou lidi, kteří vykřijují, jak celá ta myšlenka je špatně. Společnost se tak jako tak dramaticky mění, ale co na tom - hlavně odsoudit progresivistické myšlenky, to si radši necháme vymývat mozky algoritmy Facebooku, protože to přece není žádné hnusné "sociální inženýrství"... když se propaganda dělá pro profit, tak to přece nemůže být špatně (a výsledkem je pak Babišův Prchal - v podstatě ideál, čistě komerční služba ve prospěch manipulace veřejného mínění, what could possibly go wrong)