• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    JIMX: https://www.amazon.com/Parrot-Disco-FPV-minutes-goggles/dp/B01JYRII4Y

    to je právě to co jsem myslel tím že je obtížné to definovat. podle mě je dron něco, co je schopné se řídit a provádět manévry samo.
    hodně lidí to má spojeno s kvadrokopterou, který jsou z pochopitelných důvodů nejrozšířenější.
    ale kdyby legislativa omezila 4vrtule, tak se začnou prodávat 3 vrtulovy drony. když by to ještě snížili, tak DJI namontuje kameru a flight controler do normálních vrtulníků.
    HULIK
    HULIK --- ---
    JIMX: Třeba tento má 3 vrtule :-)
    Český policejní dron zasahoval v ostré akci. Odhalil ženy, které si vařily večeři – Živě.cz
    https://www.zive.cz/...l-v-ostre-akci-odhalil-zeny-ktere-si-varily-veceri/sc-3-a-194184/default.aspx
    JIMX
    JIMX --- ---
    KURE: nějak si nedovedu představit drona s míň než 4 vrtulema ... ale možná mám špatnou představivost ... a vnímám slovo dron jako něco jinýho :-)

    spíš by do toho ale spadly i třeba modely BF 17 :-)
    KURE
    KURE --- ---
    JIMX: jojo, pokud je vrtulí víc než 0, tak to je dron :D
    JIMX
    JIMX --- ---
    KURE: podle počtu vrtulí? :-)
    KURE
    KURE --- ---
    ACID: no jenže uhlídat hranici mezi dronem a modelem je myslím nerealizovatelný. vlastně ani nevím jak bych jí stanovil.
    ACID
    ACID --- ---
    MERTLAS: no ono to má i víc důvodů, s normálním letadlem tě nenapadne lítat kdekoliv, protože taky budeš muset nějak přistát. Zatím jsem to dopodrobna nestudoval, ale co jsem tak zachytil, tak bez věcí jako elektronický tag, autoreturn a geofencing si budeš moct pouštět tak leda papírovou vlaštovku, takže všechny svoje stávající modely budu moct vzít a hodit do popelnice.
    Regulaci neodsuzuju, je potřeba, ale to že se nerozlišuje model a dron mi vadí.

    Nedávno se někdo ptal na Mini a limit 250g, nově už pod registraci bude spadat nejen cokoliv s HD kamerou, ale cokoliv s kamerou bez ohledu na rozlišení. Zároveň tam bylo, že regulaci nebudou podléhat drony, které budou podle nějakého předpisu EU klasifikovány jako hračky, bohužel tam nebyl odkaz na konkrétní dokument, máte někdo tušení co to je za předpis?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    NOX28W: To je skoda, zes to smazal. Chtel jsem ti na to odpovedet, ale ted nevim, co bych odpovidal, neb si tve odpovedi nepamatuju :)

    A verim, ze tu jsme vsichni v pohode a predevsim diskutujeme a neni tedy podle me treba mazat :)

    Co se licence “zdarma” tyce... povoleni k leteckym pracem a tedy moznost vyjednavat vyjimky pro lety v HOPu by melo byt i nadale zpoplatneno. Registrace zdarma bude jen cista registrace pilotu, aby byla evidence a pripadna “jednoduchost” dohledani v pripade problemu. Rozhodne to nebude brano jako moznost k letani komercne.

    Taky me udivuje chtic mit vsechno zadarmo. Nerikam, ze by poplatek nemohl byt nizsi, nicmene i tak je navratnost vstupni investice do oboru velmi rychla (me se kdysi vratila do nekolika jednotek mesicu, vcetne investice do stroje).

    Zavedeni nove legislativy bylo oddaleno kvuli korone na novy rok. Dvoulete obdobi hajeni bude platit pro stroje, ktere nebudou splnovat technickou specifokaci pro provoz. Vyrobci uz toto v soucasne dobr reflektuji a pripravuji se na to. Nove stroje by jiz vetsinou mely toto ve velke mire splnovat.


    Poznamku ACIDa naprosto chapu. Klasicti modelari, kteri maji u nas velmi dlouhou historii, na nas dronare koukaji pres prsty a jsou do urcite miry nastvani, coz chapu. Kdysi, pokud si chtel do vzduchu, tak sis to musel nejdriv postavit, pak nekolikrat opravit atd. A rozhodne sis to jen tak nedovolil poslat nad Urad vlady pac bys vedel, ze to muze jit k zemi anjcvaj. Dneska diky veskere technologii muze s dronem litat i moje ctyrleta neter a to klidne i nad Urad vlady, pac to proste “drzi” :)

    NOX28W
    NOX28W --- ---
    MHO: Je to posunutý od novýho roku. A lidi maj potom snad 2 roky na to registrovat stávajícího drona.
    MHO
    MHO --- ---
    Jak jsme na tom vlastně nyní s tou novou legislativou? Od 1.7. měla být povinná registrace, ale nikde jsem nezaregistroval, že by se něco podobného dělo.

    Máte někdo přehled jaký je stav?
    NOX28W
    NOX28W --- ---
    MHO: Mám v plánu určitě licenci udělat ale až to bude o dost jednodušší a zdarma (tzn. od novýho roku) Je potom nějaká možnost vyžádat si spešl povolení na let v obydlený oblasti?

    https://www.youtube.com/results?search_query=dji+mavic+city

    Jinak post jsem smáznul ať tady nikoho nedráždim.
    ACID
    ACID --- ---
    NOX28W: I díky idiotům jako ty, je letecká (nedronová) modelařina čím dál větší legislativní oser. Takže nedík.
    MHO
    MHO --- ---
    NOX28W: Většinu toho vysvětlil Mertlas. Já jen několik doplnění.

    1) "99% videjí na youtube je z měst a nikoho to nevzrušuje". Opravdu to víš? Nebo to naopak místní urady vzrusuje, jenom se o tom nedozvis? Nebo lítají legálně? Já jsem viděl docela dost příběhů jak někdo zveřejnil video a prostě mu přišla pokuta. Příklad co jsem teď narychlo nelezl je třeba tady https://www.youtube.com/watch?v=ZwGTI4SQ1w0 . Chlapík si zalítal v národním parku, upozornil jej místní strážce. Tím by to skončilo, ale on začal tohle postovat youtube a tak ho osolili. Dlouhý a poučný příběh. Podobných najdeš více.

    2) Národ bonzáků. No nevím. Když v čechách porušuješ pravidla, většinou to nikomu nevadí. Spíš tě považují za hrdinu. Když je budeš porušovat v rakousku nebo něměcku hned se lidi ozvou. Když ve švýcarsku nebo třeba norsku, dostaneš hned dost za vyučenou. Naopak si myslím, že v tom jak respektovat společná pravidla se máme ještě co učit.

    3) Odhad bezrizikovosti - argumentace "nikomu jsem nemohl ublížit" je prostě mimo. Při letu nad domy, auty, silnicemi v silném rušení. Navíc jsi letěl nad úřadem vlády. Tedy chráněnými prostory. Je skoro zázrak, pokud si toho nikdo nevšiml a už teď se to neřeší. Zkus si drona přiblížit třeba k bílému domu a pak porovnat jak by jsi skončil.

    4) Problém je s tou publikací - ok, uděláš něco nelegálního. Odhadneš riziko a vyjde Ti to. Pak bych si video nechal a ukazoval jej přátelům. Dávat jej veřejně je hloupost. Provokuješ jednak úřady a jednak další lidi k něčemu podobnému. Dříve či později se Ti to vymstí.

    Jinak to video se mi fakt líbí. Za to palec nahoru. Udělej si licenci a toč legálně.


    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    NOX28W: ber to tak, že video je sice hezký, ale když na to nemáš povolení, tak je to horší, než kdyby ses natočil v autě při jízdě na dálnici rychlostí 250 km/h - klidně v 5h ráno když už je vidět, ale nikdo tam nejezdí... může to projít, nikomu se nic nestane, ale tohle už nejsou prkotiny z automatických radarů a podobných výběrů peněz, kde můžeš "zkoušet" tu osobu blízkou, nebo z toho nějak jinak vyvlíknout - v tomhle případě už totiž budeš vyšetřovanej ty a budeš muset mít sakra dobré aliby, že jsi to nebyl ty, nebo důkaz, že to byl někdo jiný... u trestných činů se na osobu blízkou nehraje a tvůj let může být i obecné ohrožení :-(
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NOX28W: S tou osobou blízkou to není tak jednoduché, jak si asi myslíš...
    A za poruchu jsi stále odpovědný...

    Pravidla pro drony existují z velmi dobrých důvodů a ano, v ČR jsou velmi liberální.

    Pokud chceš lítat nad městem, tak si na to pořiď licenci a pojištění - protože jestli někoho sejmeš při nelegálním letu, byť v půl šesté ráno, kdy je to "míň pravděpodobné" tak to také může skončit tak, že nebudu moct svoje Mini v Praze ani zapnout...
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    NOX28W: hele mne to je docela jedno. Ale pokud to zverejnis a nekdo se jen tak zcela legitimne zepta na UCL, jak je mozny dostat povoleni na takovejhle let, tak jsou povinni to zacit vysetrovat a v ramci digitalni stopy neni uplne slozity se k tobe dostat. Pak zalezi, jak moc mas dobry pravniky a kolik na ne mas penez...

    Narusil si bezletovou zonu, za coz by v pripade blby nalady Policie a urednika mohl byt klidne i kriminal just FYI. Je uplne jedno, v kolik si kde letel, proste si narusil LKP1 navic preletel primo pres zahradu Uradu vlady, ktery je strezenym objektem... Zbytek videa by ti taky vubec nepomohl a moc by se s tebou nepatlali.

    Mestaci jeste stale nejsou tolik informovani. Respektive ti dole v uplnem centru ano, zbytek zatim jeste ne. Kdyby te tam videli stataci, tak uz drona nemas a jses v reseni, ve kterym by ti uz vubec nic nepomohlo, pac by te chytli primo pri cinnosti hotovodvacet.

    Policie ma ruznou techniku vcetne Aeroscopu, ktery cas od casu v centru pouziva. V tu chvili si pro tebe jsou schopni do par minut prijit primo na misto vzletu ani nebudes vedet jak. Staci si tady vyhledat muj prispevek z demosky na Letny, kde to pouzili.

    (kdyz uz o tom mluvim, tak jeden z kluku, co tam tehdy lital, dostal 60k pokutu a to to jen vznesl nad sebe na strese toho domu a PCR u nej nahore byli do dvou minut a nestacil nic - aeorscope prijima signal okamzite po zapnuti stroje a jednotka byla vyslana na jisto na jeho misto jeste driv, nez si vsechno stacil nastavit a vzlitnout).

    Ad narod bonzaku... koukam na to jinak... Pokud bys tohle delal casto, nemam problem se UCL zeptat, kde na to beres povoleni... Jednak ohrozujes muj obor podnikani a ja si ho chci chranit...Druhak, ze to delas ty neznamena, ze si to nerekne tisic dalsich a nekomu to proste padne a bude pruser... Zkus si predstavit, ze by v pet rano jela po nabrezi tvoje zena s ditetem, nejakej jantar si rekl, ze v pet rano tam nikdo nejezdi... spadlo mu to na celni sklo auta tve zeny, ta se lekla, strhla rizeni a zabila sebe i dite... jak by ses citil? Rekl by sis, ze ten, co tam lital, to mel v ruce? Imho nerekl a udelal bys vsechno pro to, aby jednak on byl co nejtvrdeji potrestanej a druhak, aby se zprisnily zakony tak, aby se to priste nemohlo stat...

    Musis na to koukat tak, ze TY delas neco nelegalne a pokud te nekdo chyti, pripadne nahlasi, tak musis prijmout nasledky. Ne, ze jsou lidi bonzaci...

    Mame jedny z nejliberalnejsich pravidel na svete. Ano jsou tu urcita omezeni, ale nejsou tak strasna, aby bylo nutny je porusovat... Ale samozrejme je to uhel pohledu a ty ho mas jinej. Nicmene z pohledu legislativy jses ty ten "spatnej", ne ten, kdo te pripadne nahlasi za jeho porusovani.

    Mimochodem Mavic Mini je co se spolehlivosti jeden z nejnejspolehlivejsich stroju, ktere DJI kdy vydalo a padaj denodenne. To, ze tobe zatim sam od sebe nespadl, to je jen otazkou casu, kdy se tak stane a pak budes rad, ze to nebude prave nekde ve meste nebo nad lidma, pripadne nad zahradou Uradu vlady v LKP1. :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NOX28W: Existuje několik druhů pilotních licencí na drona.

    S licencí nebo na speciální povolení lze létat i v jinak zakázaných lokacích - třeba na NasDaily teď bylo publikováno nepřiznaně-promo video na UAE, kde nejenže tam pustili Nassira (Palestince s pouze Izraelským a USA pasem), ale dokonce ho nechali natáčet v oblasti, kde je přísný zákaz lítání s dronem a jakýkoliv jiný dron by byl sestřelen... Ale protože to byla státní zakázka, tak to šlo...

    Obdobně to platí i v ČR...

    Co se týče policejních dronů, tak ten start by byl rychlejší.
    A rozpoznávání osob na kamerách lze jednak do určité (omezení legislativou) míry automatizovat a do určité míry stačí sledovat, do kterého domu subjekt zachází, případně do jakého vozu nastupuje...
    KURE
    KURE --- ---
    NOX28W: národ bonzáků no to je jeden pohled na věc. druhej pohled je, že to je národ lidí který nechtějí tleskat tomu, že jim nad hlavama lítá nějakej kovboj. Většina průserů je ztoho jak si někdo myslí že pravidla jsou zbytečně přísný, že on to přeci má v paži.

    Líbí se mi jak v jednom příspěvku píšeš jak lítáš s dronem mezi lidma na oslavě ožralej tak, že netrefuješ knoflíky na ovládání a zároveň jak máš to svoje lítání pod palcem a "s rozumem".
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    COSMY: Tak jsou to optické senzory a voda je v tomhle směru obtížně detekovatelná + stačí vlnka a vše je jinak...

    NOX28W: Nechci to moc rozebírat na YT, ale Policie disponuje několika desítkami dronů, včetně dronů BRUS s dlouhým doletem a termovizí.
    (a taky minimálně jedním Mavicem Pro)
    AFAIK zatím nemají oprávnění (ani technologii) "sundat" cizí dron, ale systém BRUS se testoval s podvěsnou kovovou sítí na lapání pronásledovaných dronů.

    Ale můžou narušitele sledovat...

    A pokud ví alespoň zhruba, odkud je dron ovládaný, tak mohou použít i záznamy blízkých kamer - sice se na to asi při pouhém focení vykašlou kvůli předpokládané nízké společenské nebezpečnosti, ale kdyby jd někdo prudil, že chce jméno pilota, well...

    Vzhledem k tomu, že i Mavic mini je schopný doručit několik desítek gramů výbušniny, tak se do budoucna drony berou poměrně vážně, včetně metod, jak se bránit v policejním/vojenském, případně i civilním pojetí.
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    Prepl jsem na fcc mód a problémy s vypadávání m signálu jsou pryč . Nicméně netuším jak moc je nelegalni mít drona v fcc.
    COSMY
    COSMY --- ---
    COMODOR_FALKON: slysel sem ale treba v jednom lomu me fungoval nad vodou uplne ok ted ale to chovani bylo uplne jiny a docela me to desilo :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    COSMY: O tom se ví - způsobují to ty senzory vespod...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam