• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PLNTJolla, Sailfish
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    PLNT: Hezký. Osobně bych pro to asi neměl využití (a taky momentálně peněz nazbyt), ale super že SFOS jde provozovat i na dalším hardware. Kdyby tam šel nějak dodat Alien Dalvik, třeba za poplatek, tak by to bylo ještě lepší, ale pak je otázka jestli není lepší pro tyhle případy nastartovat nativní android, když máš triple-boot.
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: PatchManager. Ale tahám je ze dvou zdrojů - něco jde z přímo z katalogu PatchManageru (asi se aktualizuje automaticky) a zbytek z openrepos (Storeman/Warehouse).

Dohledávání nainstalovaných balíků jsem nikdy tolik neřešil (zvlášť po factory resetu nebylo co řešit), ale mám dojem, že jak Warehouse tak Storeman to nemají moc dobře udělané - Storeman by občas rád aktualizoval něco, co mi Jolla Store (či jak se to jmenuje) vůbec nenabízel a podobně.

A co se týče Warehouse, tak ten je už je deprecated a Storeman je jeho nástupce. Bohužel je to pořád work in progress a je to znát.
    I tak jsem s ním spokojenější, přestože Storeman sice občas padá, ale jinak je svižnější a celkově krok správným směrem. Warehouse byl feature-complete, ale často se zasekával. Takže stabilní a pořádně funkční SW to nebyl asi nikdy :-)
    Warehouse sice fungoval (nainstalovaný z dřívějška) i na novějších SFOS, ale po factory resetu už nešel dát do 2.1.x . Ačkoliv by asi mělo jít nainstalovat si Warehouse v předchozím releasu a pak updatovat, když nad tím teď přemýšlím.
    PLNT
    PLNT --- ---
    dnešní tisková zpráva od jolly

Sailfish for Gemini Community Edition available now | Jolla Blog
    https://blog.jolla.com/gemini/
    PLNT
    PLNT --- ---
    TOMINO_I: backoval jsem kampaň ještě když byla levnější. zaplatil jsem $399 za gemini pda (wifi + 4g) + $30 za shipping do čr. posílali to z uk, takže dph ani clo jsem neplatil.

aktuálně tam mám tři operační systémy - android, debian linux a sailfishos. dost technickejch věcí je popsaných na wiki a pak na githubu. mají i celkem funkční tool na rozpartitionování zařízení a stažení potřebných imagů.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    PLNT: Co te to teda nakonec stalo? A jakou mas verzi? A to tam mas doalboot?
    PLNT
    PLNT --- ---
    TOMINO_I: čekal jsem, že klávesnice bude trochu lepší, ale je to asi o zvyk. určitě se na ní píše líp, než na onscreen klávesnici. a asi nejlíp z klávesnic v mobilu, co jsem měl v ruce. konstrukčně by měla být velice podobná klávesnici na psion series 5mx. tady je několik fotek, jak vypadá rozebraná.

How to Clean the Gemini Keyboard – Gemini Planet
    https://geminiplanet.com/how-to-clean-the-gemini-keyboard/
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    PLNT: Nadhera, taky jsem chtel objednat, ale nakonec jsem usoudil, ze bych to moc nevyuzil.
    Jak se na tom pise?
    PLNT
    PLNT --- ---
    na konci minulýho roku jsem na indiegogo backnul gemini pda android & linux keyboard mobile device. před pár týdny dorazilo a před pár dny vyšel i sailfish os 2.1.4.14. zatím bohužel bez alien dalvik. zařízení samo o sobě mi přijde super i když po softwarové stránce je vidět, že firma co ho vyrábí má pár zaměstnanců (momentálně myslím 5), takže věci jsou často dost nedodělaný. teď jsou oficiálně podporovaný tyhle oprační systémy - android, debian linux a sailfish os. v čem je zařízení zajímavý je, že má fyzickou klávesnici a že jako jedno z prvních podporuje esim (virtuální sim karta) i když zatím není moc podpora od operátorů, takže reálně to moc použitelný není.

tady je pár screenshotů ode mě:

TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: JJ jelo to desne pomalu, to si vzpominam, ze jsem zacal kolem 9te vecer a zkoncil jsem po 11te :D

Tyyjo, patche? A jak je managujes? Ja stahl "Storeman" s domnenkou, ze to bude aj nejak dobre udrzovat aktualni SW, kterej z tama nainstaluju, ale nejak se mi nedari vzdy najit aktualizace, nebo spis to, co jsem poradne nainstaloval z Harbouru.
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: Já taky, ale minule jsem dojel na sd kartu, který nečekaně odešla do křemíkového nebe, tak nebylo z čeho obnovovat. A pokud vím, tak jednoduše jde dělat jen záloha uživatelských dat, takže s rozbitým (nebootujícím) systémem to nepomůže.
    Ačkoliv by měly jít dělat btrfs snapshoty, takže by se v recovery režimu dalo obnovit i to.
    Když si se systémem moc nehraješ, tak by updaty měly být v pohodě. Já ale používám okolo 20 patchů, takže každý update je pak dobrodružný (jestli jsem je všechny deaktivoval).

"NOTE: The download to Jolla 1, Jolla C and Jolla Tablet is known to be slow. Be patient and keep your device connected to a charger."
    Opravdu to moc nejede, tak snad se ještě dneska dočkám...
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: Ja se snazim delat aktualizacu pred kazdym updatem. Otazka je, esi funguje aj obnova :D
    Jeste jsem to nastesti nepotreboval (tuk, tuk na drevo).
    Jinak, ja uz na tom jedu, zatim co jsem vypozoroval, tak se mi zdublovaly nektery fotky v galerii.
    Zkousel jsem reindexovat pomoci `tracker reset -e`, ale moc to nepomohlo.
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: Zatím ještě ne, protože po posledním nepovedeném update (kdy to rozbila kombinace integrované češtiny v SFOS a ručně doinstalované češtiny z dřívějška) si chci telefon pořádně zazálohovat. Chci to zkusit dneska večer.

Zase na druhou stranu jsem tou pokaženou aktualizací zjistil, že jediná důležitá data jsou telefonní čísla, všechno ostatní můžu ztratit a vůbec nic se neděje :)
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: Uz jsi updatoval? Ja jo a zatim to fici normalka, nemel jsem cas to ale zkoumat nejak podrobnejs na mojim Intexu.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: Presne to me dneska rano napadlo, a asi 3hodiny jsem v praci postupne hledal, kde by se dala ta Xperia X F5122 koupit u nas. A celkem jsem se divil, ze to moc u nas neni k mani :-/
    Takze asi nezbude nez pockat na podporu neceho novejsiho, esi se clovek docka :P

Xperia X Single SIM (F5121) je z roku 2016, tak kdo vi jak by to dopadlo s tim cekanim :D
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    Jinak jak se rozrůstá počet oficiálně podporovaných telefonů, tak čím dál tím víc přemýšlím o té xperii. Zvlášť když už by měl SFOS fungovat bez ručních hacků i na více-SIM xperiích.
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: To vypadá pěkně. Pořád je tam práce jak na kostele, ale postupují hezky :-) Jenom škoda, že na Jolla 1 už nebudou aktualizovat aliendalvik, ale to už jsme tu řešili.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Konecne nejakej novej update:
    [release notes] 2.2.0 / Mouhijoki - together.jolla.com
    https://together.jolla.com/question/184471/release-notes-220-mouhijoki/
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Super. konecne tyden zacina pondelkem a ne nedelou :D
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: JJ mas recht. zkusim ju taky.
    Btw.ja musel na Aquine udelat manual update ;)
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: update na 2.1.4.13 se mi tu už pár dní připomíná, tak bych se do toho mohl pustit. Koukal jsem, že čeština (od komunity) už je mezi oficiálními jazyky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam