Dneska jsem si uvědomil jednu věc, která mi subjektivně potvrdila kvalitu KC. Začal jsem ho hrát nedávno když byl zdarma na Epic Store, mám nahráno tak třicet hodin, což je na moje poměry docela dost (třeba Skyrim jsem po nějakých pětatřiceti hodinách už nemohl ani vidět), ale uvázl jsem v karanténě jen se starým laptopem, takže ho teď hrát nemůžu.
Hledal jsem tedy nějaké rozsáhlejší RPG, které rozehrát místo něj, měl jsem na takovou hru náladu. Rozehrál jsem Nehrim, což je total conversion Oblivionu, která je podle mě lepší než Oblivion a upravuje spoustu věcí, kvůli kterým jsem Oblivion nemusel.
A přestože je ta hra na poměry doby kdy vyšla fakt dobrá, ve srovnání s KC je to najednou celé trochu o hovně - worldbuilding, dialogy (které jsou tu obvykle lepší než u Bethesdy), bojový systém, výzbroj, RPG systém... Nejde pouze o stáří hry, mám paralelně s tím rozehrané Might & Magic 7 z roku 99, což je výborně navržená hra navzdory velkým technickým omezením, a celkově mi stáří her nevadí ani u midgenu a raného nextgenu. Jenomže konkrétně v Kingdom Come mi tolik věcí tak sedlo, že mám tyhle bethesda-style hry asi nafurt zkažené.
Akorát animace obličejů jsou v obou hrách špatné srovnatelně. To mi naštěstí po hraní Might & Magic, kde animace obličejů = asi deset různých obrázků, které se střídají podle aktuálního zdraví postavy, nevadí.