RACHEL: ad odpovidani rodicu a znamym - resila bych to podobne jako jakekoliv jine diskuse typu proc s vami spi v posteli, proc jeste kojis, proc, proc proc... imho montessori v tomto neni nijak vyjimecne :) proste je to neco divneho tak je treba to s rodici diskutovat, :)
co se tyce mimonu, nez bych dite dala do monte skolky, snazila bych se videt deti produkty te skolky a pokud mozno poznat ucitelky te skolky. pokud by mi deti vychazejici z te skolky pripadaly jako mimonove, udelala bych z toho zavery, pokud by to byly nezavisle sikovne decka (jak montessori slibuje), udelala bych z toho zavery. konkretni skolka se dle mne muze desne lisit, podle sikovnosti ucitelek
ad mistni grazl v prvni tride - bezna skolka ma nejaky specialni postup jak deti oproti tomuto vybavit? pokud ano, snazila bych se pouzit (dat dite do predskolniho karate ci co ja vim :-) ted tezce varim z vody)
jinak perlicka, muz mi vykladal ze v jeho skolce se nasili na detech institucionalizovalo - kdo zlobil ( = neposlouchal), musel pak projit ulickou hanby, kde ostatni deti mely za ukol ho prastit. (osmdesata leta)