• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: kdo asi podle xchaose zaplatil programatorum praci nad bitcoin-core? kdo jim zaplatil praci nad kodem, kdyz samotny bitcoin stal par centu? museli si vydelat jinde? nebo jak to asi probiha, takovy zivot programatora opensource, kdyz to neni realna ekonomika a realna prace?

    pricemz takovy satoshi labs nad open source bitcoinem dokazai postavit solidni byznys. nejdriv pooly, pak penezenka... tyvle xchaosi, ta tvoje realita. facepalm emotikon. :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: to mi fakt nebere hlava, ze zrovna pirat ma problem s opensource experimentalnim softwarem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale reálná ekonomika ani reálná práce to není.

    tak to mi rekni, co jsou teda stovky hodin programatoru a lidsky prace, kterou museli a musi stravit nad psanim a udrzovanim kodu. to neni prace byt programator opensource? mas nejaky problem s opensource?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tak scarcity tam bude po roce 2140 větší, což o to. Ale jinak je to prostě o nějaké kolektivní víře, kolektivním očekávání. Je to prostě jistá forma společenské smlouvy. Je to prakticky po všech stránkách odlišné od nějakých paralel v reálném světě: tak např. výhodou přímé směny drahých kovů je naprostá decentralizace - kdokoliv s kýmkoliv může kdekoliv směňovat, nezávisle na komkoliv jiném, dosáhnout anonymity přetavením kovu, apod. (výhoda, které si samozřejmě jisté kruhy velmi cení dodnes). Kryptoměny se toto snaží imitovat, ale fakticky je tomu velmi vzdálen: je nutná síťová komunikace se sítí minerů, je nutné soutěžit s ostatími o právo transakci zapsat do blockchainu, apod.: zkrátka k dosažení ilize vzácnosti a decentralizace je vynakládáno obrovské úsilí a toto úsilí něco rozhodně stojí...

    Ale hlavně: vzácnost sama o sobě ještě není zárukou hodnoty, i když s ní obvykle souvisí. Existuje velké množství světově jistě unikátních objektů, které jsou ale z hlediska směny naprosto bezcenné :-) Hodnota souvisí především s očekáváním a s reálnou existencí nějakého okruhu lidí, kteří budou tu věc ochotni přijmout v rámci směny... viz neustálé hry o to, jestli Tesla bude nebo nebude přijímat platby za svoje auta v BTC (no bodejť, toto hraje velkou roli - protože směnárny za peníze mohou státy fakticky zakázat, ovšem přímou směnu za jiné věci než svoje peníze už můžou zakázat hůře...)

    Je to celé složitá otázka. Kryptoměnám, ve smyslu online platebních transakcí konkurujících bankovnímu systému, v obecném smyslu velice fandím. .Tomu, aby měly obrovskou enviromentální stopu ale nefandím vůbec. To, zda by měly mít spíše vlastnosti hotovosti nebo spíše vlastnosti bankovního účtu, to je docela složitá otázka, protože ona koncentrace hotovosti bez jakýchkoliv limitů není zas tak strašně skvělý nápad a regulace, o které se státy (asi dost marně) snaží, mají určité dobré důvody. No ale v zásadě tedy jsem spíš na straně toho, aby to moc regulované nebylo... a v zásadě teda očekávám, že trh už zařídí, aby na kryptoměnách nešlo extra spekulativně bohatnout, -jednoduše se stanou jakýmsi měnovým košem, který se bude pohybovat někde uprostřed mezi plovoucím kurzem světových měn a bude vyrovnávat výkyvy, kterým podléhají (proto se asi kryptoměn bojí země, kterým chronicky hrozí inflace, jako Indie či Thajsko... únik obyvatel od inflační měny k stabilnější by asi hrozbu inflace ještě více zvýšilo)

    V zásadě je to sice zajímavé téma, ale přístup lidí, co si o sobě myslí bůhvíco, protože se nějak zapojili do gamblení a měli štěstí, mě prostě štvou. Ano, fajn, užijte si to... ale reálná ekonomika ani reálná práce to není.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: no a uz sa teda vie v com tkvie ta value btc ked sa to stale vydava za store of value? Do roku 2140 sa to bude hrat na scarcity a pak se uvidi?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja ti nevim, ale v my socialni bubline (ve ktery je dost ne-ajtaku) se lidi zivej poctivou praci... a rodinu v pohode uzivi :-) Takze se sem hodi jedna stara kocici moudrost... co to sakra meles, ty vorechu? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je to "to UFO", tak co. Každopádně by mi byl celkem ukradený, kdyby pořád nestavěl okázale sebe jako něco lepšího a úspěšnějšího, komu v žádném případě nehrozí závislost na ŽP, protože on přece vždy najde dost hloupějších, kteří uvěří jeho decentralizovanému Ponziho schématu kombinovanému s dlouhodobou loterií, které má navíc unikátní uhlíkovou stopu... a vůbec nesmí nikdo vznést pochybnost, že dávat to jako příklad pro ostatní je úlet.

    Co přijde za argument příště... těžce pracující drogový dealer, co tvrdě maká, aby uživil rodinu?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, to je "kdo"... ne "co"... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: id VYHULENY_UFO mi teda sere docela dost :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vsak se muzes vypovidat, co te teda sere... :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ty tvoje myslenky, to je chaos....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: máš dost mlhavou představu, co mi sere. Každopádně, kryptoměny možná splnily tvoje očekávání výhry v loterii, ale ne splnily moje očekávání mkroplatebního systému pro online služby.

    ZP není "něco za noc", ale je to rovnoměrně rozpostřená korupce mezi celou populaci dle klíče"ne více než". Dnes obratní korupční mohou za nic získat daleko více než by činil ŽP. Myšlenka je jednoduchá: když korupci nejde vymýtit, tak aspoň rovnoměrně uplatíme všechny.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: brat neco za nic je samozrejme spatne.

    a tebe sere jedna jedina vec. ja celej dospelej zivot makam, platim dane, nikdy sem nejel na svarc, nebyl jsem ani jeden den na pracaku, musel sem mit vydelany penize vlastni praci, ktery jsem vlozil do tezby bitcoinu i s tim rizikem, ze je nikdy neuvidim. byl jsem ve stejny pozici, jako lidi, kteri nakoupili akcie IT firem v 80's, kdy jeste nikdo nevedel k cemu pocitace a internet muzou byt uzitecny.
    tebe sere, ze sem vydelal, zaplatil dane a z tech zbylych penez investoval do krypta. podle me jsi zmrdecek, ktery by chtel, aby mu kazdy mesic pritekl na ucet od statu penize bez prace.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: počkat, počkat... ano, tohle je ta "ekonomická" správnost, peníze jsou zachovány vzácná komodita, loterie je hra s nulovým součtem, takže ti připadá "matematicky správně".

    jenže pořád je tu ten faktor, že tedy když uznáš výhru v loterii, tak si evidentně uznal jiný zdroj příjmu, než tvrdou práci (protože reálné vlastnictví čehokoliv reálného je občas hodně tvrdá práce, tohle rozhodně vím z první ruky). Takže argumentace UFO byla "kdo má zdravý ruce a nohy má jít makat" s dodatkem "nebo gablit, protože výhra v loterie, na automatech nebo na kryptoměnách je legit".

    Ovšem ouha: zatímco u hry s akciema je aspoň teoretická možnost (samozřejmě, spíš LOL, ale připusťme to jako možnost), že 51% majitel dosadí lepší management a dosáhne dividendy, apod., tak u hry s kryptoměnama tady takováhle možnost není. Je to prostě jen poker, nemá to žádnej obsah.

    Co mi štve, je tedy ten moralizující tón - že "brát něco za nic" je špatně - i když definujeme, že to "něco" je "ne více, než..." - tedy ne více, než lidi, kteří dělají skutečně nějakou užitečnou, reálným trhem reálně poptávanou práci - zatimco vyhrát v loterii je dobře a ok, to nikdo zpochybňovat nebude. Samozřejmě, že masy obecně poptávají, aby vyhrát v loterii bylo legitimní (i když samy nevyhrajou - ale chtějí o tom snít jako o možnosti...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vyhra v loterii neni zadarmo... musis do hry neco vlozit, abys neco vyhral.... kdezto ten tvuj zakladni prijem je vyhra s nulovym vkladem. Takze opet... srovnavas nesrovnately :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: mě ani moc neserou - spíš nesplnily moje očekávání, které bylo trochu jiné, než tvoje. nicméně přijdou mi hrozně vtipné, že je jako příklad poctivého zbohatnutí uvádí někdo, koho sere základní příjem (ve skutečnosti by to byl dost bídný způsob existence, kdyby se fakt někdo rozhodl nedělat vůbec nic navíc a jen přežívat ze ZP). Protože pro tebe ZP je zásadně špatně, zatímco třeba výhra v loterii (protože nic jiného spekulace s kryptoměnama nejsou) je dobře! Protože ten fakt, že někdo měl smůlu a prohrál je (čistě teoreticky - v praxi samozřejmě volný trh zkoriguje cenovou hladinu) pro tebe ekonomicky dostatečný, aby to bylo "správně" (protože peníze se v loterii fakt chovají jako komodita - všichni přinesou, někdo si odnese). Zatímco ZP je špatně, protože naznačuje, že peníze (ty reálné, fungující v reálné ekonomice) nejsou ve skutečnosti komodita, což je popřením libertariánského (anarchokapitalistického) náboženství - které sice formálně popíráš, ale fakticky se k němu hlásíš :) (což je takovéto "nejsem rasista, ale...")

    Hele, tohle není o nějaké levici, paleomarxistech, neomarxistech, apod.: tohle je prostě katolická etika vs. protestantská etika. V katolické etice, dá-li Bůh a máš tedy štěstí, tak je to ok. V protestantské etice se o to musíš zasloužit sám svou trvrdou prací. Ale ty oba dva etické přístupy tak nějak podivně spatláváš dohromady, tedy věříš, že bez práce by neměly být koláče - a tudíž ten, kdo tvrdě pracuje na tom, aby ujedl koláče těm, kteří k nim přišli bez práce, vlastně dělá záslužnou práci :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja vim, tebe kryptomeny proste serou. a moc. ale se svymi rozhodnutimi se musis vyrovnat sam, protoze ty s nimi budes zit.
    ja nemuzu za to, ze si prodal svuj btc na 400$ a o piratecoinu si jenom zvanil, ja nemuzu za tvuj zivot nocoinera, kterymu ujel vlak.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: po vsech primarkovych faux pas jsi to vzdal? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: není to žádný salát, jen poukazuju, jak svět kryptoměn zneužívá chromou pracovní sílu! a já jim s tím pak soucitně pomáhám, a to nemluvím o tom, že to zapojoval asi dvě hodiny, navíc! Svět financí nicméně bude zachráněn díky hromadě hard disků na podlaze naší serverovny... on jistě závratně zbohatne a já budu mít aspoň teplou vodu ve sprše zadarmo :-)

    Nicméně - stejně jako všechny, kterým jsem kdy prodal bitcoin, jsem i jeho varoval, že kryptoměny jsou podle mě blbost a kdyby to nastrkal do proherních automatů, jistě by udělal líp... člověk v mém věku by už měl mít nějakou mravní integritu a bránit šíření virálních blbomemů..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: to je mix jako pochoutkovy salat. bla bla bla bla blablab.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: mě je to celkem jedno, já letos ani nekandiuju a ani si nemyslím, že primárky dopadly nějak super, nebo že program je super. Piráty podporuju spíš

    Nějak si zapomněl zmínit, že Piráti letos ve vztahu k základnímu přímu v programu i jinak zarytě mlčej, resp. jejich vyjádření postupně konvertujou k "ZP je zásadně špatně, lidi se mají živit prací, když mají zdravý ruce a nohy aby v nich udrželi kryptokrumpáč (a mohli si tak sami vykopat hrob, či co).

    Mimochodem, dal si k nám do serverovy kryptokrumpáč nějaký týpek, akorát to není hashrate based miner, ale asi 8 disků, protože je to nějaká storage-proof kryptoměna (ne, že bych o takových neslyšel už asi před 8 lety..), akorát jsem si vzpomněl na tebe s těma zdravejma rukama, protože on je po transplantaci ruky a cestou z kanclu do serverovny je to kilometr a půl, ještě přes vietnamce kde se prodávají prodlužovačky, protože to pochopitelně není 19" mountable, ale je to hromada disků volně na zemi :-) a on to vůbec nějak nemohl unést a hrozně sténal, až pak z něj vypadlo, že nemá zdravý ruce, tak jsem mu s tím musel do kopce pomoct :-)

    Jako normálně nutíš lidi, který nemaj zdravý ruce, aby se živili těžko prací v dolech kryptoměny, já jim s tím ze soucitu pomáhám, aby se nezhroutili, ale je to teda fakt podle mě nelidský koncept, když nutíš chromý přenášet těžký hard disky, místo abys jim zaplatil ZP...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam