SPECZ: rozumim :) ale i lety na vystavisti plnym lidi jsou za urcitych okolnosti mozne :) Ja treba ted lital v Brne na BVV u Zetka a v Ostrave u Ostravar areny ty Olympijsky festivaly. A podle L2 musis byt na zemi max 30min po obcanskem soumraku. Coz ted v unoru a breznu se casto schazelo tak, ze uz byla tma, ale porad to bylo legalni :)
A v obou pripadech jsem mel vymezeny zony tak, abych nad lidma nebyl a zaroven je mohl tocit. Zatim z toho mame jen malej prispevek na nas
instagram a par kratkych dennich zaberu pouzil ČOV do svych videi.
Tech videi, ktery porusujou predpisy je strasne moc... Mame na to na FB i takovou skupinu, kterou jsme si s kamaradama udelali (pote, co nas z ostatnich skupiny vyhodili, kdyz jsme na porusovani predpisu upozoronovali), kam podobny zabery davame. Nad mnohymi zustava rozum stat a clovek si rika, co za magora to muselo tocit. Dost zajimavy je pripadne daneho cloveka konfrontovat. Bud si to tak nejak uvedomi (marginalni pripady), nebo te poslou do kamsi s tim, ze si muzou delat co chtej a nejaky pravidla maj v pici... Takovejch lidi je bohuzel vetsina...
Nicmene bohuzel UCL ma porad docela svazany ruce a realne dokazovani je obtizne. A pokud ma clovek dobry pravniky, tak od soudu pripadne odchazi bez uhony (viz naprikald realitka Homeland, ktera dostala pokutu 300k, podala to k soudu a ten vyhrala a nic neplatila a videa smele pouziva dal, coz by i tak mohla, protoze ikdyz dostanes pokutu, tak ta se vztahuje na samotny let a ne na video a jeho pouziti).
Bohuzel existuji i takovi lidi, kteri si hrajou na bojovniky s podvodnymi taxikari, smenarnami a podobne a nasledne litaj dornovy zabery nad HOPem bez jakehokoliv respektu k legislative a to ikdyz maji s sebou cloveka, ktery jim po tom meste dela pruvodce a zaroven vlastni povoleni k leteckym pracem, ale cituji:
Jasne ze na to mame pravnickou klicku. Nemam nervy na dealovani s nekym kdo mi bude 2 dny na nataceni delat chytrolina a pak posle fakturu na 20.
Bohuzel takova je smutna realita a dokud nepadne nekolik exemplarnich trestu, ktere budou dost velkym odstrasujicim prikladem prave pro ty, kteri si s pravidly vytiraj doma podlahu, respektive dokud se nestane nejakej fakt tezkej pruser (a to si preju spis at se nestane!), tak se bojim, ze se nic nezmeni.
S kolegama dost casto bojujeme s tim, ze prijde klient s videem, ktery legalne zalitany rozhodne nebylo, ale on presne takovy zabery chce. A kdyz mu reknem, co by pro leglani porizeni bylo potreba udelat a kolik to bude stat, tak rekne, ze na to kasle, a ze napise tomu, kdo delal tamty zabery... S tim taky uplne nic neudelame. Leda ho presvedcit, ze to takto bohuzel delat nejde, zkusit mu to pripodobnit k nejakym omezenim v jeho oboru, aby si to zkusil uvedomit a navrhnout jiny reseni, ktere by ho uspokojilo (coz je ale mnohdy mission impossible :D).
Bohuzel to je tak nejak odraz dnesni spolecnosti. Odraz, ktery saha az na nejvyssi mista, kdy si obcan rekn: "Kdyz muzou porusovat zakony predni predstavitele statu, tak proc ne ja." S tim se da udelat leda to, ze kazdej zacne prave u sebe (a to nejen co se dronu tyce, ale prakticky ve veskerem konani :) ).