• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no rozhodně jsem dostatečný expert na debaty s tebou, byt třeba to není nic oficiálního :-) hele, ty by ses měl držet svého kryptokrumpáče, podle mě.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: kdyz nemas zadnou funkci, tak co to pises o konvertovani, kor kdyz nejses expert... [facepalm emotikon]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: v podstatě konvergujeme k nějaké představě, jak by to asi mohlo být a taky že vzhledem k tomu, že většina lidí se rozhodně se ZP nespokojí a bude si chtít vydělat (výrazně) víc, je většina těch výpočtů ohledně ZP úplně nesmyslným zjednodušením (ale co také čekat od lidí, pro které "tržní kapitalizace" Bitcoinu je počet coinů * kurz a vůbec neberou v úvahu, že kdyby držitelé těch coinů chtěli vycashovat i jen malý zlomek, tak se kurz prudce propadne :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: zato ty jsi evidentně expoert největší na mě, co...

    u Pirátů nemám žádnou formální funkci, nejsem tam expert naprosto přes nic, tak o mě ani o Pirátech nešiř bludy.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: xchaos to muze napsat, protoze je piratsky expert pres ekonomiku. a ty vis, ze se neboji napsat jakkoliv dlouho hovadinu a jeste o ni dlouze diskutovat.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: jak můžeš, tvl, napsat, že hrozí strmější propad příjmů :-D :-D . Vždyť s dnešním systémem to je daleko horší.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: OMG, tyvole, to mi řekni, jak to může být proti dnešnímu stavu "buďto minimální mzda nebo vypadni na pracák" horší :-D.
    Při vysoké min. mzdě výsledek je takový, že lidi maj na výběr buďto nemakat za 10k měsíčně od pracáku nebo makat za celý měsíc za 14 čistého. Jenom idiot by šel makat, pokud je na hraně takového rozhodnutí.

    Navíc když při zvýšení minimální mzdy lidi přichází o úvazek nebo jsou vyhozeni nebo mají horší šanci najít práci, výsledek je takový, že nemají žádný plat, naopak se jim vyplácí přerozdělování, oni přichází o kontakty a zkušenosti a celá společnost přichází o bohatství, které by mohli produkovat.

    Minimální mzda je to úplně nejhorší "protichudinské" opatření, které kdy člověk vymyslel. Dělá totiž naprostý opak.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: xchaosi, jeto sice uz par tydnu stary, ale tady by si mel spis najet svy teorie od korporatech, jak zbavuji osobnosti cloveka. tohle mas pekny tema do veci verejnych, kde muzes rozebrat v dlouhem psani kellneruv korporat, ktery se obcas snazi pachat v cr charitu tim stylem, ze posila 15mega rocne institutu vaclava klause. nebo muzes napsat nejaky dlouhy komentar, kam az to dopracoval Mlynar, ktery se rad chlubi tim, ze makal v kotelne, delal revoluci nebo ridi ministerstvo informatiky.

    ale z druhy strany pouzitim chatbotu usetris stres a nervy lidi, kteri musi davat jinym lidem vypovedi. ty to mas s podnikanim jednoduchy, vzdycky si jel vic svarcsystem, najimal lidi se zivnostaky a tam zadny smlouvy nebo vyhazovy resit nemusis....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/Sladislavovo/status/1402205343040643074
    Home Credit v Číně použil na hromadné propouštění zaměstnanců chatboty.

    Roboti vás připraví o práci ani nebudete vědět jak :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: v podstatě takhle nějak si to představuju taky

    problém je, že tahle myšlenka není vůbec "levicová" v žádném smyslu, levice jí naopak nazývá "chudinskou dávkou". hrozí strmějším propadem příjmu v případě ztráty zaměstnání. nicméně, o zvyšování základního příjmu by podle mě šlo mluvit až potom, co by existoval v téhle základní podobě.

    pokud by ale ZP v téhle minimální podobě nahradil instituci minimální mzdy, tak by mohl vést i k propadu reálné minimální mzdy....

    jinak jako základní výhodu vidím tu absenci byrokracie. motivace nepodpovědětřiznávat příjmy by ale zcela nezmizela, musel by tam existovat nějaký polštář, aby lidem s malými příjmy zůstávalo všechno, aby tam nebyla motivace nepracovat nebo pracovat načerno.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    fuuuuuuuuu
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    Mně se ta myšlenka základního příjmu líbí, ale přijde mi fakt kokotina, aby byl někde na úrovni třeba 20k. Prostě to nemůže být "základní příjem" ve smyslu, že se s tim dá žít.

    Já bych prostě byl pro negativní daň z příjmu a bylo by to. Prostě sjednotit všechny odvody do jedné daně a dát slevu na popolatníka 60k/rok a může se odečítat do mínusu.

    V Praxi by to znamenalo, že když má někdo hrubou 13k/měsíc, tak by neměl čistou mzdu 11 570,-, ale měl by 16 600,- čistou a daň by byla asi 500Kč.
    Kdyby měl 7 hrubého, tak by měl 8 300,- čistého, tj. daň by byla záporná asi 2700Kč. Všechno by to bylo řešené výpočtem u zaměstnavatele, který by dostával prachy od sociálky.

    Při přijmu 0 by člověk dostal 5000,- do kapsy od pracáku, když by nebyl zaměstnanej.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    RUDOLF: ziadna politicka strana nebude mat zaujem investovat do vzdelavania, to by potom mohli vyrast volici, ktori vedia kriticky mysliet a nevolili by strany na levne populisticke kecy
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    DANYSEK: Mě NZP nezajímá, jsem tu celkem náhodou, ten projekt nemá šanci na realizaci ještě mnoho let. A fabulovat, jakou změnu to přinese mě nebaví. 14% HDP asi logicky nevyhodíme, aby lidi dostali peníze v hodnotě půl úvazku ve školství. Musel by být jasně daný ekonomický cíl, podložený nějakým modelem. Vždyť i ani obranu nejsme schopni pokrýt 2% HDP, abychom splnili závazky vůči NATO. A to nevidím strategičtější investici in long term, než obranou alianci.

    Myslím že ČR by měla spíš investovat do vzdělávání, udržitelnosti zdravotnictví, zlepšení domácí péče (např. i legislativní vymezení mezi zdravotními úkony a osobní asistenci) a tuny dalších věcí. Např. by mohli zvýšit životní minimum, aby lidi radši přiznávali příjmy, spíš než jeli šedou zónu aby jim vůbec zůstali nějaké prostředky k životu a státu tak utíká spoustu peněz lidí co jsou v exekucích kvůli alimentům a dluhům. Btw. tohle zrovna myslím inicují pirati, ČSSD na to sere, řeší minimální mzdu. Plus ta legrace s meníčkama za 100-120 kč a podmínkama lidí v gastro službách, co se jim nechce vracet do nevýhodných pracovních vztahů a majitelé jsou z toho paf. Synovec si k vejšce v Edingburghu vydělává jako barista, jako póvl z východu dostal smlouvu a covid ve skotsku přežil na státní podpoře. Většina stundentů ale i třeba mladejch lidí od filmu ze z prahy stáhla k rodičům nebo akcelerovali soužití s přítelkyněma.

    NZP není na pořadu dne a není řešením problémů na které narážíme.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RUDOLF: 10k / osoba / mesic krat circa 6,8 milionu lidi v produktivnim veku (duchodce vynechame)... to mame... no, 816 miliard rocne. To mame krasnych 43% toho populistickeho rozpoctu, co nam tu vyprodukoval agent Bures :-)
    Nabizi se otazka, ktere kridlo hodlas obetovat....? :D
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    DANYSEK: no podle zákona ti má stačit životní minimum (tj. bez nákladů na bydlení): 3 860 Kč, příspěvek na bydlení vyšroubuješ tak na 6k. A jsme někdy u 10k.

    Btw. Zuzana Uhde mapuje iniciativy kolem všeobecného základního příjmu. jestli si ten podcast pamauji správně, tak se hlavně sbírají podpisy, aby na základě toho začala EU vůbec zabývat modelováním financování N/VZP. Pokud by se to řešilo na úrovni EU, tak je vůbec otázka, zda by byl v různým zemích jiný.

    Kolaps #26: Zuzana Uhde - Základní nepodmíněný příjem umožňuje promyslet, co je smysluplné
    https://soundcloud.com/advojka2013/kolaps-26-zuzana-uhde-zakladni-nepodmineny-prijem-umoznuje-promyslet-co-je-smysluplne


    Podpisové aktivity

    - Evropská občanská iniciativa pro bezpodmínečný základní příjem 2020–22
    https://cs.eci-ubi.eu/

    FAQ - Všeobecný základní příjem
    http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/faq#.YNITiRP7Rb8
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jasne, to nerika nikdo... to rika jen samotna definice NZP :-) (tedy zajisteni zakladniho zivobyti kazdemu) ...ono jaksi dost dobre nejde lidem strcit 5000 a tvarit se, ze to jim na zakladni zivobyti prece musi stacit.... protoze i maly dite vi, ze nebude :D

    Ale ano, chapu - proto se i ty i Pirati boji jakoukoliv castku vystrelit. Protoze jakmile by konkretni cislo padlo, bylo by na prvni pohled videt, o jaky nesmysl to jde. A ze NZP by byla almuznou zajistujici vsechno mozny, ale jen ne zakladni zivobyti. Strucne receno almuzna ;-)

    Z mejch pokut za spatny parkovani a rychlou jizdu bys... ehm, ehm... posel hlady i ty sam :-) Byt tebou, na ty bych fakt nespolehal... :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jestli se chces bavit o doublespendingu a technickych problemech, mas tady btc auditko, tam muzes prijiti diskutovat. v tom nevidim problem.
    z hlediska ekonomickeho a z hlediska n/zp jsi propasl velkou prilezitost predvest v praxi, jak jsi ekonomicky schopny a jestli dokazes provest experiment, ve kterem bys vyplacel n/zp vybranym piratum a piratkam. to vsechno ti mohly kryptomeny umoznit. jenz misto, aby ses vrhl do prospesne prace, zabil jsi cas zvanenim na internetu. ja pracoval, investoval a vydelaval na naklady, abych si posleze vydelal a splnil americky sen. ale zase je fakt, ze jsem v devadesatkach nenaprogramoval textovy prohlizec internetu. :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no ale nikdo přece neříká, že ZP má být tak vysoký, aby měl extrémní nároky na zdroje! to je tvoje strawman fallacy, kdy ty si dosadíš nějakou svojí vizi ZP a pak ji podsouváš všem.

    Navrhl jsem jako ZP rozdělovat tvoje pokuty za rychlou jízdu a špatné parkování :-) místo aby živily policii...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: na bitcoiny máme jiný kapacity, ty samozřejmě coiny nakupovali, aby ty ses měl dobře. kdyby je teď prodávali, tak nejsme moc nejbohatší, protože by asi dostali míň, než za kolik nakoupili :-)

    hele, mě to krypto fakt moc nebere, jak jistě víš. hlavně mě štve, že se odmítáš bavit o logical fallacy s double spendingem, který je ve skutečnosti jen o zásadním design flaw v původním blockchainu. Celé je to pravý opak toho, co hlásají šejdíři kolem bitcoinu: kryptoměny jsou dobře, striktně deflační povaha bitcoinového monetárního systému špatně, dělá to z celého systému kasino a blockchain je z hlediska kryptoměn zbytečná slepá ulička - budoucí kryptoměny použijí jiný datový formát, který nebude vyžadovat proof of work a ty tvoje kryptokrumpáče.

    kacířská myšlenka, co.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    hlavne xchaos neni ekonom, to je takovej teoretik vseho. kdyby byl xchaos ekonom, tak je ceska piratska strana nejbohatsi piratskou stranou, protoze ted by prodavali vsechny bitcoiny a altcoiny, ktere xchaos doporucil jako spravny ekonomicky visionar v dobach, kdy staly par centu. nicmene i poslanec top09 nejaky Feri prokazal vetsi ekonomicke schopnosti.

    pro xchaose bude nejlepsi, kdyz se vrati diskutovat do auditek pro deti, kde se recykluji memy, obrazky z facebooku ci zvani o politice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam