• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    CYNIK: hele, minimální mzda je letos 15200 hrubého, čistého to vychází na 13,5k při 0 dětech nebo 16,2k při dvou dětech.

    Pokud tvůj příjem byl minimální mzda, dostaneš podporu 8775 první 3 měsíce, 6750 čtvrtý měsíc a 6075 patý poslední měsíc - páč pak už nic nedostaneš. Můžeš si ještě říct o podporu na bydlení a snad i topný - ale to je myslím nezávsilý od toho jeslti pracuješ nebo jsi na úřadu práce. Stojíš stát asi 100k za ten rok ( a ty lidi na úřadu práce jsou levný a obsloužej spostu lidí:-)

    Tj. je to 13,5k v práci versus 8k na podpoře, to je u prekaritáu sakra velkej rozdíl. 68% navýšení je celkem jasná motivace pracovat.

    Jenomže problém je úplně jinde - problím je v životním minimu a týká se lidí co mají exekuci ať kvůli alimentům nebo nezaplatili dluhy (u nás je to přes mega lidí, tj. A to je 3410 (bydlení se do něj nepočítá). To ti zbyde po exekuci tvé legální výplaty, např. minimální mzdy. Dneska je v exekuci asi mega lidí a v produktivním věku je tak 7 mega lidí (3,5 mega jsou muži), takže nějakých 14 % produktivní populace zvažuje, zda-li přizná příjem a nechám se zcuknout na 3410 měsíčně nebo nepřizná příjem a bude dělat šedou zónu a bude vydělávat. V tohme segmentu je tzv. česká nezaměstnanost. Kdyby se životní minium zvedlo třeba k těm 10k, věřím, že to do státní kasy přitáhne další peníze, protože ldii konečně přiznají příjmi, alimenty a dluhy se začnou splácet.. Problém minimální mzdy je spíš tahounem nácků a SPD, než nějakého reálného problém. Jádro problmatiky je v žiovtním minimu. NZP k tomuhle problému nic užitečného nepřidává. ČR má jiné problémy, pokud by je dokázala NZP nějak řešit, bylo by to zajímaév. Tj. kdyby se opravdu dalo ušetřit na provozu rozdělování peněz. Ale takhle je to mimo. Právě to rozdělování peněz operarujeme, protože se to rozohudje individuálně v rámci zákona. Např. lidi v domácí péči apod. na to NZP nestačí a právě tam je stát sehrává roli, že je jim schopen zaplait úpravy na baráku, auta apod. výdaje - právě tím, že jsou selektivní. Část zaplatí životní pojistka, ale i pojišťovny často operaují s tím, že tohle porkývá stát. NZP je podle akademickej vlhkej sen nic co by směřovali ke konkrétnímu řešení čehokoliv.

    Btw.. Ještě jsem k tomu rozepsal OT, tak ho dávám sem pod čarou. Mylsím, že je dobrý si uvědomit, že potřeba vnímat situaci jak ji vidí prekariát - takovýty lidi, po který byl život po roce 89 downgrade. Nemuselo to být ani vlastní vinnou, na spoustu lidí dopadli dluhy z podnikání od společníka. Znám pár lidí, kteří se z toho dostali, znám i ty co to za roky nezvládli. Logicky jsou i neuspěšné nápady a neúsošné osudy. Poznal jsem za poslendních pár let několik miliónřů (prodali firrmy, mají úspěšné firmy apod) a nikdo z nich netvrdil, že by schopnosti stačilo. Většina chápala že vedle vynaložení energie, přispělo prachsprosté štěstí. A od zadlužené budoucnosti je dělilo jen to štěstí. Tak se mi trochu příčí ta sebezahleděnost IT segmentu, který si užívají privilegavaného dějiného momenntu.

    100k, což je hrubého nějakého IT seniora za měsíc, poodbně jsou na tom ředitelé nemocnic. Ale to je holt cena za levný provoz českého zdravotnictví a jeho všeobecná dostupnost. V US, stačí být ředitelem nějako segmentu v nemocnici aby jsi byl placený jako senior IT. Být součastí nějaké board of directors už je asi jinde. Tím chci hlavně říci, že dokud je poptávaka po IT práci, ceny jsou vyšrobovaný - nedokážu odhadnout vývoj, ale třeba za 100-200 let - bude IT prostě jen další job prekaritáu. K těmhle posunsům ve společnosti dochází neustále, je jen dobrý si uvědomit, že je potřeba z toho vyždímat maximum - neb si užíváme historický vzestup střední třídy jen pomocí zvládnutí nijak zvlášť komplikovaných konceptů (samo expertýza je různá a někde je velmi vysoká). Jsou komplikovanější, zodpovědnější a společenský přínosnějí obory - ale rejžuje se na transformaci práce pomocí technologií, takže kapitál a hlad po práci je obrovský a práce se zdá je skoro nekonečno. Takže dneska umíme zaměstatn i cvičenou opičku, co píše kód a bere 50k a její společený přínost je 0 - přesto se díky výplatě cítí privilegovaně nad tunou jiných odborníků, který rozvíjejí oblasti o nichž on vůbec nemá představu. Chápu že velikost výplaty se měří kapitalismem, ale zcela logicky neodpovídá společenskému přínosu práce.On by ten svět vypadal jinak, kdyby učitel na ZŠ bral 50k a vybírali se na něj jen ty nejschopnější. Ale na to teď nemáme peníze, tak to prostě nemáme:-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to ale porad neresi, z ceho tu saskarnu zaplatis, zejo... :-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: cos to zase napsal za kvas? Tyvole, vlastníš vůbec tomu, co píšeš?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, to ze pises blbosti je kolikrat videt po precteni prvnich tri vet :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to, že něčemu nerozumíš ty, neznamená, že to ztratilo smysl. a nepíšu to tobě, ale pro lidi, co by si náhodou četli co píšeš, aby viděli, jaká je to blbost
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tebe bavi mi psat dlouhy romany, i kdyz vis, ze po dvou vetach vetsinou ztrati smysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no rozhodně jsem dostatečný expert na debaty s tebou, byt třeba to není nic oficiálního :-) hele, ty by ses měl držet svého kryptokrumpáče, podle mě.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: kdyz nemas zadnou funkci, tak co to pises o konvertovani, kor kdyz nejses expert... [facepalm emotikon]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: v podstatě konvergujeme k nějaké představě, jak by to asi mohlo být a taky že vzhledem k tomu, že většina lidí se rozhodně se ZP nespokojí a bude si chtít vydělat (výrazně) víc, je většina těch výpočtů ohledně ZP úplně nesmyslným zjednodušením (ale co také čekat od lidí, pro které "tržní kapitalizace" Bitcoinu je počet coinů * kurz a vůbec neberou v úvahu, že kdyby držitelé těch coinů chtěli vycashovat i jen malý zlomek, tak se kurz prudce propadne :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: zato ty jsi evidentně expoert největší na mě, co...

    u Pirátů nemám žádnou formální funkci, nejsem tam expert naprosto přes nic, tak o mě ani o Pirátech nešiř bludy.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: xchaos to muze napsat, protoze je piratsky expert pres ekonomiku. a ty vis, ze se neboji napsat jakkoliv dlouho hovadinu a jeste o ni dlouze diskutovat.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: jak můžeš, tvl, napsat, že hrozí strmější propad příjmů :-D :-D . Vždyť s dnešním systémem to je daleko horší.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: OMG, tyvole, to mi řekni, jak to může být proti dnešnímu stavu "buďto minimální mzda nebo vypadni na pracák" horší :-D.
    Při vysoké min. mzdě výsledek je takový, že lidi maj na výběr buďto nemakat za 10k měsíčně od pracáku nebo makat za celý měsíc za 14 čistého. Jenom idiot by šel makat, pokud je na hraně takového rozhodnutí.

    Navíc když při zvýšení minimální mzdy lidi přichází o úvazek nebo jsou vyhozeni nebo mají horší šanci najít práci, výsledek je takový, že nemají žádný plat, naopak se jim vyplácí přerozdělování, oni přichází o kontakty a zkušenosti a celá společnost přichází o bohatství, které by mohli produkovat.

    Minimální mzda je to úplně nejhorší "protichudinské" opatření, které kdy člověk vymyslel. Dělá totiž naprostý opak.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: xchaosi, jeto sice uz par tydnu stary, ale tady by si mel spis najet svy teorie od korporatech, jak zbavuji osobnosti cloveka. tohle mas pekny tema do veci verejnych, kde muzes rozebrat v dlouhem psani kellneruv korporat, ktery se obcas snazi pachat v cr charitu tim stylem, ze posila 15mega rocne institutu vaclava klause. nebo muzes napsat nejaky dlouhy komentar, kam az to dopracoval Mlynar, ktery se rad chlubi tim, ze makal v kotelne, delal revoluci nebo ridi ministerstvo informatiky.

    ale z druhy strany pouzitim chatbotu usetris stres a nervy lidi, kteri musi davat jinym lidem vypovedi. ty to mas s podnikanim jednoduchy, vzdycky si jel vic svarcsystem, najimal lidi se zivnostaky a tam zadny smlouvy nebo vyhazovy resit nemusis....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/Sladislavovo/status/1402205343040643074
    Home Credit v Číně použil na hromadné propouštění zaměstnanců chatboty.

    Roboti vás připraví o práci ani nebudete vědět jak :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: v podstatě takhle nějak si to představuju taky

    problém je, že tahle myšlenka není vůbec "levicová" v žádném smyslu, levice jí naopak nazývá "chudinskou dávkou". hrozí strmějším propadem příjmu v případě ztráty zaměstnání. nicméně, o zvyšování základního příjmu by podle mě šlo mluvit až potom, co by existoval v téhle základní podobě.

    pokud by ale ZP v téhle minimální podobě nahradil instituci minimální mzdy, tak by mohl vést i k propadu reálné minimální mzdy....

    jinak jako základní výhodu vidím tu absenci byrokracie. motivace nepodpovědětřiznávat příjmy by ale zcela nezmizela, musel by tam existovat nějaký polštář, aby lidem s malými příjmy zůstávalo všechno, aby tam nebyla motivace nepracovat nebo pracovat načerno.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    fuuuuuuuuu
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    Mně se ta myšlenka základního příjmu líbí, ale přijde mi fakt kokotina, aby byl někde na úrovni třeba 20k. Prostě to nemůže být "základní příjem" ve smyslu, že se s tim dá žít.

    Já bych prostě byl pro negativní daň z příjmu a bylo by to. Prostě sjednotit všechny odvody do jedné daně a dát slevu na popolatníka 60k/rok a může se odečítat do mínusu.

    V Praxi by to znamenalo, že když má někdo hrubou 13k/měsíc, tak by neměl čistou mzdu 11 570,-, ale měl by 16 600,- čistou a daň by byla asi 500Kč.
    Kdyby měl 7 hrubého, tak by měl 8 300,- čistého, tj. daň by byla záporná asi 2700Kč. Všechno by to bylo řešené výpočtem u zaměstnavatele, který by dostával prachy od sociálky.

    Při přijmu 0 by člověk dostal 5000,- do kapsy od pracáku, když by nebyl zaměstnanej.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    RUDOLF: ziadna politicka strana nebude mat zaujem investovat do vzdelavania, to by potom mohli vyrast volici, ktori vedia kriticky mysliet a nevolili by strany na levne populisticke kecy
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    DANYSEK: Mě NZP nezajímá, jsem tu celkem náhodou, ten projekt nemá šanci na realizaci ještě mnoho let. A fabulovat, jakou změnu to přinese mě nebaví. 14% HDP asi logicky nevyhodíme, aby lidi dostali peníze v hodnotě půl úvazku ve školství. Musel by být jasně daný ekonomický cíl, podložený nějakým modelem. Vždyť i ani obranu nejsme schopni pokrýt 2% HDP, abychom splnili závazky vůči NATO. A to nevidím strategičtější investici in long term, než obranou alianci.

    Myslím že ČR by měla spíš investovat do vzdělávání, udržitelnosti zdravotnictví, zlepšení domácí péče (např. i legislativní vymezení mezi zdravotními úkony a osobní asistenci) a tuny dalších věcí. Např. by mohli zvýšit životní minimum, aby lidi radši přiznávali příjmy, spíš než jeli šedou zónu aby jim vůbec zůstali nějaké prostředky k životu a státu tak utíká spoustu peněz lidí co jsou v exekucích kvůli alimentům a dluhům. Btw. tohle zrovna myslím inicují pirati, ČSSD na to sere, řeší minimální mzdu. Plus ta legrace s meníčkama za 100-120 kč a podmínkama lidí v gastro službách, co se jim nechce vracet do nevýhodných pracovních vztahů a majitelé jsou z toho paf. Synovec si k vejšce v Edingburghu vydělává jako barista, jako póvl z východu dostal smlouvu a covid ve skotsku přežil na státní podpoře. Většina stundentů ale i třeba mladejch lidí od filmu ze z prahy stáhla k rodičům nebo akcelerovali soužití s přítelkyněma.

    NZP není na pořadu dne a není řešením problémů na které narážíme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam