• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKEZKingdom Come: Deliverance - A first-person, open world, realistic RPG that will take you to Medieval Europe.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    BAT: Zrovna tohle mě třeba u KCD2 nevadí. Ta hudba je situovaná dobře a funguje to.
    BAT
    BAT --- ---
    AIAX: je to opravdu temer nonstop. Nikdy hudba neztichne na dele nez... mozna 15 sekund (nestopoval jsem to, tak to cislo ber s rezervou).

Jsi ve vesnici - hraje vesnicka hudba.
    Vlezes pres prah hospody, nebo na dvur hospody - hudba se zmeni na hospodskou.
    Vlezes do sklepa hospody (trespassing) - hudba se zmeni na "trespassing" hudbu.
    Vylezes ze sklepa - zpet hospodska hudba.
    Vyjdes z hospody - hospodska hudba se behem sekund zmeni na vesnickou.
    Odjizdis z vesnice po ceste skrz louku/les - hudba se zmeni na lucni/lesni/village/whatever.
    Prepadnou te na ceste banditi - zacne hrat nejaky "skirmish" track.
    Dobojujes - zacne hrat nejaky polni/lesni/village track.
    Dojedes do KH - hudba se zase zmeni neco jineho podle toho kde tam chodis.
    Kdyz cekas - zacne hrat kratky "skiptime" track.
    Kdyz jdes spat, v noci zacne hrat kratky nocni "skiptime" track, a kdyz se rano probudis, zacne hrat kratky track pro ranni probuzeni po kterem zacne hrat whatever podle lokace/situace.
    A tak porad dal.
    A mezi tim vsim, coz trvalo treba pul hodiny realneho casu, se nejake pripadne ticho pocita mozna tak na pul minuty, urcite ne vic nez na minutu kdyz to secteme dohromady.

Pri nekterych prechodech, nebo kdyz jsi nekde tak dlouho, ze se doposud hrajici prislusny track vycerpa a prechazi se na neco trosku jineho, tak tam muze byt behem prechodu par vterin ticha.
    Ale obecne temer neustale neco hraje.

A nesouhlasim, ze presyceni hudbou je tu neco subjektivniho, jen si to spis nekdo nedovede predstavit jinak.
    Jsem presvedcenej, ze kdyby dana osoba mohla ruzne varianty porovnat, bude se mnou nejspis souhlasit (a v nejhorsim to tomu cloveku neprijde na zavadu).
    Kdyz uz ne jinak, tak pokud by to bylo obracene, ze hudba nebude hrat neustale, ale bude vzacnejsi, tak o to vic vynikne a vic si ji vychutnas, a v momentech ticha si vychutnas atmosferu prostredi a ja ti garantuju ze te pri tom ani nenapadne si postesknout "to je ale skoda ze nejaka hudba nehraje uplne porad".

- z toho vyplyvajici pointa je: kdyby bylo po mem, tobe nic nechybi, Tapine nic nechybi, Diomovi nic nechybi, Pohodavole nic nechybi, me taky nic nechybi, NIKOMU nic nechybi :)
    AIAX
    AIAX --- ---
    BAT: Zaprvé, nezdá se mi, že hudba v KCD hraje nonstop. Musel bych si to ověřit, ale mám zhruba 90% jistotu, že to tak není. A za druhé, i kdyby jo, není to zlo, je to prostě subjektivní.
    DIOM
    DIOM --- ---
    Když je řeč o hudbě. Nedávno měli Warhorse freundschaft s Paradoxem a v CK3 tak můžete slyšet hudbu z KCD2, zahrát si za Jindru a postavit si hrad Trosky. Hrát za Bohemia s vlastním soundtrackem má něco do sebe. :) V KCD2 by pak měla být k nalezení nějaká kniha o křížových výpravách.
    BAT
    BAT --- ---
    POHODAVOLE: Haha, zrovna slysim jak v jednom rozhovoru zminujou toho pistalkare, a ze kdyz pisti tak by nemela hrat normalni muzika - takze na to asi mysleli, ale holt se nekde vloudila chybicka, stane se.
    Ale kazdopadne na te finalni implementaci se neshodneme - proste hudba porad a vsude je hruza a zlo, to mi nikdo nevymluvi, ale uz se opakuju.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já dokážu hudbu ve filmech a hrách dokonale ignorovat, kdybyste se mě zeptali, jaká tam byla hudba, tak prostě nevím :D Asi by mi přišlo divné, kdyby tam nebyla žádná, ale musela bych chvíli přemýšlet, co je špatně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    BAT: tohle temo se resilo tu, jestli te to zajima :)

#334: KCD2 a... hudba | Modrák & Friends
    https://modrak.podbean.com/e/334-kcd2-a-hudba/

#76: Programátor hudby | Modrák & Friends
    https://modrak.podbean.com/e/75programator-hudby/

Mozna i tu, ale uz si nepamatuji.

#132: Music design | Modrák & Friends
    https://modrak.podbean.com/e/132-music-design/
    BAT
    BAT --- ---
    Jeste obecny dodatek k te neustale hudbe...
    Vsimam si toho uz delsi dobu i u filmu a serialu, ze uz temer vymizelo ticho.
    Je to nejaky "moderni" trend, nacpat hudbu uplne vsude a pod vsechno, a je to podle me hodne pitomy a laciny trend.
    Dobre pouzite ticho muze byt mnohdy vhodnejsi a atmosferictejsi nez sebeuzasnejsi podkreslujici hudba.
    BAT
    BAT --- ---
    AIAX: ja si dovolim tvrdit, ze i kdyby k novemu KCD3 hudbu slozil nekdo jiny ve stejnem duchu, tak bys to nepoznal.
    Abychom si uplne rozumeli, tohle nijak nesnizuje schopnosti Jana Valty - dosad jakekoliv jine jmeno a bude platit to stejne.
    Kdo umi ten umi a kdyz se mu rekne udelej to podobne, tak ve slepem testu asi nikdo nepozname zda to delal nekdo jiny.
    Podobne naopak, muze hudbu opet delat Jan Valta a presto ji udelat nejak jinou, at uz dle zadani nebo proste proto.
    Ale jinak souhlas, hudba KCD1 i 2 sedi dokonale, o tom zadna.

Me by hlavne potesilo vyrazne umirnenejsi a prirozenejsi nasazeni/pouziti hudby ve hre.
    Hra ma hudbu vsude, porad, neustale.
    Pocitove bych rekl, ze tam snad na hodinu hrani nepripadne vic nez 10 vterin ticha.
    S tim jdou ruku v ruce dva pro mne zasadni problemy:

1. At je hudba sebeuzasnejsi, za par hodin hrani ji mam plne zuby.
    Ze vseho nejhorsi jsou tracky co hraji v prostorach hospod, kde zacne po kratouckem prechodu hrat vyrazna skocna hudba, ktera mi pak zni v usich jeste pul dne potom co jsem tu hru vypnul.
    Poprve je to zajimave, podruhe je to OK, potreti to je nic moc, a pak velmi rychle zacne pusobit divne i to, ze tam ani nevidis zadne muzikanty.
    U jineho typu hudby to nepusobi tak do oci bijici - kdyz jedu lesem na koni a hraje mi tam "ambientni" orchestralni hudba, tak mi na mysli nevyvstane "odkud se ta hudba bere, kde je ten orchestr?", ale u te hospodske hudby mi to prijde strasne divne.
    Pritom treba v jedne hospode (tusimze v Miskovicich) obcas nejaky chlap s zenskou tancuje, zatimco jim na pistalu hraje "zivy" muzikant, a pusobi to prirozene a imerzivne (pokud teda vypnes normalni hudbu, ktera jinak samozrejme dal hraje i kdyz ten pistec piska na pistalu neco jineho).

2. Absence tichych pasazi je nevyuzita prilezitost pro podporu imerze, zvlast u hry ktera ma jinak docela dost dobry sound design.
    Vypni hudbu a prochazej se chvili mestem/vesnici/lesem, a kochej se zvuky okolnich NPC, zvirat, a ruznych foleys, a pak rekni jestli takove ticho neni pro zmenu naprosto uzasny.
    Tam me teda zase trapi jine veci, viz nize.

Jinak u sound designu bych jim jeste vytknul zbytecne/prehnane pouziti ruznych "zvuku na pozadi".
    Veci jako "hospodsky ruch", kdy slysis mluvit lidi v hospode, prestoze tam sedi jeden/dva hosti.
    Ale i kdyby jich tam sedelo deset, tak to porad pusobi dost lacine, protoze ten typ hluku porad hrube neodpovida situaci v te hospode.
    Nemluve o jednom samplu, kde muzes zretelne slyset co tam nejaky clovek rika (podle hlasu bych rekl, ze to je dokonce Vavra) - pokud hrac neni rodily cech, tak si toho asi nevsimne, ale me to taha za usi strasne.
    Podobne "ruch na ulici", stejny problem - ulice poloprazdna, ale zni to jak rusny Vaclavak (prehanim, ale ne moc).
    Pritom minimalne v KCD2 uz je ten pocet soucasne aktivnich NPC na ulici docela decentni a jsou i pomerne dobre aktivni - prodavaci pokrikuji, kovar mlati kladivem, kone pofrkavaji, prase chrochta, sousede se zdravi nebo prohodi par slov, a prestoze se ty NPC-NPC rozhovory samozrejme opakuji, je jich uz jakz takz dost na to, aby to samo o sobe vytvorilo dostatecne odpovidajici rusne prostredi, takze tyhle FAKE "ruchy" nejsou treba!

Sralo me to tak, ze jsem si musel udelat mody, kde jsem tyhle udi-rvouci nesmyslne "ruchy" vykuchal.
    A rukuv ruce s tim dalsi moda, kde jsem upravil jak hraje hudba (vic ticha, hospodska/vesnicka/atp. hudba disablovana, jen na cutsceny jsem nesahal - tam prislusnou hudbu pochopitelne chci ponechat).
    Vysledkem je (IMO, pochopitelne) vyrazne lepsi prozitek.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    AIAX: KCD3 je dle mě už nějaký rok ve vývoji. Ten LOTR bude ve stádiu artworků atd. Takže KCD3 cca 2028 a LOTR 2030.
    AIAX
    AIAX --- ---
    ELECTRICKOTA: Asi nic víc o tom novém KCD co?

Pro mě třeba jedna podstatná informace, kterou by mohli pustit ven, je jestli zase skládá hudbu Jan Valta. Těžko si umím představit KCD bez něho.

(A pokud ano, tak toho LotRa asi skládá někdo jiný, ledaže by se Jan Valta naklonoval).
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    Na streamu ted Tobi potvrdil že dělají dvě velký RPG jedno ze Středozemě a druhé Kingdome Come, a že mají kolem 300 zaměstnanců. AI jasně pomůže, jen na tom nesmí sázet, tak doufáme že vědí co dělaj a budou to pecky.
    AIAX
    AIAX --- ---
    NOOLY: A jde dnes dělat dvě velká AAA open-worldová RPGčka zároveň ve 300 lidech bez magie?

Ledaže by....

....AI?
    NOOLY
    NOOLY --- ---
    HUGH_BOYLAN: 500 neeeee, more like 300-
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    AIAX: AFAIK je jich kolem 500, ale nabíraj a outsourcujou.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    AIAX: A ještě do toho točí film :)
    AIAX
    AIAX --- ---
    Počkat, jak velké je vlastně teď Warhorse? Oni dělají nejen nové KCD, ale ještě DALŠÍ nové open-world RPGčko, NAVÍC ze světa Pána prstenů? Nabrali aspoň 1000 nových lidí?

Tvl pořád mi to hlava nebere.

Na tu novou LotR hru budou očekávání jako prase, jestli to nebude minimálně AAA s rozpočtem menší země, spousta hráčů to sepsuje. K čemu se to Prokop upsal, ten se z toho zešediví jak Vávra.
    AIAX
    AIAX --- ---
    POHODAVOLE: Wow. To je asi splněný sen. Ještě splněnější sen by bylo open-world RPGčko od Warhorse ze světa Conana, ale tohle je těsně na druhém místě.

Akorát za rok mi bude padesát a nevím, jestli se toho dožiju.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Warhorse Studios připravuje nové Kingdom Come i open-world hru ze světa Pána prstenů - novinka
    https://www.konzolista.cz/clanky/novinka/warhorse-studios-pripravuje-nove-kingdom-come-i-open-world-hru-ze-sveta-pana-prstenu-bpfh
    BAT
    BAT --- ---
    Dik vsem.
    Me slo asi hlavne o to, jestli by nebyla nejaka potiz, ze by treba nejaky dulezity NPC nebyl, nebo byl na Jindru nastavany, atp.
    A pak taky o to, zda neco z tech DLC nema "optimalne" navazovat na neco v hlavni linii, nebo treba i nejakych vedlejsich questech.
    Asi teda ta DLC necham byt nez dojedu hlavni linku, jejiz konec uz asi neni daleko.

Obihani starych mist mi nevadi, i kdyz uz tam neni co delat.
    Jel jsem uzavrit nejaky maly vedlejsak do Troseckeho kraje (neco s podkovama - bylo treba se uz jen zeptat jak chasnikovi dopadl zavod a vyzvednout si od nej odmenu).
    A jak jsem projizdel ruznymi misty, tak se mi vybavovalo co jsem tam delal atd., tak to byla prijemna nostalgicka projizdka.
    Zajel jsem i na samotne Trosky, hlavne ze zvedavosti jak se tam ke me budou chovat - cekal jsem zavrenou branu, nebo primo nepratelske straze, ale vsichni me vitali jak nejlepsiho kamarada (od tech strazi to bylo zvlastni, ale nakonec jsem byl rad, ze aspon nebyl problem se tam dostat).
    Par NPC melo i kratke rozhovory o tom co je s nimi ted jinak, padlo i par slov o jistem Madarovi, a potesila i reakce kapitana Tomase.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam