• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _LEPIK_Těžení kryptoměn
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    NIGHTHUNTER: Nj, super a zacal jsi vcas. Mam tam jeste jedno nvme a zatim od pondelka jsem z 10% na 20% opotrebeni. Docela me prave sokovalo, jak moc se to opotrebovava, necekal jsem takove skoky v radu dni. A nejake uplne shitky nemam:
    SATa: Device Model: Samsung SSD 860 EVO 1TB
    NVME: Model Number: Samsung SSD 960 EVO 500GB
    GULAZ
    GULAZ --- ---
    NIGHTHUNTER: krasna prace!
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    LUNIX: šel jsem do toho s tím, že nějaké NVMe disky oddělám - ale řekněme, že už se mi bohatě zaplatili takže mě to nemrzí, navíc tím jak budu končit, tak z toho co vidím, tak aktuálně jsem u většiny někde kolem 80 % zbývající životnosti. Trochu problém je s těmi NVMe v RAID 0, protože AMD ve svých ovladačích nedovoluje z toho RAIDu vyčítat SMART informace z jednotlivých NVMe disků, takže to pak bude trochu překvapení, až na chvíli zruším RAID.

    Ale jinak ty SSD s MLC buňkami jsou stále na 100 % - jednak jsou 3 v RAIDu, takže když SSD RAIDem prošlo třeba 60 TB finálních dat, tak se to rozdělí mezi 3 disky a pro každý disk je 20 TB v pohodě.

    Ty NVMe toho zapíšou mnohem víc, ale tady třeba jeden Samsung 970 Evo Plus - prostě když skončím s vytvářením plotů, tak ty disky ještě dokážou normálním životem na systém a hry běžet dlouho... nicméně jsem opravdu vybíral a kupoval disky s větším TBW už když jsem do toho šel - a jak říkám, bohatě se zaplatili i kdybych je měl už dneska vyhodit ;-)

    LUNIX
    LUNIX --- ---
    NIGHTHUNTER: a co na to rikaj SSD, kolik mas wear level?
    Ja jsem zacal par dnu zpatky na 1TB SSD, kde jsem jel paralelne 2 ploty a po 3 dnech jsem se dostal z wear levelu 40 na 70, tak jsem to stopnul, nechci to SSD oddelat, takhle jeste muzes par let slouzit. Jedu ted paralelne 6 plotu na obyc starych 500GB SATA discich, na kazdem jeden. Sice plot trva 13-15 hodin, ale neoddelam tim drahe a nedostatkove SSD. Na zitra planuju upgrade na 10 paralelnich plotu na discich, tak snad to klapne.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    Pak mám ještě svůj komp - řekněme, že trochu lepší, ale zároveň na něm musím pracovat (připojenej do práce, VPN, skype...), takže jednak na něm nemám kvůli nainstalovanému systému, programům a hrám tolik místa na NVMe, a pak si nemůžu dovolit vytížení systému na max, aby se mi nesekala práce. Nicméně jsem našel určitý kompromis, kdy mi jede 5 plotů paralelně, druhý TEMP a finální adresář je přímo na NASce připojené 10 gbitem (jednak datový svazek NASky zvládá 600-700 MB/s zápisu, a pak má i 2 TB NVMe cache).

    Ale jak tak teď koukám, tak:
    5 plotů za cca 5 hodin je cca 23-24 plotů denně.
    6 plotů za cca 8.5 hodiny je cca 17-18 plotů denně

    Tudíž víc toho asi udělá můj komp s lepším procesorem, rychlejší pamětí a lepšími NVMe disky v RAID poli, jenže už je to asi jedno, protože dochází místo na ukládání a odmítám kupovat předražené disky, tudíž někdy zítra už asi přestanu plotit další a zůstanu jen farmit s tím, co mám.

    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    Jenom tu odložím takové postřehy z toho co jsem nasbíral za zkušenosti při farmení Chia:

    Ploty mi vytváří primárně hezkej novej komp, co jsem koupil pro kluka za vysvědčení a tudíž než mu ho dám, tak jsem měl cca 2 měsíce na jeho "testování" - je to celá sestava kupovaná za 14k, protože z ní někdo vytáhnul RTX 3070 a ten zbytek pro něj byl nezajímavej, takže nikdy nezapnutej :-). Zvýšil jsem RAM na 32 GB a spojil 2 NVMe disky na desce do RAID 0. Dále jako druhý TEMP a dočasné odkladiště hotových plotů jsem spojil do dalšího RAID 0 moje 3 ks starých 256 GB 2,5" SSD disků, které se mi tu válely, ale mají tu výhodu, že mají ještě MLC buňky, takže dokáží zapsat celou svojí kapacitu plnou rychlostí (nemají jen rychlou, pár GB velkou cache, která stačí pro benchmarky, ale po jejím vyčerpání spadnou na 20 MB/s, jako třeba můj jiný Kingston 480 GB SATA 2,5").
    Tudíž komp zvládá 6 plotů paralelně, při 3. a 4. fázi tak čte TEMPy z NVMe RAID pole a zapisuje to na SSD RAID pole, kde pak také nechá finální plot.
    Původně jsem měl cestu pro finální ploty nastavenou na NASku, ale počítač je zapojený do 1 gbitové sítě, takže jsem pak jen koukal jak se 16 minut kopíruje po síti a ten počítač se fláká, protože 115 MB/s čtení a kopírování po síti je pro RAID pole úplné nic. Takže jsem si napsal skriptík, který ty hotové ploty kopíruje po síti.

    Paralelně spouštěné ploty by měly mít určité rozestupy, protože třeba fáze 1 jako jediná dokáže využít více jader procesoru - tudíž je fajn, jich pro ní využít co nejvíc, ať je ta fáze rychle hotová. Také požadavky na dočasné soubory jsou v různých fázích různé, takže i když vytvoření 1 plotu potřebuje 239 GiB, tak to tolik místa najednou opravdu využije jen po určitou dobu během určité fáze. Tudíž vhodně posunutých fázích můžete mít víc, než na kolik máte místo. To samé mám i na tom SSD poli, které má 700 GB a místo tam začínají zabírat ploty už od 3. fáze, takže to také musím stíhat odkopírovávat po síti, aby se to tam vešlo.

    Jelikož se rád hraju s PowerShellem, tak ploty vytvářím v něm, pohrál jsem se i s vytvářením logů u každého plotu a našel jsem modul pro Chiu, který z těch logů tahá informace o čase. Proto si tak můžu hlídat dobu vytváření i kontrolovat posunutí jednotlivých fází. Tohle (na obrázku níže) je pak podle mě celkem ideální, alespoň z pohledu, že 2 ploty jsou v první fázi, další 2 jsou ve druhé, 5. je ve třetí a 6. je v poslední. Tím, že druhý TEMP adresář má stejnou cestu jako finální adresář, tak se výsledný soubor jen přejmenuje z *.tmp na *.plot, což je okamžité (žádné zdlouhavé kopírování) a toho si už následně všimne skriptík, který ho začne po síti kopírovat na NASku.

    DURDIN
    DURDIN --- ---
    ELLISDEE: zrovna včera jsme to řešili s kamarádem, on má 227 plotů, pořád na 0, odhadovaný čas na výhru mu to píše 2 měsíce... ale říkal že to má jako takovou "sportku" než bude potřebovat ty disky na něco jiného.... ale já se s 10 ploty už vůbec nechytám a jak to tu čtu tak těch 5 let co mi to teď píše je asi realita :D
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    ELLISDEE: já aktuálně 850 plotů a za včerejšek během 8 hodin 4 XCH (fakt ráno po 8h i odpoledne po 16h) ;-) je to fakt náhoda, ale asi stále s mnohem větší šancí než výhra ve sportce, když se losuje několikrát za minutu a máš pořád vsazeno 160 tiketů, takže to nevzdávej... ;-)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ELLISDEE: u me 90 plotu a taky bida - 0 je to o lucku a zatim na me nesedlo :)
    ELLISDEE
    ELLISDEE --- ---
    Jak to vidite s chia farmingem? Tady 160 plotu, 0 XCH a kdyz v advanced kalkulatoru nastavim rust site 50% tydne, moc pozitivne se na to nekoukam :) A cena XCH nestoupa s velikosti site pri tomhle dumpu BTC. Ztracim elan..
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    XSOFT: jo, thnx, checknu, zprovoznim to tak, aby byl jen jeden node.
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    GONDAR: Kamo, silene se v tom motas. Urcite tady v tezebnim klubu nechci hazet navody a diskutovat, jak se dela portforwarding, nebo nedejboze rikat, co to je. Jen ti chtel dat pratelskou radu, ze pokud tvrdis, ze mas DVA kompy, co maji stejneho klienta (walletku), a nemas tam nic jako CA (co rikal Perry), tak si koledujes o to, ze ti to prachy nikdy nevytezi, reps. ze budes dostavat odmenu jen za pulku. Byla by to skoda. Proto upozorneni. Projdi si to, zkontroluj, at pak nebrecis, ze te nikdo neupozornil. Za me vse.
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    XSOFT: na obou stejna penezenka. doted jsem mel neverejou ip, tedy pres introducer-eu.chia.net. ted budu mit verejnou. od chia-friendly providera je tenhle dotaz "veřejku jsem zaktivoval. Nevím ale kam mám port 8444 nasměrovat. V UBNT jsou vidět 3 zařízení:...."

    ...jedno z nich je router (v nem bych udelal dalsi 8444 forwarding), v kterym mam zapichlej primarni chia comp
    ...druhy je sekundarni chia comp

    ......zadrhel asi tedy je, ze pri jedne verejne ip nejde pak zacilit jednotlivy comp (pokud ma kazdy nastaveny stejnou penezenku) ?...z meho pohledu to "jede"...oba compy synced a proofy naskakujou..ale nevim, jestli to nejede jen nekam "do vzduchu". kazdopadne ted chci zprovoznit tu verejnou ip, abych nemusel jet pres ty externi nody, protoze to obcas vypadava na "not synced".

    = cil: oba compy plotting/farming zaroven. jestli by to neco resilo, tak klidne co comp to unikatni penezenka.
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    PERRY: Jop, pres ty CAcka je to jedna moznost.
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    GONDAR: To video je i vypnuti Upnp. Co s tim?

    Dva kompy. Oka, v jakym modu? Dve nezavisle penezenky? Na dve nezavisle verejne adres a dvakrat protunelovany port 8444?
    Nebo jen jedna? Pokud jo, jaka je ta "hlavni" co si keca se siti a jak k ni pripojujes data z druhyho kompu. (je vice moznosti).
    Pool ocividne jeste nejede. Takze za jakou solujes?
    PERRY
    PERRY --- ---
    nejlepsi je mit jednu node, na ty ti bezi zaroven farmer (chia start farmer), kterej jako jedinej musi drzet privatni klice, proti kterym byl vytvoren plot. Na vsech ostatnich pocitacich ti staci provozovat jen harvester (chia start harvester). V configu pouze nastavis klic harvester: farmer_node: host: {}. Aby mezi sebou mohli komunikovat, musi vsichni mit svuj vlastni ssl klic pro komunikaci vygenerovany z jedineho spolecneho ca (chia init -c /cesta/k/slozce/ca)
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    XSOFT: tzn. myslis, ze tohle nestaci ?
    Cup of Chia Ep3: Disable uPnP when running multiple full node / Chia application
    https://www.youtube.com/watch?v=flEY2HjUf1k


    mam dva compy, na kterych plotuju i farmuju (a rad bych to tak delal dal, tedy nemusel nic nikam presouvat), upnp na sekundarnim vypnuty viz. youtube video...oba full node...jsem si vedom, ze to neni ideal, ale vychazel jsem z toho, ze na obou je full node status "synced" a proofy na obou postupne naskakujou. jeden ma asi 6tib, druhej zbytek. s celkem 29tib plotu mam zatim kulovy, tak bych zjistil radsi drive nez pozdeji, ze delam neco blbe.
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    GULAZ: lol, no nepojede.
    Penezenka mozna, ale ty neprovozujes penezenku.
    Provozujes klienta, co ma dokazat (PoC) ze ma tuhle kapacitu. Kdyz budes mit dva klienty, tak se ti tenhle model samozrejme rozpada.

    (plotovat samozrejme muzes kde chces. Plot sam o sobe nedokazuje zbytku sveta, ze existuje. To dela az klient).
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    GULAZ: na wiki mají popsané, jak rozjet víc mašin do vlastního "poolu", tj peněženka jede na jednom a zbytek nodů drží disky, ale moc jako co jsem zkoušel to nefungovalo.
    Ale plotovat můžeš offline, tj stačí mít jen (public) klíče a pak hovotvé soubory nějakou cestou přesouvat do finálního uložiště.
    GULAZ
    GULAZ --- ---
    XSOFT: idea je, ze bych to plotoval na rychlym domacim kompu a postupne to fyzicky presunoval na farmeni do pomaleho.
    Ale cekal jsem, ze penezenka/klient (se stejnym seedem) pojede na obou zaroven teda. V tom je problem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam