• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Nikoliv, Tvoje úvaha jde zcela chybným směrem.

    Ano, 90% dronů má jako hlavní (nikoliv jediný) účel pořizovat obrázky.

    Nicméně i v "pozemním" focení lze být "fotograficky pozitivní" a fotit na telefon (s max 4 Mpix efektivně) nebo na kompakt, obojí zpravidla bez RAW.

    Ale, (bez)zrcadlovku v ceně rodinného vozu, která už RAW má, si koupí málokdo.

    Mini 1,2 odpovídá tomu telefonu.
    Mavic Pro 2 je level kompakt.

    "Free appka v mobilu" je nesmysl, pokud chceš nějak smysluplně pracovat s RAW, tak potřebuješ software co to umožní zobrazit na adekvátně velkém monitoru s dostatečně jemným zobrazením.

    Jinak je požadavek na RAW jen ultra-mega-hájpr-kchůl pozérstvím bez reálné užitné hodnoty.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: vzhledem k tomu že se hodně začínajících pilotů rekrutuje z fotograficky pozitivních jedinců, a jediný účel dji dronů je pořizovat obrázky, focení do RAWu bych označil spíš jako základní funkci.
    A RAW výstup paradoxně potřebuješ tím víc, čím "blbější" je kamera.
    To "programový" vybavení je free apka do pc nebo mobilu. No a ano mobil nebo pc mít musíš, když si chceš hrát s digitálníma obrázkama.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JIMX: Tak je zřejmé, že je začínající pilot (jako já), ne profík, takže moc nepředpokládám, že by měl využití pro fancy fíčury typu RAW (což je bez adekvátního programového vybavení na stolním PC zbytečnost) - a pokud ano, pak je otázkou, proč by si pořizoval drona, co je spíš "hobby".

    To co Mini 2 má krom těch motorů navíc, je spíš ekvivalent zlaceného WC prkénka.
    JIMX
    JIMX --- ---
    COMODOR_FALKON: chapu, moje babička by treba nevyuzila ani ten raw ani ty silnejsi motory ... ale když už se snazis někomu radit, tak by nebylo spatny mu rict vsechno ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JIMX: Z nezájmu... Z mého pohledu jsou tam zajímavé jen ty silnější motory, schopné ustát silnější vítr..

    Zbytek, tj. vesměs softwarová vylepšení, kterých se možná časem Mini 1 dočká taky, nepovažuju za klíčové.

    OcuSync 2.0 je sice asi super, ale na VLOS stačí Wi-Fi naprosto bezproblémově.

    A třeba RAW je asi fajn....pro někoho, kdo s ním běžně pracuje. Ale předpokládám, že někdo takový si nepořídí Mini 2.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    JIMX: Jo, no. Už jen možnost RAW je pro mě docela zásadní rozdíl, za který bych ty peníze navíc dal bez přemýšlení. Ale chápu, že ne pro každého zrovna tohle rozhodující.
    JIMX
    JIMX --- ---
    COMODOR_FALKON: https://store.dji.com/guides/dji-mini-2-mavic-mini-comparison/ ... pulku jsi toho vynechal záměrně nebo z rozmaru? :-)
    LOFEEK42
    LOFEEK42 --- ---
    COMODOR_FALKON: mini jedna se da nova sehnat v kombu kolem 11k dvojka je za 17k, to je rozdil jako prase teda, na to ze jsem zacatecnik :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JIMX: Maličko silnější motory, OcuSync 2.0 a silnější grafická karta...
    ...to je tak nějak všecko...

    Nepřijde mi to jako tak zásadní rozdíl...
    JIMX
    JIMX --- ---
    COMODOR_FALKON: a ja bych zrovna rekl, ze rozdilu mezi mini 1 a 2 je zasadnich rozdilu celkem dost ... do dvojky pridali hafo veci, ktery byly až u vyssich modelu ...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    LOFEEK42: Pokud to kupuješ nové, jdi do Mini 2 v kombu.

    Kombo je v podstatě nutnost. S jedmou baterkou to nemá úplně smysl, ber v potaz, že tak 20-30% baterky si vždy musíš rezervovat na bezpečné přistání.

    Upgrade nemá moc smysl, resp. Tě bude stát mnohem víc, přičemž rozdíly mezi Mini 1 & 2 nejsou až tak zásadní, aby mělo smysl jít z 1 na 2.
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    KURE: co je rozumná cena?
    KURE
    KURE --- ---
    mam doma hodně málo lítanýho mavic air kombo, a nějaký blbiny navíc. kdybyste ho někdo za rozumnou cenu chtěl....
    LOFEEK42
    LOFEEK42 --- ---
    FAT: řeším podobnou věc a můj strop je cca na 12k.. což bych koupil dvojku někde asi, ale určitě ne v kombu, proto beru jedničku v kombu. Po roce se uvidí, jestli se vyplatí investovat do lepších strojů :)
    JIMX
    JIMX --- ---
    FAT: tak pro mě by třeba jako no-go byla u toho hubsanu zino hned ta první recenze, na kterou linkuješ: "... Je tu totiz naprosty nedostatek jakehokoli prislusenstvi. Nahradni baterka se sehnat da, ale to je tak asi vsechno. Napriklad jsem zjistil, ze docela podstatna vec je brasna, ve ktere budete dron prenaset. Zadnou jsem u nas vsak zatim nesehnal. Nahradni vrtule jsou v baleni, ale kdybyste chteli dalsi, budete mit problem. Takze, mate-li nejakou tu kacku navic, kupte si radeji Macic Air. Myslim, ze jsem udelal chybu."

    Já sám mám cca měsíc dji mini 2 a nemůžu si ho vynachválit .. už jenom ta promyšlenost skladování drona a dálkového ovladače mě nepřestává udivovat ... ale u toho miniho bych rovnou šel do fly comba, který už je přes tvůj rozpočet ... ale 2 další baterky, nabíječka na 3 baterky a brašna za ten litr navíc imho fakt stojí ...
    FAT
    FAT --- ---
    Zdravím, jestli nebudu OT, chtěl bych se zeptat na porovnání dvou dronů. Přiznávám, že se v tom neorientuju, tak potřebuju radu.
    Potřebuju dárek pro syna, chce s tím létat při výletech, asi by preferoval aby to mělo FollowMe, ale není to nezbytné. Po nějakých diskuzích s rodinným okolím vyplynuly dvě alternativy
    https://www.alza.cz/hracky/hubsan-zino-pro-d5706164.htm#recenze a
    DATART | Dron DJI Mini 2 šedý
    https://www.datart.cz/dron-dji-mini-2-sedy.html
    Rozdíl v ceně nehraje podstatnou roli, ale těch necelých 16k je limit.
    Operátor je v létání s dronem začátečník, ale není zase úplně blbý a je schopný se něco i naučit. Ano, ten DJI nemá FollowMe, toho jsem si vědom.
    Díky za každou radu a zkušenost.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    KEL: jako pravnicka osoba jsi prave povinnen mit datovku ze zakona :)

    "Povinně ze zákona mají datovou schránku zřízeny všechny orgány veřejné moci, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, advokáti, daňoví poradci a insolvenční správci. Ostatní si jí mohou dobrovolně zřídit a případně jí kdykoliv znepřístupnit."

    Zdroj: https://www.mvcr.cz/clanek/datove-schranky-datove-schranky.aspx

    Jako Fyzicka osoba ji muzes mit dobrovolne ;)

    KEL
    KEL --- ---
    MERTLAS: Jako OSVČ mít datovku nemusíš, jako právnická osoba asi jo. Hm, no, pošlu ho na ÚCL, ať si poradí.
    KEL
    KEL --- ---
    MERTLAS: ok, vyřídím. Díky

    No právě že posílá, zkoušel jsem to. Jakmile dáš IČO tak to oznámení pak chtělo datovku. Dá se říct, že registrace proběhla ale nedošla na datovku.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    KEL: Jo to je autentizovani. jasne. Imho vzhledem k povinnosti jako pravnicka osoba mit datovou schranku to je na to navazany no.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    KEL: no tak v tom pripade, pokud mel platny PkL a nepropadlo mu nekdy v prubehu podzimu, tak zatim muze byt v pohode porad muze vyuzivat PkL. Na test at zatim kasle. Meli bychom dostat A2 automaticky :) Pokud mu PkL propadly a on je neaktualizoval, tak at zkusi napsat na UCL a treba neco vymysli :)

    Registrace do novyho systemu nema s datovkou ale nic spolecnyho... Registraci stroje by mel udelat normalne na webu a zadat tam jen ICO a dalsi udaje, ktery se nevyplni automaticky z ARESu. Pres datovku se ted uz nic neposila...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam