• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHAElektroPeklo
    prevazne fotografie kategorie "kabelové peklo" jedná se tedy o různé zámotky a propletence kterými se občas někdo musí probírat když chce něco někam zapojit.Do této kategorie také spadají různé fígle a vychytávky se kterými se občas člověk setká co se elektřiny a jejího vedení týká. pochlubte se prací odborníků. kategorie např: IT, rozvody nn, prípadně vn, domácí spotřebiče, kutilské opravy čehokoliv do čeho vedou dráty a vypadá nebezpečně, v lepším přípaďě jen podivně, či bizardně
    rozbalit záhlaví
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Nenašel jsem lepší auditko, třeba se tu někdo věnuje chladící technice:
    Před časem jsme koupili dvě přenosné klimatizace, úplně stejné. Jednu jsme dali do master ložnice s koupelnou, plocha cca 20 metrů. Druhou do obýváku. Byt je open concept a do dětského pokoje je v drtivé většině otevřeno, celková plocha tak 70 metrů. Do master ložnice je z 99% zavřeno.
    V master ložnici klimatizaci používáme mnohem častěji, ale to asi není důležité. Pokud ji používáme, neustále vyléváme kýbl s vodou. V obýváku ještě nikdy z hadice nevyteklo nic, chlazení ale funguje výborně. Podle laciné meteostanice není rozdíl ve vlhkosti v jednotlivých místnostech významný. Obvykle nám přes byt fouká pasát z master ložnice dál, někdy monzun (ten v bytě obvykle nepůsobí průvan).
    Jelikož předpokládám, že bez kondenzace vlhkosti by nemohlo fungovat chlazení, zatím jsem to neřešil pro případnou reklamaci. Je mi to ale víc než divné.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SKAUT: Chráničem myslíš vestavěný jistič? Nemá. Jak vypadá uvnitř, netuším. Zvenčí prostě jedna krabička se dvěma tříkolíky. Fén i noční světýlko fungují v obou. Zda by ten holící strojek nabíjel v té druhé části, netuším, nemá žádnou kontrolku, takže to, že nenabíjí, vím jen proto, že to nebylo nabité. Resp.ono to jede i nenabité, pokud je to v síti, ale to teď nevyzkouším, protože jsem to mezitím nabil jinde :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GLOBETROTTER: přechodový odpor může být i u mědi. U hliníku je problém to i při dobré instalaci tento problém dřív nebo později nastane pokud neděláš žádnou údržbu
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    GLOBETROTTER: Ani v jedne části dvojzasuvky nenabiji tedy, svetylko funguje v obou, fen v té zasuvce taky funguje v obou?

    A když dvojzasuvka tak předpokládám že je to fyzicky dvojzasuvka ( jako jedno "zařízení " ) a má v sobě chranic .
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    WARBABY8: Tohle je barák z roku 1980 v USA. Samozřejmě mužů rozebrat nějakou zásuvku nebo vypínač, ale pochybuju že by to byl hliník, jako v socialistickém Československu :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GLOBETROTTER: projeví se to hlavně zahříváním, v extrémním případně zahorenim. Tohle je časovana bomba v tisících bytů s hliníkovými rozvody. Ale tohle ty chytraci hasiči vůbec neřeší.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Dovoluji si další "lama dotaz": Když by byl v zásuvce přechodový odpor, projeví se spíš u spotřebiče s nižším příkonem nebo s vyšším? "Přestala" mi nabíjet mašinka na stříhání vlasů. Ve dvojzásuvce v koupelně. USA, 120V, upřesňuji. Když jsem jí dal jinam, nabíjí se. V druhé části té dvojzásuvky máme LED noční světýlko. Přijde mi, že když ho přendám, svítí nepatrně míň (ale může to být jen moje domněnka). Fén funguje normálně. Předpokládal bych, že to noční světýlko bude mít menší příkon, než ta nabíječka na stříhací strojek. Ale pak mi to už vůbec nedává smysl. Zásuvka bude pravděpodobně zoxidovaná, zvenčí otvorů je trochu zelená. Všechny tři spotřebiče mají jen dvojkolík.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    WARBABY8: Tohle máme na chatě u sporáku už asi 50 let :-)
    Ale my jsme momentálně v nájmu, tak tam nechceme do ničeho zasahovat. Navíc tohle je na 400 V, my máme v bytě podstatně míň :-))) (Předpotopní USA)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GLOBETROTTER:
    jističe to vydrží to není problém, možná bych zapřemejšlel o sporákové kombinaci. To je komfortnější řešení.

    Spínač páčkový ABB Tango řazení 3 bílá
    https://www.dek.cz/produkty/detail/8500176080-abb-spinac-3pol-kryt-krabice-tango-bila/2134
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    CERMINEK: Díky!
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GLOBETROTTER: Tisíce určitě... Stykače jsou dimenzovaný na milióny sepnutí
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Jakou životnost z hlediska počtu vypnutí/zapnutí by měl mít běžný bytový jistič? Dcera s ADHD začala mimovolně zapínat sporák, tak shazujeme jeho jističe.
    QUIP
    QUIP --- ---
    OZZYMANDIAS: Pokud chces casem ziskat nejaky papir, tak potrebujes aspon dalkovy dvoulety ucebni obor zakonceny vyucnim listem. Coz v dnesni dobe dela asi skoro kazde SOU - takze si asi vyber neco, co mas blizko bydliste.
    OZZYMANDIAS
    OZZYMANDIAS --- ---
    Dokážu si zapojit zásuvku namontovat světla a řekněme, že chápu elektrický obvod. Jinak jsem elektro lajk. Když bych chtěl změnit obor a začít dělat do elektriky. Co by jste mi doporučili za literaturu a celkově zdroje informací? Něco léty prověřeného. Eventuálně i nějaké kurzy, nebo instituce, kde bych své znalosti později potvrdil papírem.
    Díky
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    PSYTRANCE007: Diky moc
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    KALIF_WH: já to řešil přes Sonoff
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    KALIF_WH: wifi zasuvka + zdroj nemůže být?
    Hotové řešení IMHO nebude.
    Jo a u te wifi zásuvky počítat že umře kontakt rele v případě silnějšího zdroje. Minimálně v těch levných zásuvkách. V jedné jsem to už menil ( blitzwolf značka ), spinala 200W MeanWell.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    Nevite nekdo zda existuje neco jako 220 - 24v adapter spinatelny pres wifi ?
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    BREGALAD: Jestli tam máš někde 3F zásuvku tak bych jako pokus zkusil zapojit mezi fáze nějakou odporovou zátěž jestli se to nerozjede. Pokud ano tak bude problém, že každý adaptér jede na jinou fázi. Pak mě napadá asi jenom velká vzdálenost nebo nějaká indukčnost v cestě, co funguje jako zádrž. Pak bych šel cestou wifi.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BREGALAD: Mělo by to být na stejném okruhu ( tím pádem i stejné fázi ), nemělo by to jít přes jistič a tuším že velká vzdálenost tomu dobře taky nedělá.
    Což je všechno co není. Tuším že se to v nějakém klubu řešilo ale nevzpomenu si kde.
    Osobní zkušenost z celkem nového RD kde bylo třeba překlenout cca 4m byla taková že to spíš nefungovalo ( neměl jsem to nejlepší ale iluze si nedělám)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam