• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    XCHAOS: Dostával jsi někdy, řekněme 20.000,- Kč, měsíčně, jenom tak, za nic?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GIOMIKY: ale no tak... sice chápu třeba vymezení se vůči tomu, že někdo má pocit, že prostě stačí mít v životě štěstí a že je to ok a mají na to nárok, apod.... ale kult práce se taky nesmí přehánět. Existují tvrdě pracující příživníci. A existuje válka... lidi pracující v továrnách na zbraně mají rozhodně pocit poctivě odvedené práce. Jedna propaganda/narativ nakonec zvítězí nad tou druhou stranou, a to zřídka bez jakéhokoliv válečného úsilí... ale faktem je, že tohle je příklad práce, která vedla k destrukci a zmaru (i když v lepším případě ke zmaru nepřítele).

    Jisté ale je, že jde o disipaci energie (ve smyslu teorie nelinárních systémů). V rámci soutěžení o kontrolu nad zdroji se vyplýtvá zbytečně hrozně mnoho práce. Když se podíváš, do jaké pasti se dostaly kryptoměny, tak musíš částečně souhlasit.

    "Oběd zdarma" není až takový problém. Ve skutečnosti - spousta lidí, kdo dostane oběd zdarma, nabídne hostiteli třeba umytí nádobí nebo tak něco. Vznik dobrovolné práce skrz nějakou přirozenou sociální potřebu nedlužit a nežít tedy s pocitem toho, že to bylo zdarma (i když často reálně), se podcenuje.

    Dokonce si myslím, že kdyby spousta lidí přijalo, že zkrátka ničím extra nevynikají a jejich obědy jsou de-facto zdarma, protože to, co pokládají za práci, fungují spíše v kontextu obrovsky masivní produkce zbytečností (díky spekulativní investicím, dotacím, apod.) a že v nejlepším případě jsou placeni ze sázky na to, že možná teoreticky někdy by jejich práce mohla hodnotu získat - tak by svět byl lepší místo.

    Podle mě kořenem problému je utkvělá potřeba většiny lidí věřit tomu, že jejich práce má bůhvíjakou směnnou hodnotu - a menšina lidí, co nějak ty peníze prostě má, tedy v daný moment patří k privilegované vrstvě, pak používá různé psychologické strategie vyrovnat se s tím, že nakládání s penězi jim vždy vynese víc, než by jim vynesla práce. Tam existuje strategie silných osobností, že je ok mít štěstí a jít štěstí trochu naproti, apod., další část lidí se prostě pokládá za hrozně chytré či jinak vyjímečné a svoje pseudonáhodné gamblerské aktivity pokládá za strašně důležitou "práci" - no a konečně pak jsou ještě úplní psychopati, které nejde z nějaké komplexní sociologické teorie úplně vyloučit.

    Řekněmě, že oběd zdarma v nějakém chudinském slumu není zas tak záviděníhodný, jako oběd zdarma na místě, kde by chtěl být každý. Historické narativy z doby, kdy civilizace skutečně masivně stála na všech typech práce, včetně zcela nekvalifikované a manuální, prostě přestávaly dávat smysl od počátků industrializace. A nyní se dostáváme už i k industralizaci zbylých intelektuálních profesí (i když zejména těch nekvalifikovaných...)

    Fakt bych se vrátil k tématu: základní příjem, ačkoliv je z kategorie levicových a sociálních idejí, není idejí radikální a už vůbec ne komunistickou (protože samotná myšlenka finančního příjmu je v rozporu se všemi teoriemi bezpeněžní ekonomiky, kde kromě komunismu samozřejmě můžeš celkem úspěšně deploynout různé autoritářské direktivní válečné přídělové systému - ono si to málo lidí uvědomuje, ale otrokářská spolčnost je taky bezpeněžné, pro ty otroky, kdo v ní žijou...). Základní příjem patří k umírněým tezí, které předpokládají zachování nějakého uvěřitelného narativu finančníctví a má zájem na jeho udržení a stabilitě. Nepatří do kategorie bezpeněžních ekonomik (žádného typu).
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    XCHAOS: Nic na tom, že na tomto světě není nic jako oběd zaramo, nikdo nezmění. Ani politici. Ani parlament. Akorát člověk, když si zvykne mít něco zadarmo, bez práce, tak si myslí, mylně, že za to může dostat koláče.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GIOMIKY: peníze nemají hodnotu obětovaného času při jejich získání. Mají hodnotu toho, co potřebuješ k životu...

    Existuje na to i ordinální teorie, kdy skutečným smyslem je nějak hierarchicky setřídit svoje životní potřeby.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GIOMIKY: tak keby si ich rozfrcal za blbiny, tak by ti pak neostalo na najom, energie, potraviny, skolne... a zadarmo dovolit uplne cokoliv je dost mylna predstava NZP, ma to pokryt zakladne potreby a nie letecke dovolenky na kanaroch :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    DZODZO: Ale houby, nevážil bych si jich, stejně, jako ostatní, co by si mohli zadarno dovolit úplně cokoliv. A rozfrcal bych je za blbiny.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GIOMIKY: taku jak dnes, mali by hodnotu tovarov a sluzieb, ktore si ochotny za ne nakupit
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Přemýšlím, jakou hodnotu by pro mne měli peníze, kdybych je dostával pravidedlně bez práce.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MATT: neplati to ani v digitalnych oboroch, preberal som teraz jedneho zakaznika po nasom teame z moldavska, ktory sa rusil a myslel som si ze umim, ale iba som znal, tak som mal teraz taky dost intenzivny mesacny kurz ladenia nginxu a mysql, aby som s jednym juniorom nahradil team 3 ludi
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MATT: ja zcela bezpecne vim, ze s ai to dopadne jako s bitcoinem. stane se nastrojem pro generovani zisku a nejvetsich zisku budou nakonec generovat hlavne ti bohatsi. i ai se jednou stane akterem hry na wallstreetu a budou se ji venovat korporace.
    MATT
    MATT --- ---
    XCHAOS: jednak inflace není binární a druhak inflace by ovlivnila všechny, nikoli jen ty, co si rozhodli dávat si hodně. samozřejmě postiženější by byli ti, kdo si rozhodli dávat si míň.

    ad daně: to co popisuješ je právě ale podmíněný příjem. právě tim, že nějaké hodnoty vytváříš, tak si můžeš něco odečíst (získat navíc). je to jakasi motivace, pro chtěnou činnost. pokud budeě tu motivaci dávat plošně a bezpodmíněčně, přestane být motivací.

    VYHULENY_UFO: upně bych tomu nevěřil. většinou mam z jeho textů o ai pocit, že si víc domýšlí, než opravdu chápe. nadruhou stranu, ja sem na tom dost podobně, tak nemuzu hodnotit ;))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jinak co se tyce xchaose a ai, doufam, ze bude uspesnejsi ve svych vizich, nez byl u bitcoinu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MATT: i v it plati, ze teorie je jedna vec, ale praxe druha. a praxe je cenena vic nez teorie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MATT: no tohle by se řešilo evolučně, nebo dejme tomu rekurzivně - když by se někde rozhodli vyplácet tak vysoký ZP, že by to vyvolalo inflaci, tak by se tím pádem rozhodli nevyplácet si ZP, v podstatě :-)

    Je to čistě psychologická záležitost, protože na nezdanitelných základech daně lidi ZP dávno čerpají, akorát jen pokud mají i nějaké jiné příjmy, takže se to jakož nepočítá. Nicméně je to současně edno z největších společenských politických tabu - asi jako byl sex v 19.století.
    MATT
    MATT --- ---
    XCHAOS: Rek bych, ze tohle je takova slepota a iluze lidi z IT. Ze staci znat, ale umet uz nemusis. V digitalnich oborech to muze platit, ale ve fyzickym svete to tak neni.

    Pravidelne kdyz se k uvaham o NZP dostanu, tak si rikam, co by udelal s inflaci? Z toho duvodu bych spis cekal, ze nejdriv NZP prijde ve forme nejakych sluzeb - mate pravo si 1x tydne bezplatne vyprat, mate pravo na 4 m2 bydleni atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOREC: podle mě AI vytvoří jinou situaci, než všichni očekávají. všichni si mysli, že nahradí novináře, překladatele, intelektuální profese... ty, které vzdorovaly industrializaci a poklesu hodnoty manuální práce.

    Ale může se stát něco nečekaného. Především tady budou dvě fáze, podobně třeba jako při rozšíření PC technologie: v první vlně je to drahá věc, do které všichni investují, v naději, že získají nějakou výhodu. (Např. první vlna PC aplikaíc, jako DTP) V další fázi je to ale prakticky ze dne na den nudná komodita, která je najednou vnímána spíš jako laciná náhrážka...

    Dnešní první pokusy o výstup z AI budeme vnímat stejně, jako dnes vnímáme pixelované výstupy "DTP studií" z 90tých let... (vlastně to pak zase začne od určitého okamžiku asi být určité retro...). Další generace AI začne působit v jisté fázi stejným způsobem, jako Photoshop: začne to být fakt kvalitní a lidi to nebudou umět rozlišit na první pohled, začnou hledat indicie, díky kterým by to rozlišili...

    Obecně se od profesí, které připraví o práci AI, dá očekávat větší sympatie, k myšlence základního příjmu, protože tito lidé budou mít větší problém se vnímat nezaměstnatelní žadatelé o sociální dávky. Ve skutenčnosti budou mít tendenci dál dělat to, co je baví, i když už nebude žádná šance, že by je to v konkurenci AI uživilo (tohle ale není nepodobné řadě jiných profesí, které přežívají díky kombinaci dotací, grantů, dávek...).

    Alternativou k základním příjmu bude systém nějakých byrokratických sociálních opatření, ale tam právě vidím háček v tom, že masově dostupná AI bude schopná žadatelům o dávky poradit tu nejlepší strategii při žádosti o dávky... takže to ve výsledku vyjde dráž, než by přišel odbyrokratizovaný základní příjem...
    BOREC
    BOREC --- ---
    XCHAOS: no a pak si to nářadí taky musíš koupit nebo půjčit což ti zabere minimálně čas. Nemyslím si že lidi budou chtít řešit prasklo trubku topení nějak složitěji než že si na to zavolají odborníka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOREC: no ale tady narážím na to, že to není tak jistý :-) vezmi si, kolik lidí dnes něco zkouší kutit či opravovat na základě videjí na youtube. Ale ted si vem, jestli AI dokáže udělat návodné video na míru... pro úplné pitomce.. nebo ti třeba rovnou objednat, co potřebuješ, a co nenajde v tvém osobním inventáři a tak

    některé nářadí je jen o tom, že napoprvé musíš okoukat, jak se používá a pak to už jde. podle mě se podcenuje potenciá AI vyškolit lidi k věcem, které si netroufli, ale jsou v jejich možnostech. a pak by to ovšem relativizovalo ty kvalifikace dostatečně... samozřejmě, že kancelářské pozice jsou v ohrožení, ale to nikdy v první řadě nebyly tak docela pracovní pozice, takže nějaký jejich aspekt přežije, i když jinak.

    ale ty pravidla hry můžou být změněná hodně jinak, než jen "AI bude vyřizovat e-maily"...
    BOREC
    BOREC --- ---
    XCHAOS: můžu tě ubezpecit že právě tyhle řemeslné profese budou fungovat dál AI neAI:)
    Ovšem jejich plánovači resp. Dispečeri už Balí saky paky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: myslím, že řešíš otázky typu "Cimrman a telefonování z příliš úzké telefonní budky" :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam