• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISMontessori - mimino, batole, školkáč i školák
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Dá princip vzdělávání "Montessori" implementovat i do "učení doma" ? Kámoška svojí dceru učí sama doma, mně to přijde fajn, akorát asi nedostane plný rozsah. Ideální je imho, kdyby...to jsou ty kdyby...se spojilo více rodičů a děti by střídali každý den jiný dům (a jiné zkušenosti). Komunitní školy by vlastně vychovávali naše následovníky....
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ALDEMIK: jedna se primo o http://www.montessori-skolka-praha.cz/
    Zoe zatim chodí od 8-13 každý den v týdnu a platíme 7500 školkovné a 1000 svačinky a oběd.

    oblékací tipy: nic z oblečení by nemělo mít úzké rukávy a nohavice. aby se s tím dítě muselo šíleně prát. u rukavic jsou lepší ze začátku palčáky, aby nebylo díte znevýhodněný. U bot je to jedno, klidně tkaničky. Když dítě umí udělat třeba uzlík, tak ho podporují v udělání uzlíku a zbytek zavážou nebo mají děti holikny.
    bunda/ mikina se položí na zem límcem k tobě. do rukává si dáš ruce a přehodíš přes hlavu. Budu jí muset natočit, páč video jsem nikde nenašla :) ale ona měla takovou radost. a já něž pochpila, co sakra dělá, proč si furt hází bundu na zem, ten první den, když přišla ze školky, kde se to naučila .) byl to pro mne oříšek.

    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    To zní výborně. A velmi luxusně :-). Zajímalo by mě finanční nastavení takové školky, protože když jsme zakládali lesní, měli jsme dost problém nastavit to pro rodiče finančně snesitelně a zaplatit dva lidi na 12-16 dětí. Pravda, bez příspěvků MŠMT.

    Zajímaly by mě ty oblékací tipy - je to někde k sehnání? Já to sice ještě nevyžiju, ale třeba by to uplatnila ségra. Sice je kromě oběda sama na 25 dětí, takže trochu rozdíl, ale třeba i přesto...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZEGA: tak mě práce taky baví, ale hlavně mě živí. pracovala bych podstatně jinak, kdybych nebyla hodnocená za kvantitativní výstupy :-D
    úplně nejvíc by se mi líbilo být rentiérka. půl roku bych odpočívala a půl roku psala fenomenální práce :-D
    jenže jsem chudobka a toto nikdy nenastane. tudíž se snažím vyhovět zaměstnavateli, aby byl spokojenej.
    a přiznávám se, že svého puboše docela chápu. taky jsem byla v pubertě neobyčejně líná a nebavilo mě nic než čtení :-D ale z toho člověk vyroste...
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OLYFKA: tyjo..dceri byly v dubnu dva roky a v te dobe uz si cistila zuby sama..jasne, nebylo a dodnes neni kdovijake cisteni, ale snaha tam byla a dnes po vytazeni z vany automaticky na prebalovaku saha po kartacku a dozaduje se pasty :)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    CHIMERA: no a to je rozdíl v našem přístupu. já pracuju proto, že to je zábava a baví mne to. a to samé se snažím předat i dítěti. Ale znova podotýkám - mám dvouapůl letou dceru. Kdo ví jak to budu mít v jejích 13 letech, když bude bojkotovat úplně vše ,)

    Popis školky Jonáš (klasická montessori školka, ne školka s prvky montessori) - mají dvě místnosti a koupelni. Jedna místnost s kobercem, elipsou a skříňkami s aktivitami (suchými) - práce s koberečky. Druhá místnost s velkým stolečkem, kde se buď bracuje na mokrých (patlavých aktivitác) nebo jí.
    Vše v jejich velikosti. Přístupné. Děti se sami oblíkají a svlíkají. Jsou určité fígly, jak si ani ne dvouleté dítě oblékne bundu apod. Mají volný přístup k pití, Sami si ho v průběhu dne nalévají a doplňují. Sami si připravují jídelní prostor - prostírání, příbory, ubrousky a sami si odnášejí na svoje místo talíř. Pak si po sobě talíře oplachují a utírají.
    Svačinu - mají pomazánky - si mažou taky sami. Svačinu většinou jedí venku.
    Jezdí s dětma do planetária a na podobný akce. Což je teda MHD s těma prťatama dost záhul, ale děti jsou pak nadšený neuvěřitelně.
    Prostě se klade důraz na jejich samostatnost a samoobslužnost. Podpory.
    V týhle miniškolce (2-4 roky) je 8 dětí a jsou tam dvě tetky. Takže jasně, spousta prostoru a možností. A je to hlavně o lidech, ony Petra s Dančou jsou úžasný ženský a ty děti je milujou.

    Při odchodu dítěte vždy zmíní jaké téma se v průběhu dne (na elipse) řešilo. A jednou za půl roku jsou konzultační hodiny (cca 30 min pro diskuzi rodičxtetka F2F o dítěti).
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    OLYFKA: no tak za chvilku bude mít dva roky a furt to nevypadá, že by se dal přemluvit. občas ukazuje na zuby, že ho bolí... takže by čištění jistě bylo na místě. ale nenechá si to :(

    ZEGA: no já jsem s tím právě spokojená nebyla :-D mně se takový chaos ve výuce, kde děti pobíhají, vyrábějí, hlučí atd. zásadně nelíbí. Nic bych se v takovém prostředí nenaučila. Ale syn se zjevně naučil, dostal se pak bez potíží na osmileté gymnázium.
    a taky jsem se smála, jak se mě syn ptával (a občas ptává), jaktože jsem chodila do školy tak ráda, ba přímo ji milovala :-D no ono to totiž není o té škole - ono je to o dítěti. mně se škola líbila, vyhovoval mi řád, požadavky i známkování a ze všeho nejraději jsem psala písemky :-D syn má školu úplně jinou a přesto tam chodit nechce. nechce se vůbec učit. chce si pouze hrát (je mu 13,5 roku), což tolerovat nemůžu. takže jedem na utilitárním principu: když přineseš ze školy dobré známky (a ono ho to při jeho intelektu moc úsilí nestojí), tak dostaneš, po čem tvé srdce touží... jako v životě: pracuju, abych pak měla peníze na zábavu (či na co jiného).
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    Ehm, když už se tu řeší téma škol... Nevíte, je tu nějaký diskusák o ZŠ? Jako je o MŠ...? Ráda bych si početla nějaké recenze a co je na které škole a tak...
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    CHIMERA: já netrdila, že to není možné. jen, že já osobně, jsem se s tím nesetkala. pokud ty ano, a byla jsi spokojená, tak skvělé.
    OLYFKA
    OLYFKA --- ---
    CHIMERA: kdysi bylo normalni cistit zuby detem az od dvou let.. Muj manzel byl ten pripad, presto dnes ma jenom minimum plomb.. ja kdyz se snazim cistit diteti zuby, tak to akorat dopadne tak, ze sezere zubni pastu.
    BETTTKA
    BETTTKA --- ---
    Moc pěkný začínající projekt je časopis Montessori pro rodinu, možno ho najít zde http://www.rcandilek.cz/komunita/nase-nabidka/montessori-pro-rodinu/. Píší tam právě spoustu návodů pro použití Montessori normálně doma.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZEGA: hele, co popisuješ jako montessori, to byl přesně styl výuky na prvním stupni mého staršího syna (takže 2006 - 2010) - projekty, skupinky, nerozdělené pracovní úseky, pracovní šum, učitelka ne jako autorita...
    a to je obyč státní škola. akorát třída pro mimořádně nadané děti.
    a pracují tak i v normálních třídách.
    můžu říct, že zvlášť ten pracovní šum se mi sakramentsky nelíbil :-)
    ale určitě to není montessori. kde by se to vzalo na státní škole.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    YMLADRIS:
    to asi bezesporu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HAWKS: a to mi taky prijde jako zasadni, osobnost a pristup tech ucitelek. Jestli jsou moudre, nebo ideologicky zatizene nebo jak... pripada mi jako hrozne fatalni rozhodnuti sverit sve male dite do pece nekomu koho vlastne vubec neznam a on ho bude cele hodiny denne formovat :) montessori-nemontessori

    (sorry za OT)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALDEMIK: klidne je mozny, ze "znacka montessori" je proste jen takova hitovka a po hlubsim zkoumani se ukaze, ze v tom zas tak moc genialniho neni.

    Za prve nevim, jak dnes vzdelavani (klasicke i monte) v praxi probiha, ze.
    Ale jestli jsou to z velke casti zasady moderni pedagogiky, to nevim.
    Asociace: clanek v respektu, ze hodne deti v CR ted ma odklad, tj jde do skoly az v 7 letech. Coz autor povazuje za problem v tom smyslu, ze trida je pak vekove nevyvazena a ze ty sestilete mladsi deti jsou paradoxne ve vsem posledni a jsou srovnavany a hodnoceny a trpi atd. Versus monte - schvalne delane vekove smisene tridy a duraz na to, aby "hodnoceni" nebylo zas tak zasadni soucasti aktivity. (Opet opakuju ze nevim jak je to v praxi). Hm?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ALDEMIK:
    to by bylo podobne, moje dcera si vkladaci kelimky ci hracky od BINO (obrazky zviratek rozrizle na dve poloviny, propichovaci prkenko a valec - ci jak to nazvat) nebo magnetickou tabulku, kde skladas ruzne obrazky z ruznych spaliku s magnetkem, taky hodne oblibila. Stejne tak se ji snazime ucit, ze kdyz si dohraje s jednou hrackou, tak je potreba ji uklidit nez vytahne druhou..jakejsi rad aby si osvojila
    Ale asi to byl ponekud zvlastni pristup v te skolce samotne, protoze zena z toho prisla dost zklamana, ze ji to prislo jak kurz pro maminky, ktere deti lajnuji jak Emil Nadenicek..
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    HAWKS: Jde imho o to, aby to právě umožňovalo přirozenou formu objevování světa - dobře praktikovaná montessori výuka/výchova/... by s ním měla být v souladu.

    Moje máma mi teď vyprávěla, co byla moje suverénně neoblíbenější hračka - vkádací kelímky. Dají se vkládat do sebe, stavět jako věž, třídit podle barev... když pominu plast a trochu nešťastné barevné řešení (mohlo by to být monochromatické), je to značně hračka ala montessori.

    Ukázkové lekce vždycky hrozně zkreslují podle toho, kdo to ukazuje. Na peďáku byla snaha dát prostor lidem, kteří ty jednotlivé směry reálně dělají, a zvát je na nějaké besedy/ukázkové prezentace/... a otevřít to studentům na praxe. S montessori to dopadlo tak, že to celý náš ročník přesvědčilo, že s těma arogantníma namyšlenýma totálně nevstřícnýma blbkama nechceme mít nic společného. :-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ZEGA: Aha, já školu, kde jsem učila, považuju za víceméně klasickou, rozhodně ne vyloženě alternativní, sedělo se celý první stupeň poskupinách, začínalo se v kroužku, do kterého si děti připravovaly vlastní program, pracovní úseky v rámci materiálních možností, šum dle typu aktivity (jo, některé věci se samozřejmě dělaly klasicky frontálně - od tabule - což mi přijde v pořádku, když to není furt), projekty, když dávají smysl, skupinová práce, hry ve výuce. Ne všechno pořád a dle síly učitele (sama mám laťku podstatně výš než byly moje výkony, zvláště teda pak v těhotenství).
    Je fakt, že se pohybuju víceméně mezi školami (vícero), kde to tak je. A vím, že standard to není. Nepovažuju to ale za něco extra výjimečného (bavíme se o 1. stupni).
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ALDEMIK: Ano, souhlas. uz jsem zazila debatu, ze montessori je prekonany, je lepsi step by step nebo jestli waldorfska pedagogika... je skvele, ze je moznost vyberu, lesni skolky a tak dale. a podle me u toho vseho se drzet svyho pocitu a zdravyho rozumu.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ALDEMIK: ale ona ta polarita je , montessori a klasická škola. Aspon co jsem se ve školách klasických (i když tvrdicich ze využívající moderní pedagogiky) a montessori byla podívat. Učitele, potažmo žáci pracuji proste jinak. Klasická škola - i první stupeň - autorita v předu třídy, lavice, ticho a biflovanni. Nucene úkoly domu. Zadna diskuze. Montessori diskuze na denním pořádku. Kolečka. Práce v skupinách. Nerozdělené pracovní úseky. Pracovní sum.
    na me to rozhodne působilo jinak. Ale chapu ze vždy je to o lidech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam