• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISHNAAutomatický trading/boti/burzy
    Rád bych tu rozebíral strategie a technické řešení automatického tradingu
    rozbalit záhlaví
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    China restricts quant fund Lingjun in effort to boost market | KELO-AM
    https://kelo.com/2024/02/20/china-restricts-quant-fund-lingjun-in-effort-to-boost-market/
    ...
    Lingjun dumped a combined 2.57 billion yuan ($357.4 million) in A-shares in a minute between 9:30 a.m. and 9:31 a.m. on Monday, the exchanges revealed.
    ...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    KRISHNA: Uvěodme si, že někteří frajeři postoupili k nějaké kvantové inteligenci, intrapikovteřinové obchodování je zastaralé od úspěchů Dr. Janečka... nevím... není nic, nad poctivé invefstování... nevím, jak diverzifikovat... stejně člověk jednou má, jednou nemá, ... trh je jednou nahoře, jednou dole, ... občas přijde něco úplně neočekávaného, co vede k flash crashi... co já vím, jestli bude v Japonsku zemětřesení za týden...
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    GIOMIKY: No je to peklo. Já jsem si hlavně dřív myslel, že člověk prostě napíše bota a ten mu bude tiště spokojeně těžit. Ale ono s tim je takový práce. Můžeš si backtestovat na datech za posledních 5 let tak, aby to dávalo smysl, ale co se bude dít v budoucnu stejně neovlivníš. No a děje se to, že jak jde o prachy, tak se lidi fakt snažej a tlačej to hrozně dopředu.

    Zkoušet nějaký HFT strategie na 3commas mi přijde naprosto k smíchu, mít boty na Rest API už mi přijde taky k smíchu, pokud nemáš obrovský budget, tzn. nízký poplatky. Takže se všechno musí přepsat na websocket, aby tě netrápil rate limit a stejně budou před tebou všichni, kdo:

    1, skutečně umí programovat
    2, znají technickou analýzu
    3, znají statistiku
    4, mají koule do toho dát prachy

    Mám okolo sebe pár lidí s kterýma se tomu věnujem, ale je strašně těžký s tim udržet krok.

    Tohle je 1m chart nějakýho shitcoinu:

    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    AI Is Doing a Terrible Job Trading Stocks in the Real World
    https://futurism.com/ai-terrible-job-trading-stocks
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    KRISHNA: Mas muj velky obdiv, pokud robot podava konstantni zisk v dlouhodobem horizontu.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    GIOMIKY: No crypto je můj hlavní dataset a tam se děly imho horší věci, než skok o 20 pipů a jo, součástí toho datasetu jsou i výpadky burzy, což efektivně kazí výpočty, ale nechal jsem to tam, protože nikdo neříká, že se to nemůže stát znova
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    KRISHNA: Poctivé investice prý daytrading nikdy nedožene. Jestli ještě pákuješ, tak to není velmi bezpečné. Pamatuji na skok USDCHF, kdy došlo k přetížení traderských serverů, skok o 20 pipů a margin cally. Takový objemy pokusů o zavření pozic trh pamatuje zřídka, ale o to důkladněji.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    GIOMIKY: no jako jo, věnuju tomu konstantně stejný úsilí a s přibývajícíma zkušenostma jsem si říkal, že to bude jednodušší a je pro mě prostě struggle udržet se aspoň na 0.1% daily s uměrným rizikem...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Ahoj, ještě někdo autoobchodujete?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    HANT: slabý ruce, blbá hlava, nervy v kýblu... trading není pro mne.
    HANT
    HANT --- ---
    GIOMIKY: To je takove zbytecne porazenecke :). Dostanes to, co do toho das (+/- nejaka nahoda). Ale kdyz teda po 11 letech obchodovani napises, ze kdyz ti 100x padne orel, musi s o hodne vetsi pravdepodobnosti padnout druha strana mince, tak jsi to nejspis kdysi davno vzal za spatny konec a to muze byt jeden z duvodu, proc se ti nedarilo. Muzes dal prozkoumavat slepe ulicky nebo s tim seknout nebo muzes zvolit tezsi cestu a zkusit prijit na to, kde vznikalo a vznika zkresleni, ktere ti brani uspet :).

    KRISHNA: Na prvni pohled bych rekl, ze je to jen presouvani rizika a podobne bias jako GIOMIKY, pokud za tim neni jeste nejaky dalsi princip, ktery by tu strategii mel delat ziskovou (treba trh, co ma na danem timeframu tendenci se vracet k prumeru - ale pak by to fungovalo i bez martingale).
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    GIOMIKY: genetickej algoritmus kterej neustále honí nový populace v backtestingu a do produkce dává nejúspěšnější jsme měli v provozu na bitstampu už když se bouřlivě slavila parita bitcoinu s dolarem :-D prej nemají možnost přizpůsobit
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    KRISHNA: Ale jo, teď, vydělávaj, ale zákonitě, podle zákona o zachování trhu ty zisky zase odevzdají tam, kde je zvali a zaplatí za ten kopec zábavy, co si s tím užili. Nevím, roboti jsou v podstatě stroje. Stoje nemají možnost se přizpůsobit. Mají program, podle kterého postupují. Alepooň ti současní, algoboti.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    GIOMIKY: Tak jako ne nezbytně, jsou lidi, kteří objektivně vydělávaji tradingem víc, než jiní. Jak je ten poměr cca 10 prodělá a 1 vydělá? Ono aby ne, to čemu jsem se já nejdéle věnoval, byl v podstatě takový martingale/grid bot. V podstatě kalkuluje s tím, že žádný dlouhodobý pád nikdy není bez alespoň malého retracementu, takže nakupuje.. nakupuje a až dojde k retrace, tak prodá s minimálním ziskem. Má to teoreticky 100% úspěšnost i když malý zisk. A takových strategií je nespočet, hlavně v době strojového učení. Manuální trading s tím nic moc nezmůže
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Stejně je to vždycky hra s nulovým součtem.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    HANT: Nevím, ještě jsem nikdy nic ne trhu nevydělal. A mám odněkud moc hezký, velice "cenný" paír z první republiky. Kterej se ke mně dostal jakobych se měl poučit z toho, že spekulace je stará jako lidstvo a jsou jiní, kteří na ni vydělávají a na obchodování na trhu již o mnoho století více. A já se svojí dekádou teoretických zkušeností se můžu zahrabat.
    HANT
    HANT --- ---
    GIOMIKY: Ja bych z toho vypichnul jine casti: A trader's view on probability might be completely incorrect, and that might be the very reason why they are not making money in the markets. (…) People lose thousands of dollars in the financial markets (and in casinos) by failing to realize the randomness of probabilities. The odds from our coin-toss table are based on uncertain future events and the likelihood they will occur. Once we have completed a run of five successful trades, those trades are no longer uncertain. Our next trade starts a new potential run, and after the results are in for each trade, we start back at the top of the table, every single time. This means every trade has a 50% chance of working out.

    Zastavam nepopularni nazor, ze pokud chce clovek obchodovat a nechape alespon intuitivne, jak funguje pravdepodobnost a jak spravne overovat hypotezy, mel by si nejdriv dat nejake ty 101 kurzy statistiky apod. (je jich hromada online zdarma), jinak zbytecne ztrati spoustu penez a casu, ktery by jinak mohl venovat necemu mnohem prijemnejsimu.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    What Are the Odds of Scoring a Winning Trade?
    https://www.investopedia.com/articles/financial-theory/09/probability-without-formulas.asp
    Title: What Are the Odds of Scoring a Winning Trade?
    Key Takeaways

    • Learning about statistics and probabilities can help gauge
    whether returns are likely to continue or if the returns
    just happened to be due to a random event.
    • A coin flip often comes to mind when thinking about
    probabilities, as there is a 50% chance that a coin lands
    on heads and 50% that it falls on tails.
    • The concept of probabilities can also be used as a tool
    when investing in financial markets.
    • Determining whether superior trading is due to luck or
    skill often requires many years of observation, especially
    for longer-term investment strategies.

    Kdzž hážeš mincí, tak je to tak 50% na 50%.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GIOMIKY: Takhle to s hazenim mince nefunguje. Nokde se ti nekumulije zadna pravdepodobnost. Jsou to nezavisle pokusy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam