NEVILL: Trosku jsem to nedavno testoval a prislo mi, ze zakladem uspechu je:
1.) Pro jistotu sundat vsechno co k ty jejich vyzbroji nepatri.
Tim myslim prsteny, nahrdelniky, kosile - cokoliv co nenosej tak dolu.
Pro jistotu jsem sundaval i svoje zbrane a nosil ty jejich (a to jsem si uz pripadal fakt paranoidni).
2.) Moc se k nepratelum nepriblizovat.
Tzn. drzet si od kazdeho odstup cca 5 metru, kdyz to jinak nejde tak nelelkovat a co nejrychleji projit kolem (ale pokud mozno nepobihat a zmatene neposkakovat - mel jsem pocit ze tim na sebe clovek taky pouta pozornost, ale nevsazel bych se o to, mozna to byla shoda okolnosti).
3.) Zbytecne nelelkovat.
Mohlo by to mit svoji logiku, pac jsi v tabore kde panuje nejakej rad - kdo nespi, nezere, nebo neodpociva, asi ma nejakou praci a tudiz stoji na strazi, nebo patroluje. Pokavad se ty nezdas zapadat do zadny z techhle kategorii, zacne to bejt logicky podezrely, notabene pokud narazis na velitele (to uz je tak nejak samo sebou, ze ti chtej nalozit nejakou praci, nebo prohnat faldy, protoze vojak co nema co na praci je spatnej vojak :) ).
Zacnou premejslet co se tam poflakujes, a mas problem.
4.) Pokud se zda, ze o tebe zacinaji jevit zajem, tak odkracet pryc.
Treba se na tebe otoci, a pronesou nejakou tazaci vetu (soude dle intonace) - to je pak vhodny se otocit a nekam svizne odkracet, nejlip za roh, do tmy, a pokud chce mit clovek jistotu tak i co nejdal, protoze oni se nekdy i zvednou a zvedave cloveka nasleduji (daji se takhle nekdy i odtahat do lesa, kde je v krovi obehnes a pak omracis nebo zapichnes), a pokud je nechas dojit moc blizko, tak te odhalej (to proste poznas, ze ten clovek tam nepatri - neni jich tam zas tolik aby se vsichni "neznali" minimalne aspon od videni, coz je realisticky at uz to je zamer nebo ne).
5.) Plizit se jen kdyz je jistota ze te nikdo nevidi.
To je asi samo s sebou, ze takovy chovani asi zaujme :)
Za dodrzovani techhle zasad jsem prochodil celej tabor skrz na skrz.
Lidi sedici kolem ohnu meli casto vetsi tendenci me ignorovat (ale pozor, ne uplne, jsou to vsecko parchanti zvedavy) a nejvetsi nebezpeci byli straze, at uz stojici nebo chodici.
Prosel jsem tak i vstupni branou, kde jsem u jednoho strazce brany musel projit v naprosto tesny blizkosti a vzbudil tak jeho pozornost, nacez on se mne jal za povolavani tazacich vet nasledovat, ale sviznym krokem (ne behem - pro jistotu) jsem se od nej vzdalil do tmy a ztratil se mu, a on to po chvilce vzdal a vratil se na svoje stanoviste.
Tohle jejich chovani mi prislo prekvapive realisticky, i kdyz mi neda trochu pochybovat zda to casto nebyla jen nahoda, takze by me taky zajimalo jak PRESNE tohle funguje.
Na jedny strane ocekavam (nerku-li "preji si"), aby to bylo co nejrealistictejsi, na druhy strane mi v hlave hloda cervicek co rika "je to jen hra, a zas tak vychytana asi nebude", ale paranoia mi nedala do puntiku dodrzovat vyse uvedene odpozorovane "ritualy" (chvilema se mi chtelo az smat, ze jsem fakt na hlavu kdyz verim, ze je to az takhle sofistikovany).