• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIABOLUSPunčochy a podvazkové pásy
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    KATERINA: jo, je to fakt bez problémů, ony ty punčochy nespadnou hned až ke kotníkům, pokud teda nejsou extra volné - i když u tohoto konkrétního není vůbec problém dát kalhotky přes, což je stejně nejlepší varianta ;)
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    CHANNAH: a fakt to stahuješ? já mám pocit, že by mi to vždy sesunulo i punčochy a že přes to prostě bude praktičtější. ale co já vím, všechny co mám jsou vzadu na háčky :)
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    CHANNAH: ten druhý se stáhnout nedá ale zas tam půjde bez problémů dát prádlo přes
    a ten první je prostě překrásný!
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    jo a objednala jsem si tyhle punčochy - vypadají moc pěkně, materiál dle popisu také a jsou za dobrou cenu: http://www.perfektnipradlo.cz/...uncochy-k-podvazkum/Podvazkove-puncochy-CHANGE-Hosiery-20DEN-telove - poreferuji, až dorazí...
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    jako třeba tenhle od KMD:

ale třeba tenhle se určitě stáhnout nedá:
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    není, většina dnešních girdlů, tedy jak je znám já, jsou jakési "návleky" - takže se opravdu jen stáhnou a zas natáhnou...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    no esli se girdlu rika bokovka a ma se svlikat s pradlem, tak to abych chodila na hajzlik tak deset minut pred nutkavou potrebou. Kdyz vezmu, ze se do girdlu rano soukam tak aspon pet minut, vytahnout, zapnout, zahackovat...uff! A protoze ma v sobe kostice, uz vubec si nedovedu predstavit, ze ho normalne stahuju! To je nejaka blbost, ne?
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    DIABOLUS: girdle se překládá jako bokovka? Vida, to jsem nevěděla :)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Tak jaký je rozdíl mezi bokovkou a podvazkovým pasem?

Dle mého je nejzásadnější rozdíl, v poněkud delikátním prostředí - a to klozetu. Podvazkový vás je tam kde je a spodní prádlo se obléká přes něj, ty vyhrneme sukni a stáhneme jen prádlo.
    Klasická bokovka se stahuje i s prádlem, tedy je šitá tak, aby vydržela zátěž každodenního sundávání a opětovného oblékání přes boky...
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Sluničko svítí, je první postní den a čeká náš první postní černá neděle a protože na černou neděli se chodí v černém, vytáhnu černé punčochy a černou sukni :)...
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    PETUL_KA: měla jsem problém akorát s mnohapodbazkovým pásem, kde mi vadil podvazek umístěný přes zadek, dokonce jsem si jednou roztrhla krásnou punčochu s krajkou.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    CHANNAH: to je neuvěřitelný a těch hrubek...

CHANNAH: no nevím jestli by to dámy nosily, kdyby se s tím vyloženě musely prát. Co vím, tak tyto podvazky jsou velmi pohodlné a dobře se nosí..
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    DIABOLUS: ty první podvazky u korzetů - viděla jsem kdysi kdesi dva podvazky u edwardianského korzetu, měly za účel krom držení punčoch to, aby byla postava ještě víc prohnutější, jak ta dáma musela "bojovat" protitahem :D Vypadalo to docela vtipně, jen nevím, jestli to bylo běžné, nebo jen nějaká obskurní dobová reklama...
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    Moje verze (ale fakt je to jen naprosté minimum a jen tiše doufám, že tam sama nemám nějaký renonc): "Na přání velmi stručná historie podvazků. Předně ujasnění pojmů - podvazek může být cokoli, co drží punčochu na místě. Dříve to bývala stuha nebo jiné škrtidlo, které punčoše bránilo spadnutí (punčochy byly dle zámožnosti vlněné až hedvábné). Dnes dozvuk těchto starých podvazků můžeme najít leda tak v "podvazku" svatebním. Přibližně od 20.let 20. století se ale podvazkem myslí pásek se sponou, který je (nejčastěji po čtyřech či šesti) součástí korzetu či podvazkového pásu - spona se připne k hornímu lemu punčošky a drží ji na místě. Nejprve byly podvazkové pásy součástí jakéhosi odlehčeného korzetu (končil pod pozadím a anglicky se mu říká "girdle"), později se pásy osamostatnily a zkrátily až do podoby úzkého "pásku" s poměrně delšími podvazky. Punčochy prošly dramatickou změnou za války - došlo k ní použitím nylonu, vlákna do té doby používaného spíš na vlasce atp. Ženy po průsvitných nylonkách (nejprve se švem a ještě dlouho nepružných) šílely, první náklad se rozprodal během několika hodin. Nylonky přichycené podvazky byly součástí denní dámské garderóby až do 60.let, kdy je vystřídaly v té době převratné punčochové kalhoty. Od té doby se podvazky a punčochy pomalu začaly stávat záležitostí menšinovou, o to ale svůdnější a výjimečnější. Poznámka na závěr: samodržky nejsou podvazky! Nemají totiž ani stužku ani podvazek spojený s pásem, na noze drží díky silikonovému proužku. "
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    CHANNAH: to bolí.
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    Paní psala (varuji předem, že už ta čeština stojí za to): "O podvazcich a jak vlastne vznikli .Pro ty co jim unika pointa Podvazky od jakziva patrili neodmyslitelne k damske vibave ,spodniho pradla . Podvazky se uz zacinali vviskytovat v 19,stoleti .Predtim kupotivu se nosili pod suknema hackovane vlnene puncochace .Jako uplne prvni podvazaky ,zacali nosit ,jen dami ve vikricenych baracich .Byli to, prave ti hackovane puncochace ale jen na hore odstrizene a dobre lemovane .Dami ze zchudlih rodin ktere se zivili timto remeslem pod suknema nemeli nic .Takze srhnuto potrzeno podvazky nosili ,barove stetky pro pobaveni panu.Takze jsme si delali srandu z celeho nazvu teto stranky .Proto tu litali ruzne fotografie techto dam .Myslim ze na vivsetleni toto staci .Uff ."
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    DIABOLUS: každopádně to byla reakce na post jedné paní v jedné skupině na FB, z ničeho nic podala vlastní verzi historie podvazků, což mě nadzdvihlo a napsala j sem jí k tomu, že jako vtip je to dobré, ale jinak to s historií nemá nic společného. Samozřejmě následovaly reakce, ať napíšu tedy sama, proto ten post vznikl... Ale pro pobavení ho sem hodím.
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    PETUL_KA: no, částečně i o zvyk, mně třeba spony při sezení nevadí - ale u čtyřpodvazkových jsou většinou spony víc na bocích než přímo na zádi.
    CHANNAH
    CHANNAH --- ---
    DIABOLUS: a hodí se to sem? :) Ona "historie" podvazků osekaná na jeden FB status je taková... mám pocit ,že jsem tam vlastně nic nenapsala :D
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    Ahoj, máte tip na nějaký pás nebo jeho alternativu, kde jsou sponky umístěné tak, aby moc nevadily při sezení? Nebo jde o zvyk?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam