• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    LOJA
    LOJA --- ---
    Dobrý den, drazí rodiče.

Jsem studentka Masarykovy univerzity a zajímám se o domácí vzdělávání, a to konkrétně o to, co znamenají pro domškoláky a jejich rodiny elektronická média a sociální sítě. Prosím Vás tímto o krátkodobou spolupráci a možnost rozhovoru, který může probíhat elektronicky zde na diskuzi, na facebooku, e-mailem nebo na živo někde u kávy. Zajímají mě právě Vaše postřehy a poznámky, které se týkají virtuálních komunit rodičů domškoláků v návaznosti na moje dosavadní zjištění. Ráda bych na dané téma napsala krátký článek. Tímto Vás zvu, abyste se skrze své příspěvky do diskuse stali jeho spolutvůrci.

V případě, že Vás moje práce zaujala a budete ochotní mi věnovat pár minut Vašeho času, nebo Vás budou zajímat bližší informace, neváhejte mne kontaktovat:

Facebook: Jana Logrová nebo e-mail: jana.logrova@gmail.com 

Děkuji za Váš čas a budu se těšit na Vaše postřehy.
    SVAN
    SVAN --- ---
    A díky tomuhle pánovi ta matika baví i mě :D
    Jeho pracovní listy a příručka pro učitele jsou pro mě, které matiku ve škole tak znechutili, zábavné hraní.

http://video.aktualne.cz/...ky-ji-nemusi-umet-rika-pedagog-hejny/r~4cc918f4a89911e4a10c0025900fea04/
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN
    SVAN --- ---
    KOC256: Pokud bude mít to dítě pocit, že mu to k něčemu je, tak zvládne i pro něj podivný řád a pokud ne, tak je dobře, že má možnost říct, že mu škola nevyhovuje.
    Spíš tam je problém s tou kvalitou výuky si myslím. V tom pak trochu naráží, s očekáváním.

KOC256
    KOC256 --- ---
    INUSHKA: No skolni kolektiv je skolni kolektiv. Nemyslim si ze vsechno co se tam dela je pro zivot dulezite. Spise polemizuji aniz bych neco konkretniho mel na jazyku. Porad to je doma... A ten rad je silne uvolneny... ...na druhou stranu to uvolneni se deje i ve skolach...
    SVAN
    SVAN --- ---
    SVAN
    SVAN --- ---
    KOC256: no to jsme zase u otázky co máš na mysli "běžným životem"
    To že ho bude odmítat je důvod proč to dělám :)
    Nevím s čím by tam měl mít problém, jak jsem psala kousek dole, i doma zažívá co to znamená učit se i když mu to zrovna nepřipadá zábavné a něco překousnout. V kolektivu je, kroužky, hřiště, děti kolem i děti z chalupy a prostor pro jejich toulky bez dospělých.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KOC256: Zeptám se asi trochu provokativně (záměrně) - střední škola je "běžný život"? Co přesně ten "běžný život" znamená?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SVAN: Zmínila si kroužky... ale to stačí k tomu aby dítě bylo adaptováno do běžného života? Nebude mít později problém třeba na střední škole?
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: :) no to s těmi více dětmi, je vždycky takový záchvat, když to všechno šlape jak má :)
    Ale vzhledem k tomu, že jsem na to sama, je jedno doma až až.
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: husty :D gratuluju, mamo z pohadek! :)) to je moc hezke s tim pruvodcovanim.
    jj, to pribrat k tomu dalsi deti a mit takovou domaci mensi skolicku pro partu deti me taky napadlo :)
    dekuji za odpoved :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: :D jasně, že občas hrabe, ale za ty výhody to stojí.
    Ráno vstáváme v 9, uděláme si snídani, pak si čteme, počítáme, píšeme, když je teplo tak na balkoně a nebo na chatě a pak po obědě pádíme do lesa, nebo do města na kroužky.
    Všude chodíš pěšky, páč nikam nepospícháš a při čekání, až se Denis vyřádí, si sedneš do kavárny a nebo si čteš někde knížku :D
    Zdravý to je pokud jsi schopná vedle něj vyrůst a stát se jeho průvodcem a né vychovatelem.
    Když ho vychovávám tak jsme v ..... a to pak samozřejmě stojí za ...... a říkám si, jak by mi bylo, v nějaké útulné kanceláři :)
    Ale pak se proberu a začnu se snažit.
    Funguje to pak tak, že si dovedu představit, mít dětí plnou kupu a učit je doma všechny :D
    A další věc je samozřejmě, že fungují babičky, dědové a táta si ho často bere na prodloužený víkend, takže je můj osobní čas celkem vykrytý.
    Jednou větou:
    Když jsi otevřená se probrat, tak ti to dítě doma, dá takovou školu, že máš šanci stát se skvělou mámou :) takovou tou z pohádek, jak každému ukápne slza a chtěl by se k ní na víkend schovat :D
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: hele a nehrabe ti obcas z toho byt non stop tolik let se svym jednim ditetem? :D Tohle si, uprimne, i kdybych nekdy mela tu moznosti s ditetem zustat doma a nemuset chodit do prace, nedokazu uplne predstavit. Jak moc je to pro ten vztah zdravy, byt porad spolu.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: Chci dokud to bude mít smysl, jakmile uvidím, že to chce nabrat třeba jiný směr, tak to uděláme klidně i jinak.
    Ovšem zatím se jiný směr ani lehce neukázal :)
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: jj, to zni rozumne, si tu hranici pohlidat. chces home schoolovat cely prvni stupen vlastne?
    SVAN
    SVAN --- ---
    SVAN: "potřeba to znát" naráží tu na sebe víra v to, že si dítě najde to co potřebuje znát v momentě kdy to potřebuje, s požadavky systému, školy a přezkoušení.
    To je samozřejmě to co svazuje mě jako rodiče a pak je tu i otázka toho co už ze zkušenosti člověk ví, že je dobré znát a pokud zrovna se to nedaří předat zábavnou formou, dojde i na tu nezábavnou, ale pořád věřím, že to není na škodu.
    Minimálně také pro to překročení nezábavných začátků, než se začne dařit a to je znát i na ostatních aktivitách - akrobacie atd.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: Souhlas. Ač neustále hledám tu hranici, protože né vždy se podaří věnovat se učení, tak zábavně jak by to mělo být, věřím, že situace, kdy se Denis neučí všechno jenom dobrovolně a s radostí, ale proto, že je potřeba to znát, mu v budoucnu budou dobré, alespoň k tomu, že bude schopen překousnout (v rámci zdravého rozumu samozřejmě) i situace v práci a ve škole, které by jinak okamžitě odpískal, vzdal, odešel :) Ta hranice je hodně tenká a nad tímhle se asi nejvíc doma při učení pozastavuji.
    KAI
    KAI --- ---
    Co vás v alternativní škole nenaučí | Vzdělání - RESPEKT.CZ
    http://respekt.ihned.cz/vzdelani/c1-63742370-co-vas-v-alternativni-skole-nenauci
    SVAN
    SVAN --- ---
    DOKKTOR: já z toho současného vývoje tak nějak vyciťuji směřování do ......
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    SVAN: no taky su zvědavý, kam se to v té budoucí pětiletce posune. to už mě to i to bude víc zajímat ;) z toho současného vývoje tak nejak vyciťuju směřování k americkému typu - všichni dohromady a naučte se spolu kooperovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam