• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    MASTA
    MASTA --- ---
    EZEE: Já do něj šel a jsem spokojen :) v Čechách se ještě na horách někde smí lítat? :)
    EZEE
    EZEE --- ---
    Cau, sli by jste do Sparka? Jsem normalni turista, co chce delat horske zabery apod. imho staci ne?
    NOMM
    NOMM --- ---
    ja teda myslim, ze vetsina lidi lita FPV drony, na vyrazne kratsich vzdalenostech.
    ja osobne jsem se o limity VTX moc nesnazil, prave proto, ze to neni moc bezpecny (v mym pripade hlavne pro stroj, litam na mistech bez lidi). i tak se obcas stane, ze se neco prihodi, ztratis signal a pak hned nasleduje pad.
    litam s malymi racer drony a litam blizko (cca 200-300m) a pomerne nizko vetsinou.
    i tak se mi stalo, ze jsem ztratil video signal zrovna kdyz se odnekud vynorila dvojice cyklistu a spadnul jsem par metru od nich. :/
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    A poznamka k fpv. Fpv není o vzdálenosti. Ale o pohledu z dronu...
    Omezením síly vysílače by jsi dosáhl jediného. Bespolehlivost a výpadky spojení by se neděli u vzdálenostech kolem 5 km, ale řádově méně.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    AQUARIUS: v některých zemích se při koupi drona zapisuje číslo tvojí občanky(což jsem musel ukazovat ja, když jsem kupoval nabídka mimo čr...)Pokud na některých SN není, tak se dá prostě jako podmínka při importu...
    Každopádně si myslet, že nebude nějaké procento bezmozku, je naivní... je to průvodní jev lidské spolecnosti;)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MRAKY: seriovy cislo ceho? Mozna DJI svejm vyrobkum seriovy cisla dava, ale na levnejsich cinskejch jsem takovou vec nevidel... a o doma postavenejch multikopterach ani nemluvim. Leda ze by domaci vyroba / provoz bez SN byla postavena na uroven nedovoleneho ozbrojovani, ale tam se, doufam, dostat nechceme.
    Mimochodem, co se FPV tyce, ono by asi uplne stacilo vynucovat omezeni na 25mW EIRP v 5GHz pasmu, tim by se zajistilo, ze se moc daleko litat nebude (i kdyz tuhle jsem narazil na prenos FPV videa z letadla pres LTE :) )
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MASTA: ale houby.... at uz děláš co chceš, tak budeš mít procento lidi , co kašlou na ostatní.
    Max co se stane , že se zavede registrace pro koupi a sériové číslo se svaze s konkrétním člověkem co pak za něj ponese plnou odpovědnost. Ve státě, kde nejsou ani střelné zbraně zakázány, nejde očekávat, že se zakazi drony.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Letecka doprava je porad jedna z nejbezpecnejsich (prave proto, ze se snazi predejit zbytecnym rizikum). A spis letadlo trefi ptak nez dron. Ale ta pravdepodobnost se s neustalym a porad nemalym prodejem dronu zvetsuje. Ne, ze ne. :)


    MASTA: ja se nebojim... ja to vim :) EASA tu je cca v roce 2019 jak na koni. Ale porad doufam, ze ikdyz se to zprisni, tak nas s leteckejma pracema se to dotkne spis okrajove. Vzhledem k tomu, ze v leteckych pracech dronem se uz toci celkem veleky penize a je to docela hodne progreesivni podnikani. Ale kdo vi. Vsechno jsou to spis zatim porad jen dohady a odhady :)

    Verim spis v to, ze se litani velmi zprisni lidem bez licence. Ale do doby, dokud bude na UCL jen 5 lidi na vsechno, tak stejne nejaky velky postihy nehrozi. Bohuzel.
    MASTA
    MASTA --- ---
    MERTLAS: Nebojte se nic, kvuli podobnym debilum jako dneska nam litani brzo zakazou...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja sem se taky neptal, ze bych to nejak branil, ale abych vedel jestli je dalsi vec, ktery se muzu v letadle fakt bat...
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Pokud to narazi do plaste letadla, tak to uplne takovej pruser neni (ale nechces, aby v tom letadle sedelo tvoje dite nebo ty... proste nechces). Kridlo by to teoreticky taky melo vydrzet ... ale... nahoda je blbec a muze to skoncit v klapkach a ty pak nemusej uplne jit ovladat... atd.

    Pokud to narazi do predniho skla tak to zalezi jak kvalitni sklo je... Muze se to od nej odrazit a neprorazit ho, ale muze ho to prorazit a vlitnout dovnitr, baterka muze chytnout a to pilotum pro pristani uplne nepomuze...

    Pokud to vlitne do motoru, tak to je imho ten nejvetsi pruser, co se muze stat. ikdyz letadlo dokaze pristat na jeden motor a piloti jsou na to cviceni, tak opet nechces sedet v letadle, kterymu se to stane a modlit se, ze se pilot zrovna dobre vyspal, ze pri hodine pristavani s jednim motorem daval bacha a nebalil vedle sedici koleginy a podobne (abychom trochu odlehcili ;) ).

    Kdyz do letadla narazi ptak, tak to je blba nahoda a s tim neudelas nic, protoze to neovlivnis (ikdyz se o to vsechny letiste hodne snazi, maji dravce, rusicky a ja nevim co jeste). Ale pokud letadlo trefi dron, kterej byl vedome ovladan myslicim clovekem, tak se omlouvam, ae to ovlivnit jde a ten, kvuli kterymu se to stalo by zaslouzil amputovat koncetiny plastovym nozikem, vydloubat oci detskou lzickou, vycistit zuby putrlasem a povesit za koule do pruvanu...

    nevim jestli jsem to daval sem, nebo nekam na fb, ale tady je docela zajimavej clanek: http://www.popularmechanics.com/flight/drones/a24467/drone-plane-collision/

    V letectvi se nepraktikuje styl "jestli se stala nekdy nehoda kvuli dronu" a podobne... ALE predejit jakemukoliv nadbytecnemu riziku, ktere by mohlo vest k fatalnim dopadum. At uz to je technologie, predpoved pocasi az po lidsky faktor (ktery samozrejme uplne eliminovat nejde).


    JAVOR: bude hur, protoze bohuzel lidi ani v dnesni dobe, kdy uz se o dronech mluvi prakticky vsude, tak presto neznaji pravidla. Neuvedomuji si, ze litani dronem vstupuji do normalniho leteckeho provozu (podobne jako s kolem vstupujes do silnicniho ikdyz nemas ridicak, tak stejne musis znat a dodrzovat pravidla).
    Nepomahaj tomu ani slavne osobnosti, ktere s drony litaji... ze sveta napriklad velmi znamy Casey Neustadt, ktery porusoval pravidla horem dolem a bohuzel nebyl nakonec potrestany. V cechach muzu dat priklad, ze kteryho me uplne mrazi v zadech a tim je Michal Kavalcik alias Ruda z Ostravy, ktery IKDYZ ma licenci k leteckym pracem (nebo jeho firma... nevim ted presne, ale prezentuje se jako pilot s licenci), tak porusuje pravidla naprosto neskutecnym zpusobem a bohuzel taky nebyl potrestanej. Takovyhle lidi by meli dostat exemplarni trest s velkou medializaci, protoze na zaklade jejich videi nasledne litaji dalsi lidi stylem "kdyz to muzou oni, tak muzu i ja..."

    Dalsimi by meli byt presne ti, kteri litaji u letiste. Viz vloni v kvetnu byl primo u drahy chycen kluk s phantomem. Bohuzel mel smulu, ze zrovna v tu dobu tam provadela letecky prace firma s povolenima a tak dal, takze ho policie chytla behem 7 minut. NIcemene, ze by nekde probehlo, jak a co dostal? Zatim jsem o tom neslysel... ale je mozny, ze vysetrovani jeste probiha... to bych musel trochu zapatrat...

    Pripad z dnesniho rana a z 3.9. bohuzel nedopadly tak, ze by pilot byl chycen. nebo aspon ten z 3.9. ne. Ale co vim, tak ani dneska ho nedopadli.

    Do ty doby, nez par lidi (je mi jich lito, ale jejich boj) dostane opravdu velkej trest na horni hranici, kterej pro ne bohuzel asi bude likvidacni, tak si z toho ostatni, kteri na pravdila kaslou, nebudou nic delat a budou je vesele porusovat dal...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ANDY_WARHOL: ptaci jsou obvykle o dost mekci a nenesou s sebou lithiovou baterii. Pocitam, ze v motoru to nadela o dost vetsi skody nez ptak.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja to muze byt realne nebezpecne ? ptaci v motoru jsou docela nebepecni a tohle je tak stejne velke. ale stala se nekdy nejaka nehoda kvuli dronu na letisti ?
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    ONDRASEEEK: a bude hůř.. to je bohuzel jeden z problemu toho ze drona sezenes v kazdym datartu..
    ONDRASEEEK
    ONDRASEEEK --- ---
    Ruzyně odklání přistávající letadla na záložní dráhu, kvůli dronu - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/...te-ruzyne-pristani-dx1-/praha-zpravy.aspx?c=A170912_095323_praha-zpravy_zuf

    jestli ty blbeckove v tomhle budou pokracovat, tak si zachvili nezaletame nikdo nikde... fakt nechapu co to magory vede k letani pres ranvej... achjo...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    lita tu nekdo s Nazou M2.? dodelavam novou copteru a potreboval bych pomoct to zalitnout.. zatim jsem stavel jen na deskach s BF, inav nebo multiwii, s nazou nemam žádný zkusenosti tak bych to nerad rozmlatil při zaletu.:)
    FABIAN
    FABIAN --- ---
    Šotouši objevili drony :) https://youtu.be/eIullAMNCYQ?t=49s Je to myslím moc pěkný, taky jsem zkoušel https://youtu.be/paxBVxLdiik?t=1m35s, ale při otáčení mi to trochu ujelo, musím ještě dost trénovat :)
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    LAUNCHER: Tak vyhrali Cinani. Od vcera novy update s - nasi legislative a mistopisu aspon trochu - odpovidajicima NFZ. Konecne muzu fatit barak. 20m staci bohate. Mi drone si nechavam a jsem spokojenej jako blecha.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Predpokladam, ze to vsichni stihli zaregistrovat, ale kdyby nahodou nekdo ne... V Ceske televizi ted jde druha rada podle me naprosto uzasnyho poradu - Krajinou domova.

    Nachazi se v nem zabery, ktery v soucasny dobe jen tak neporidite vzhledem k novele zakona o Narodnich parcich, ktery velmi omezil provoz dronu v techto mistech. V soucasne dobe dostala pouze jedina produkce povoleni litat v KRNAPu a nikdo zatim nedostal povoleni litat na Sumave (bavime se o legalnim komercnim litani :) ).

    Nicmene nektery zabery, ktery jsou predevsim v prvni serii porizeny, byly z legislativniho pohledu dost za hranou a Orchis film s tim mel celkem popotahovacky s UCL - vcetne toho, ze bohuzel Orchis nemeli letecky prace. Nicmene vzhledem k vysledku a jedinecny kvalite tohohle poradu bych (kdybych byl urednik) udelal vyjimku. Protoze tohle fakt stoji za to!

    Doporucuju shlidnout.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Na tohle jsem ted narazil, treba to nekdo vyuzije:
    Double the Range of your DJI Mavic or Spark with a $9 Accessory! See me test it. – Steve Huff Photo
    http://www.stevehuffphoto.com/...range-of-your-dji-mavic-or-spark-with-a-9-accessory-see-me-test-it/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam