• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    dotaz k pojisteni.. existuje nejaky celosvetovy/evropsky pojisteni dronu, ktery je za rozumny penize? v CR ho normalne nemam, ale ted v posledni dobe pokoukavam po litani v zahranici a na spouste mist ho vyzadujou.. nebo existuje neco jako "cestovni pojisteni", ze si to koupim treba na tejden pro konkretni zemi, kde budu?
    MHO
    MHO --- ---
    Jenom hlásím, že jsem právě s koptérou přešel na digitál a zbyly mi nějaký věci na analový FPV.
    VTX AKK FX2 ultimate mini, Runcam RACER 2 + hafo antén. Kdybyste někdo chtěl, pískněte.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Jeste abych trochu priblizil, proc to je trochu vetsi komplikace, nez samotna LKR9... ta defakto nic neznamena a neni potreba posilat specilani zadost a nemusi se k tomu vyjadrovat krom UCL nikdo dalsi. Tedy pro nas to neni zadna velka komplikace pri vyrizovani. Tohle je pro nas problem z toho hlediska, ze bude v tom optimistickem pohledu trvat o nekolik dni dyl vyridit povoleni, protoze to UCL bude muset posilat jeste na LS PCR, kteri se k tomu budou vyjadrovat a uprimne by me neprekvapilo, kdyby je nase zalezitosti spis nezajimaly a davali si na cas. V tom horsim pripade to rovnou zamitnou a klientovi to proste tezko vysvetlujes... 🤷🏻‍♂️

    Ja doufam, ale je to opravdu jen doufani, ze to bude vyrizovat primo pan Hubacek, s kterym mam korektni a dobre vztahy (pred par lety me lakal k nim do sboru 🙂 ) a nebude mi delat problemy 😬 Ale spis to je jen zbozne prani 😅
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    THAIGRR: no to sice je, ale LKR9 neni tak narocna na pripadne vyrizeni povoleni, jako bude LKP CENTRUM, kde to Specificum budou povolovat bud jen na okrajich, respektive se k tomu budou vyjadrovat par dnu/hodin pred planovanym letem, jestli maji v kongresaku diplomaty nebo ne. Pokud ano, tak povoleni nedaj, pokud ne, tak s tim mozna budou v cajku.

    Pro normies, kteri litaj jak se jim zachce, to znamena trochu vetsi problem, protoze tam budou mit temer na denni bazi Aerocope a budou po tom chodit temer jak slepice po flusu. Zvlast, kdyz tam budou mit delegace, tak si nebudou brat servitky.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    MERTLAS: naštěstí je to prakticky celý v LKR9

    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    jen pro info, pokud by to někdo nevěděl, tak od 5.7.2022 do 25.10.2022 vzniká v Praze další zakázaný prostor a to konkrétně LKP CENTRUM. Odůvodnění najdete v odkazu níže:

    https://www.caa.cz/.../2022/06/005987-22-701OOP-CENTRUM.pdf

    Jedná se o kruh o poloměru 2NM (cca 3,7km) se středem nad Kongresovým centrem na Vyšehradě. Podmínky platí stejně, jako v případě jakékoliv jiné zakázané zóny, tedy například LKP1, LKPR a podobně.

    Důvodem vzniku prostoru je půlroční předsednictví České republiky v rámci EU. Pro tuto příležitost se Kongresové centrum na Vyšehradě stává chráněným objektem a tedy dostává i tomuto rozhodnutí přiměřenou ochranu.

    Tak jen abyste byli v obraze, kde v do rijna fakt nelitat... PCR to bude mit prakticky kazdy den pod kontrolou a nebudou si brat servitky. Maj vcelku strach, aby se neco nestalo, takze to budou kontrolovat celkem dukladne! Tak at se pripadne nedostanete do prusvihu :)
    PEKK
    PEKK --- ---
    MERTLAS: Díky moc, ptám se tady právě proto, abych neudělal nějakou píčovinu:) Mě se to taky moc nelíbilo, ale kámoš má ošklivé motivační schopnosti...
    BOZA
    BOZA --- ---
    Rusicka dronu nebo co, jak to presne funguje mi jasny neni, ale vypada, ze to funguje dobre:

    The drone war: Ukrainian-produced UAV-killers help to keep the sky closed
    https://youtu.be/AaGotZKQ91Q
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PEKK: ještě mně napadá: jaký má tvůj dron ohniskovou vzdálenost? Podle toho se dá spočítat ještě před letem, jak vysoko bys musel být, aby sis tu střechu nafotil. Protože jak píše kolega Mertlas, 30m bych si už teda rozmyslel..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ja ti požehnání dávám :) ale nelitej moc vysoko, max pár metrů, z toho půdorys uděláš úplně v pohodě. A kontroluj raději flightradar, abys neudělal průser. Možná bych to řešil ještě s někým, kdo bude konstantně hlídat vrtulníky, po Praze se jich pohybuje hodně..a pokud nějakej spatříte, OKAMŽITĚ zpátky na značky, no matter what. Je to jak scuba diving: seš tam cizí, tak se podle toho chovat. Ale zas na druhou stranu, jseš určitě chytrej člověk, chápeš rizika, tak se podle toho budeš chovat. Slepě poslouchat imho často nesmyslný nařízení (minimálně pro tvůj usecase určitě) je na zvážení. Já bych si to nafotil. Ale jak sem psal, pořídil bych si druhý pár očí, který bude vrtulníkovej scanner :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ptas se na legalnost letu, nebo pozehnani, nebo?

    Legalnost - nelegalni, kdyz s tim udelas pruser, tak to jde za tebou, kdyz na tebe nekdo ze sousedu zavola policii, jde to za tebou, pokud se nabrezi nachazi v LKP1, tak kdyz jsem tam nedavno legalne lital, tak u me byli tajni za 5 minut a i tak probehla dukladna lustracka...
    Pozehnani ti, asi pochopis, nedam, protoze to pripadne urcite jde udelat legalne a tak, jak se to delat ma, ale to samozrejme neni zadax.
    Proveditelnost - pokud nejsi levej, tak technicky to samozrejme udelatelny je, ale nebudes jen "par metru" ale urcite to bude minimalne 15-30m, abys udelal celou strechu, coz uz neni uplne mala vyska...
    PEKK
    PEKK --- ---
    Čus, potřebuju udělat fotku (půdporys) střechy na nábřeží v Praze...Budu mít vstup na verandu někde nahoře u střechy. Je to v cajku vylítnout pár metrů nahoru a zpátky? Zkoušel jste to někdo? Má to bejt někde ve vnitrobloku bez lidí...Mám starýho aira...díky za postřehy...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    See how gamers are outwitting and helping to kill Russian soldiers
    https://youtu.be/b166ecyNBCw
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MAJA: kvalitu obrazu obojiho. Ale Je pravda, ze s M3 jsem zatim pracoval v dobrejch svetelnejch podminkach, pri kterych se toho zas tolik nepozna :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    MERTLAS: Pochopil jsem dobře, že jde o kvalitu obrazu - videa ? Mě jde ze 75% o statické fotky a 25% video.

    Občas fotím Sony s 1" snímačem, tak mám představu, co a jak moc zvládne za úpravy RAW, než se "rozsype". U m4/3 jsem čekal trochu víc.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MAJA: osobni subjektivni nazor... ten obraz je podle me trochu lepsi, nez P4P, kterym delam 90% veskery svy prace (pro me to je proste absolutne top stroj, na kterej se vzasade muzu spolehnout a mam na nem nalitano tolik hodin, ze s nim dokazu litat i poslepu). V dubnu jsem s M3 lital 3 tydny v Maroku a na otevrenym prostoru ten stroj neni vubec spatnej. Zvladal vitr kolem 14m/s v narazech az cca 20m/s, rackove po nem nesli (coz me dost prekvapilo) - naopak jsem M3 delal vzdusnou podporu a odhanel ty mrchy politvy z prostoru pred M300, kterou jsme skenovali :D a co se tyce obrazu mi fakt prijde ten obraz uz trochu dal. A to jsem netocil do D-logu. Jen h265, ale tusim v naturalu nebo cineliku nebo jak se to na tom jmenuje...

    Za me obrovsky minusy toho stroje: Appka DJI fly... to je takova neskutecna mrdka ze ikdyby ten stroj tocil absolutne neskutecne dokonale, tak jen kvuli tyhle appce bych si ho fakt neporidil... A druha vec... nejede vypnout automaticky vyhybani se prekazkam... Coz ti je na otevrenym prostoru celkem jedno, ale pokud mas litat v uzkym prostoru, kolem stromu a mas to na oci krasne, ze vis, ze se vejdes s prehledem a najednou ti zareagujou senzory a ten stroj ti zacene delat v tom vzduchu cirkus tak mas chut to rozslapat...
    Senzory jsou dobry jen pro nekoho, kdo neumi litat nebo si lita jen pro zabavu... Pro profi praci je vyuzivam jen jako upozorneni, ale nechci, aby mi do letu zashahovaly... A to jak u mensich stroju, tak u Inspire a nemel jsem je zapnuty ani u ty M300.

    Takze ikdyz ma imho mnohem hezci obraz, dyl vydrzi ve vzduchu, je to lehci, stabilnejsi a je to prvni stroj po P4P o kterym tak nejak uvazuju, ze bych si poridil, tak zatim porad minusy vyhravaji nad plusy... A bohuzel se pres ty minusy nedokazu zatim prenest.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Moc solidních sample images jsem nenašel, ale subjektivně mi přijde, že nový M3P nemá lepší fotky než M2P nebo poslední Phantom. Přitom má větší snímač ... trochu mě to zklamalo teda.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MAJA: zkusil bych google https://www.flickr.com/groups/14764399@N25/
    Review: DJI's Mavic 3 and Mavic 3 Cine are pricey prosumer drones that fall slightly short: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/reviews/review-dji-mavic-3-and-mavic-3-cine-review
    https://dronexl.co/2021/11/05/download-dji-mavic-3-sample-photos-video-footage/
    MAJA
    MAJA --- ---
    Kde bych našel nějakou pěknou všehochuť fotek (různé světlné podmínky, vzdálenosti, směr světla apod.) v plném rozlišení z Mavic 3 Pro ?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    solidni je i tohle:

    RAD RACE Last Man Standing 2022 * Final Lap * POV Drone
    https://www.youtube.com/watch?v=U8Pm5Cxe5cs
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam