• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISMontessori - mimino, batole, školkáč i školák
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CHIMERA: chim, ja s tebou velice soucitim protoze jsem taky nevyspala, ale odbornik na maly decka nejsu, jen verim te aldortove, ze rikat decku "Toto dela mamince spatne a ublizuje si tim i sam"
    je kontraproduktivni, protoze presne jak pises, jeho intelekt neni tak silny aby nasel jine zpusoby jak si ulevit tu bezmoc...
    a ze decko potrebuje slyset Rozumim ze se citis STRASNE a KLIDNE KRIC, MUZES kricet tak dlouho jak budes potrebovat, JSEM TU S TEBOU. Jinak ma decko rozpor, ze potrebuje kricet, ale zaroven slysi ze by melo drzet hubu. Z toho muze nervovat jeste vic.
    Jak to mas technicky udelat (spunty v usich uz mas?) to nevim a neber to jako ze ti radim co mas delat, jen se snazim vysvetlit ten nazor aldortove. Jeji knizku kdyztak muzu poslat, mam v el. podobe.

    tak bojujte, casem to prejde
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YMLADRIS: praveze nemam zadny postup, delam to jen metodou krajni nouze-nutna obrana. samozrejme bych mu to rada nejak hezky rozumne vysvetlila, ale jeho intelekt to nepobira.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CHIMERA: ok, mas svuj postup, preju uspech a drzim palce.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YMLADRIS: já přece vím, proč to dělá :-D vzteká se proto, že mu něco nejde. není to úplně můj postup. já bych v takové chvíli rezignovala. teprve po nabrání dalších sil zkouším dříve nepovedené věci znova.
    a opravdu nemám chuť nechávat ho řvát bez toho, že bych mu slušně sdělila, že toto opravdu dělá mamince velice špatně a on si tím ubližuje, protože místo vstřícné maminky má vynervovanou lemplici.
    co jsem se tak radila s holkama na nyxu, tak jejich děti měly období "jáťám" mnohem horší - a i sestra v jeslích říkala, že její mladší syn dělal strašné hysteráky - naše dítě jenom řve no ;)
    problém je v tom, že řev je právě to, co já nesnesu. já potřebuju klid. jak nejsem vyspaná a v klidu, už nefunguju.
    stále věřím, že to přejde s úderem třetího roku (a tiše doufám, že i dřív - snad nemůže být tak blbej, že by to nepochopil :-D
    akorát co na to moje srdce, že... jestli vydrží.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    treba je po tobe, mineno ze ma silnou potrebu nezavislosti, stejne tak jako ty nesnasis kdyz neco nedokazes zvladnout sama, kdyz jsi na nekom zavisla, tak to nesnasi i on, ze si nedokaze (jeste) rict o KEO, ze se nedokaze sam oblict atd (nebo co mu jeste nejde). Zuri protoze uz by chtel byt samostatny a mit realitu ve sve moci, ale je bezmocny a to je hrozne neprijemne.
    Co ty presne delas kdyz jsi bezmocna? Co bys presne delala kdyz by se ti nedarilo ovladat tvoje telo (tvoje hlava by byla napred pred tvym telem - napr. po autonehode...)

    Ja bych mu asi rikala 1) o cem je jeho situace a ze rozumim ze je to pekelne neprijemne 2) ze je v poradku to, jak to resi, ze mu verim ze dela to nejlepsi co je v dany moment pro svoje zdravi schopen udelat 3) ze je silny kluk a casem to vychyta. [Naomi Aldort]

    zlobit se na nej, ze si doma vedome ulevuje, zatimco v jeslich se drzi na uzde - to mi pripada nebezpecne, aby se nezacal drzet na uzde jak v jeslich tak doma a casem neskoncil s nejakou neurozou typu nesmim kricet nesmim kricet NESMIM KRICET, mama to nema rada.

    drzim palce, mne se to zatim mluvi ze
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ELIZHANNAH: no a dneska ráno přišel - asi vlivem toho, jak jsem ty 3 dny nebyla doma - na to, že bude vyžadovat všecko jen ode mne, ačkoli dosud mohl plně asistovat tatínek, ba byl i oblíbenější. takže nakrmit - mámámá, tátá né né... obléct: totéž... obout: totéž... se divím, že nechal tatínka aspoň řídit auto, když jsme jeli do jeslí :-D
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    CHIMERA: No já se přiznám, že na dítě zas tak moc nemluvím, anžto jsem spíš tichý člověk. Narozdíl od mé tchýně, která takzvaně "hubu nezavře" (a to doslova, povídá si i sama pro sebe, pořád). A docela mi přijde, že to je znát, když přijede dcera po týdnu od babičky, tak je víc ukecaná.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    CHIMERA: jasně, že se rozmluví, až přijde jeho čas, uspíšit se to nedá. Tím, že na něj mluvíš, mu spíš dodáváš jakési pomyslné cihličky, ze kterých pak bude stavět. Jinak teda soucítím, některá batolata jsou víc než náročná.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    BERENIKEE: jo a aby bylo jasno, mně naprosto nevadí, že nemluví, ale vadí mi,
    jak neskutečně pořád ječí, protože mu nejde to, co chce. ve všem mu vycházíme vstříc, každý se mu věnujeme, jsme ochotni mu kdykoli pomoct, ale on ječí a ječí.
    v jeslích je zázrakem vyměněné dítě. nejhodnější.
    takže to dělá vědomě.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    BERENIKEE: to jsou ale chytré plky... ;) co víc ještě mám respektovat, než to dělám? je to tyran, který trápí celou rodinu... jaký větší respekt mu máme ještě poskytnout?
    srdečně bych ti přála zažít stokrát za den situaci, kdy mu něco nejde, pomoct si nenechá a hystericky řve, až se dusí a dáví hleny. případně varianta 2: něco říká a my mu nerozumíme. snažíme se, seč můžeme, ale nic. ráno v autě třeba křičel keo keo... zkoušela jsem veškeré varianty, co mě napadaly... zuřil čím dál víc. na tomto není nic, co by se dalo "důvěřovat a respektovat", to se dá jenom přežít v naději, že ho to jednou přejde.
    ps. strávila jsem tento víkend v nemocnici. srdeční kolaps. víc už ho podporovat nemůžu.

    TORUVIEL: já o tom nijak nepochybuju. jen jsem zpochybnila tezi, že když na dítě od novorozence hodně mluvíte, tak se brzo rozmluví. podle mého to není pravda. můžu mluvit jak chci, a dítě se rozmluví stejně teprve tehdy, když přijde JEHO čas.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    CHIMERA: Mně spíš přijde, že když dítě v 1 roce mluví plynně a ve větách, že to je přírodní úkaz. Že daleko běžnější je průběh jako u tvého mladšího. Alespoň co tak všude slyším/čtu/vidím doma.
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    CHIMERA: Mozna by stacilo mu vice duverovat a respektovat coz ;)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ELIZHANNAH: no ale ono to zúročení mělo nastat dříve.
    mluvila jsem stejně hodně i na staršího syna a ten v roce plynně hovořil a vytvářel vlastní věty, dokonce jednoduché pohádky.
    tento mladší houby houby... a jestli začne ve 2 letech mluvit, tak to stejně bude pozdě :-D
    není to jen v neschopnosti myslet ve větách, on ani není schopen správně artikulovat... dvojslabičná slova dá jen občas, trojslabičná výjimečně, jednoslabičná častěji, ale jen některá... a anžto jeho pokusům o mluvu nikdo nerozumí, tak strašně řve... místo kočka řekne třeba o-a. no těžko poznat, co to bylo, pokud zrovna vedle ta kočka nestála...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    YMLADRIS: já jsem to s říkadly taky nepřeháněla, nejsem ten typ, co by se v tom vyžíval. A hlavně na to nemám hlavu, prostě si to nepamatuju, pamatuju si jen ta naprosto notoricky známá typu "paci paci pacičky". To samý s písničkama. Přesto jsem dítěti zpívala a hodně, spíš teda se zpěvníkem, protože dám jednu sloku a končím, nevím, jak dál pokračuje text. Dítě vnímá rytmus, rým, může tleskat nebo se hýbat do rytmu, asi to svou úlohu má i v pohybovém vývoji i ve vývoji řeči.CHIMERA: není to nahouby. Já jsem se taky nakecala na nemluvně, že mě brněla ústa. On nemluvil, ale ode mě to pořád vyžadoval, pořád ukazoval a "he?" - rozuměj: "mámo, co je tohle?" :))) Do dvou let nemluvil (a když, tak jedině "babylonsky" (vůbec se nesnažil nic napodobovat, měl vlastní slova v nějakém neznámém jazyce), od dvou let se rozkecal tak, že teď ve 28 měsících říká i poměrně složité věty. To, co má naposloucháno, se prostě zúročilo.
    BERENIKEE, YMLADRIS: s tím řádem to mám taky tak jako vy, je to věčný boj. A taky to beru tak, že při tom dítěti a díky tomu dítěti se to prostě naučíme. Snad.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: klasra = klara
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    programy pro prcky (i mimina). ktere zrejme vychazi z monte. http://www.playwiselybrno.cz

    proklikala jsem se na to z i nfa o tom nestlinque - skolka kde je reditelkou ta klasra, s niz je rozhovor nekde zde nize, ale zatim nevim nic dalsiho / kvalita atd
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    YMLADRIS: kdyz se podivas na ruzne vyrobce echt montessori pomucek, tak jejich ceny jsou velmi rozlisne. na to byla skvela montessori vystava. Ale pokud mas cas a motivaci, protoze tve dite to bavi, muzes udelat kvanta veci sama a neni potreba kupovat nic.
    Ja treba ted koupila napinaci ram se zavazovanim - klasicka tkanicka http://moodle.duhovkainstitut.cz/mod/data/view.php?d=2&rid=3
    a pak teplotni desticky. Ten ram jsem si vyrobit mohla, ale ehm, jsem lina jak ves. Teplotni desticky nic moc na vyrobu. A cisla s puntiky http://moodle.duhovkainstitut.cz/mod/data/view.php?d=2&rid=20 , aby se Zoe neucila jako basnicku ale mohla si k tomu prirazovat. Coz taky slo udelat treba s kastany nebo testovinami nebo kostkami z lega. Ale tady to ma hezky rvonou v krabicce.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEIKIN: toz do tohoto ja nevidim, zda je to fakt predrazene. Nevim co stoji to vyrobit, kdyz toho nedelas milion kusu jako ikea. A ma tam stranku s materialy ke stazeni a vytisteni, to by se asi taky nezalamoval(a), kdyz by to byl ciste byznys.

    ZEGA: ceny 50% jsou prima, asi je treba zkusit na vlastnim diteti zda je to vyprodej proto, ze to deti nebavi :) nebo je to fakt kauf a bude to fungovat. ... diky za tip

    ZEGA
    ZEGA --- ---
    a i když jinak klasicky monte pomůcky nekupuju, tak teď májí u některých zajímavých věcí, co jdou vyrobit težce dost výrazný slevy, ale mizí rychle
    Vítejte na našich webových stránkách Montessori Outlet - učební pomůcky Montessori Outlet
    http://www.montessorioutlet.cz
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZEGA: jj, jak někdo napíše "znalost Anglického jazyka", tak ten česky jiste neumí - to bude nějaký zahraniční subjekt :-D
    mluví tam na děti česky, nebo jen anglicky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam