• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    CALIBOS
    CALIBOS --- ---
    ONDRASEEEK: 2km (v číně atd). V Evropě jsem to uváděl já. Akorát reálně jsem měl problém s tím, že mi při 90m zcela vypadl signál... a od 50m už bylo viditelné rušení.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ONDRASEEEK: zůstalo mimo hranice Evropy
    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    LAUNCHER: a kam slo tech 7km co mel pri uvedeni?
    CALIBOS
    CALIBOS --- ---
    LAUNCHER: Super, tak pak napiš jak to dopadlo :) při nejhorším se dá žít s tím přepínáním na 2,4Ghz síť...
    Jen pro představu, 2.4GHz má udávaný dosah 500m, 5.8GHz má 300m.

    Spark – Specs, FAQ, Tutorials and Downloads
    https://www.dji.com/spark/info
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Tohle tez pomohlo. Ve Finske divocine dosah ~ 400m mezi RC a dronem na primou viditelnost. Chapu ze ve meste to bude mene, ale snad to neco zvladne.

    Is the range of the DJI SPARK only 500m in Europe? Let's find out.
    https://www.youtube.com/watch?v=di_5aP11gN0&t=295s
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Tak precejen je Spark na ceste. Zkusim to risknout na zaklade tohoto videa. Chapu ze Mavic je lepsi a ze ne vsechno na Sparku pujde bez problemu, ale pokud to bude fungovat jako na tom videu, tak je to presne to, co jsem chtel. Maly, skladny a muzu se s nim proletet po obloze a udelat nejakou tu fotku.

    Objednany kabely na propojeni RC a dronu. Doufam, ze to rozumne dopadne, v nejhorsim ho holt vratim.

    DJI Spark - London. Foogate - Drone #LuisDrone
    https://www.youtube.com/watch?v=KXQ2ZMo8fFA
    CALIBOS
    CALIBOS --- ---
    Ještě je ve hře počkat pár měsíců a případně koupit Sparka - jestli vychytají chyby novým fw. Problémy s vysílačem jsou řešitelné softwarově určitě.
    Nicméně jestli DJI bude fungovat stejně rychle jako v případě Mavica - nastavení NR není po roce...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    LAUNCHER: no jak myslis.. ja jsem asi zvyklej z mejch copter kde pouzivam 4s 6600mAh baterky a ty se nabiji i s poradnou nabíječku dlouho..
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JAVOR: 1) USB-C PD ti je schopne dodat co jen potrebujes. 2) I kdyby to jelo pomalu, nevadi mi nabit Drona pres noc.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    LAUNCHER: imho usb nabijeni nebude zas takova hitparada. ono nabijet 3s 1500mAh baterku pres usb bude peknej ojeb, to není mobil...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Po nejake dalsi uvaze jsem nakonec zrusil objednavku :-( Nosit sebou Mavic se mi uplne nechce (1kg dron + RC, k tomu navic druha baterie nebo nabijecka, protoze bez moznosti USB nabijeni) a Spark ma zda se v EU problemy se signalem pri snizenem CE vysilacim vykonu.

    Zkusim pockat na druhou generaci Mavica, alespon to USB nabijeni by tam dat mohli.

    Verim ze to jsou krasne drony, ale mam trochu specificke pozadavky.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Hlavni minus sparku je, ze ma jen 2 axis gimbal.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    6746: CALIBOS: No moc jste me nepotesili, chtel jsem Spark kvuli vyrazne nizsi vaze a moznosti dobijeni z USB. Ale objednan Mavic, tech problemu se stabilitou signalu u Spark jsem se zalekl. Dekuji za info.
    CALIBOS
    CALIBOS --- ---
    LAUNCHER: moje osobní zkušenost se Sparkem (fly more combo):
    ovladač - reálný dosah klidně 90m vzdálenosti (to si nedělám srandu). Testováno na louce daleko od vesnice. Paradoxně u rodinného baráku dosah cca 150m. Reálně mají problém v evropě s vysílacím výkonem pro 5.8Ghz kam se automaticky pořád přepíná. Dá se to řešit přepnutím na režim 2.4Ghz. Nicméně je nutné to dělat po každém zapnutí a je to velmi otravné. Když jsem to před 2 týdny řešil, tak se na dji fóru začly množit zprávy o tom že jim dron sám uletěl. Byly tam destíky lidí, řešili hromadnou žalobu atd. A pak se DJI rozhodlo ty diskuze mazat :)
    Takže tak. Spark druhý den letěl zpátky do obchodu - odstoupení od smlouvy. A budu brát Mavica. Jinak video fajn (na YT stačí bohatě), fotky ušly (Mavic nemá lepší asi, ale má raw), sport režim skvělý (zábavný, neuvěřitelně rychlý atd), ale problémy s dosahem to pro mě zabily. Nechci drona který má dosah 90m a sem tam uletí :D
    6746
    6746 --- ---
    LAUNCHER: Mam MAVICa a je bozi, fotky dela skvely, ostri bez problemu, videa uz jsou horsi (nekdy nejsou moc plynuly v zatackach). Vyzkousenej mam dolet 500m vyska a vzdalenost 1700m. Skvela zalezitost je rezim Sport, je neuveritelne rychlej a obratnej.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Pratele, koupit DJI Spark nebo DJI Mavic?

    Zatim, co je mi znamo, mym pohledem:

    Spark (fly more combo)
    - Malinkaty 1/2.3" sensor
    + Velikost a vaha
    + Lze nabit z USB
    - Nelze fotit do RAW

    Mavic (fly more combo)
    - Malinkaty 1/2.3" sensor
    + Lepsi svetelnost objektivu
    - Velikost a vaha
    - Nelze nabit z USB
    + Lze fotit do RAW
    - Prijde mi, ze si dost lidi stezuje na problemy s ostrenim / decentr optiky

    Mavic pry ma pres ovladac lepsi signal nez Spark pres ovladac, nema nekdo zkusenost?

    Co bych od toho chtel? Neco maleho skladneho lehkeho s cim se da snadno letat pres ovladac a mozna zkusim i pres bryle. Jistotu signalu, pokud mozno i za prekazkou. Obcas s tim udelat nejakou fotku, jinak se proste jen podivat na veci ze shora. Video nevim jestli z toho budu kdy nekam davat, tezko rict.

    Vyssi cena mi neva. Zadne predchozi zkusenosti s letacimi Drony nemam, ruznych jezditek mam doma dost / Sphero, Ollie, Ozobot EVO.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    AQUARIUS: Aha, tak beru zpet, tohle jsem netusil - ja ciste jen koukal na frekvence a vykony, podrobnosti jsem necetl - nenapadlo me ze vy tam tohle bylo vyreseny :-)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    SPECZ: proc by tam nebyla volaci znacka?
    Support is also provided to comply with Amateur radio callsign broadcast requirements. The EzOSD can automatically broadcast your callsign periodically.
    zdroj zde: https://www.immersionrc.com/the-ezuhf-long-range-control-system/
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    SPECZ: Podle http://www.ctu.cz/...obsah/ctu/vseobecne-opravneni-c.vo-r/10/11.2016-13/obrazky/vo-r10-112016-13.pdf jsou tam povolený výkony max 10 mW efektivně vyzářenýho výkonu, ezUHf má 500mW, já tam s ham licencí můžu použít až 3 kW (v extrémním případě, v mezinárodním závodě nebo při spojení odrazem o měsíc, mimo zastavěnou oblast) ... :-)
    AQUARIUS: HAM licence by mu na tohle stejně moc nepomohla - nebylo by to platný ama vysílání - nebyla by tam nikde jeho přidělená volací značka :-)
    THX_1138: No, jestli to v praxi bude problém bude záležet hlavně na tom jestli např. při pravidelným lítání na stejným místě s tim nezačneš srát nějakýho radioamatéra co bejvá někde poblíž - pak by to problém bejt moh, jinak spíš ne.
    Ad "pitomej ČTÚ": To bych tak úplně netvrdil, to co vydávaj je v celku srovnatelný s dopravníma předpisama - pokud by je nedodržoval vůbec nikdo vůbec nikde, nejspíš bys do cíle s autem nikdy nedojel, ale když jedeš někde trochu rychlejš nebo sem tam zaparkuješ kde bys neměl, zásadní tragédie to nebude ...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    AQUARIUS: Píšou že je to 433,500 MHz, to je sice v HAM pásmu, ale tahle část pásma je určená pro ovládání centrálního zamykání a podobně. Je to FHSS, takže vzájemný rušení těch věcí by moc nastávat nemělo. Ještě se podívám jak je to tam s výkonama.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    THX_1138: jak moc je u nas legalni ezUHF? mas HAM licenci, nebo to neresis? I kdyz, jak koukam na ten 600mW video vysilac, tak to asi spis neresis, ze?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ANDY_WARHOL: Jj je to nejaka kopie tiny whoopu... kazdopadne to bude imho mit stejny vlastnosti..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam