• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    PETJU: promin ale musim... pletes jabka s hruskama a je evidentni, ze absolutne netusis, jaky jsou pravidla pro litani. Esy jednak lita s race dronem odhadem do 250g v plnem manualu, nedostal se nijak extra nad vysku zastavby (tedy odhadem 20-25m) a ikdyz lital v zastavbe, tak zas tolik toho neohrozil (a tak nejak tusim, ze si je vedom toho, co ten stroj dokaze vzhledem k tomu, ze litat v plnym manualu je zatracene hodne tezky a na tom, jak Esy svuj stroj ovlada je videt, ze s tim uz par mesicu zkusenosti mit bude).

    Zato tvuj let (v zone LKR9 na hranici CTR LKKB a LKPR a jen tak mimochodem cca 2km od heliportu Thomayerovy nemocnice navic ve vysce udajne 300m, kde je bez vyjimky mono letat maximalne do 100m a kde je navic omezeny prostor od GND navic v huste osidlenym prostoru, nad lidma, barakama, silnicema cca nekde v tesnem okoli Roztylskeho namesti nebo dost frekventovany Severozapadni/vychodni ulice) za hranou je a troufnu si rict, ze ne malo.

    Je jedno, ze jsi zkousel polarizak a byl si ve vzduchu par minut. Proc jsi nemohl jet nekam uplne mimo, kde neni tolik rizik? Pises, ze jsi byl v neobydleny oblasti. Promin, ale to vzhledem k prostoru kolem, ktery celkem dobre znam, je hodne velky nesmysl. Jediny misto, ktery je malo osidleny je krizovatka zde nicmene ani zde neni bez vyjimek a ruznych povoleni mozno litat vzhledem k ochrannym zonam liniovych staveb (Jizni spojka, ktera je rychlostni komunikaci a ma tedy ochanne pasmo 100m od osy prilehleho jizdniho pasu), 30m respektive 60m od zeleznicni trati a nasledne jiz plny zasah CTR LKPR vcetne LKR9 a stale cca 2,1km do heliportu nemocnice.

    Jen tak pro informaci (mozna to vis, ale spis bych rekl, ze nevis), pod dronem je potreba pocitat s bezpecnou dopadovou plochou, ktera se rovna 1:1 vysce pouze pri vertikalnim letu (coz by mohl byt tvuj pripad), kde je nutne mit souhlas majitelu pozemku v teto dopadove plose. Tedy si predstav pod strojem plochu 300x300m, kde bys musel zajistit povoleni vsech subjektu a navic zajistit, ze se do prostoru nedostane v zadnem pripade osoba nezucastnena letu. At koukam jak koukam, v tomto prostoru, o kterem ty tvrdis, ze je "neobydleny" toto neni v zadnem moznem bode v blizkem okoli tve fotky realne dosahnout. Nejblizsi misto, kde bys toto mohl v teto vysce legalne dosahnout je na louce mezi Seberovem a Pruhonicema.

    Mimochodem v pripade horizontalniho letu je tento prostor roven velikosti 1:2 vysce v kazedm bode letu.

    Kdyz uz jsi chtel polarizak "testovat" v tomhle konkretnim prostoru, bylo nutny vylitnout respektive az tak vysoko?

    Chapu, ze se vetsine lidi tohleto zda jako moralizovani. Ale je to spis snaha o uvedomeni si, ze i v tomto oboru existuji urcita pravidla. Ze dron je v prve rade letadlo a letecky provoz ma sva urcita pravidla a nutno podotknout, ze u nas v Ceske republice velmi liberalni pravidla a myslim, ze neni uplne tak velky problem tato pravdila dodrzovat. Nebo se pletu?

    Kvalitu fotky nebudu komentovat. To je kazdyho subjektivni vec.

    Klidne si me taky dej do ignoru, ale to co ti tu pisu, tak pisu vzhledem k celkem podrobne znalosti dane problematiky, protoze ji resim temer kazdy den v ramci sve prace.

    A pokud bys chtel delat legalni fotky, a to vcetne treba Prahy, tak to samozrejme jde (a neni potreba litat do 300m vysky...):



    Ale je s tim pravda trochu prace pri ziskani povoleni k leteckym pracem a naslednym sehnanim vsech potrebnych vyjimek a povoleni, nez jen vyndat dron z batohu a poslat to random do vzduchu. Ale zase to stoji za to, protoze se tim muzes v klidu prezentovat, aniz by ti hrozily problemy.

    Neber tenhle muj prispevek prosim nijak zle. Spis si z toho zkus neco vzit a poucit se, je mozny, ze si nektery veci z vyse popsanych mozna ani netusil a jedna se spis o nevedomost, a pokud bys mel jakykoliv dalsi dotaz, tak se nevahej zeptat. Rad odpovim :)
    FRACTAL
    FRACTAL --- ---
    Pocasi jde

    NOMM
    NOMM --- ---
    PETJU: nejaky pravidla, kde a jak se smi litat jsi vubec nevidel, vid?
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    ARMADILLO: Ne vždycky kalibrace pomůže, dost Phantomů a Maviců má bohužel prostě kameru mírně nakřivo a neuděláš s tím, běžně dostupnými nástroji, nic.
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    PETJU: asi by to chtělo kalibraci gimbalu, když ti to ujíždí i jindy :) viz: PETJU:
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    PETJU: Ujíždí horizont :) Co to je za stroj, Mavic Pro?
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    PETJU: bez Hamraku to nejsou zadny Zabehlice:p
    ESY
    ESY --- ---
    Tak zase jedno ze vcera, puvodne jsem chtel jit v 7 rano s rannim sluncem, ale nezvladl jsem to. Tak jsem to byl prozkoumat pri zapadu :)
    THE PARK ( FPV )
    http://www.youtube.com/watch?v=2Kg-Fp9va-c
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ARMADILLO: Ahoj, v dnesni dobe ma pojisteni vicemene kazda pojistovna. CSOB, Allianz, AON,...

    Ja mam pojisteni sjednany pres Asociaci provozovatelu bezpilotnich letadel. http://www.apbl.cz/cz/pojisteni-informace ale nemam havarijko.

    Zakadem je pojisteni porti skodam zpusobenym treti osobe. Nicmene pokud neplanujes pouzivat dron k leteckym pracem, tak to pojisteni podle me neni uplne potreba, protoze stejne nesmis nad budovama, lidma atd. a v mistech, kde dle legislativy smis litat, tak bys uplne velky skody napachat nemel (teda pokud napriklad po padu nezahori baterka a nezapali les :) ).

    V evrope jedina zeme, kde pojisteni teoreticky upotrebis, tak je Svycarsko, kde jej vyzaduji pro vsechny drony povinne a pak si tam muzes litat dle zakladnidch pravidel (ne nad lidi, ve mestech, u letist, v blizkosti liniovych staveb...) uplne v pohode a dokonce to i pouzivat komercne.

    Pokud se ptas na "havarijko" tak s tim zadnou osobni zkusenost nemam (vim, ze id ESPION havarijko sjendany na pracovni stroj ma, tak pripadne zkus napsat jemu), ale vetsina pojistoven to uz dnes dokaze sjednat.

    Pokud ty pojisteni sjednany mas, tak muzes byt samozrejme relativne v klidu, ale bude imho dost zalezet, jestli si pojistovna nenajde nejakou vec tak, aby nemusela plnit :) Dost doporucuju precist smluvni podminky ;)
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    Ahoj, poradíte prosím jaké pojištení sjednat pro ČR a Evropu pro Mavic Air?
    Díky
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Regulace pro drony. Licenci možná budou potřebovat i stroje pro rekreační létání | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...echnologie/regulace-drony-nataceni-letani-rekreacni-foceni_1805081820_rez
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Extremne low-tech sestrel drona:

    Palestinian protesters bring down Israeli drone using STONES
    https://www.youtube.com/watch?v=-hNBpvYcLyU
    ESY
    ESY --- ---
    INCUBUS
    INCUBUS --- ---
    SPECZ: Bohužel už mimo záruku.. Nu uvidíme, co s tím podniknu.. Díky.. :o)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    INCUBUS: Jestli to máš v záruce tak bych to tam poslal, jinak bych vykochal ovladač a skusil plast slepit vteřinovkou, popř. "svařit" mikropájkou ...
    WERT
    WERT --- ---
    OT:

    INCUBUS
    INCUBUS --- ---
    Ahoj, prosím o radu.. je tohle nějak rozumně spravitelné.? A opravdu se to musí posílat do D / NL do autorizovaného servisu.?

    ESY
    ESY --- ---
    Pokud jak plynule dokazu zaletet na jednu celou baterku...
    Minimum triku, jen opokus se udrzet co nejdyl plynulej :)

    SPRING SMOOTH ONE TAKE
    http://www.youtube.com/watch?v=qBVk5qQItC0
    ESY
    ESY --- ---
    A jedno konecne prvni jarni video za dne:D
    SPRING LEAVES ( FPV )
    http://www.youtube.com/watch?v=yrXmeEQGKaI
    ESY
    ESY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam