• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _LEPIK_Těžení kryptoměn
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: co si pamatuju, tak v 90. letech byl zlej monopolo Telekom, páč nám dával pomalej a drahej internet (myslím, že telekomunismus se tomu říkalo) a Microsoft začal být zlým náhradním monopolem až kolem 2000 :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SKAFF: ja tomu rozumim, ale jak rikam, podle me je to snaha podobna snaze zabranit tomu, aby se vyrabela auta rychlejsi 120km/h

    technologickymu vyvoji se proste branit nema.

    co se tyce monopolu, vzpomen si na 90's a na ty strasny onanie, jak je microsoft zlej, jak ma monopol a opensource linux jedina zachrana. no a dneska linux pohani kdejakej cinskej telefon s androidem a microsoft je rad, ze je rad. fakt verim, ze tohle vyresi cas sam.
    PYROMANEK
    PYROMANEK --- ---
    VYHULENY_UFO: znam toho borce, spis neco novyho,,, protoze v tom uz taky jede nakej ten patek...
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    VYHULENY_UFO: Ano, neni to o tom, ze nekdo chce schvalne sedet jako zaba na prameni a zpomalovat vyvoj, ale naopak zabranit Cine a Bitmainu, aby se stal zabou na prameni. Nicmene nejde konkretne o Cinu, i kdyby to bylo v Bangladesi nebo se ta firma jmenovala Hashmain a sidlila v Ugande v mise s rejzi tak se to vnima jako ohrozeni myslenky decentralizovaneho miningu, ktery je spouste lidem proti srsti. Urcite se to zmeni, az do toho vlezou jiny hraci a zacne se delit marketshare (viz samsung), ale do ty doby se na postoji proti ASICu nezmeni nic moc.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    VYHULENY_UFO: Ten beh musi zacit dekriminalizaci ASIC (ja vim ze neni, ale sedi to.)

    Rozumim argumentu ze jsem v dobach P4, ale brzo prijde Core 2 Duo a to se pouziva dodnes :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYBERWOLF: dobre, tak snad vime, ale pocitame umely matematicky problem, ktery fakt slouzi jen k zabezpecni duveryhodnosti.

    a je proste fakt, ze prozatim nikdo nevymyslel nic lepsiho a jeste dlouho nevymysli.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: jasně, ale běžně řeší nějaký problém (na to je taky dělaj), ne optimální loupání hashů, abysme levně louskali hashe :) Což teda taky je problém, ale mimo kryptoměn a kryptoanalýzy to moc nemá využití.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SKAFF: vec druha, kazdopadne si myslim nasledujici:

    1) cina mela vybornou startovni pozici. fabriky a levnou pracovni silu, nelze jim vycitat

    2) je dost pravdepodobny, ze to se casem zmeni s nastupem konkurence.

    //at mame na cinu jakykoliv nazor, je soucasti sveta a musi se brat v potaz. vzdyt i bezny telefony, pocitace, monitory, vsechno mame z ciny.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYBERWOLF: neni, asic jednotky jsou bezna soucast sveta.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MCKIDNEY: beh na dlouhou dobu, zatim je bitcoin v pozici jako byl internet pred rokem 2000. tehdejsi pocitace ti dneska prijdou smesny.

    ten projekt je stale jeste ve vyvoji, jeste neni hotovej ani layer2 (aka LN), co se tyce poskytovatelu mistni energie, takhle to funguje ve statech. neni to tak dlouho, co sem cetl, ze v nejakym meste museli zakazat tezbu krypta, protoze domorodci meli diky prehrade na svym uzemi energie skoro zadarmo, coz pritahlo tezare, zejo... :D

    SKAFF
    SKAFF --- ---
    VYHULENY_UFO: ASIC neni odmitany kvuli sve technologii, ale proto, ze vetsinu ASIC cipu vyviji a vyrabi Cinani, konkretne Bitmain. To je celosvetovy monopol a jako takovy objektivne vede ke koncentraci moci nad miningem v jedne zemi, na jednom miste, u jedne korporace, u jednoho Jihana Wu. Tohĺe je zakladni princip, proc proti tomu vyvojari jakychkoliv aplikaci navazanych na mining vystupuji.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: vývoj se může vydat i do slepé uličky. Podle mě je takovou slepou uličkou vyvíjet čipy na louskání konkrétních hashů. Protože jediný důvod k tomu je, že se tím dá loupat nějaká kryptoměna. Pak se vymění algorytmus za nějakej jinej a může se to zahodit, nebo maximálně použít pro lámání šifer, co daný algorytmos využívají. Což je super, když máš rozvědku, nebo tak něco.

    No a pak tu máme po celém světě miliardy zařízení, co mají nějaký výpočetní výkon, který 99 % času nevyužijí ani zdaleka. Jo, mohli by třeba chroupat data pro nějaký užitečný výzkum (BOINC), ale kryptoměny by mohli jet taky.

    Jinak bych ještě dodal, že budoucnosti, kdy 5+ % elektřiny padne jenom na procesování platebních transakcí, protože krypto, bych se hrozně nerad dožil.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    VYHULENY_UFO: Prave proto rikam, ze ASIC musi ze serverovny ven na slunce.
    - Ekonom ti prijde na optimalni global hashrate pro udrzeni BTC ekonomiky. (Tady prave musi prestat snaha nejvetsiho hashrate, dlouhodobe to BTC oslabuje)
    - Tvurce crypto prijde s konceptem pro dlouhodobe algo
    - Samsung ti vyrobi chipy a pameti
    - Inzenyri ti navrhnou reseni od Burst provozu (Princip precerpavajici prehrady) az po chytre jednotky do beznych domu.

    Sila crypto je nizka logistika:
    - nizky traffic
    - snadna autorizace
    - jednotka prace (Share)
    - decentralizace (Mistni poskytovatele elektriny uz davno meli skocit na trend mining poolu)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MCKIDNEY: tezba mela pro me jednu velkou vyhodu, umoznila mi nahlednout do strev bitcoinu, takze zhruba tusim, jak to cely funguje.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jinak souhlasim s iim, ze tezba je mnohdy overrated. Pri svych malych objemech jsem vydelal vic na Krakenu obchodovanim v ramci pohybu ceny. Elektriny me to taky stalo o dost mene :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MCKIDNEY: pripomenu, ze v pripade btc je spotrebovana energie nutna k zabezpeceni transakce. to znamena, ze spalenou energii si zajistujeme bezpecnost a duveryhodnost.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MCKIDNEY: ASIC je budoucnost kazdeho algoritmu co se nemeni.


    s tim souhlasim, proto si myslim, ze takovy ty snahy udelat algo asic resistant je picovina. viz monero
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    CYBERWOLF: Ad stroje co jenom pali elektrinu - to je neco cemu rikaji knee-jerk reaction. Od malicka se pohybuji (z donuceni) v eko vychove a videl jsem jich uz tolik. Palit elektrinu to bude tak nebo tak, ten model minery potrebuje k provozu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYBERWOLF: no jo, jenze jednoucelovy zarizeni ti zajisti nejvyssi vykon. chip vyrobeny pro pocitani prave jedne ulohy je vykonejsi nez universalni chip pro vypocet ledasceho (cpu) nebo konkretnich ucelu (opengl, cuda a potom pocitani hashu).

    samozrejme, ze muzes projekt paris-dakar seriovym trabantem, ale pujde ti to lip specialem.

    branit vyvoji je proste spatne.


    no a vystoupil jsem z toho duvodu, ze vzrostla obtiznost tak, ze jsem ji nedokazal se svym malym dolem konkurovat. proste to davalo tak malo, ze uz se mi prestala tezba vyplacet i prestoze sem mel energii zdarma. ted je pro me jednodussi vzit penize, ktery nepotrebuju a proste prikoupit za aktualni cenu v dane chvili.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    VYHULENY_UFO: ASIC je budoucnost kazdeho algoritmu co se nemeni. Kdyz rikam na klic, tak tim myslim nestavet vse na co nejvetsi vykon za cenu naroku na prostredi.

    Pokud si nekdy byl v serverovne (a vim ze ano), tak si to predstav jako kdyby vsechny servery existovali jako 5U 120cm (Obrovska krabice, Hluboky stojan) - tak to drive bylo a s minery je to ted obdobne.

    Rekneme ze bitcoin bude v budoucnu brat 5% svetove produkce elektriny. Chci videt ASIC pracovat ve vsech extremech od vetrne elektrarny (Dnes vyrabeji vodik :)) az po topne telesa v kotlech na vodu.

    Situaci dnes povazuji za logicky vysledek zlate horecky, ale neni to udrzitelny koncept. ASIC by mela byt technologie podporovane tvurci Crypto, nikoliv neco za co se stydi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam