DANYSEK: Mě NZP nezajímá, jsem tu celkem náhodou, ten projekt nemá šanci na realizaci ještě mnoho let. A fabulovat, jakou změnu to přinese mě nebaví. 14% HDP asi logicky nevyhodíme, aby lidi dostali peníze v hodnotě půl úvazku ve školství. Musel by být jasně daný ekonomický cíl, podložený nějakým modelem. Vždyť i ani obranu nejsme schopni pokrýt 2% HDP, abychom splnili závazky vůči NATO. A to nevidím strategičtější investici in long term, než obranou alianci.
Myslím že ČR by měla spíš investovat do vzdělávání, udržitelnosti zdravotnictví, zlepšení domácí péče (např. i legislativní vymezení mezi zdravotními úkony a osobní asistenci) a tuny dalších věcí. Např. by mohli zvýšit životní minimum, aby lidi radši přiznávali příjmy, spíš než jeli šedou zónu aby jim vůbec zůstali nějaké prostředky k životu a státu tak utíká spoustu peněz lidí co jsou v exekucích kvůli alimentům a dluhům. Btw. tohle zrovna myslím inicují pirati, ČSSD na to sere, řeší minimální mzdu. Plus ta legrace s meníčkama za 100-120 kč a podmínkama lidí v gastro službách, co se jim nechce vracet do nevýhodných pracovních vztahů a majitelé jsou z toho paf. Synovec si k vejšce v Edingburghu vydělává jako barista, jako póvl z východu dostal smlouvu a covid ve skotsku přežil na státní podpoře. Většina stundentů ale i třeba mladejch lidí od filmu ze z prahy stáhla k rodičům nebo akcelerovali soužití s přítelkyněma.
NZP není na pořadu dne a není řešením problémů na které narážíme.