• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    MERTLAS: Jak tak koukám, tak přírodní parky v téhle kategorii nevedou. Pokud to tak je, je to fajn, uvolňuje to třeba brdské Hřebeny nebo Ještědsko-Kozákovský hřbet.
    HULIK
    HULIK --- ---
    Teď ještě zjistit, jak to mají v Polsku, třeba se dá létat na Polské straně, třeba Sněžky :-)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DAN_F: dle doplnku X jsou to cituji bod 8: "8. Ochranná pásma
    S výjimkou, kdy tak povolí ÚCL na základě předchozího souhlasu příslušného správního orgánu či oprávněné osoby, se let bezpilotního letadla nesmí provádět v ochranných pásmech stanovených příslušnými právními předpisy podél nadzemních dopravních staveb, tras nadzemních inženýrských sítí, tras nadzemních telekomunikačních sítí, uvnitř zvláště chráněných území, v okolí vodních zdrojů a objektů důležitých pro obranu státu. Nad těmito ochrannými pásmy smí být let prováděn pouze způsobem vylučujícím jejich narušení za běžných i mimořádných okolností.


    Dulezite je to "zvlaste chranenych uzemi". Bohuzel ted nemam uplne cas dohledavat konkretni definice, tak sry za odkaz na wiki... https://cs.wikipedia.org/wiki/Chráněná_územ%C3%AD_v_Česku a nejakej kct... http://www.kct-tabor.cz/gymta/ChranenaUzemiCR/ChranenaUzemi.htm ale v zakladu to imho staci :)

    tedy v zasade ve vsech techto prostorech by spravne clovek mel zadat spravni organ o povoleni tam litat. V praxi to je rekneme trochu nerealne, ze by si normalni clovek pokazdy psal o povoleni... navic hodne tech spravnich oraganizaci uplne nevi, jak s tim ma nakladat... ty vetsi uz samozrejme zkusenosti maji a vedi, ze u nich drony nesmi bez povoleni litat a celkem prisne to trestaji. predevsim se jedna prave o NP. Co vim, tak v tech uzemich chodi normalne ochranci, kteri vypadaji jako normalni turisti, ale kdyz vidi nejakou neplechu, tak konaji...

    Jako nedoporucuju vubec litat v NP a ostatni dle uvazeni... pripadne zjistit treba nejaky obdobi hnizdeni zvirat a v tu dobu tam uplne nelitat... :) A pokud uz clovek ma tu potrebu, tak alespon s rozumem...
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MERTLAS: Já viděl naposledy návrh té novely a tam se myslím řešily jen NP – už se to vztahuje i na CHKO?
    EZEE
    EZEE --- ---
    MASTA: Rad slysim. Aha, tak to jsem nevedel, tak na horach holt litat nebudeme :)) Ja nemel v planu ani nikam vysoko, jen kolem nas.
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    MERTLAS: Mne by výhledově zajímalo hlavně Kokořínsko, z jiných aktivit mám dojem, že je tam správa snad celkem rozumná, tak uvidíme. Čistě amatérsky.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    PREBRAL: je to tak no... v NP si zatim uplne moc nezalitaj ani profici. Zatim vim jen o jedny vyjimce v KRNAPu tusim pro Copterfilm... ale to jen strilim. Sumava je zatim absolutne no go a o ostatni NP se zatim nikdo moc nepokousel. Ja mam zkusenost s Ceskym krasem, kde mi v pohode povolili litani podel zeleznice u Berouna a s Adrspachem, kde jsem lital pro Birell a oba subjekty s tim v danou dobu byly uplne v pohode. Mozna budu casem muset resit prave KRNAP, kde nejspis budeme mit jednu zakazku. Ale doufam, ze to bude v cajku, vzhledem ke znamostem klienta (je to smutny, ale jinak se to neda :/ )
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    MERTLAS: CHKO/NP nejsou celé Krušky (které jsou fotograficky docela vděčné), Rychlebky
    Samozřejmě tam můžou být porůznu maloplošná chráněná území a nevím jistě, jak se to má s přírodními parky, jako jsou Novohradské hory, správně snad spadají rovnou pod AOPK. A zvláštní kapitola asi budou hory, co jsou ve VVP (Doupov, Libavá), tam bych si lítat taky netroufal :-)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Jestli jsou vsechny hory chko, NP a podobne chranena uzemi, tak nesmi, pokud prislusny spravni organ nerekne jinak respektive neudeli vyjimku.

    Tedy i hobby piloti v techto pripadech muzou v chko litat, ale musi se nejdriv dohodnout s prislusnou spravou daneho uzemi a to nejlepe pisemne :)

    Profi piloti tohle museli delat jiz pred novelou zakona o NP a navic musime jeste zazadat o povoleni ucl. Trochu se to dabluje, ale jeden urad resi samotny litani a druhej pripadne dopady litani na faunu (a mozna i floru) v dane oblasti a prislusny cas...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    MASTA: ne
    MASTA
    MASTA --- ---
    EZEE: Já do něj šel a jsem spokojen :) v Čechách se ještě na horách někde smí lítat? :)
    EZEE
    EZEE --- ---
    Cau, sli by jste do Sparka? Jsem normalni turista, co chce delat horske zabery apod. imho staci ne?
    NOMM
    NOMM --- ---
    ja teda myslim, ze vetsina lidi lita FPV drony, na vyrazne kratsich vzdalenostech.
    ja osobne jsem se o limity VTX moc nesnazil, prave proto, ze to neni moc bezpecny (v mym pripade hlavne pro stroj, litam na mistech bez lidi). i tak se obcas stane, ze se neco prihodi, ztratis signal a pak hned nasleduje pad.
    litam s malymi racer drony a litam blizko (cca 200-300m) a pomerne nizko vetsinou.
    i tak se mi stalo, ze jsem ztratil video signal zrovna kdyz se odnekud vynorila dvojice cyklistu a spadnul jsem par metru od nich. :/
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    A poznamka k fpv. Fpv není o vzdálenosti. Ale o pohledu z dronu...
    Omezením síly vysílače by jsi dosáhl jediného. Bespolehlivost a výpadky spojení by se neděli u vzdálenostech kolem 5 km, ale řádově méně.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    AQUARIUS: v některých zemích se při koupi drona zapisuje číslo tvojí občanky(což jsem musel ukazovat ja, když jsem kupoval nabídka mimo čr...)Pokud na některých SN není, tak se dá prostě jako podmínka při importu...
    Každopádně si myslet, že nebude nějaké procento bezmozku, je naivní... je to průvodní jev lidské spolecnosti;)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MRAKY: seriovy cislo ceho? Mozna DJI svejm vyrobkum seriovy cisla dava, ale na levnejsich cinskejch jsem takovou vec nevidel... a o doma postavenejch multikopterach ani nemluvim. Leda ze by domaci vyroba / provoz bez SN byla postavena na uroven nedovoleneho ozbrojovani, ale tam se, doufam, dostat nechceme.
    Mimochodem, co se FPV tyce, ono by asi uplne stacilo vynucovat omezeni na 25mW EIRP v 5GHz pasmu, tim by se zajistilo, ze se moc daleko litat nebude (i kdyz tuhle jsem narazil na prenos FPV videa z letadla pres LTE :) )
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MASTA: ale houby.... at uz děláš co chceš, tak budeš mít procento lidi , co kašlou na ostatní.
    Max co se stane , že se zavede registrace pro koupi a sériové číslo se svaze s konkrétním člověkem co pak za něj ponese plnou odpovědnost. Ve státě, kde nejsou ani střelné zbraně zakázány, nejde očekávat, že se zakazi drony.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Letecka doprava je porad jedna z nejbezpecnejsich (prave proto, ze se snazi predejit zbytecnym rizikum). A spis letadlo trefi ptak nez dron. Ale ta pravdepodobnost se s neustalym a porad nemalym prodejem dronu zvetsuje. Ne, ze ne. :)


    MASTA: ja se nebojim... ja to vim :) EASA tu je cca v roce 2019 jak na koni. Ale porad doufam, ze ikdyz se to zprisni, tak nas s leteckejma pracema se to dotkne spis okrajove. Vzhledem k tomu, ze v leteckych pracech dronem se uz toci celkem veleky penize a je to docela hodne progreesivni podnikani. Ale kdo vi. Vsechno jsou to spis zatim porad jen dohady a odhady :)

    Verim spis v to, ze se litani velmi zprisni lidem bez licence. Ale do doby, dokud bude na UCL jen 5 lidi na vsechno, tak stejne nejaky velky postihy nehrozi. Bohuzel.
    MASTA
    MASTA --- ---
    MERTLAS: Nebojte se nic, kvuli podobnym debilum jako dneska nam litani brzo zakazou...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja sem se taky neptal, ze bych to nejak branil, ale abych vedel jestli je dalsi vec, ktery se muzu v letadle fakt bat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam