• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---

    RÁNO

    Ticho je jazyk, jímž noční nebe mluví,
    když hvězdy tančí v rytmu věčné pantomimy.
    Jsou chladné ve své dálce, cizí,
    a nejdrobnější mezi nimi
    jsou celé světy dalších galaxií.

    Tu na oblohu vplují červánky
    a hvězdy očím zvolna zmizí.
    Ne všechny --
    pár spadlo do trávy palouku
    a teď se v ranním slunci třpytí.

    Vyjdu si ráno bosky na louku.
    Kolik je tady orosených květů!
    A já jsem jak bořitel světů --
    nohama šlapu po kvítí
    a ničím galaxii.

    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Tak, a teď mi to rýpání můžete oplatit! ;)
    FIN
    FIN --- ---
    TOMASZ: já si spíš představil, co se z toho nebohého kotěte zmrzlého v předjaří stalo během první půlky vysokého léta, před očima mi proplula řada oxidací a dekompozic a brát do ruky a strkat ho pod hladinu bych teda nechtěl :-)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    RANDOM_NIGHT: Ok, přijímám fakt, že logika tam je, ač jsem ji nenalezl. Sám mám ve svých textech, které jsem se zde neodvážil uveřejnit, mnoho míst, kterým rozumím jen já, které mají svou logiku, ale ti, které jsem s nimi zkusmo potrápil ji rovněž nenalezli. Můžu se tudíž vztekat, ale musím si přiznat, že tímto jsem selhal v pokusu sdělit myšlenku, a příště musím formulovat báseň jinak: tak, aby pozornost čtenářova směřovala tam, kam jsem zamýšlel, a nesklouzávala k nechtěným nelogickým kontrastům. A ono se to snad jednou poddá. :)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NEMESIS: Jsem na vahách, jak se k tomuhle postavit. Má to obrovský potenciál a evokuje mi to představy zcela konkrétní, ač je to skryto maličko do rébusu. Nevím, jestli jsem si omylem nevytvořil v hlavě něco zcela osobního, rozdílného od autorčina záměru, ale ty archetypy do sebe fakt zapadají!

    Na druhou stranu mne rozčiluje, proč Nina "hraje housle". Kdyby vona na ty housle hrála, to by byla jiná, ale takhle si musím neustále představovat, jak tam stojí a předvádí svým tělem housle, a to je vskutku komická záležitost. ;) A jak to souvisí se jmény mi taky poněkud uniklo.

    Ale abych nebyl jen škarohlíd, že stopy tmavnou hnědým blátem tam mezi zelenou a zlatem se navždy vryje do mé paměti jako vzpomínka na mezní citový zážitek!
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    RANDOM_NIGHT: Narozdíl od té první, která byla skvělá a dráždila fantazii, v téhle mne podráždily některé věcné rozpory, jako třeba: "a ve vysokém létě" proti "v předjaří zmrzlé koťě". Koťata obvykle nemrznou v předjaří ve vysokém létě. Dávej si pozor, aby jinak vítaná exprese nevytlačila úplně logiku, která je nezbytná. A totéž platí o hře se slovy ("pouta poutě"), která by neměla zůstat samoúčelná.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    RANDOM_NIGHT: Pro mě trhanec. Nenašla jsem cestu dovnitř.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NEMESIS: ...v krajině před záchvatem se zase dotklo mne.
    Četla jsem si ji ponejprv nesoustředěná; a teď jsem se vrátila. Pořád na mě funguje. Kvůli tomu barevnému kódu nutkavě vidím vitráže a jmelí - což je podivnost, kterou vlastně vítám.
    WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    NEMESIS: četl jsem před chvílí pár nezajímavých básniček jinde a tahle mě vedle nich upoutala. - mám pocit, že si na nic nehraje, i když spoléhá na vyzkoušený expresionistický postup. Verše s houslemi a novými jmény přidávají do líčení nesamozřejmost.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---


    Nina

    Mezi zelenou a zlatem
    jsou okna zatemněná
    a Nina ojíněna
    hraje tiché housle
    v místech, kde se mlčí
    kde stopy
    tmavnou hnědým blátem
    Tam
    mezi zelenou a zlatem
    v krajině před záchvatem
    se rodí nová jména


    NATASHA
    NATASHA --- ---
    RANDOM_NIGHT: ...malá noční exekuce je obraz, který mě baví. Z toho celého nejvíc.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Malý spam. Minulý týden spatřila světlo tato kniha http://www.knihkupectvi-paseka.cz/jiri-zak-12-taktu-pro-vaclava-hrabete/d-96414/. Věřím, že to některé z vás zaujme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam