• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MHO: no to je vyjimka z technickych veci. Registrovany musis byt nejpozdeji 31.12.2020 pokud chces provozovat. Tedy od te doby, pokud te policie zastavi a bude chtit videt tve registracni cislo, ktere jsi povinen mit na stroji nad 250g ci jakemkoliv stroji, ktery nese zaznamove zarizeni, tak pokud nebudes schopen toto prokazat, tak budou moct nejak zasahnout. Jak konkretne, to zatim nejsem schopen rict, nebot to jeste neni vyresene.

    Ted jen zalezi, jak se k tomu policie ze zacatku roku realne postavi. Z internich zdroju na vyssich mistech vim, ze maji pripraveny plan na celkem rozsahlou akci prave na zacatek roku, kterou by radi spustili, aby zabranili "zvrhnuti" litani absolutne kdekoliv a cimkoliv, cehoz se obavaji, vzhledem k tomu, jak si bohuzel bezna populace vyklada pravidla ("od novyho roku muzeme litat kdekoliv a kdykoliv s cimkoliv, protoze jsme preci registrovani", coz samozrejme neni pravda).

    Pak je tam vyjimka pro nas, kteri jiz mame v soucasnosti povoleni k leteckym pracem, kdy nam ta plati do te doby, do kdy byla vydana. Nicmene i tak se musime v novem systemu registrovat, projit online testem a nasledne i druhym kolem podrobnejsiho testu, ktery budeme skladat osobne na UCL, abychom byli ve skupine specific a mohli letat i tam, kde kategorie open nebude moci... Skladat zkousky znova je trochu opruz, vzhledem k tomu, ze jsme tim uz jednou prosli, ale tak neda se nic delat :)
    MHO
    MHO --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak pro drony koupene pred bude pokud vím dvouletá výjimka.
    SKID
    SKID --- ---
    Registrace je otevřená, držím všem palce :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MERTLAS: Tak třeba pro propagaci eventů "už_2_roky_snad_již_brzy_spolku" EnjoyTeam, což je projekt tak trochu crazy týpka s velmi dobrými organizačními dovednostmi, mi stačí v podstatě záběry tohohle typu: low-quality feed z ovladače pořízený na EnjoyDay. (lehce ořezáno a časově převráceno)
    Jakkoliv je ta kvalita zoufalá, vzhledem ke komprimaci to třeba přes Messenger Stories / InstaStories nebude o mnoho lepší, ani když tam pošlu video stažené z dronu.
    (A to pomíjím, že v ideálním případě by bylo fajn videa uploadovat průběžně už během konání akce, nejlépe rovnou streamovat, tj. nízká kvalita je nevyhnutelnou daní za aktuálnost)

    MHO: Pokud tomu dobře rozumím, tak "neregistrovat tak dlouho jako to jen jde" = do 31.12.2020
    MHO
    MHO --- ---
    MERTLAS: No z pohledu nas FPV litaru a obcasych Mavic krajinkaru je to celkem jednoznace - neregistrovat tak dlouho jak to jen jde.

    Proste nechci aby stat jakkoliv vedel cim se zabyvam ve svem volnem case.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SKID: to se ted aktualne resi mezi jednotlivymi subjekty, jak to finalne bude. Nicmene je jiste, ze policie dostane mnohem vetsi pravomoci, nez mela doposud.


    COMODOR_FALKON: chapes to spravne v obou pripadech. Nova legislativa nezna pojem ne/komerce, ale je pro ni dulezita pouze vaha respektive zaznamove zarizeni.

    Nicmene v kategorii open si stejne moc zaberu, ktere by se daly opravdu pouzit v pravem slova smyslu "komercne, filmove,..." proste "profesionalne", zas tak neudelas a stejne spadnes do kategorie specific, ktera neni nic jineho nez soucasne "letecke prace". okud nepovazujes blato ze stroju kolem 250g za "profi" zabery :)

    Ale jasne, do nejakejho nekomercniho projektu imho zabery z miniho vetsinou tak nejak dostacuji :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MERTLAS: Nicméně pokud dobře chápu to vysvětlení (jen jsem to letmo prošel, když to na mne teď baflo z mobilu), tak to znamená, že se sice budu uset registrovat, ale jinak se pro mé létání (Mavic Mini, většinou do 30m výšky, nikdy jsem nebyl přes 50m) zas tak moc nemění.

    Novinku spatřuji v tom, že pokud videa někde publikuji, třeba na podporu nekomerčního eventu, tak to i tak může být hodnoceno jako "komerční" (to samé, pokud by moje záběry někdo zcizil a komerčně využil) a nyní bych potřeboval licenci na letecké práce, což od 31.12.2020 zdá se padá...?

    SKID
    SKID --- ---
    MERTLAS: Jen drobnost - tou policií jsi si jistý? Co jsem se dočetl, tak policie pouze dron zabaví, ale přestupek půjde do přestupkového řízení na ÚCL, který ti dá pokutu a následně teprve stroj vydá.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    JIMX: proc bys nemohl? ty pravidla pro open kategorii jsou v pohode... My ve specific budeme resit ne klasicky zadosti o hopy jako doted, ale budeme vypracovavat SORA, ale jeste neni uplne jasny, jak by to melo vypadat atd :)

    Jinak ty pravidla obecne nejsou nijak narocny :)
    JIMX
    JIMX --- ---
    teda to jsem fakt zvědavý ... když už jsem si přál dostat toho drona k narozeninám a tudíž ho zřejmě 1. ledna dostanu ... tak jestli s ním vůbec budu moct lítat :-D
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ZORBEN: prechodny obdobi se tyka predevsim soucasnych profesionalu, kteri mame licenci respektive vyrobcu dronu.

    Ta registrace je tvorba databaze provozovatelu. Tim, ze se registrujes, tak defakto beres na vedomi, ze existuji pravidla a musis je dodrzovat. Bude na to navazana i cast represivni, kdy prejdou pravomoce z velke casti na policii, ktera bude moct primo na miste pokutovat za pripadne poruseni pravidel.

    Ve cvhili, kdy se stane prusvih, tak bude take jednodussi dohledat pripadneho vinika, nebot na dronu musis mit imatrikulaci.

    Jinak pokud chcete vedet trochu vic, tak zde je dvouhodinovy webinar s UCL a zastupcem MD: https://uavaliance.cz/eu-pravidla/

    Resi se tam samozrejme predevsim veci z pohledu nas profiku.

    Dalsi akce bude 10.12. a to konkretne webinar primo EASA, kde budou dva bloky - jeden pro hobiky a druhy pro profiky.

    Jinak online zkousku musi provest uplne vsichni, vcetne nas, kteri mame jiz dlouha leta letecky prace. Rozdil pak ale bude ten, ze my budeme opet delat dalsi prezkouseni, tentokrat osobni na UCL, abychom mohli splnovat kategorii specific a vys.

    Zcela uprimne... ani ja zatim netusim, jak od novyho roku budu fungovat... nastesti leden byva okurkova sezona, tak snad budu mit dost casu se naucit a pripravit na novy system.
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    KURE: aha. V tom pripade by se mohl delat treba i ten ridicak online. Stejna blbost...
    Btw. Jak prijdou na to, ze drona nemám zaregistrovaneho? To by musel nekdo drona zkontrolovat treba dalekohledem a pak az budu pristavat, tak si za mnou dojdou?
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    hele a prechodny obdobi znamena ze to treba dva roky nikdo nebude resit, ze nekdo lita bez registrace? asi ne, co?
    KURE
    KURE --- ---
    PPNEKK: duvodem neni zajistit, abys něco věděl, ale zabránit tomu, abys mohl u soudu tvrdit že tomu nerozumíš.
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    ZORBEN: to je stejna blbost jako kdyby jsi delal online zkousku na ridicak. Jediny co ta online zkouska ukaze je jak umis pouzivat google :D
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    "Registrovat se budete moci od pátku 4. 12. 2020, 12:00 hodin, kdy bude systém pro registraci a testy zprovozněn,..."

    https://www.caa.cz/news/zakladni-informace-ke-zmenam-v-regulaci-dronu-od-31-12-2020/
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MARASAN: timhle smerem jsem smeroval me myslenky, ze ty dukazy byly ziskany neleglne a tedy nejspis nepujdou pouzit... ale jak rikam, nejsem pravnik :)

    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SPECZ: za prestupek by zaplatil pilot, otazka je vyuzitelnost nelegalne ziskanyho dukazu u soudu. Ani nelegalni odposlech soud neuzna.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    MARASAN:
    MERTLAS:
    Tak to snad je přestupek pilota a ne toho kdo následně záběry používá, ne ?
    A pokud se zjistí že pilotem byl Aštar Šeran, adresa přechodnáho pobytu: GEO, v prostoru mezi COSMOS 2539 a INMARSAT GX5, tak mu tu pokutu klidně můžou poslat, ne ?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MERTLAS: UCL obcas svoji liknavosti klidne ten pripad promlci, je to jen prestupek a rok odkladu nic nezkazi.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SPECZ: Jako myslim, ze pokud by nekdo chtel pouzit tyhle zabery v pripadnem soudnim rizeni, tak se bojim, ze by mu nebyly uznany jako dukaz vzhledem k legalite porizeni... ale jsem pravnik asi tak stejny urovne jako soudkyne Barbara soudkyni :)

    Ja spis jen doufam, ze to reporteri maji aktualni a jsou schopni to obhajit a pripadne zaplatit pripadnou pokutu. Imho pravnici Dezy po tom skoci.

    Ale jediny, co zmuzou je nahlaseni na UCL, ktere zahaji spravni rizeni a pokud se jim podari nekoho najit, pak udeli pokutu (predpokladam v radu desitek tisic max.) a tim to hasne.

    Samozrejme tlaky Babise a jeho okoli mohou sehrat urcitou roli na pripadnou vysi pokuty... nicmene v takovym pripade jsem asi ochoten na tu pokutku prispet :)

    A doufam, ze nekdo po tom skoci a nevysumi to. A ikdyz to je venku, tak jsem zatim nejaky masivnejsi rozbory a dotazy dalsich kolegu investigavcu nezpozoroval. Coz ale taky pricitam dnesnimu trochu narocnejsimu dni ve vzduchu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam