• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    LENIN
    LENIN --- ---
    DANYSEK:
    >zajistit zakladni zivotni potreby
    Za 10k se s prehledem v US pohode prezit da. Toto je jedna z nejstarsich veci co se v ubi resilo - ze rozhodne nema smysl davat vic nez je poverty line.

    >V tvem podani skvelej motivator pro to "nemit deti".
    Soucasna vyse UCB matek (obecne kolem $200/harant) je notne nizssi nez UB. Opet do toho pletes "potrebne". Dalsi na rade budou postizeni, veterani a nakonec jsi zpatky u aparatu socialky, tj zadne UB uz vlastne neni.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LENIN: a tak i maly deti musej mit co zrat, zejo... takze vysledkem tveho sermu s cislem "aby vyslo lepsi" je akorat to, ze rodiny s detmi na tom budou vlastne ve finale hur... :D V tvem podani skvelej motivator pro to "nemit deti".

    Takze tvoje NZP (ostatne jako vzdy) selhava v zakladnim parametru - zajistit zakladni zivotni potreby. A to s tema tvejma castkama nevysmoulis, ani kdyz se na hlavu postavis. A ty to dobre vis, protoze najednou uhybas k tomu, ze do prace lidi budou muset stejne chodit - aby si ty zakladni potreby zajistili. Proste to tve "kracene" NZP ve finale je jen o bezucelnem rozfofrovani spousty penez - ktere v pripade jednotlivce sledovany cil nesplni - ale na veci globalniho dopadu prachy mit nebudes, protoze jednoduse uz nebude kde brat.

    XCHAOS: bydleni je zakladni zivotni potreba, takze to s debatami kolem NZP souvisi. Ano, bud muzes rozdavat lidem prachy, at si to bydleni sezenou sami... a nebo jim to bydleni rovnou zadarmo rozdas. Pravda, mel bys k tomu bytu dodat jeste aspon zakladni stravu, tak aby to byl plnohodnotny NZP (nevyjadreny penezi, ale jinym plnenim pokryvajici zakladni zivotni potreby). Ale zatimco u rozdavani bytu a jidla zadarmo se buhviproc kroutis, rozdavat penize ti nevadi... ze by sis uvedomoval absurdnost NZP? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LENIN: tak ono by to nějak mělo konvertovat k přídavkům na děti: jako že každý občan pobírá ZP, ale u nezletilých s ním hospodaří zákonný zástupce, u nezletilých s trestní odpovědností (15-18 let) by to pak mohlo být nějak napůl a šlo by vlastně o "státní kapesné". (jako cokoliv by bylo lepší, než dnešní model, jak končí děti z dětských domovů, o které se moc nemluví, trollmédia nám naočkovala obávat se velmi abstraktní hrozby norského Barnevernetu, ktery ačkoliv je hodně divný, tak v absolutních číslech rozhodně negeneruje tolik excesů, kolik u nás končí tragicky příběhů dětí, které vyjdou v 18ti z dětských domovů - přesná čísla neznám, ale dost mě vyděsilo, co jsem se dozvěděl od kamaráda, který v oboru působil jako dobrovolník)

    V zásadě už jen na příkladu českého systému dětských domovů (v podstatě institut sirotčince z 19.století - ve vyspělých zemích pokud vím spíše nahrazeno adopcemi), které sice produkují mladé lidi se "zdravýma rukama a nohama", ale bez zázemí, které pro ostatní mladé představují jejich rodiny, si myslím, že ZP by měl spíše pozitivní sociální dopad. Samozřejmě se tady nebudu s nikým hádat, že v dnešním stavu není ufinancovatelný fiskálně, tedy z daní a odvodů na pojištění, to jsou kupecké počty, ale strašně mě štvou lidi, kteří vykřijují, jak celá ta myšlenka je špatně. Společnost se tak jako tak dramaticky mění, ale co na tom - hlavně odsoudit progresivistické myšlenky, to si radši necháme vymývat mozky algoritmy Facebooku, protože to přece není žádné hnusné "sociální inženýrství"... když se propaganda dělá pro profit, tak to přece nemůže být špatně (a výsledkem je pak Babišův Prchal - v podstatě ideál, čistě komerční služba ve prospěch manipulace veřejného mínění, what could possibly go wrong)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tady se nechci pouštět do detailů okolo toho retropaneláku na Jižáku, protože je neznám. Trvám ale na tom, že to se ZP souvisí stejně málo, jako zdejší UFO-emo-výlevy. V tomhle klubu fakt nějak plošně nemluvím za Piráty, kteří zdá se mi ani k ničemu nic moc nepotřebují, ani nejsem jejich zaměstnanec, apod. - jsem pro ně takový jakýsi druhořadý rezervní kádr, to je všechno. Snažím se zde spíš diskutovat o konkrétním abstraktním modelu. Když se na to podíváš poctivě, tak myšlenka ZP je právě alternativou k tomu, aby se město/obec musely pouštět do podnikání třeba v oblasti bydlení: je to dokonce i alternativa k tuzemskému modelu přerozdělování, kdy velká města získají z daní větší podíl, než malé obce. Osobně jsem kritikem tohoto modelu, ZP by vedl k tomu, že sídla s větší hustotou osídlení by právě vedla k lepší šanci něco z toho vyplaceného ZP získat do obecního rozpočtu a nebylo by nutné takové to přerozdělování, které vytváří tlak na slučování obcí a snižovánín jejich počtu (což zase pokládám za docela nebezpečný tlak na omezování místní samosprávy)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    UCI ako forma UBI

    The Case for Universal Creative Income — Mirror
    https://li.mirror.xyz/j3WsyvI5LKFKcFc9YK6cwzpU131Gs-N8ynGh3Jkli_g

    Research shows that children from high-income (top 1%) families are ten times as likely to become inventors as those from below-median income families; moreover, downstream product innovation also disproportionately benefits higher-income households.
    LENIN
    LENIN --- ---
    DANYSEK: 200M. Naopak kouzelne by bylo davat ZP i nezletilym. Jinak nikdo nerika ze pointa je nepracovat. Castku uvadim za rok protoze tak se prijmy v US pocitaji.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LENIN: deset tisic dolaru rocne furt neni castka, ze ktery se da zit... jo, cekal jsem, ze vytasis rocni, aby to vypadalo opticky lepe.. oblibeny trik kouzelniku s cisly :-) Argument, ze jde o almuznu trva. Navic $30k hlavarok ani omylem nesedi...

    V US mas 328M obyvatel, takze... 6T/328M = 18k, u 4T jen 12k. Dalsi tricek kouzelnika s cisly, ze? ;-) Takze, koho jsi nechal ve svych uzasnych vypoctech o hladu, soudruhu? :D
    LENIN
    LENIN --- ---
    DANYSEK: Za 2020 to dela $30k (4-6T) per hlavarok. To cislo zatim jeste nic moc neznamena, zalezi kolik fedu zbude na balance sheetu az to nekdo kolem 2025 zacnou likvidovat. Je jasne ze takto silene QE je neudrzitelne, USD ma ted realnou >50% inflaci. Pokud se ale bavime o QE v ramci inflace bezne od 2008 (kolem 20%), furt se da dostat na nejakych $10k/hlava za rok.

    Jinak argumenty typu "bohaty lidi ZP nepotrebujou, potrebujeme megaaparat co rozhodne o potrebnych" mi prijdou trochu zcestne, pokud nejsi nejaky razantne progresivne danici komunista. Pro lidi co penize maj je ZP tax credit, naprosto bezna vec.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vidis a vedle si stezujes, ze chudacek Hrib prisel o penize pro Prahu - presne ty penize, ktery verejny sektor lidem nejdriv sebere z jejich penezenek :-) Mozna si ujasni, co vlastne chces.

    No a zrovna Praha ma spoustu nemovitosti, ktere jsou prazdne a nevyuzite. A kdyz uz se ma nejakej barak opravit, tak prijde nejakej neschopnej aktivistickej Pirat, co rekonstrukci zazdi a barak dal zeje prazdnotou :D

    Zeleznicni dopravu bych sem netahal, ona proste je ztratova. Stejne jako sektor hromadne dopravy obecne. Kdyby mel cestujici platit plne naklady s rozumnou mirou flexibility, tak snadno dojde k tomu, ze auto vyjde levnejc. Ostatne netreba chodit daleko, prijem z jizdneho MHD v Praze je sotva ctvrtina, zbytek kompenzuje magistrat ze svyho (resp. z toho, co se predtim lidem stejne sebere).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je to úplně něco jiného. Veřejný sektor z pochopitelných důvodů historicky neproslul, jako nejlepší hospodář - spíš jsem zmiňoval anomálii, že vývoj po roce 1989 občas dovedl majetek do tak neschopných rukou, že i veřejný sektor se projevil jako efektivnější.

    Tohle máš asi jako privatizaci britských železnic - ono se tam od Thatcherové nebo od kdy střídavě experimentuje se soukromými dopravci, ale že by nějak byli superdokonalí, to se říct nedá. (u nás ze začátku podali efektní výkon, jenže pokud vím, tak min. někteří akorát skončili v dluzích, ono prostě někdy ty počty nevyjdou a třeba Arriva má výhodu ojetého německého vozového parku, to se pak jezdí zadarmo, resp. za cenu mezd...)

    Prostě nemůžeš nějakou aktivitu ze strany města, která pokud vím spočívá hlavně v tom, že obecní byty budou a že s nerozprodají, se ZP, kde je možné peníze utratit za cokoliv. Myslím, že mícháš dohromady opatření, která souvisela s pandemií, s nějakou dlouhodobou politikou...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: To je to samy. Je fuk, jestli si to zhmotnis do podoby bytu volne k uzivani, nebo do penez, ktery jak vecernicek "za nic" bezduvodne rohazujes. Oboji logicky generuje naklady, ktere musis necim z druhy strany zalepit.
    Tvoje predstava, ze si banky tisknou penize jen tak a ze je fuk, kolik jich natisknou je usmevna sama o sobe... to je takova ptakovina, ze nema smysl o tom vubec diskutovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: (nápověda: jak dosáhnout toho, aby nadpoloviční většina obyvatelstva hájila zájmy majitelů nemovitostí? inu, co takhle z nich udělat majitele nemovitostí, že? :-) jenže ouha, to je trochu antiteze k tomu spekulativnímu držení nemovitostí... nebo chceš říct, že drobný majitel, který třeba jeden byt vlastní a druhý pronajímá, je vlastně taky socka, a že jen velci realitní magnáti jsou ta správná cesta? fakt pokud někdo drží x činžáků a v jednom z nich bude nucen začít rozprodávat byty, aby měl v případě prasknutí bubliny na zaplacení daní, že je to nějaké katastrofické znárodnění)

    o svých vlastních názorec (domnělých, protože ty skutečné ignoruješ) se toho dozvídám hodně, ale o tvých vlastních vlastně poměrně málo: tedy kromě toho, že kdo má zdravé ruce a nohy, tak by se neměl válet doma a měl by těžit kryptoměny (ty se ale obvykle těží doma, takže vlastně v tom máme trochu zmatek, ale aspoň se doma těží v potu tváře, teda aspoň v létě, protože kdo by vyhazoval vytěženým krypto za klimatizaci, že ano :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: fajn, tak se asi vrať do Rakouska Uherska. Většinu 19.století totiž nemajetí žádné volební právo neměli... (a popravdě, v předchozí éře absolutismu ho neměli ani ti majetní a bylo vymalováno...)

    jako demokracie jako teze by se ti líbila, protože to je něco, co tvoji "komouši" neměli, tak je hezké ji mít, na papíře. Ale představa, že někdo tu demokracii k něčemu fakt využije, ta už zase působí docela znepokojivě, takže co teď s tím, že jo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no podívej, trh je tu od toho, aby nějak určil, jaká míra ziskovosti je tak nějak přirozená. pokud vznikne monopol, tak trh z mého hlediska selhal.... no a jednou z možných způsobů, jak to regulovat je, že třeba město, které normálně má v popisu práce jiné věci, se rozhodne, že už je to moc a že vstoupí na trh bydlení s obecnými byty. To ale není "rozdávání bytů", že....

    máš nějak zmatek v pojmech a kromě toho, obecní byty jsou trochu protichůdná teze k ZP. ZP spíš jde tou cestou, že bydlení pořád nechává na trhu, ale rozdává lidem peníze, čímž kompenzuje růst cenové hladiny, ale samozřejmě rozpoutání inflace samo o sobě taky není řešením
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    docela by me zajimalo, jestli si uz pirati udelali mezi vlastniky nemovitosti pruzkum, jak by se tvarili na znarodneni nadbytecnych majetku ci na diktat zastropovane ceny :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    tohle je velmi bizarni auditko :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: spekulativni drzeni nemovitosti.. jojo, proc by meli jedinci nebo rodiny vlastnit cely cinzaky, to je dost kurevsky nefer, vzdyt oni si muzou rikat za najem libovolnou cenu. :D

    bla bla bla bla bla bla bla
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no docela velký. resp. bavme se o obecním bydlení vs. bydlením zadarmo: u obecního bydlení jde jen o to, že město vstoupí na trh s bydlením (na kterém se už tak jako tak pohybuje, jen tu byla tendence aby město ten trh spíše opouštělo), ne že to bude zadarmo. bude vybírat nájem. Z toho pokryje náklady, úplně stejně, jako soukromí pronajímatelé. Já tam docela rozdíl vidím...

    Bydlení za komunismu byl samozřejmě jeden extrém, jednak to nebylo zadarmo, jednak ani ne pro každého a už vůbec ne kvalitní. Konkurence je dobrá věc. Ale pokud nájmy díky spekulativnímu držení nemovitostí letí vzhůru, tak je to podle mě pro město ten správný moment, aby vstoupilo na trh bydlení taky - ještě na tom může vydělat...

    Se ZP to nemá společného vůbec nic. ZP je koncept celospolečenský, na úrovni jako fiat měna samotná, nebo na úrovni typu demokratický právní stát, všeobecná gramotnost, všeobecná zdravotní péče, dopravní infrastuktura. Dokonce si troufám tvrdit, že pro zavedení ZP by byla nutná ústavní většina ve prospěch ZP, dnes je podpora někde kolem 10% veřejnosti (mj. i díky fakt překvapivě intenzivnímu trollingu odpůrců ZP), tak fakt nevím, co vlastně řešíš. ZP je koncept asi jako cestování rychlejší než světlo: to, že to zatím neumíme neznamená, že mají autoři sci-fi zakázáno o tom psát... a dokonce jsou filmové frenčízy, které jsou na tom postavené, velmi slušný business :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a jakej ze je teda rozdil mezi ZP vyplacenym v penezich a poskytnutim ubytovani zadarmo? :-) Ne, to neni zas tak off-topic, vzdyt to by resilo vsechny bezdomovce... zejo! A bez tech otravnych davek na bydleni.

    Na poskytovani bydleni zadarmo je nadherne videt ta absurdita samotnyho ZP, zejo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: podívej to, že tu vykřikuješ zmatené a z velké části doložitelně nepravdivé výroky bez většího ohlasu nyxové veřejnosti bych nenazval "dostávám čočku". hlavně je zajímavé, že tě víc a víc zajímám jako soukromá osoba, ty jeden kryptodomovníku....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam