• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIABOLUSPunčochy a podvazkové pásy
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Sluničko svítí, je první postní den a čeká náš první postní černá neděle a protože na černou neděli se chodí v černém, vytáhnu černé punčochy a černou sukni :)...
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    PETUL_KA: měla jsem problém akorát s mnohapodbazkovým pásem, kde mi vadil podvazek umístěný přes zadek, dokonce jsem si jednou roztrhla krásnou punčochu s krajkou.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    CHANNAH: to je neuvěřitelný a těch hrubek...

CHANNAH: no nevím jestli by to dámy nosily, kdyby se s tím vyloženě musely prát. Co vím, tak tyto podvazky jsou velmi pohodlné a dobře se nosí..
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    DIABOLUS: ty první podvazky u korzetů - viděla jsem kdysi kdesi dva podvazky u edwardianského korzetu, měly za účel krom držení punčoch to, aby byla postava ještě víc prohnutější, jak ta dáma musela "bojovat" protitahem :D Vypadalo to docela vtipně, jen nevím, jestli to bylo běžné, nebo jen nějaká obskurní dobová reklama...
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    Moje verze (ale fakt je to jen naprosté minimum a jen tiše doufám, že tam sama nemám nějaký renonc): "Na přání velmi stručná historie podvazků. Předně ujasnění pojmů - podvazek může být cokoli, co drží punčochu na místě. Dříve to bývala stuha nebo jiné škrtidlo, které punčoše bránilo spadnutí (punčochy byly dle zámožnosti vlněné až hedvábné). Dnes dozvuk těchto starých podvazků můžeme najít leda tak v "podvazku" svatebním. Přibližně od 20.let 20. století se ale podvazkem myslí pásek se sponou, který je (nejčastěji po čtyřech či šesti) součástí korzetu či podvazkového pásu - spona se připne k hornímu lemu punčošky a drží ji na místě. Nejprve byly podvazkové pásy součástí jakéhosi odlehčeného korzetu (končil pod pozadím a anglicky se mu říká "girdle"), později se pásy osamostatnily a zkrátily až do podoby úzkého "pásku" s poměrně delšími podvazky. Punčochy prošly dramatickou změnou za války - došlo k ní použitím nylonu, vlákna do té doby používaného spíš na vlasce atp. Ženy po průsvitných nylonkách (nejprve se švem a ještě dlouho nepružných) šílely, první náklad se rozprodal během několika hodin. Nylonky přichycené podvazky byly součástí denní dámské garderóby až do 60.let, kdy je vystřídaly v té době převratné punčochové kalhoty. Od té doby se podvazky a punčochy pomalu začaly stávat záležitostí menšinovou, o to ale svůdnější a výjimečnější. Poznámka na závěr: samodržky nejsou podvazky! Nemají totiž ani stužku ani podvazek spojený s pásem, na noze drží díky silikonovému proužku. "
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    CHANNAH: to bolí.
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    Paní psala (varuji předem, že už ta čeština stojí za to): "O podvazcich a jak vlastne vznikli .Pro ty co jim unika pointa Podvazky od jakziva patrili neodmyslitelne k damske vibave ,spodniho pradla . Podvazky se uz zacinali vviskytovat v 19,stoleti .Predtim kupotivu se nosili pod suknema hackovane vlnene puncochace .Jako uplne prvni podvazaky ,zacali nosit ,jen dami ve vikricenych baracich .Byli to, prave ti hackovane puncochace ale jen na hore odstrizene a dobre lemovane .Dami ze zchudlih rodin ktere se zivili timto remeslem pod suknema nemeli nic .Takze srhnuto potrzeno podvazky nosili ,barove stetky pro pobaveni panu.Takze jsme si delali srandu z celeho nazvu teto stranky .Proto tu litali ruzne fotografie techto dam .Myslim ze na vivsetleni toto staci .Uff ."
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    DIABOLUS: každopádně to byla reakce na post jedné paní v jedné skupině na FB, z ničeho nic podala vlastní verzi historie podvazků, což mě nadzdvihlo a napsala j sem jí k tomu, že jako vtip je to dobré, ale jinak to s historií nemá nic společného. Samozřejmě následovaly reakce, ať napíšu tedy sama, proto ten post vznikl... Ale pro pobavení ho sem hodím.
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    PETUL_KA: no, částečně i o zvyk, mně třeba spony při sezení nevadí - ale u čtyřpodvazkových jsou většinou spony víc na bocích než přímo na zádi.
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    DIABOLUS: a hodí se to sem? :) Ona "historie" podvazků osekaná na jeden FB status je taková... mám pocit ,že jsem tam vlastně nic nenapsala :D
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    Ahoj, máte tip na nějaký pás nebo jeho alternativu, kde jsou sponky umístěné tak, aby moc nevadily při sezení? Nebo jde o zvyk?
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    CHANNAH: mimochodem děkuji za Díky na mou reakci u Tvého článku o podvazcích (FB). možná by nebylo špatné ho dát i sem :)
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    Já mám za zimu nasyslených spoustu punčoch a nemůžu se dočkat, až je konečně vytáhnu - teď nosím buď punčocháče nebo silné vlněné punčochy...
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    tak jaké máte nachystané modely na jaro?
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    CHANNAH: super, tak to tam, s tvým dovolením nandám :)
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    DIABOLUS: já mám nějaký seznam tady (dole): http://mezinebemazemi.blogspot.cz/2013/06/jak-na-podvazky.html

Určitě snese doplnění, ale jako základ se dá asi použít. Za sebe vypichuji SHQ (punčochy snad ani jinde kupovat nemá smysl) a mám osobní dobrou zkušenost s Kiss Me Deadly a What Katie Did (pásy)
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    MOIRAIN: dělají nějaké akce furt, přihlas se na jejich newsletter - obvykle co týden, to nějaká akce na něco, pamatuji i poštovné do EU zdarma.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    mohly bychom dát na nástěnku postupně typy, kde punčochy do podvazků a pořádné podvazkové pásy a girdly sehnat a to jak v ČR, tak na internetu
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    CHANNAH: dělají tyhle akce s levným poštovným nějak pravidelněji, momentálně jsem bez možnosti platby kartou (a i kdyby byla, tak jsem bez peněz), takže bych asi počkala na další kolo
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    Já neodolala a koupila si troje tyto: http://www.stockingshq.com/stockings-c3/cervin-capri-bicolore-non-stretch-rht-stockings-p20 (s černým lemem - šedé, tělové a tyrkysové. Ten černý lem je kvalitnější než ty barevné.) Cervin je francouzská legenda, já mám jejich punčochy asi nejradši :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam