• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    VYHOUKANO
    VYHOUKANO --- ---
    LOJA: Moje zkusenost je vyborna. Dcera prijala jak technologii, tak socialni sit jako jakykoli jiny prostredek, ktery jsme ji ukazali. Nevenuje mu ani vic casu a pozornosti, ani min, nez jinym vecem. Tuzka, papir, vodovky, nuzky, hracky, hry, stavebnice, ipad... Je ji to fuk. Proste dalsi vec v okoli. Kdyz je venku a nekde ho vidi, nezajima ji. Hrani s detmi je zabavnejsi. Naopak deti, co jsou od tohoto izolovane mi prijdou problemovejsi. Cesta vlakem v kupe, kde to vedle sedici chlapecek vidi poprve, jsou obcas i dost neprijemne. Ale mozna podobne, jako kdyby videl poprve treba lego. Spis reakce rodicu je nekdy pekelna.
    Casto nas velmi mile prekvapi znalostmi, ktere z toho sama nabrala.
    Priklad:
    Naucili jsme ji cist a psat ze zacatku velkyma pismena. Rikali jsme si ze uz to umi a ted cele jeste jednou malyma. Kdyz jsme s tim zacali, rekla nam, ze uz to umi. Patrali jsme kde to vzala a ukazala aplilaci v ipadu. Psani pismen pres cely screen. Jak velka, tak mala pismena s automatickou opravou. Sam jsem uplne zapomel, ze jsem pred casem stahnul. A takovych je tuna.
    Ze soc. nastroju pouzivame zatim jen skype (videorozhovory se vzdalenejsimi lidmi), youtube (super na cizi jazyky - prasatko Pepa cesky a pak anglicky dela divy).
    Technologie: tablet, pri cestach smartfoun. Coz ale samo o sobe neni dulezite. To je jen rozhrani/obal. Dulezite je, co se diteti nahraje dovnitr. A tady podle me teprve zacina zajimava diskuze.
    Dulezity faktor: nepouzivame vubec TV.
    Dulezity predpoklad: musi to dospeli umet pouzivat - jedine tak to jsou schopni predat detem.
    Je to proste dalsi vec, co mame k dispozici a je treba ji pouzivat ku prospechu. Pritomnost v rodine je podle me prinos, jinak vznikne potreba/touha z nedostatku. Takhle ji to proste nechava chladnou. Pritomnosti telefonu, knizek, aut v domacnosti uz taky nikdo neresi ... Jestli mi neco prijde k reseni, pak je to TV.
    Duvod: nekdo jiny mi sestavuje program. A to je nebezpecne. Tomu se ale nikdo nedivi. Ve spouste rodin to jede nonstop.
    Naopak u online technologii si ho sestavuju sam, coz je kreativnejsi a bezpecnejsi.
    To, jak vyuzivam technologie je jen na me a cim driv se to deti nauci, tim lip. Muze to byt i nebezpecne. Naucit je to je stejne nutne, jako prechazet pres silnici. Ze to je i prinosne a dokaze byt zabavne je bonus navic.
    Od zari zaciname mimoskolacit a tohle jednoznacne zapojime. Stejne, jako vsechno ostatni.
    VYHOUKANO
    VYHOUKANO --- ---
    SVAN: ... tahle slova rovnou tesat.
    KAI
    KAI --- ---
    jeste semka vam to dam, pro potechu duse, po tom chladnejsim zavanu ;]

The Hundred Languages of Children
    Napsal Loris Malaguzzi, zakladatel smeru Reggio Emilia, z Italie :)

The Hundred Languages of Children
    https://www.youtube.com/watch?v=SgnIQ7fjmdI&feature=youtu.be
    KAI
    KAI --- ---
    ORIKA: jak toho cloveka od tam dostanem??
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KAI: ja absolutne nechapu jak neco takovyho mohlo projit..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: joaha. tak to je v klidu, to se ti asi jen zda ze te musi chapat a podporovat, ale nemusi :) pokud neco vylozene neblokuje aniz by to prozkoumal
    SVAN
    SVAN --- ---
    INUSHKA: Což je ale naprosto v pořádku. Máte to dobře rozdělené :)
    Ty Chládka prožíváš emocemi, já například když ho vidím na fotce, tak se úplně zarazím, jak na mě působí prázdně a pochopitelně emocí odporu ve mě vyvolává hromady.
    Zatímco tvůj muž je schopen myslet na něj bez zvedání žaludku.
    To máte doma dobrý to se hodí :D
    Lepší než kdyby jste se tam oba nechávali celý večer unášet nasraností co je to zase za kreténa.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: To zas není tak horké, on není vyloženě proti, jenom prostě není tak zapálený jako já a snaží se všechny alternativy poctivě racionálně porovnávat. To vyplývá z jeho povahy. Však moje rozhodnutí pro lesní školku schválil, v účasti na různých akcích mě podporuje, když může, tak i jde se mnou (sama víš, že minulý týden na grilovačce byl), ale ve všední dny je v práci. Akorát ten Chládek mi prostě hýbe žlučí víc než můj racionální muž dokáže ustát ;-)
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: http://www.skolaletokruh.cz/ :)

SVAN: presne! neuveritelny, jak muze u nas projit neco tak zpatecnickyho. je mi z toho smutno!!
    SVAN
    SVAN --- ---
    YMLADRIS: škoda :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    Koho by zajímal film natočený o Summerhill (demokratická škola)

Summerhill / Demokratická škola - Založeno na skutečnosti - GB, 2008 - český dabing - celý film
    https://www.youtube.com/watch?v=vBjQAeJIa30

a rozhovor s jedním ze zúčastněných dětí v divadle Kampa

Duše K: Quincy Russell — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10000000034-divadlo-kampa/215251000300079-quincy-russell/

Ale předpokládám, že to už všichni znáte :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SVAN: brno
    SVAN
    SVAN --- ---
    YMLADRIS: Co znamená jít s Majkou v pondělí na výlet a odsedět dopoledne v letokruhu? :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: jako cesta mi prijde obejit s nim ty alternativy, treba zkusit jit s Majkou v pondeli na vylet, odsedet dopoledne v letokruhu a tak. bez predsudku se mrknout, jaky pocit ve vas vyvolavaji ty decka a ty lidi kolem. a zajit i do par beznych skol na dod. pak budete mit konkretnejsi data a muzete to resit.
    SVAN
    SVAN --- ---
    INUSHKA: Jo to zní rozumně :)) nejsi jediná od koho tohle slýchám.
    Nedávno mi jedna holčina vyprávěla, jak to jako máma vnímá naprosto jasně, přirozeně a naprosto instinktivně vůči svému dítěti a její manžel ani náhodou, v žádném případě, neexistuje.
    V podstatě závěr zněl, že to asi neprosadí.
    V takovou chvíli mi nejvíc dochází, jak je to mateřství v dnešním světě relativní, respektive dochází mi to od chvíle co jsem porodila.
    Kdy jsem z porodnice odcházela na reverz a teď si tak v rámci školy taky připadám :D
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SVAN: No jo, taktiku "nebavit se o tom s těmi, kteří nechápou" používám taky, ale vastní manžel je přece jenom něco jiného. U toho chci a potřebuju, aby moje postoje pochopil a pokud možno i přijal, aspoň z části, abych měla jeho podporu, jinak si těžko můžu do budoucna plánovat nějaké domácí vzdělávání a podobné věci.
    SVAN
    SVAN --- ---
    INUSHKA: Já už se o tom s lidmi kteří to nechápou snažím nebavit, protože mě překvapilo, kolik lidí v mém okolí, kteří celý život vystupují jako punkači srdcaři :) a heslo fuck the system skloňují ve všech pádech, jsou schopni začít hlásat přesně ty vystrašené a zmanipulované hesla o socializaci a mentorování a tak dále a přitom nepochopili, že nejlepší cesta jak můžeš účinně následovat to vytoužené fuck the system, je právě ta, kdy neodevzdáš své dítě ke kolektivnímu přetvoření.
    Místo toho své děti posílají poslušně do školy, vypraví o tom jak mají problémy s učiteli a jak jsou děti nemocné ze stresu a pak jdou na demošky a řvou na fízly jako na ty nepřátele od systemu.

SVAN
    SVAN --- ---
    INUSHKA: racionální jádro bolševika :)))) má manžel dobrou zábavu :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SVAN: A u nás už Chládek způsobil několik domácích hádek, protože já si vždycky přečtu o nějakém jeho novém výmyslu, večer to rozhořčeně vykládám manželovi a ten se v tom snaží hledat racionální jádro a obhajovat ho. Takže se chytneme, protože já Chládka prostě nesnáším a ty jeho kolektivizační nápady mi vadí z principu.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: to je normálně tak ujetý, že tomu nejde ani věřit. Já pořád, když tohle čtu, věřím, že to popadá dříve než to někdo nastartuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam