Jenom tu odložím takové postřehy z toho co jsem nasbíral za zkušenosti při farmení Chia:
Ploty mi vytváří primárně hezkej novej komp, co jsem koupil pro kluka za vysvědčení a tudíž než mu ho dám, tak jsem měl cca 2 měsíce na jeho "testování" - je to celá sestava kupovaná za 14k, protože z ní někdo vytáhnul RTX 3070 a ten zbytek pro něj byl nezajímavej, takže nikdy nezapnutej :-). Zvýšil jsem RAM na 32 GB a spojil 2 NVMe disky na desce do RAID 0. Dále jako druhý TEMP a dočasné odkladiště hotových plotů jsem spojil do dalšího RAID 0 moje 3 ks starých 256 GB 2,5" SSD disků, které se mi tu válely, ale mají tu výhodu, že mají ještě MLC buňky, takže dokáží zapsat celou svojí kapacitu plnou rychlostí (nemají jen rychlou, pár GB velkou cache, která stačí pro benchmarky, ale po jejím vyčerpání spadnou na 20 MB/s, jako třeba můj jiný Kingston 480 GB SATA 2,5").
Tudíž komp zvládá 6 plotů paralelně, při 3. a 4. fázi tak čte TEMPy z NVMe RAID pole a zapisuje to na SSD RAID pole, kde pak také nechá finální plot.
Původně jsem měl cestu pro finální ploty nastavenou na NASku, ale počítač je zapojený do 1 gbitové sítě, takže jsem pak jen koukal jak se 16 minut kopíruje po síti a ten počítač se fláká, protože 115 MB/s čtení a kopírování po síti je pro RAID pole úplné nic. Takže jsem si napsal skriptík, který ty hotové ploty kopíruje po síti.
Paralelně spouštěné ploty by měly mít určité rozestupy, protože třeba fáze 1 jako jediná dokáže využít více jader procesoru - tudíž je fajn, jich pro ní využít co nejvíc, ať je ta fáze rychle hotová. Také požadavky na dočasné soubory jsou v různých fázích různé, takže i když vytvoření 1 plotu potřebuje 239 GiB, tak to tolik místa najednou opravdu využije jen po určitou dobu během určité fáze. Tudíž vhodně posunutých fázích můžete mít víc, než na kolik máte místo. To samé mám i na tom SSD poli, které má 700 GB a místo tam začínají zabírat ploty už od 3. fáze, takže to také musím stíhat odkopírovávat po síti, aby se to tam vešlo.
Jelikož se rád hraju s PowerShellem, tak ploty vytvářím v něm, pohrál jsem se i s vytvářením logů u každého plotu a našel jsem modul pro Chiu, který z těch logů tahá informace o čase. Proto si tak můžu hlídat dobu vytváření i kontrolovat posunutí jednotlivých fází. Tohle (na obrázku níže) je pak podle mě celkem ideální, alespoň z pohledu, že 2 ploty jsou v první fázi, další 2 jsou ve druhé, 5. je ve třetí a 6. je v poslední. Tím, že druhý TEMP adresář má stejnou cestu jako finální adresář, tak se výsledný soubor jen přejmenuje z *.tmp na *.plot, což je okamžité (žádné zdlouhavé kopírování) a toho si už následně všimne skriptík, který ho začne po síti kopírovat na NASku.