• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIMELMERINO a další přírodní materiály

Pro všechny nadšence oblečení z vlny, merina a dalších přírodních materiálů, jako je hedvábí, bambus, bavlna, modal, viskóza...

Kde koupit, jak o ně pečovat, aby dlouho vydrželo, slevy, akce, reference, zkušenosti...

Firmy, které mají v nabídce buď výhradně nebo alespoň část sortimentu vlněného oblečení:
    Dospělí: Icebreaker, Devold, Smartwool, Patagonia, Silkbody
    Děti: Manymonths, iobio, Joha, Skapi, Cosilana, Tom & Trine...

a kde se u nás dají koupit? Icebreaker v Hudysportu, zlevněné věci často i na mall.cz, Smartwool v Rock Pointu, Devold porůznu v outdoorshopech. Patagonia má speciální outlet v Praze na Nám. Republiky. Ve slevách se dá pořídit například ve Factory Outlet, dětské oblečení pak v dětských obchodech, na Brána k dětem nebo Dítě v Šátku, Nosenideti.cz, eshop.scandinavia či oblíbeném Mimibazaru. Budu ráda za další tipy, prosím házejte do klubu.
    rozbalit záhlaví
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ADD: já díky tobě až teď zjistila, že existují i dvouvrstvé kukly :D a našla jsem http://www.vlneneoblecky.cz/kukla-dvouvrstva-merino-vlna-barva-marine_z448/?search=merino%20kukla
    samozřejmě musím koupit i pro batole, oni určité věci vyžadují stejné a kdyby měl jeden modrou a druhej červenou (tu manymonth co tu mám) tak by protestovali ;)
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Myslím, že skapi by ušila kuklu podle zadání a klidně trojvrstvou.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ADD: na ty kukličky z odkazu jsem koukala, jenže ty právě už nemají ve velikosti pro staršího syna (bude mít v únoru 7 a ta největší manymonth už je mu malá)...v jeho velikosti jsem našla jen ty joha na 6-9 let, jen mám strach, že bude moc tenká
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Sehnala jsem i skvělé kukly, které měly nahoře našitou tkanou vrstvu odolnou dešti a větru, ale není na nich nikde cedulka se jménem výrobce a nedaří se mi je nikde dohledat.
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Dělají se jednovrstvá a dvojvrstvé, ty dvojvrstvé mi přijdou na zimu lepší než jednoduché manymonth. Jednovrstvé jsou skvělé na jaro a podzim, protože v nich není horko, ale chrání před větrem. Ještě je možné sáhnout po http://www.skapi-merino.cz/12-merino-obleceni, ale kuklička na mě čeká na poště a dnes jsem se tam nedostala. Mám objednanou jednovrstvou, na opravdovou zimu mám pro kluky z loňska teplé kukly, které mají uvnitř "tričkový" úplet a nahoře "svetrový" (lepší označení jsem nevymyslela :-)).
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ADD: a neni v ni chladno? Resp.hodi se na zimu?
    ADD
    ADD --- ---
    Mimochodem, máte nějaký trik na zašívání merinového úpletu? Puštěná oka na kuklách a tričkách stáhnu, ale na teplákách kluci prodřou kolena tak, že to nejde ani zaštepovat.
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Stejná nebude žádná, tak pevný úplet jako manymonth jsem nikde neděla. Joha je naopak velice jemná a rozhodně nekouše a neškrtí. Vydrží méně, předpokládám, ale u nás jsou oblíbené a za to postupné zašívání mi to stojí. Ale já je kupuju použité, takže nevím, kolik toho mají kukličky za sebou. :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ahoj, potřebovala bych poradit - kluci nosí přes zimu vždy merino kuklu, loňskou teplou zimu odchodili v podstatě jen v ní, žádná teplejší čepice nebyla potřeba...mají konkrétně od manymonth http://www.branakdetem.cz/sloni-cepice-merinovlna-innovator-manymonths.htm
    bohužel jsem zjistila, že staršímu synovi už je malá a to měl tu největší velikost, co se vyrábí (5-7,5)...tak pátrám po netu, kde sehnat nějakou větší a narazila jsem na výrobce joha...máte, znáte, nějaké zkušenosti?
    ve větší velikosti jsem našla dvě a nějak se nemůžu rozhodnout, která je lepší/praktičtější/víc zahřeje a hlavně bude srovnatelná s tou manymonth...můžete mi plz poradit? děkuju
    Merino termoprádlo - Kukla merino šedá - Merino novinky podzim/zima 2014/2015
    http://www.naturtex.cz/merino-novinky-podzim-zima-2014-2015/kukla-merino-seda.html
    Merino termoprádlo - JOHA merino oboustranná kukla melír - Merino kukly
    http://www.naturtex.cz/merino-kukly/joha-merino-oboustranna-kukla-melir.html
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    zaujalo a treba se nekomu bude hodit

Pásli ovce valašky: Barvení rostlinnými barvivy
    http://oveckov.blogspot.cz/p/barveni-rostlinnymi-barvivy.html
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GIMEL: ano, pokud zaklad byl svetly, tak tomu verim. Ale i tak vnimam, ze jinak se bude obarvovat teplakovina, ktere az tolik nebude vadit, kdyz projde varem a vlny. Preci jen vnimam vlnu v tomhle choulostivou.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    ADD: nemohu souhlasit. Leta jsem obdivovala nádhernou kamarádky mikinu, která byla barvená cibulovými slupkami a čajem. Měla překrásný skořicově hnědý tón, jaký tehdy nikdo neměl, protože všechno muselo být v základních barvách a to ještě hnusných. Pak taky nosila sukni, kterou si spíchla z obyčejné teplákoviny a obarvila cibulí a kari a nikdo by to nepoznal. Látka byla původně smetanově bílá. Takže asi záleží čím se barví.
    Ale borůvek by mi tedy bylo líto, ty bych na barvení nikdy neobětovala :))
    ADD
    ADD --- ---
    MEDOULKA: Dodnes mi rve srdce, když si vzpomenu na litry borůvek, obětované výzkumným účelům, hodiny strávené u sporáku, a výsledek nulový (tedy napřed šedý, pak světle šedý, pak nulový :-)). Zatímco kalhoty, v kterých jsem si sedla na špatně prohlédnutý pařez, na kterém se skrývala jediná borůvka, se i po deseti letech praní pyšní zářivou skvrnou.
    A stejně to chce barvit základní materiál, tedy nejčastěji přízi, jakmile je z toho hotová látka, deformace bývá značná. U hotových výrobků je to takřka jistota, že nepůjdou použít k původnímu účelu, minimálně ne na osobě s původní velikostí. :-)
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    ADD: hezky napsano:) Zn. Tačepicemidoborščespadlaomylem!:)
    ADD
    ADD --- ---
    GIMEL: Zůstane to tam jen tehdy, když je to flek. Úmyslné barvení přírodními barvivy, kdy lázeň pomalu zahříváš, vlněnou přízi hodinu vaříš, používáš ustalovače...vede většinou k hnusné šedé, která po pár praních úplně zmizí. :-) Pokusy "budu se tvářit, že to tam nechci, a ta barva na to naletí a chytne se" nezabírají. To je něco mezi nebem a zemí, co věda nepochopí, ale ochcat se to nedá. :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GIMEL: mozna kdyby to bylo prirodni, tak by se mozna tohle dalo. Ale moc neverim, ze by takove barveni dopadlo dobre na uz barvene vlne.
    Muze s toho vzniknou pekna fialova a nebo taky nejaky hnus vhodny leda na vyhozeni.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    pokaždé, když čtu tyhle barvící procesy, tak mě napadne, že se přece dá barvit taky přírodními barvivy. Co to namočit do šťávy z řepy, červeného zelí, cibule, kari, čaje, henny atd... Pak se to namočí na chvíli do octové vody a je to. Nejde přece o dosažení sytých zářivých barev, i když to zrovna tou řepou jde úplně peckově. Navíc s modrou to vyrobí pěknou tmavou fialovou. Co na tom, že to pak pouští... vlnu stejně většinou člověk pere zvlášť v ruce. A že se to sepere, no a co, no...tak se to obarví znova :) a kdo někdy pral dětské tričko pokydané lecjakou zeleninou ví, že to jde hodně blbě dolů, něco tam vždycky zůstane :) a máš jistotu, že to není žádná jedovatá chemka.
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: Pomalu se smiřuju s tím, že v dnešní době se barvení textilu a přešívání vyplatí jen tehdy, pokud člověka baví samotný proces barvení/přešívání. Je to natolik nákladné, že se snad vždy vyplatí si sehnat věc zamýšlených vlastností. Kromě případu, kdy mi někdo věnuje sukni v neoblíbené barvě a já ji vrazím do pračky s duhou, kterou už stejně mám doma, a náklady jsou maximálně pár desítek korun, čas pár minut a jediný problém je nezapomenout pak vyprat tmavá trika nebo hadry na podlahu, aby se z pračky smyla barva, je to vždy ekonomicky nevýhodné. A u merina, extrémně háklivého na změnu teploty vodní lázně, je to navíc děsně rizikové.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ADD: dobre, diky za nakopnuti, poresim tak :)
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: To je prave to, ceho bych se bala - ze se to klasickym barvenim znici. Daji se sehnat specialni barvy na vlnu a hedvabi, ale kdyz das 100 Kc za barvu, vrazis do toho par hodin casu (podle toho, jak dlouho budes shanet barvu + hodinu na barveni) a porad mas riziko, ze se to nepovede... nesla bych do toho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam