• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _LEPIK_Těžení kryptoměn
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: nesouhlasím ... 48V / 100 Ah berme ideální baterku, tak bude dávat při napětí 48V proud 8,3 A (400W = 48V x 8,3 A) po dobu cca 12h (100Ah / 8A = 12h)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MAJA: hele a vis ty jak to celý vůbec funguje???
    MAJA
    MAJA --- ---
    OTAVA: jo ETH se přepne, ale řekněme, že třeba Nicehash si neodřízne miliony lidiček s grafikama s těžením ETH, ale bude se snažit to nějak uhrát jinam/jinak ...
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: Ah platí pro nějaké napětí ... Wh (pokud mám možnost si to převést) ne ...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MAJA: to se přesně stane, ze dne na den se to přepne z POW na POS.oxna půjde těžit něco jiného ale IMHO to nebude ani náhodou tak výnosný - už jenom že všechen ten hashrate se z ETH přeměně jinam.
    MAJA
    MAJA --- ---
    U baterky je ideální mít rezervu a čím větší kapacita, tím míň se cyklicky v tomhle režimu vybíjí/nabíjí což má pozitivní vliv na životnost a možnosti přestát delší dobu s mizerným počasím a velmi neblahý vliv na peněženku :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: Wh jsou nezávislé na napětí a proudu - buď mám při 400W = 48V x 8,3 A nebo to měnič převede (s nějakou řekněme 10% ztrátou) na 230 V x 1,7 A ....
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: řešíme kapacitu baterky vs. cena ... je ten výpočet správně ?

    Ty Ah/h nechápe z čeho vychází.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: Hele třeba jsem se přehlídl a jsem o řád vedle - kde mám chybu ?
    Počítám 16 x 3V články 100Ah v sérii = 48V baterka x 100 Ah = 4800 Wh = 4,8 kWh .... ???
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: no záleží jak moc to chceš předimenzovat - jestli na týden mlhy, 2 dny mlhy ... pokud budeš mít kapacitu baterky, co ti pokryje třeba 3 dny a pokud to panely nedobijou, dodrcneš to ze sítě nebo třeba z centrály ... pokud máš dost peněz, můžeš to nadimenzovat úměrně tomu ....
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: 16 x 3,2V LiFePo / 100 - 125 Ah se dá bez BMS za cca 1700 USD z Německa ... pokud počítám dobře tak 48V x 100Ah = 4,8 kWh ???
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MAJA: jak chces kapacitou baterky, nahnat to, ze ji v zime nedobijes?
    MAJA
    MAJA --- ---
    GULAZ: mám tu jeden mono 180Wp panel na pokusy ... třeba dnes ráno mlha že nebylo vidět na 30m, námraza ... běžel na 5%, to panelama nedoženu, spíš kapacitou baterky


    OTAVA: no právě, počítám i s nějakým spožděním, ale i tak ... možná pak půjde těžit něco jiného, ale to je pro mě ta největší proměnná ... nepočítám s tím, že se to utne ze dne na den na nulu, ale stejně
    GULAZ
    GULAZ --- ---
    GULAZ: solary s baterkou mam druhej rok, takze ver, ze na plnej vykon jedou jen tak 4 mesice v roce (v lete).... zima je treba uplne marna. Nehlede na to, ze je musis oprasovat od snehu:D
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MAJA: dyt ETH nejpozdejc v půli příštího roku konci a bude POS.
    GULAZ
    GULAZ --- ---
    MAJA: a je ti jasny, ze aby si mohl fungovat i pres zimu, kdy v podstate neviti, tak bys musel mit v panelech spon 25kW? popr o neco min, pokud bys byl schopnej je natacet presne podle slunce.
    MAJA
    MAJA --- ---
    IV0: Psal jsem, že můj rig má aktuálně spotřebu cca 400W tj. spotřeba za den cca 10 kWh, na noc teda vychází minimálně těch 5-6 kWh spíš víc kvůli rezervě a životnosti.

    Mám eltech vzdělání, takže svépomocí i jako hračka ... Cenu za kWh jsem nepočítal, ale při současné ceně domácího tarifu 4,20 a hlavně bůhvíjaké ceně po novém roce už se i tak blížím k těm 8 Kč/kWh. Právěže mi to začíná dávat smysl i s tím, že pro delší výpadek mám zálohu (pro krátký výpadek to mám řešené jinak ještě vedle).

    Pro mě je otázka, jestli bude těžba konkrétně ETH přibližně stejně výdělečná jako teď nebo se už dá dopředu počítat s propadem (a tím pádem by to solární řešení přestalo dávat zase smysl).
    IV0
    IV0 --- ---
    Naposledy, když jsem zkoušel počítat cenu za kWh z (o dost většího) ostrovního systému jsem se dostal na 12 Kč za kWh vč. úroků (protože bych si na to musel půjčit). Jesti máš zbytnou hotovost a možnost si udělat věci svépomocí, tak se můžeš dostat někam k 8 - 9 Kč za kWh. Mě to přijde jako moc vysoká cena za soběstačnost a než bude mít Ethereum takovou cenu, tak už budeš v důchodu :) 5kWh baterie stačí na úsporný provoz malé domácnosti, na nějaké těžení je to hrozně málo. Rig má typicky několik set wattů (třeba 800), to Ti z té baterky poběží 5 hodin (nemůžeš jí vybít do mrtě). Systém, jaký chceš resp. jaký utáhne domácnost a k tomu třeba dva rigy je investičně někde okolo 1 mil korun a návratnost tam ani při současných šílených cenách elektřiny není. Jestli si ochotný akceptovat takovou investici a cenu za KWh za soběstačnost, tak samozřejmě to je dobrý důvod. Ale pak bych se soustředil na soběstačnost a ne na těžbu - ta to nezaplatí.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: 6kWh LiFePo co uvažuju se dá pořídit za cca 50 tisíc +- ...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    MAJA: Kamos ted solarni elektrarnu resi, protoze mu stoupne cena elektriky na dvounasobek, ted ma asi 60 tisic protoze elektrikou i topi.
    10kWh v baterkach vyjde asi na 130 tisic tusim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam