VYHULENY_UFO: od začátků webu před cca 20 lety se počítalo, že by mikroplatby mohly nahradit uhozené financování online contentu z reklamy.... problém je, že každý web si začal předplatné řešit úplně po svém a i když já bych byl ochoten utratit do několika set Kč měsíčně za kvalitní novinářskou práci, tak se mi nechce "zdarma registrovat" na X webech a na vybraných ještě prozrazovat (složitě - a navíc nevím pořádně komu to říkám) číslo platební karty.
potřebuju službu typu "v peněžence mám zbylý nějaký drobný, od minula, kdy jsem si dobil - a když u článku, hudební skladby či videa vidím ikonku klobouku, tak na ní kliknu - a ono mi to nabídne nějaké drobné, v řádu třeba i eurocentů/desetihalířů, kterými můžu daný obsah podpořit" - relativně anonymně, ale zase tím pádem by nebyl problém vidět statistiku článku (resp. "jednoho klobouku") - kolik lidí ho podpořilo, výši příhozů, apod.
mikroplatby nejsou definované tedy ani tak výší, jako spíš transakčními náklady (měly být velmi nízké, až nulové), anonymitou a jednoduchostí použití. Bitocoinová technologie měla na řadu toho našlápnuto (např. implementace zcela mimo browser byla dobrý krok! vývoj browserové technologie by určitě vedl ke vzniku javascriptovýc virů, které klikají na příhozy za klienta, apod.). Celé to ale pokazila ta vize deflační ekonomiky a ignorování faktu, že praktická použitelnost vyžaduje aspoň trochu stálý kurz (který zase nesvědčí spekulantům, ovšem).
Jako protokol pro obecnou implementaci jakýchkoliv budoucích Ponziho schémat je bitcoin jedinečný.... jako náhrada klobouku, do kterého se hází pouličním muzikantům drobné, se ale zatím neujal (resp. až uvidím u nějakého pouličního muzikanta místo nějakého klobouku/talíře/kelímku na chodníku nalepený QR kód s BTC adresou, tak uvěřím :-)