• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    RADAK: Jojo. To je presne to, co rikam... Pro UCL uz pak pripadne nebude vubec problem to dohledat... Zvlast na FB, kde samozrejme lidi z UCL jsou a jsem si jistej, ze i takovyhle fotky videj... Jako nerikam, ze do ty skupiny taky nedavam nejaky fotky, ale jen ty, ktery jsou neskodny....
    Ty rozporuplny teda na netu mam taky, ale na mistech, kam si myslimm, ze ucl nechodi... Snad :D
    RADAK
    RADAK --- ---
    MERTLAS: A koukam ze typek to neresil a pustil nocni fotku namesti v Plzni totalne verejne a uz to koluje po FB vlastnim zivotem.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MERTLAS: my o vlku... a v tyhle skupine (ne az tak odborne) se nocni litani zacalo resit pred deseti minutama :D

    https://www.facebook.com/groups/334138946737050/?fref=nf
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ZKAZENYHLEMYZD:
    1) Noc (Night)
    Doba mezi koncem občanského soumraku a začátkem občanského svítání nebo jiný podobný časový úsek mezi západem a východem slunce, který může stanovit příslušný úřad.
    Poznámka.- Občanský soumrak končí večer, když střed slunečního disku je 6 stupňů pod horizontem, a občanské svítání začíná ráno, když je střed slunečního disku 6 stupňů pod horizontem.


    Zdroj


    pripadne: http://www.caa.cz/navody/od-kdy-do-kdy-lze-letet-ve-dne-za-vfr

    Zjednodusene to je tech +-30 minut od zapadu (pred vychodem) slunce.

    2) Jak je definován hustě osídlený prostor?

    Hustě osídlený prostor (Congested area) je dle leteckého Předpisu L 6/III definován jako prostor, který je ve velkoměstě, městě nebo osadě používán převážně k bydlení, obchodním činnostem nebo rekreaci (např. zástavba, obytné a obchodní zóny, parkoviště obchodních center, parky, hřiště, apod.).


    Zdroj


    Ad slovickareni... s UAV se v noci litat nesmi. Ale hod kamenem, kdo to nikdy nezkusil :) nekde mimo mesto na louce, kdyz nelitas moc vysoko, tak to asi nikdo resit nebude. Ve meste to je dost osemetny a rozhodne bych se tema zaberama moc verejne nechlubil (tady na nyxu to je asi cajk a mezi kamaradama taky... ale nekde vic bych se trochu bal... ikdyz taky mam jednu takovou fotku...). Asi je nepravdepodobny, ze to UCL bude resit (preicjen se zameruje spis na ty velky ryby, ktery porusujou to, ze si za zabery nechavaj platit, aniz by meli povoleni k letecky cinnosti... (napriklad takovy ty zabery na festivalech nad lidma a podobny...). Ale nahoda je blbec :)

    Obecne doporucuju dukladne projit http://www.caa.cz/letadla-bez-pilota-na-palube
    pripadne: http://www.verticalimages.cz/cz/aktuality/zacatecnikuv-pruvodce-26

    Jinak jsme to celkem vasnive nekolikrat resili v jedne odbornejsi skupine na FB (https://www.facebook.com/groups/rckopter/) - konkretne 14.1.2016 Petr Lnenicka (predseda Asociace pilotu bezpilotnich letadel) nadhodil nejake nove informace:

    Za poslední tři týdny jste, kolegové, se mnou několikrát řešili noční lety. Takže ještě jednou a oficiálně - bezpilotní letadla smějí létat od občanského svítání do občanského soumraku - stanovuje se na základě GEN 2.7 http://lis.rlp.cz/ais_data/aip/data/valid/g2-7.pdf . V tuto chvíli neexistuje pro bezpilotní letadla výjimka od ÚCL, která by umožnila lety mimo toto pásmo, tedy v noci. Asociace (www.apbl.cz) požádala ÚCL o zvážení tohoto postoje. Jestli, nebo kdy, se to změní nelze předvídat. Takže jen opakuji - s bezpilotním letadlem **** NELZE **** létat v noci. Tato informace opakovaně konzultována s ÚCL (naposled včera).

    ZKAZENYHLEMYZD
    ZKAZENYHLEMYZD --- ---
    MICA: tak jsem to pročetl a pokud to chápu správně, tak jsem nic neporušil, ohledně létání v noci jsem tam nic neviděl, kdyžtak mě opravte, Phantom je vidět v noci bez problémů, byl jsem na hranici 100m a lítal jsem na Parukářce v dostatečný vzdálenosti od hustě obydleného území a osob )
    MERTLAS: pls k tomu nočnímu létání- nemělo nebo nesmí, vim že je to slovíčkaření, ale vcelku podstatný, příp. kde to je psáno ) díky
    MATT
    MATT --- ---
    MERTLAS: a kterej soumrak? v meteorologii nas ucili tri ruzny.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    PETINY: o tom jsem neslysel. Vesmes UCL pro hobby litani doporucuje dodrzovat hlavne prave dole odkazovany Doplnek X.

    Letat by se nemelo 30 minut po soumraku a 30minut pred usvitem tedy kdyz je soumrak 19:30 tak muzes litat do 20:00. Usvit je v 5:30 tak muzes litat od 5:00.

    Co se vysky tyce, tak nesmis litat nad 300m a zaroven musis byt pod mrakem.

    Vsechno je to ale popsano v tom doplnku :) (nicmene hod kamenem, kdo jsi bez viny a nezkusil sis litat v noci :D )
    PETINY
    PETINY --- ---
    ZKAZENYHLEMYZD:
    MICA: možná se pletu, ale není každý město do 100-150m od "hranic" vymezenejch katastrem bezletová zóna?
    Myšleno nikoli z pohledu oficiálních bezletovejch zón, ale nový legislativy. Jsem si celkem jistej, že od ÚCL směrem ke mě tahle informace zazněla.
    MICA
    MICA --- ---
    ZKAZENYHLEMYZD: Podle předpisů bys měl lítat pouze pokud máš na stroj přímou viditelnost, lítání jen přes FPV není povoleno.
    Neměl bys létat v hustě obydlených zónách a nad 100 metrů.

    http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/dokumenty/L/L-2/data/effective/doplX.pdf
    ZKAZENYHLEMYZD
    ZKAZENYHLEMYZD --- ---
    MERTLAS: ola, díky za info ) ono je přímo zakázaný lítat za tmy nebo lítat za tmy v zástavbě? Příp. jak je to v parkách? Stroj jak jsem psal níže Phantom 3 Advanced
    PETINY
    PETINY --- ---
    minulej týden jsem byl na předváděčce Phantomu 4, celkem úlet jak to de dopředu - ty funkce co má v základu nám chtěli před čtvrt rokem vyvinout na ČVUT za 300 člověkohodin..
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ZKAZENYHLEMYZD: nechci byt nejakej kazatel... ale doporucuju tuhle fotku verejne moc neukazovat vzhledem k nocnimu letu a zastavbe... nemuselo by se to UCL uplne libit :/

    Nicmene fotka je pekna :) Na nocnich fotkach mest me bavi, jak z tohohle pohledu vypada vsechno uplne jinak. Ikdyz vim, ze to je Zizkov, tak jsem asi pet minut premyslel, z jakyho mista... :)

    jeste bych vypnul predni LEDky aby to nekazily :) Co mas za stroj?
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    ZKAZENYHLEMYZD: Super, postni dalsi fotky
    ZKAZENYHLEMYZD
    ZKAZENYHLEMYZD --- ---
    Phantom3 Advanced včerejší Žižkov, čekal jsem daleko horší výsledek...
    RADAK
    RADAK --- ---
    MILIS: Diky za tip. Ale 29 je na rok starej pro me moc.
    MILIS
    MILIS --- ---
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    PETINY: zkus se zeptat tady: https://www.facebook.com/groups/rckopter/
    tam by ti meli byt schopni pomoct :)
    pokud nahodou ne, tak se zeptam primo nekoho, kdo s1000 ma :)
    PETINY
    PETINY --- ---
    nezná někdo velikost imbusu/šroubováku, kterej je potřeba na povolení šroubu u DJI s1000 k výměně motoru nebo lopatky?
    můj tip je 3, ale chtěl bych to vědět na jistotu
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    na podzim jsem byl poletovat na Snezce... ale jeste se nedostal k podrobnymu editu... tak tady jen instagramovejch 15 vterin.

    https://www.instagram.com/p/BDQRfHMKiev
    RADAK
    RADAK --- ---
    MERTLAS: KOZEL: Ok, diky za rady a tipy. zjistim jeste reference na konkretni eshop a pujdu do toho. nektere maji priserne hodnoceni, jakoze penize pres paypal, pak mesic nic a pak mesic dolovani penez zpet....
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    KOZEL: diky za pouceni :) USA je jasne jen jeden rok... nevim proc jsem si to rikal i v EU.
    RADAK: v tom pripade asi mozna lepsi koupit v tom Nemecku no :) Co se servisu tyka, tak stejne vsichni CZ prodejci posilaj vsechno do nemeckeho autorizovaneho servisu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam