YMLADRIS: také pročtu... hezky si to napsala - kázeň se řeší nepřímo - přesně tak se to snažím žít... že bych si byl ovšem na 108% jistý, že to opravdu funguje a že to tak je nejlepší, to ne... je to těžké... sem to napíšu - v tom druhém vlákně by to nemělo být - stejně mě někdy přijde jedna rychlá a přesně mířená jako řešení (a tím myslím takovou tu situaci, kdy hlava je mimo řešení situace - spíš instinkt)...zvířata to dělají stejně... třeba náš malej jednou uštědřil ve hře ránu do obličeje jiné holčičce a já od něj byl metr...schytal jí hned, ani jsem na to nepomyslel a už bylo po... a vyhodnocuji to zpětně jako OK... nekamenujte mě za to, please...jen sdílím těžkosti životní...u ideálu zcela nenásilného snažím se být i ve výchově...a přesto jsem schopen mu jí plesknout...
MAKU: "Jakmile se dostaneš s dítětem do boje o moc, je to naprd." to je zajímavé a pro mě absolutně nepochopitelné, jak by se tomu dalo vyhnout... vždyť oni si to vyzkoušet musí! A také to dělají - všechny děti musí nabít zkušenost moci! A víš co? Moc není nikdy zadarmo! Pan Nietzche by k tomu řekl své, že v tomto projeveném světě není vyšší hodnoty... proto na tenhle lep sedá tolik much :-) Dítěti nepatří moc ovládat běh domácnosti - to patří nám - rodičům a také za to neseme odpovědnost. Nejsem si tedy zrovna jistý a prostuduji si tohle téma blíže... jako rodič chci, aby přerostl mě, aby byl lepší než já, aktualizovaný :-) aby byl pro svět budoucí přínosem... a spratků, kteří přišli snadno k moci jen tak, svým zrozením, už jsem v životě pár potkal a dokonce s nimi musel pracovat... strašná varianta... takže mocenské hry s ním hrát budu a snadno ho vyhrát opravdu nenechám...