• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _LEPIK_Těžení kryptoměn
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAJA: jo, velrybari si budou hrat s drobnymi drziteli...

    MAJA
    MAJA --- ---
    VYHULENY_UFO: na malo-těžbu to asi nebude už vhodné, ale na pokud má někdo nahrabáno, tak můj tip je, že to zvedne hodnotu ...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAJA: blby je, ze s PoS konci soutez a vyhravat budou jen ti, kdo budou drzet nejvetsi objem... drzeni cehokoliv neni prace.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAJA: new green eth a pr oddělení má hotovo :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    nebo taky zcela opačně s přechodem na PoS zvedne hodnotu ...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PEPPE_LOPEZ: blbej, pujde jeste dolu a jeste uvidis, co s eth udela prechod z PoW na podivny PoS...
    PEPPE_LOPEZ
    PEPPE_LOPEZ --- ---
    jaky bude podle vas vyvoj ceny ETH ?
    MAJA
    MAJA --- ---
    Nicehash pokořil LHR ... dává ještě smysl pořídit nějakou 3070ti ?
    IV0
    IV0 --- ---
    K4STAN: Jestli chceš zkoušet vodní resp. olejové chlazení, tak poměrně dost toho má na blogu firmy wedos, dá se říct, že jsem si to s nimi prošel tak, jak to dělali od roku 2017-2018 až jsem nakonec taky skončil ve starém baráku u oleje. Teď jsme v novém a zrovna to buduju na přitápění skleníku a jednou i bazénu. Co mám v oleji už nechám v oleji na bazén (až bude bazén), protože po celé té anabázi už je mi jasné, že topit do baráku je prostě moc drahé (investičně). Dělám teď skleník, ten už bude vytáěný normálně klimatizací, kde primární výměnník bude v jedné nepoužívané místnosti ve "sklepě" (je pod zemí z jedné strany cca 80 cm, jinak je prakticky celý nad zemí) spolu s minery (klasicky chlazenými vzduchem). K vodnímu i olejovému chlazení toho najdeš dost všude na webu. Akorát když to pak děláš, tak narazíš na věci, které se často opomíjí - například to, že na každém výměníku tepla ztratíš mminimálně 3-5 °C, ale někdy i 10°C. A že jich tam je - chip - chladič - chladící olej nebo voda - topná voda (tyhle okruhy chceš mít oddělené) - podlahovka. Nebo to, že odběr tepla prostě nejde synchronizovat s výkonem minerů (ty musí běžet v rámci hodin, ale topení chceš regulovat max po 15 minutách). Nebo to, že musíš zajistit konstantní a nízkou přívodní vodu k minerům. Neboli že podlahovka o teplotě třeba 27°C znamená, že máš chipy v ideálním případě na 55°C, jakmile se ale začne vracet z podlahovky teplejší voda, tak máš na chipech klidně 70°C i víc a to jim dlouhodobě nesvědčí. Nebo to, že servisovat cokoliv s vodním nebo olejovým chlazením je prostě oser. Nakonec je z toho takový malý temelín, který má poměrně velké servisní náklady a který se nikdy nezaplatí úsporou na topení, i kdyby celou elektřinu pokryl prodej krypto a minery si měl zadarmo.
    Příhřev venkovního okruhu tepelného čerpadla vzduch - voda byl poprvé takový spontánní nápad, když kamarád získal zadarmo nepoužívané (ale staré) tepelné čerpadlo o výkonu na sekundární straně cca 12kW, které fungovalo do cca +5°C výborně a do cca -5°C obstojně a níž už skoro vůbec. Měl poměrně velké sklepy, díky kterým byl schopen ho udržet v chodu dva - tři dny po tom, co začalo mrznout (pak si ten sklep to TČ vymrazilo, ono 500m3/h udělá svoje). Po instalaci 4kW minerů do toho sklepa se vše vyřešilo. Minery běží pořád, když je v létě hodně vedro, tak jim pustí ventilátor, jinak se to ochladí přirozenou cirkulací vzduchu. Investičně to bylo jenom za tu instalaci TČ trochu méně obvyklým způsobem (i když tohle TČ bylo určené k instalaci do baráku s přívodem odvodem vzduchu trubkou o průměru 500mm). Poprosím ho o fotky, ale nejsem si jistý, že bude ochotný to nasdílet. Jednodušší systém je často lepší, než ten nejvíc efektivní.
    K4STAN
    K4STAN --- ---
    LIVE_RUSTY:
    Jako tohle by byl nejjednodusší způsob, ale zase úplně nechci aby mi v každé místnosti hučel miner - ideálně to mít někde v garáži.
    IV0: S tím tepelným čerpadlem to nezní možná špatně - je tam na něj příprava už... NEměl by jsi k tomu nějaký odkaz nebo něco ? Nebo je to tvoje know-how ? :)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    IV0: Nevim jak to mas, voda v podlahovce je do 27 stupnu, karty maji do 31 stupnu pri rekneme strednim prikonu (EKWB bloky).
    Samozrejme se to trochu prodrazi na tom vodnim vybaveni, tak je lepsi mit vykonnejsi karty nez hodne slabych.
    Proste se ta elektrika spali v tom PC nez aby se spalila v elektrickym kotli. Je to jen doplnek ke kotli, cely dum to nevytopi (jen 3 karty).
    Byl plan tim v lete vyhrivat bazen, ale tepelne cerpadlo je vykonejsi a efektivnejsi a v lete uz se pak stejne moc netopi.
    Ztraty jsou minimalni, neco sice "utece" na zdrojich, ale jelikoz je to v technicke mistnosti tak to teplo stejne zustava "v baraku".
    Nicmene pokud nejsou technicky podminky k zapojeni do stavajici instalace tak kvuli tomu neco vymejslet nebo zasadne predelavat nebude moc efektivni.
    Nejaky oleje, to mi prijde na doma jako dost hardcore.
    IV0
    IV0 --- ---
    JOINTER: Tohle mi v praxi bohužel vždycky vyšlo hrozně draho. Zajistit, abych měl za každých podmínek na vstupu k minerům vodu o vhodné teplotě (max 25, ideálně 10-15°C) a zároveň jsem s tím byl schopen něco opravdu vytopit, prostě vede na hrozně složitý systém s velkou akumulací a často také s tepelným čerpadlem voda - voda. Třeba na přihřívání bazénu se mi to osvědčilo. Pokoušet se o úsporu na vytápění rodinného domu je finanční nesmysl. A když už, tak ten olej je vážně lepší než vodní chlazení, ale to je na delší povídání...
    IV0
    IV0 --- ---
    LIVE_RUSTY: Sorry, nevyjádřil jsem se jasně: Samozřejmě to musí být mimo vytápěný prostor, třeba sklep. Pár takových instalací mám za sebou, nemá úspěšná byla s boudou venku na přívodu vzduchu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MATT:
    ASIC hlučný je, grafické karty jdou optimalizovat výkon těžby vs. otáčky vs. příkon

    ztráty se vyzáří v okolí PC do vzduchu a ne do topného okruhu a vzhledem k malým tepelným výkonům, ztrátám všude kolem vodního chlazení a na výměníku do podlahovky je z toho spíš hodně komplikované teplovzdušné vytápění
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    MAJA: Proto tam je ten vymenik, pripojovat to primo do okruhu je nebezpecny.
    Funguje to dobre uz nekolik let... :)
    MATT
    MATT --- ---
    škoda, že jsi neodpověděl ani na jednu otázku
    MAJA
    MAJA --- ---
    MATT: Vodní chlazení v PC grafika > výměník a pak další výměník do podlah, nic není 100% ... a jelikož podlahové teplovodní topení v baráku léta mám, tak bych rozhodně nepřipojoval do okruhu kotel/rozvaděče/topné hadice grafické karty ... by se trochu natlakoval víc okruh a někde by to ustřelilo v PC
    MAJA
    MAJA --- ---
    MATT: počítal jsem to na pár grafik typu Nvidia 3060/3070, pár panelů, LiFePo baterky na provoz i přes noc (celkový odběr cca 500W) ... kdyby někdy v červnu nepřecházel ETH na PoS, tak do toho asi jdu ... jako hračka dobrý, časem by se to zaplatilo, ale mě za 6+ měsíců by se to nevrátilo ani způlky
    MATT
    MATT --- ---
    MAJA: slyšel jsem, že jsou dost hlučný...


    MAJA: ta ztráta zmizí kam prosimtě?
    MAJA
    MAJA --- ---
    JOINTER: nejsnažší je si tím teplovzdušně vy/přitápět místnost ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam