• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    BOZA
    BOZA --- ---
    INSOMNIA: Digital = DJI? Nebo uz jsou ty systemy FPV i od jinych firem? Ted jsem tohle par let nesledoval...
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    No ja bych rad nejakej digital. Jeste pokukuju po Tmotor Tron 80.
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    MHO: Je lepsi koupit neco 4Skovyho..Betu 95x, nebo tak neco..mnohem zivejsi a unese to nahy gopro
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MHO
    MHO --- ---
    INSOMNIA: https://www.n4q.cz/betafpv-beta75x-fpv-3s-pnp/
    Je to jeste analog, ale je s tim desna sranda.

    Jedno video z moji zahradky : https://www.youtube.com/watch?v=NFRlK3RU-uM
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    MHO: A co mas?
    MHO
    MHO --- ---
    INSOMNIA: s timto ne. Mam ale velmi podobny build a je s tim super legrace ;-)
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    Nemate nekdo zkusenost s timto? Premyslim, ze bych poridil na polety na zahrade.

    Microsquad Pusher78 HD – DJI Caddx Vista FPV – 78mm 2-3s Pusher Quad (DIY BUILD KIT) - Microsquad
    https://micro-squad.com/en/product/microsquad-pusher78-hd-dji-caddx-vista-fpv-78mm-2-3s-pusher-quad-diy-build-kit/?attribute_build-in-empfaenger=PNP+%28externer+RX%29
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    MERTLAS: dava smysl, diky....
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    jo aha :D sry... to jsem uplne prehlidl, jak se Krafty odkazoval na ten prispevek k pojisteni :)


    KRAFTY: No komplikace navic tam je, ze musis podat specialni zadost o vstup do zakazaneho prostoru (standardizovana zadost, kterou najdes na webu UCL spolu s ostatnimi zadostmi, ktere normalne podavas s zadosti o OkP, kde vypisujes, proc tam chces litat a na zaklade tehle udaju to pripadne dany spravce te zony povoli nebo zamitne.

    V tomhle konkretnim pripade mam insider info, ze to letecka sluzba pcr bude mozna povolovat pobliz vnejsi hranice, kde by s tim nemeli mit zas tak velkou potiz, respektive se k danemu povoleni budou vyjadrovat par hodin max den pred planovanym letem, pokud v KCP bude probihat nejake dulezite jednani, ktereho se budou ucastnit VIP osoby, tak to urcite nepovoli. Pokud se tam nic odeharavat nebude, tak by s tim nemel byt z jejich pohledu az takovy problem. Nicmene to komplikace je vzhledem jednak k nejistote, ze nam to povoli, respektive k pripadnemu prodlouzeni doby vyrizeni udeleni OkP stran UCL.

    Nicmene si dovedu predstavit (ale nevim, jestli to je legislativne a z pohledu UCL v poradku a mozny), ze UCL vyda OkP, kde podminkou k platnosti daneho OkP je vyslovny souhlas LS PCR s provedenim leteckych praci. Pokud souhlas nedaji, pak OkP nebudou platna. Ale jak to nakonec bude ukaze az praxe. Ze zacatku to imho bude trochu divocina, ale predpokladam, ze se to casem usadi.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MERTLAS: ja myslim, ze ten dotaz byl minenej spis k predchozimu tematu schvalovani letu v novym LKP CENTRUM:)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    pojistovne je dulezitost letu ukradena... samozrejme v podminkach mas, ze nebudou plnit, pokud nesplnis vsechny podminky pro provoz, za coz odpovida jednak provozovatel dronu a druhak samozrejme piliot. Takze kdyz s tim jebnes v narodnim parku a zapalis ho a pritom si v nem nemel co pohledavat, tak ti pojistovna ukaze leda dlouhej nos a nebude plnit :)

    Nebo nechpu dotaz :)
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    MERTLAS: Takze tam neni zadna komplikace navic? Dokladani dostatecne dulezitosti letu, nebo tak neco? Bych cekal, ze uplne zablokuji na pul roku zadosti
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Vetsinou vyzadujou urcitou castku, vetsinou to byva 720k SDK, coz je standardni pojisteni. U vetsiny pojistoven to stoji kolem 8k/rok
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    dotaz k pojisteni.. existuje nejaky celosvetovy/evropsky pojisteni dronu, ktery je za rozumny penize? v CR ho normalne nemam, ale ted v posledni dobe pokoukavam po litani v zahranici a na spouste mist ho vyzadujou.. nebo existuje neco jako "cestovni pojisteni", ze si to koupim treba na tejden pro konkretni zemi, kde budu?
    MHO
    MHO --- ---
    Jenom hlásím, že jsem právě s koptérou přešel na digitál a zbyly mi nějaký věci na analový FPV.
    VTX AKK FX2 ultimate mini, Runcam RACER 2 + hafo antén. Kdybyste někdo chtěl, pískněte.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Jeste abych trochu priblizil, proc to je trochu vetsi komplikace, nez samotna LKR9... ta defakto nic neznamena a neni potreba posilat specilani zadost a nemusi se k tomu vyjadrovat krom UCL nikdo dalsi. Tedy pro nas to neni zadna velka komplikace pri vyrizovani. Tohle je pro nas problem z toho hlediska, ze bude v tom optimistickem pohledu trvat o nekolik dni dyl vyridit povoleni, protoze to UCL bude muset posilat jeste na LS PCR, kteri se k tomu budou vyjadrovat a uprimne by me neprekvapilo, kdyby je nase zalezitosti spis nezajimaly a davali si na cas. V tom horsim pripade to rovnou zamitnou a klientovi to proste tezko vysvetlujes... 🤷🏻‍♂️

    Ja doufam, ale je to opravdu jen doufani, ze to bude vyrizovat primo pan Hubacek, s kterym mam korektni a dobre vztahy (pred par lety me lakal k nim do sboru 🙂 ) a nebude mi delat problemy 😬 Ale spis to je jen zbozne prani 😅
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    THAIGRR: no to sice je, ale LKR9 neni tak narocna na pripadne vyrizeni povoleni, jako bude LKP CENTRUM, kde to Specificum budou povolovat bud jen na okrajich, respektive se k tomu budou vyjadrovat par dnu/hodin pred planovanym letem, jestli maji v kongresaku diplomaty nebo ne. Pokud ano, tak povoleni nedaj, pokud ne, tak s tim mozna budou v cajku.

    Pro normies, kteri litaj jak se jim zachce, to znamena trochu vetsi problem, protoze tam budou mit temer na denni bazi Aerocope a budou po tom chodit temer jak slepice po flusu. Zvlast, kdyz tam budou mit delegace, tak si nebudou brat servitky.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    MERTLAS: naštěstí je to prakticky celý v LKR9

    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    jen pro info, pokud by to někdo nevěděl, tak od 5.7.2022 do 25.10.2022 vzniká v Praze další zakázaný prostor a to konkrétně LKP CENTRUM. Odůvodnění najdete v odkazu níže:

    https://www.caa.cz/.../2022/06/005987-22-701OOP-CENTRUM.pdf

    Jedná se o kruh o poloměru 2NM (cca 3,7km) se středem nad Kongresovým centrem na Vyšehradě. Podmínky platí stejně, jako v případě jakékoliv jiné zakázané zóny, tedy například LKP1, LKPR a podobně.

    Důvodem vzniku prostoru je půlroční předsednictví České republiky v rámci EU. Pro tuto příležitost se Kongresové centrum na Vyšehradě stává chráněným objektem a tedy dostává i tomuto rozhodnutí přiměřenou ochranu.

    Tak jen abyste byli v obraze, kde v do rijna fakt nelitat... PCR to bude mit prakticky kazdy den pod kontrolou a nebudou si brat servitky. Maj vcelku strach, aby se neco nestalo, takze to budou kontrolovat celkem dukladne! Tak at se pripadne nedostanete do prusvihu :)
    PEKK
    PEKK --- ---
    MERTLAS: Díky moc, ptám se tady právě proto, abych neudělal nějakou píčovinu:) Mě se to taky moc nelíbilo, ale kámoš má ošklivé motivační schopnosti...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam