• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISMontessori - mimino, batole, školkáč i školák
    “Pomoz mi, abych to dokázal sám – abych to dokázala sama.” "Tato prosba, s níž se malé dítě obrátilo k Marii Montessori, se stala hlavním krédem její pedagogiky. Úkolem dospělých není formovat dítě, odstraňovat mu z cesty překážky, nebo jím dokonce manipulovat, ale udělat vše pro to, aby vlastními silami a svým tempem získávalo nové vědomosti a dovednosti a vrůstalo do světa, který ho obklopuje." Diskuse pro všechny, které zajimá montessori přístup, ať už pro miminka, batolata, školkáče ši školáky. Sdílení tipů na tzv. připravené prostředí (děcko se inspiruje a něčím se zabývá), aktivity, co je kde zajímavého po netu, literatura... Lidi, kteří montessori rozumí, a mohou nás poučit, jsou zvláště vítáni!

    rozbalit záhlaví
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    YMLADRIS: Co to bylo za knizku?

    FIE jsem ted prosla. Mam zaklad, basic a zkusenost zprostredkovaneho uceni podle Reuvena Feuersteina + tedy jeste seminar Zprostredkovana samomluva pri praci s detmi s OVR a autismem

    Ta zkusenost zprostredkovaneho uceni byla urcena spise pro seznameni s metodou a rodice. Tohle bych doporucila pro kazdeho na seznameni a pokud metoda oslovi, jit na kurz zprostredkovatele, kde uz se resi ta hloubka a instrumenty.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    YMLADRIS: to je pravda, ale jsou to pořád levnejsi kurzy nez montessori. Ja mel štěstí, ze jsem absolvoval obojí v rámci projektu na predskolni centra. FIE mi prijde vic svobodné a me to asi pripadalo i logictejsi, ale jsou jen drobnosti, kde si to odporuje, a i to je mozna silný slovo. Verim, ze dnes uz by se dalo lecos najit na netu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BRKODLAK: jo to je muj plan pochopit :) ale neni to tak open a free, musi se chodit na ty kurzy. Resp. doporucil bys mi, cim muzu zacit. Cetla jsem jednu knizku od Feuersteina
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    YMLADRIS: ja bych jen dodal, ze vyborna metoda je i FIE, jako navazujici, nebo doplnujici pristup.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Můj vývoj ohledně montessori: kdysi s miminem jsem založila tento klub, snažila jsem se z netu pochytat co a jak. Pak jsem se přesunula na FB, kvůli komunikaci se spřízněnými matkami. Monte mi taky připadalo jednu dobu moc fašizující a omezené (když se syn začal profilovat jinak, než "typické monte děti").
    Pak jsem došla k poznání, že montessori není o pomůckách; je to spíš životní styl - pozorovat konkrétní dítě, jít mu vstříc, hledat různá řešení tak, aby celá rodina byla v pohodě.

    Ale už jsem rozpory přemostila :) a myslím, že ta metoda může fakt mnoha rodinám prospět, nahodit víc pohody, když si to každý pořeší na míru svým potřebám.

    A letos jsme konečně spustily moderní web - tuna info formou článků a videjí a možnost kupovat online balíčky (založené na videoseminářích). Tak koho to zajímá, tak kdyžtak zde: http://www.montessori-praxe.cz

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: fotka je z howwemontessori.com

    nabytek prodava treba Valina na Samostatnedite.cz

    hodne lidi jako prvni polici koupi ikea trofast, polozi ho vodorovne a nedava do toho ty supliky. Protoze jednoho dne to asi vyuzijes i nasvislo a se suplikama (dokoupis, treba)

    co se tyce te kuchyne, tak pokud te bavi irena kubantova, tak loni jsme natacely videobalicek, reklama kdyztak zde: https://docs.google.com/document/d/1o1Vy0JkCEV5pUvNFKQWV67hD4ehNA9srhJv651I8O4k/edit?usp=sharing
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    YMLADRIS: můžu se zeptat odkud máte tu polici dřevnou a židličku? :D díky
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    YMLADRIS: děkuji! on je se mnou furt v kuchyni, tak právě vymýšlím, co všechno tam s ním můžu dělat, občas mám pocit, že ho spíš blokuji, protože se bojím.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: u tescoma se to jmenuje Vlnkovaci krajec
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, prosím kde sehnat tento kráječ pro dítě? https://www.youtube.com/watch?v=FnROt0zqyhk googlim, ale marně. :) děkuji
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    YMLADRIS: moje dcera si hraje ráda se závažíčky ke staré váze. Je to na podobný způsob- hledá ke každému válečku/závaží různé velikosti správný otvor, je jich tam 9, má to už zmáknutý, tak bych ji chtěla pořídit ty montessori... pamatuji si, že jsme měli ve školce ty velké, a jak těch válců bylo hodně, tak to často bavilo i nás dospělý (třeba poslepu)... to máš pravdu, že každé dítě je originál. jen bych nerada udělala chybu, když už kupuji nějakou hračku/pomůcku, snažím se vybírat tak, aby ji to bavilo co nejdéle... ale jak jsi psala, předvídat se to nedá... tož asi koupím radši ty velký.. a až jí to omrzí, bude to mít její brácha... a pak to prodám na nyxu :-D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JANCAA: kupovala jsem ty male. moje dojem celkove z monte je, ze pokud resis 1 dite, tak nelze nic moc predvidat a vedet, protoze kazde dite je original.. nejake statistiky co je funkcni obecne funguji tak leda treba pro skolkovou skupinku.. cili jestli mas pocit ze uz je to pro tve dite moc jednoduche, tak klidne to tak muze byt :)
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    YMLADRIS: A ty jsi kupovala ty menší po 5 válcích v tom jednom bloku? já spíš uvažuji o těch velkých po 10 válcích. říkala jsem si, že ty malý bude mít dítě brzo zvládnutý a pak ho to omrzí... ale nevím.. jaký máš zkušenosti?
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    Zdravím, sháním pro děti montessori sadu válců s úchyty. Nemáte někdo k mání? Nebo nevíte o někom, kdo by ji měl doma a má už odrostlé děti, které si s tím nehrají? Nechce se mi za nové dávat 3tis.Kč... Díky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VENIKA: kolem tech tri let moje dite pozitivne reagovalo na cokoliv, co jsem predlozila, montessori me hodne bavilo. ted uz si vic jede svoje... ale toto fakt zalezi na tvem ditku
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    YMLADRIS: Mrknu na to, diky. A veci z toho skoleni jste pouzili, mela jsi pocit, ze to “fungovalo”?
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    LEJIMADA: Razitka mam nekde schovana, vidis, zkusim vytahnout, diky za tip.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VENIKA: nase ditko uz je starsi, ale kdyz jsem to resila, naklekla jsem na irenu kubantovou at o monte matematice udela seminar, .. lidi to hodne bavilo takze jsme pak natocili i video ke koupi, kdyztak zde

    Videozáznamy seminářů - Montessori v praxi
    http://www.montessori-praxe.cz/videozaznamy-seminaru/

    obdobne cteni psani dle monte, ale tam ja jdu jinou cestou, nechavam decko delat si co chce
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    VENIKA: u nás měla a mají ohromný úspěch razítka písmenek. Madlence jsem předepsala nějaké slovo a ona pak pod to natiskala to samé. Časem takto "opisovala" právě různé nápisy a krátké texty z dětských knížek. Neskutečně ji to bavilo. Teď (5let) má období, že vyrábí úřední dokumenty a vyplňuje všelijaké doklady. Vše samozřejmě náležitě orazítkované :)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Je to tu trochu (dost) mrtve, ale zkusim.
    Nas triletak je aktualne v obdobi cisel a pismenek, cisla uz teda zna dlouho, ale ted sklada desitky a stovky. S pismenkama je to pomalejsi, ma hodne vizualni pamet, takze si pamatuje nektere napisy, jak vypadaji, pismenka uz nektera dava taky.
    Mate/pouzivate nejake pomucky, jak ho v tom podporit? Donekonecna cteme znacky, cenovky atd, ale rada bych vic, z nej ten zajem ted uplne tryska a je videt, jak moc chce.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam